5 Септември, 2024 23:30 1 920 5

Важните новини във ФАКТИ на 05.09.2024 г.

  • атанас зафиров-
  • кристиян шкварек-
  • велислав величков-
  • пожар-
  • транспортен министър-
  • михаил миков-
  • петър чолаков-
  • калин вельов-
  • локомотив-
  • кристиян вигенин-
  • калоян паргов-
  • кольо колев-
  • цветан василев-
  • здравен министър-
  • село дивотино-
  • итн-
  • пп-
  • настимир ананиев-
  • влак-
  • земетресение-
  • ченчев-
  • лена бориславова-
  • проверка-
  • тимур халилов

Решението идва в деня, в който БСП подписва коалиционно споразумение с всички леви партии в България за общо явяване на изборите

Важните новини във ФАКТИ на 05.09.2024 г. - 1

Съдът потвърди: Атанас Зафиров представлява "БСП за България" в ЦИК

Административен съд - София град потвърди решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България".

Шкварек: Проблемите в ДПС приличат повече на кланов и мафиотски конфликт, отколкото на политически

Предпоставка ли е разривът между двете фракции на ДПС за етническо напрежение в страната?

Велислав Величков: Ще видим дали ВСС също става заложник във вътрешнопартийната битка в най-корпоративната партия

Ако другата седмица стартира процедурата по избор на нов главен прокурор, това ще е провокация към съдебната система, парламентаризма и българското общество, заяви пред БНР Велислав Величков, "Правосъдие за всеки".

Пожар e избухнал в бивше военно поделение в Бусманци, мъж е с над 60% изгаряния

Пожар избухна в софийското село Бусманци – в бивше военно поделение. Към мястото са изпратени 3 пожарни автомобила, съобщиха за bTV от пожарната.

Все още не са ясни причините за пожара и неговите размери. Към горящата сграда са изпратени и линейки, съобщиха за bTV от Спешна помощ.

Транспортният министър: Проблемите в БДЖ не могат да се решат с вълшебна пръчица. Трупани са през годините

"Ситуацията с БДЖ не е добра, проблемите са натрупвани с течение на годините и те не могат да се решат с вълшебна пръчица". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, където се отбеляза 50-годишнината от откриването на пристанище Варна - Запад, съобщават от БНТ.
Стоянова посочи, че най-добрият вариант за развитието на БДЖ е инвестицията в нов подвижен състав и подписването вчера на договора за доставка на 20 нови мотрисни влакове е стъпка в тази посока. Министър Стоянова изрази увереност, че производителят ще спази срока за доставка на новите машини, който е две години
Красимира Стоянова допълни още, че министерството на транспорта и съобщенията ще търси най-добрия вариант за развитие на пристанище Варна, като идеята за отдаването му на концесия все още не е отпаднала, а това е свързано на първо място с комуникация с местната власт и работниците и служителите на порта.

Михаил Миков: Прекалено е да очакваме, че БСП ще спечели следващите избори. Поне да има добър резултат

"Левицата има интерес от обострена кампания, от подчертаване на разликите по време на кампанията. За нея е важно да излезе с остри позиции. А не да мажат с шарлан и да се прегръщат после, за да направят правителство и да се отъркат във властта”. Това заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в предаването „Денят на живо” по NovaNews.
Прекалено е да очакваме, че БСП ще спечели следващите избори. Поне да има добър резултат, който да даде някаква перспектива за лявото политическо пространство”, каза още той. Създаването на широкото ляво обединение – „БСП - Обединена левица” е очаквана новина, смята Миков.

Петър Чолаков: Който и да надделее, моделът на корпорацията ДПС остава, а неин архитект е Ахмед Доган

Драмата в ДПС е на върха на тази политическа сила. Който и да надделее от двамата: Доган или Пеевски, и каквото и решение да се вземе, няма да е знак за демократизация на Движението за права и свободи. Това каза в интервю за „Денят на живо“ по Nova News политологът доц. Петър Чолаков, цитиран от novini.bg.

Калин Вельов е назначен за зам.-министър на културата


Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев и по предложение на ресорните министри са назначени петима заместник-министри. Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

Локомотив се запали на гарата в Бургас. Заради инцидента влакът за София закъсня със 130 минути

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до жп. гарата в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град.

Вигенин: Познатите стари лидери няма да са водачи на листи в "БСП-Обединена левица". Ново начало, нов път

Напът сме да преодолеем проблемите, искаме да се фокусираме върху реалната политика. За пръв път лявото пространство се събира, за пръв път имаме шанс да се явим с обединена левица на изборите. Това заяви евродепутатът Кристиан Вигенин от БСП в ефира на bTV, цитиран от novini.bg.

Паргов: Ако някой не го е срам и има малко чест и достойнство, ще спре да обжалва и ще остави партията да се развива

Лявото политическо обединение за изборите през октомври вече е факт. „БСП за България” ще се яви заедно с още 15 формации на предстоящия вот за парламент.
С решението на съда, че Атанас Зафиров ще представлява партията на изборите, проблемът е затворен. Ако някой не го е срам и има малко морал, чест и достойнство, ще спре да обжалва на по-висока инстанция и ще остави партията да се развива. Визирам г-жа Корнелия Нинова. Това заяви в предаването „Пресечна точка” членът на Националния съвет на БСП и председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов.
„След 15 юни, когато беше избран г-н Зафиров за временно и.ф. на председател, бяха направени стъпки, както за промяна в делото на БСП за пререгистрация на актуалното състояние – сагата, която се води на ниво ВКС, на 9 септември е заседанието, така и по отношение на коалицията. Тя се събра и избра г-н Зафиров да я представлява”, допълни Паргов.

Кольо Колев: Лявото досега беше в един доста насипен вид, благодарение на госпожа Корнелия Нинова

Разцеплението в ДПС и в БСП отразява процеса на изчезване на политическото. Това обясни пред БНР социологът Кольо Колев.
"Единственото успокоение е, че не е само характерна българска черта. То е белег на световното безумие, което съпътства геополотическото пренареждане".
Колев коментира и подписаното днес коалиционно споразумение на БСП с 15 леви партии за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Той го определи като "важна стъпка, но недостатъчна".

Цветан Василев: Атаката срещу КТБ беше предхождана от рекет от страна на Делян Пеевски

Бившият мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев обвини председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски в рекет, съобщават от БНР.

Здравният министър: Втората въздушна линейка трябва да бъде доставена в края на ноември. Третата-в края на декември

Вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас в края на ноември. Това съобщи здравният министър Галя Кондева пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. По думите ѝ третият трябва да е в България в края на декември, съобщават от novini.bg.

Инцидент в село Дивотино: Двама работници са загинали при строеж на къща (ОБНОВЕНА)

Паднал кофраж на току-що излята бетонна плоча на новострояща се къща затисна двама работници в пернишкото село Дивотино. И двамата са починали, съобщават от bTV.

ИТН се регистрираха за изборите. Йорданов: "Хората знаят кой е излъгал, кой е обещал нещо, а прави обратното"

Ние сме партия, която е последователна, която не се цепи на пет крила и осем подкрила, с шест-осем председатели. Всичко е нормално при нас. Внесохме 5100 подписа, документите ни са изрядни. Това заяви лидерът на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след регистрацията на партията за предстоящите парламентарни избори в Централната избирателна комисия, предаде репортер на "Фокус".

Зафиров: В навечерието на българското Съединение правим Съединението на българската левица

"БСП - обединена левица" се казва голямата лява коалиция, споразумение за чието създаване бе подписано днес от БСП и още близо 20 формации , съобщават от novini.bg.

Избори на хоризонта: ПП, ДСБ и "Да, България" подписаха коалиционно споразумение

"Продължаваме Промяната”, „Демократи за силна България” и Движение „Да, България” подписаха коалиционно споразумение. Трите формации ще се явят съвместно на предсрочните парламентарни избори. Те ще участват като коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България”, съобщиха от пресцентъра на формацията, цитирани от Нова телевизия.
От ПП-ДБ уточняват, че тяхната обща цел е развитието на България като справедлива държава с конкурентна иновативна икономика, висок стандарт на живот и намаляващо неравенство. Заложено е още преодоляване на регионалните и социални неравенства, осигуряване на енергийна независимост.

Ананиев за раздялата с ПП: Когато се делим и се затваря една коалиция до много по-тесен кръг

Създадената от бившия депутат Настимир Ананиев партия "Волт" вече няма да е част от коалицията ПП-ДБ.

Влак блъсна кола на жп прелез, един загина, друг е ранен

Един човек е загинал, а друг е ранен, след като международен бърз влак блъсна автомобил, преминал неправомерно на редовно задействана прелезна сигнализация, съобщиха за БТА от пресцентъра на „Български държавни железници“ (БДЖ).

Земетресение в Бургас

Земетресение с магнитуд 2 по Рихтер е отчетен в Черно море край Бургас.

Ченчев и Свиленски ще обжалват решението на Административния съд за БСП

Решението на Административен съд София-град от днес, че Атанас Зафиров представлява коалиция "БСП за България", не е окончателно и ще бъде обжалвано пред ВАС.

Лена Бориславова: За да не остане Борисов без заплата, Роси Кирилова му писа извинено отсъствие

В средата на работния ден Народно събрание има риск да остане без кворум, поради което няма и как да се приеме редакцията на ГЕРБ и ДПС и ИТН да се ограничи съдебния контрол само на една съдебна инстанция на оценките за въздействие върху околната среда при големи инфраструктурни проекти, които имат потенциал да засегнат околната среда, написа Лена Бориславова във "Фейсбук".

НАП и ДАНС започват проверка на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили. Заради напрежението по границите премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат предприети мерки, така че преминаването на границата да се нормализира.

Халилов: Пеевски и кохортата около него искат да присвоят марката "ДПС"

Има едно ДПС – то е създадено от почетния председател д-р Ахмед Доган и е на всички хора, които споделят неговите принципи и идеали. Делян Пеевски и хората около него са изключени от ДПС и не представляват волята на нашите избиратели. Коалицията, създадена от Пеевски, е националистическа, а не е евроатлантическа и това личи от програмите на партньорите в нея. Именно затова тя няма как да представлява избирателите на Движението за права и свободи. Тази категорична позиция изрази на брифинг в Народното събрание Тимур Халилов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българското правосъдие е най жалката

    5 0 Отговор
    играчка в ръцете на мутренската ни политика, каквото им нареди Пеевски, това правят!? Без народен бунт, нищо няма да се оправи, спомнете си как свалиха комунистите, а новите са по окупирани, като кърлежи са впити!?

    Коментиран от #2

  • 2 Само че

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българското правосъдие е най жалката":

    точно ЦИК не е приела регистрацията, внесена от флинстоун. Тя е висшата инстанция за регистрацията, а не административния съд на София.

    Просто само лъжи и манипулации бълвате!
  • 3 Истината:

    2 0 Отговор
    Решението от днес на Административен съд София-град , че Атанас Зафиров представлява коалиция "БСП за България" не е окончателно и ще бъде обжалвано пред ВАС.
    Още повече това решение се отнася за сега съществуващата коалиция „БСП за България" и за 50-то НС , а не за изборите за 51-то и за бъдещи коалиции, заявиха Ченчев и Свиленски.

    Снощи ЦИК отказа на временния председател на БСП Атанас Зафиров да допусне коалиция „БСП за България“ за участие в изборите за кмет на кметство Габровница и на община Омуртаг, насрочени на 20 октомври.

    Коментиран от #4

  • 4 БСП без Нинова

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Истината:":

    няма да бъде регистрирана на изборите. За драматичното решение, свързано с регистрацията за изборите, от 13 присъствали на заседанието на ЦИК снощи 8 са гласували „за“ БСП без Нинова да не бъде регистрирано, против са били 5 членове на комисията.

    Заявлението за участие във вота е подадено вчера. Заявено е искане за наименованието на коалицията в бюлетината като БСП за България. Към заявлението, както и към молбата за отразяване на промяна в представителството на коалицията, не са приложени в указания срок всички изискуеми документи по чл. 469, ал. 3 ИК във връзка с извършената промяна, обяснява отказа си ЦИК.

    Отказът на ЦИК се касае за това временният председател на БСП Атанас Зафиров да участва с коалиция „БСП за България“ в изборите за кмет на кметство Габровница и на община Омуртаг, насрочени на 20 октомври.
  • 5 Някой

    1 0 Отговор
    БСП за Русия , трябва да е името им, те винаги са работили за Русия и против България и българските интереси !!!!!!!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол