5 Август, 2024 22:30 2 475 0

Важните новини във ФАКТИ на 05.08.2024 г.

  • ваня григорова-
  • пожар-
  • гтп-
  • боклук-
  • славянка-
  • дпс-
  • милан димитров-
  • патрулка-
  • кат-
  • пътник-
  • рая назарян-
  • сметна палата-
  • васил терзиев-
  • служебен премиер-
  • атанас зафиров-
  • георги гвоздейков-
  • починала-
  • тошко йорданов

ПАВЕЦ е най-голямата и наистина ЗЕЛЕНА батерия

Важните новини във ФАКТИ на 05.08.2024 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Ваня Григорова: Оптимизация или ликвидация на уникалния хидроенергиен комплекс "Белмекен-Сестримо-Чаира" в България?

Вчера в гр. Белово се срещнах със служители на ПАВЕЦ "Чаира", ПАВЕЦ "Белмекен", ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура" по тяхна покана.

Запален автомобил затвори пътя София - Варна

Лек автомобил се запали и изгоря на улица "Магистрална" във Велико Търново. Мястото е на пътя София - Варна.

Инж. Емил Панчев: Дали автомобилът е минал успешно на преглед не се определя от пункта за ГТП

Много автомобили не могат да преминат задължителния годишен преглед за техническа изправност. Проблемът за това не е в новите правила, а в автоматизация на самия процес. Това е причината бензинови автомобили да не покриват необходимите критерии. Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков предлага вредните емисии изгорени газове да не бъдат класифицирани като опасни. Вече се работи и по идеята неиздържалите проверката да имат повече време да отстранят проблемите. Как тези промени се приемат от шофьорите и какво мислят по въпроса от Съюза на българските автомобилисти? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA” коментира председателят на Съюза инж. Емил Панчев.

Община Варна наложи глоби за близо 300 000 лева на фирма за сметоизвозване

Близо 300 000 лева глоби наложи Община Варна на сметопочистващата фирма само за месец юли. Основните забележки както от Голяма община, така и от районните кметства, са за образуването на микросметища около контейнерите за смет.

Планината Славянка продължава да гори

На българо-гръцката граница в планината Славянка продължава активността на пожара от изток, съобщиха от Областната администрация в Благоевград. Към момента няма опасност за населението в близкото село Голешево. Превантивно се прави допълнителна просека в близост до селото с верижен 50-тонен булдозер, отбеляза novini.bg.

Мехмед Юмер: Отслабва митът за всесилния Доган

Уставът на ДПС не дава много варианти и точно това е драматичното. ... Отслабва митът за всесилния Доган. ... Нищо чудно да има и ребрандиране, примерно "ДПС-Ново начало". ... Времето работи в полза на т.нар. ново начало в ДПС.

„Възраждане“ потърсиха съдействие от посолството на Русия в България по случая на Милан Димитров

Днес народните представители на “Възраждане” - Ангел Георгиев и Емил Янков, Димитър Димитров - баща и Александър Димитров - брат на Милан Димитров, посетиха посолството на Руската Федерация в България.

Шофьор загина на място

26-годишен мъж загина на място, след като самокатастрофира край разградското село Черковна.

Важна новина за всички шофьори

От днес, 5 август, до 11 август, на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа.
Това съобщават от пресцентъра на МВР

Пътник без билет наби машиниста на влака за Панагюрище

Разярен пътник без билет е нападнал машиниста във влака за Панагюрище. Направена справка в полицейските регистри показала, че мъжът е с множество регистрации и присъди.

Рая Назарян отказа и пред Румен Радев да е служебен премиер

Председателката на Народното събрание Рая Назарян е отказала поста на служебен премиер и пред президента Румен Радев.

ПП-ДБ предлага законопроект, който би променил възможните имена за служебен премиер

От ПП-ДБ внесоха законодателно предложение, насочено към изменение на Закона за Сметната палата. Тази промяна, ако бъде приета, ще трансформира процеса на избор на заместник-председател на Сметната палата, прехвърляйки правомощията от препоръка на председателя към решение, взето от Народното събрание.

Терзиев сезира прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Подаваме сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичен инспекторат. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

По думите на кмета всяка реформа, която правят, среща отпор, затова и промените в града невинаги се виждат веднага. Това няма да ни откаже и ще продължим, докато превърнем София в чиста и работеща община, заяви Терзиев. Според него причините за отпора често са, защото с реформите се нарушава нечий икономически интерес.

Столичният инспекторат беше една от първите структури, в които започнахме реформи в началото на мандата, посочи кметът. Инспекторатът е една от ключовите структури, за да функционира градът добре, да има ред и защита на обществения интерес, добави той.

Столичният кмет смята, че когато Инспекторатът работи добре, се оказва влияние върху всички дейности в града. "В структури като тази има условия за злоупотреба със служебно положение и висок корупционен риск. Корупцията и злонамерени практики нямат място в Столична община, независимо чии интереси нарушават", категоричен е Васил Терзиев. Той пише още, че е доволен от резултатите на Инспектората под ръководството на Николай Неделков. Резултатите от работата им за последните месеци говорят сами - санкционирането на нарушители в града е увеличено неколкократно, изтъкна кметът.

На 17 ноември 2023 г. стана известно, че Ивайло Иванов е напуснал поста директор на Столичния инспекторат. Новият директор на Инспектората е инженер Николай Неделков. Ивайло Иванов стана директор на Столичния инспекторат през октомври 2021 година. Преди това беше директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, но беше освободен във връзка с полицейското насилие под колоните на Министерския съвет по време на протестите срещу правителството през лятото на 2020 година.

Кои са възможните кандидати за служебен премиер

След като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

„Има такъв народ“ (ИТН) върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство по-рано днес. След като нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен, предстоят предсрочни парламентарни избори. Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година.

Настоящият служебен премиер е Димитър Главчев, който беше избран за поста като председател на Сметната палата.

Списъкът с възможните министър-председатели става още по-къс, отбеляза президентът Румен Радев днес. Частично се обнови с избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера дали има промяна в тяхното становище, обясни Румен Радев. Помните, че те категорично отказаха да поемат поста министър-председател, добави президентът. Румен Радев ще проведе днес среща с Рая Назарян.

Какви са възможностите пред държавния глава?

Председател на Народното събрание – Рая Назарян

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание на 20 юни. Тя събра 131 гласа "за", 66 - "против" и 39 се въздържаха. Избирането на Назарян подкрепиха 68 депутати от ГЕРБ-СДС, 47 - от ДПС, и 16 - от ИТН.

Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа, заяви председателят на парламента Рая Назарян миналата седмица. От 15:00 часа днес предстои среща между президента и председателя на Народното събрание.

Управител на БНБ - Димитър Радев

Димитър Радев е управител на Българската народна банка от 15 юли 2015 г. Избран от настоящото Народно събрание за втори шестгодишен мандат, считано от 18 юли 2023 г., се посочва на интернет страницата на БНБ. Той бе номиниран от ГЕРБ-СДС, а при гласуването в парламента го подкрепиха депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес, каза управителят ѝ Димитър Радев през март, когато разговаря с президента Румен Радев.

Подуправители на БНБ

Радослав Миленков e подуправител, ръководител на управление „Банков надзор”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от 44-ото Народно събрание на 22 март 2019 г. с шестгодишен мандат. Парламентът го избира единодушно със 115 гласа "за", сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Петър Чобанов, бивш депутат от ДПС, e подуправител, ръководител на управление „Банково”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от настоящото Народно събрание на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. За кандидатурата му гласуваха 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС).

Андрей Гюров, бивш депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), е подуправител, ръководител на управление „Емисионно”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от настоящия парламент на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. Номинацията на Андрей Гюров беше подкрепена от 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС).

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно". След това на 16 юли БНБ съобщи, че до произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да бъде подуправител, ръководещ управление „Емисионно", и член на Управителния съвет на Българската народна банка, той спира да изпълнява правомощията си.

Това дело е много важно и се наблюдава много внимателно от Европейската комисия и Европейската централна банка, каза отстраненият като подуправител на БНБ Андрей Гюров. Той коментира темата след първото заседание на Върховния административен съд по жалба на Гюров срещу решението на УС на БНБ.

Председател на Сметната палата - Димитър Главчев

Димитър Главчев бе избран за председател на Сметната палата на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание. Главчев е номинация на ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха. В края на март президентът Румен Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер.
Заместник-председатели на Сметната палата

На 9 април 2015 г. Народното събрание избира Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров за заместник-председатели на Сметната палата, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Двамата бяха предложени от тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков.

Омбудсманът и заместник-омбудсман

В момента няма нито омбудсман, нито заместник.

На 10 април тогавашният председател на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на омбудсмана Диана Ковачева, след като тя подаде оставка. Росен Желязков съобщи, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което Ковачева заявява, че подава оставка като омбудсман във връзка с избора ѝ за съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото встъпване в длъжност. На 27 март правомощията на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова също бяха прекратени, след като тя подаде оставка. Като причина Елена Чернева – Маркова е посочила лични мотиви.

В случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана, нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване на правомощията, гласи Закона за омбудсмана. Процедура на избирането на нов омбудсман обаче не е започнала.

Атанас Зафиров: При всички случаи служебният премиер ще е нов, президентът ще каже кой ще е

След като първата и втората политическа сила не положиха достатъчно сериозно усилия, очаквано третият мандат също е неуспешен.

Гвоздейков: Хаос с техническите прегледи на коли няма, игнорирахме човешкия фактор

Хаос с техническите прегледи на автомобилите няма, заяви пред журналисти служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата.

Кола помете и уби ирландка на пътя Варна-Бургас

56-годишна ирландка почина, пометена от кола на пътя Варна-Бургас, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 3 август на км 203.

Автомобил, управляван от 36-годишен мъж, е блъснал неправилно пресичащата пешеходка.

Жената е била отседнала в собствения си апартамент в Слънчев бряг.

Водачът е тестван да употреба на алкохол и наркотици, като пробите са отрицателни.

Тошко Йорданов: Българите пращат някакви хора в парламента, които взимат глупави решения

Ние гласувахме против промените в Конституцията. Тези, които направиха промените, ще си носят отговорността за ситуацията, в която се намираме. Нашата партия ясно заяви, че тези промени не са полезни, ще доведат до хаос и са противоконституционни. Това коментира пред журналисти Тошко Йорданов от Има такъв народ, след като върна на президента неизпълнен третия мандат.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол