25 Юли, 2024 16:19 3 104 26

Сарафов: София спря аутопсиите, в моргите няма място за трупове

  • борислав сарафов-
  • морга-
  • аутопсии-
  • софия

Капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан

Сарафов: София спря аутопсиите, в моргите няма място за трупове - 1
Снимка: БГНЕС

На 22 юли Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебномедицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции.

Това се посочва в писмото на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от прокуратурата.

В документа ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на София и региона.

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение“, посочва в писмото си Борислав Сарафов. Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София и областта, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебномедицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

„Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебномедицински експертизи“, подчертава Борислав Сарафов.

Той настоява спешно да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в София съгласно медицинските стандарти.

Борислав Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в София и предотвратяването на риска от провал на разследванията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "cтрелок":

    В момента управлява Тиквата.
  • 5 нула !!

    33 1 Отговор
    Деветото джудже се показа и започна да говори за трупове !!!Кажи колко депутати и министри е вкарала Темида в затвора БЕ ,цър--вул !!!
  • 6 Сатана Z

    12 9 Отговор
    В Киев също не правят аутопсии.Направо горят труповете.

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 съдебен медик

    18 0 Отговор
    от мен да мине за деветото джудже ще направя изключение.
  • 10 Хан Ауспух

    4 3 Отговор
    толкова ли неможе да се намери едно място като ферма да трупове където да се разложат и да се прави изследване на разлагането. а кокаляците ще бъдат разпродавани. Бизнес!
  • 11 Мнение

    32 5 Отговор
    Евроатлантизмът в България бе толкова "полезен" за нашата държава, че хора падат като мухи и не само, че няма кой да ги лекува, но вече и няма къде да се съхранят телата на починалите, за да се установи причината за смъртта!

    С такава "демокрация", война не ни трябва за да изчезнем като нация!
    Ако народът български не се осъзнае навреме, някой външен ще го закопае без да му дреме!
    Народе мой, обединявай се и се готви за ...!!!
  • 12 Гост

    19 1 Отговор
    Слугата на мафията е тоя палячо
  • 13 КО СТАНА С ЦИРКА ЦАЦАРКОВ...ГЕШЕВ...

    17 1 Отговор
    тоя заема длъжност на КОЯТО НИИИИКОЙ НЕ ГО Е ИЗБИРАЛ А КАТО НА ШУРОБАДЖАНАЩИНА .....ПО ЗАМЕСТВАНЕ.....БЕ НИ МОЖЕЛИ НЯКУЙ ТРАКТОРИСТ ДА ГУ ЗАМЕСТИ...
  • 14 Кунчев

    17 6 Отговор
    Ваксините работят
  • 15 сокла

    15 1 Отговор
    Кога и 9то джудже ще го приберат или в затвора или в мястото за което се е загрижил??? С този големия нос го има сниман как влиза в заведение с празни ръце а си тръгва с пълна торбичка. За Барселона смачка делото, за правителствения самолет дето с чували са изнасяни евро, долари и злато също делото го няма, за ин хаус милярди изчезнаха от ГЕРБ мафията а дело няма, милиарди изчезнаха а виновен не се и намери, пътната карта дебелата Теменуга ГЕРБ още не я е показала, държавата окрадоха, тоя плъх за какво се разтревожил??? Нека и 9то джудже да знае че Небесното Царство наближи. Нека всеки да го знае.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лост

    15 0 Отговор
    Значи ли това,че скоро ще има още трупове на които няма кой да направи аутопсия и след това да не могат да осъдят някой?
  • 18 Гунчо

    7 1 Отговор
    Едно време за тази работа имаше Кремиковци. Сега трябва да ги карат или в Завода за боклука или в някоя частна тухларна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Питам само?!

    11 0 Отговор
    Сарафов да не е станал Патоанатом?????
  • 21 От къде

    6 0 Отговор
    толкоз трупове?
  • 22 Перо

    8 1 Отговор
    Храни, лекарства и лекарски капацитет!
  • 23 предлагам

    1 1 Отговор
    да ги редат в хладилни камиони по некой булевар д
  • 24 тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    напроу на кученцата
  • 25 Какво

    1 0 Отговор
    Стана с осемте джуджета Сараф или е на трупчета.Те вашите досъдебни дела да пословични.Кога ще си подадеш оставката като човек получавал бонуси от ПеПи Еврото,а сега от Пеевски.Ъакаеа зависима мафиотска прокуратура няма е целия ЕС.А иначе много бързо приключи делата на Тиквата,мутро.
  • 26 От Почесване!....

    0 0 Отговор
    От Почесване!.... Моргите се Препълниха!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове