9 Октомври, 2024 10:24 543 35

380 хиляди деца у нас живеят в риск от бедност

  • деца-
  • бедност

Страната ни заема едно от челните места в Европа по този показател

380 хиляди деца у нас живеят в риск от бедност - 1
Снимка: shutterstock

Данните сочат, че децата у нас, които живеят в риск от бедност или социално изключване са 380 хиляди. Това на практика означава, че едно от всеки три деца няма необходимия стандарт на живот. Въпреки че това е по-малко в сравнение с преди 10 години, страната ни заема една от челните позиции в Европа.

Едно дете е в риск от бедност или социално изключване, когато домакинството в което живее, страда от тежки материални или социални лишения. Тези лишения могат да бъдат свързани както със самото дете, така и с домакинството, от което то е част. Обикновено става въпрос за липса на ресурси, която води до поне 7 от общо 13 категории лишения. Като например невъзможност на домакинството да плаща наем или сметки, да поддържа дома си достатъчно топъл, да се изправи пред неочаквани разходи или пък да си позволи почивка извън дома. Невъзможност да се консумира месо или риба веднъж на два дни, износените дрехи да се заменят с нови, наличие на джобни пари, интернет връзка и редовни развлекателни дейности. Базирайки се на тези и още няколко показателя, от европейската статистика изчисляват, че през миналата година едно от всеки три български деца e живяло в риск от бедност или социално изключване. Дялът на тези деца не се променя съществено през последните 1-2 години, но това важи за цяла Европа. Ако се върнем обаче още по-назад ще видим, че страната ни бележи плавен, макар и доста лек спад по отношение на децата в риск от бедност или социално изключване.

Но по-добре или по-зле живеят децата в останалата част от континента? Сравнявайки страните от общността от Евростат изчисляват, че близо 20 милиона деца до 18-годишна възраст живеят в риск, което на практика е всяко четвърто дете. Най-голям е дялът им в Румъния – забележете, почти 40%. Следва Испания с над 2 милиона и 700 хиляди деца в риск. В тази незавидна класация България заема трета позиция, макар и броят им у нас да е 380 хиляди. Списъка с водещите пет държави членки допълват Гърция и Италия. Най-добре поне по този показател, живеят децата в Словения, където едва 11% от тях рискуват бедност или социално изключване. През миналата година най-рязко се е покачил броят на децата в риск в Унгария, а въпреки първата си позиция, в Румъния те дори са намалели.

Какво обаче е съдбата им, след като навършат 18? Превръщат ли се децата в риск във възрастни в риск? Да, но само част от тях, тъй като средният процент на възрастните европейци в риск е по-нисък от този на децата. Като брой, това са близо 75 милиона европейци. България не прави изключение от тази тенденция. Възрастните в риск у нас са с 4% по-малко от децата в риск. Като общ брой – малко над милион и половина души. В тази класация за съжаление, се изкачваме с още една позиция нагоре и заемаме второто място. Първото отново е за Румъния. След нас са Латвия, Естония отново Гърция, с която попълваме списъка на първите пет. Най-нисък е дялът на възрастните в риск в Чехия – 11%. Въпреки че не попада в челната петица, най-сериозно е увеличението на хората в риск от бедност в Испания.

Докато в Европа 62% от децата в риск са на родители, които имат само основно или по-ниска степен на образование, българските деца в риск оказва се, са отглеждани предимно от родители с ниска степен на образование или пък без такова. С дял от близо 83% България заема първо място сред страните от общността. Следва ни Румъния, а най-малък този дял е в Португалия и Полша.

В Европа – 11% от родителите са висшисти, у нас обаче, процентът е един от най-ниските – под 8. Това ни нарежда на 19 позиция и означава, че в България рядко се случва родители с висше образование да поставят децата си в риск от бедност. Погледнете само каква разлика има между нас и първите – Испания, където много по-голяма част от родителите висшисти не могат да осигурят на децата си необходимия жизнен стандарт. Най-малко деца в риск, чиито родители са с висше образование има в Словения и Чехия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нц.....

    14 0 Отговор
    Не са в риск от бедност , а да си в чиста бедност ! И още няколко милиона человеци !
  • 2 Сандо

    6 4 Отговор
    Само срам бере богатата,демократична и цивилизована европа с нас.Крайно време е да ни изгонят от техния рай и да ни пратят в джунглата на БРИКС.
  • 3 гном

    5 0 Отговор
    пари ми дай, акьл не ми давай
  • 4 Тома

    11 0 Отговор
    Да ама кой от мултимилионерите от властта ги тревожи за децата.Народа събира капачки внася пари в сметки на болни деца а тези изнасят чували и сакове с пари

    Коментиран от #11

  • 5 анон

    1 3 Отговор
    промяната на радев и килърчо е ФАКТ !!

    Коментиран от #14

  • 6 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Знам че съм комплексиран, дъpт, дебел , плешиф negepac и negoфил, ама взимам с вашите данъци помощи и се издържам. с фалшиф телк !

    Коментиран от #10

  • 7 18-24 цените по 5 пъти

    3 0 Отговор
    така и бедните деца станаха 3 пъти повече . на Дарения живеят . сега идат деца от сирия . те са свикнали без пари .
  • 8 1111

    10 1 Отговор
    Като се научите да гласувате и бедността ще изчезне!
  • 9 Трак

    6 0 Отговор
    Благодарение на 12 годишния социален геноцид ба БКП дс ГЕРБ и постаната пица вечно сме на дъното на мизерията . Дайте тези новини на боко тиквата и шайката му барабар със дебелия еничер
  • 10 ние сме спокойни

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Град Козлодуй":

    Господ ще те съди.
  • 11 хмм

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    На оня свят нищо няма да занесат...
  • 12 Роден в НРБ

    1 5 Отговор
    тоест 380 хил циганчета чиито родители са неграмотни
  • 13 Народът ни мрази децата си

    5 0 Отговор
    Мрази децата си от дъното на гадните си , вунящи кореми...с това вечно гласуване за гебр-сдс-ппдб- ДПС овцете гарантират тоталното унищожение на всяко едно дете и физически и духовно...да вземем например, промените, които мръсната група ГЕРБ- СДС направиха в закона за социалните "услуги" , с които почнаха през 2018 г да крадат деца от български семейства и да ги трафикират нелегално в чужбина ...а за всички деца, които не са отвлекли, гласуваха промени в закона за пенсионирането - от 2028 г и мъже и жени ще работят по 40 години ( сме по 32 г за жените и по 34 години за мъжете, както беше досега) , за да им се разреши пенсиониране и то на възраст минимум 67 навършени години, с тенденция за увеличаването й до 70 навършени години...Само болни хора, мразещи жестоко децата си, могат да гласуват и преизбират герб на власт...

    Коментиран от #32

  • 14 Смешен си

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "анон":

    Поне на 200 Хил. , родителите са от електората на Боко! Защо не ги е направил богати? А, вярно,тоя етнос си го отглеждат само за изборите!
  • 15 Статистик

    4 1 Отговор
    На кой от управляващите му пука за българските деца? Важно е да има кеш за кихаме на Окропия- досега сме дали над 4 млрд евро и още искат!
  • 16 Така е шенгенци

    2 0 Отговор
    Поне 380 хиляди деца у нас живеят в риск от бедност
  • 17 Последния Софиянец

    4 1 Отговор
    1 000 000 българи получават помощи за отопление.
  • 18 Важното е в Украйна

    6 1 Отговор
    да няма деца които живеят в риск от бедност.... българчетата не са важни
  • 19 е държавата дава

    0 1 Отговор
    1 200, 2 ро 500 , 3 то дете 4000 . за ясла, за градина, за училище . децата у нас са по добре от украинчетата и турчетата . а и ги осиновяват от англия . лошо е че децата не работят . само са разход . на месец е 3000 лева . но такава е соцялната сфера . който няма не получава . има критерии . 380 хиляди не са . сигурно са включили бежанци , мигранти , украински мигранти и малцинствата . ако имаш 7-8 дечица , как да им отделиш по 1000 лева . много е . ако даде държавата по 40 бона за година са доста . 15 200 000 000 . будят съжаление . като поотраснат да ги пращат на фронта .
  • 20 А колко са общо децата в България

    4 0 Отговор
    щом 380 хиляди деца у нас живеят в риск от бедност ? 381 хиляди? Че то това на практика са всички деца ако се замислите. Къф Шенген, ква Еврозона ....
  • 21 Ъхъъъъъ

    3 0 Отговор
    В Европа – 11% от родителите са висшисти, у нас обаче, процентът 111% щото всички са не само висшисти но и доктори на науките а бройката във ВУЗовете е три пъти по голям от набора
  • 22 380 хиляди деца у нас живеят в риск

    2 0 Отговор
    Бройката почити съвпада с тази на докторите и докторите на науките
  • 23 380 хиляди деца у нас живеят в

    1 0 Отговор
    Белене

    Коментиран от #24

  • 24 ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ И ФЛИНТСТОУН

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "380 хиляди деца у нас живеят в":

    ЗА,ДА ИМ СГЛОБЯТ КАТЕРУШКИ 220V
  • 25 гост

    7 0 Отговор
    Ние не сме държава, а посмешище. Територия без армия оставила родителите си да гинат в бедност неспособни да се лекуват и получат грижи. Просяци и психичноболни се хранят по казани и от милостиня пред дюнерджийници заедно с бездомни кучета и котки. Здравна система задушена в хватката на узаконена корупция оставяща хора да умират на вратите на болниците. Колабиращо образование неспособно да достави кадри заради убиващата го ценностна система. Енергетика? Отдавна ни я откраднаха и се облагодетелства друг от залъка ни, а я строиха родителите ни. Не ми се пише повече, че ми се реве като се сещам за тази трагедия.
  • 26 ЧОЧО

    2 0 Отговор
    Децата може да живеят в мизерия.Нали депутати,дерибеи и останалата управляваща вихрушка живее в лукс.Това е важно и скоро няма да ае промени.
  • 27 Артилерист

    3 0 Отговор
    България е не в риск, тя е в демографска и социална катастрофа. Изразът "работещи бедни" се притъпи и получи някакъв комичен оттенък и не се приема с всичката стряскаща сериозност. Това значи, както пише в материала, да работиш, но да не можеш да посрещнеш елементарни нужди на семейството. Ако в случая става дума за необразовани цигани, има ли статистика, води ли се сметка колко организации и какви пари са взели за социалното им приобщаване, в смисъл да се образоват и с нормален труд да с се издържат. С капиталистическото "всеки да се оправя" държавата всъщност избягва от функцията си да се грижи за своите граждани и да ги обедини в едно СПРАВЕДЛИВО общество. Не е нормално да има милионери и милиардери и в същото време близо 400хиляди семейства, защото тези ДЕЦА не са сираци, да са в риск да ги издържат. А какво ще се получи, когато в сметката се включат безработните? Това е безкрайно несправедливо, разпокъсано и болно общество. И затова е виновна държавата.

    Коментиран от #29

  • 28 децата на българия са дебели, неграмотни

    0 1 Отговор
    и по цял ден са в мрежата . какви са тези 380 000 бр. българчета . за какво са им пари . това са търтеи . не носят нищо . сигурно са без сигурен дом и семейство . Да .
  • 29 дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Артилерист":

    Корупцията въоръжена с демокрация отдавна унищожиха клетата ни държава.
  • 30 Комунист

    3 1 Отговор
    На ви демокрация!
  • 31 Има хора на които

    2 0 Отговор
    не може да се помогне с пари. Дадеш му 5лв. - купува си цигари, дадеш му 20лв. - купува и шише ракия. Дадеш му 500лв. отива в кръчмата и стои там докато изхарчи всичко. Накараш го да работи - не ще, иска само пари.
  • 32 научи се да пишеш бе

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Народът ни мрази децата си":

    вонащи се пише,не вУнащи.
  • 33 Роза

    3 0 Отговор
    Говорила съм с много млади хора в детеродна възраст,които казват,че не искат да имат деца,защото не са добре материално и жилищно,не са сигурни за работата си и не биха могли да осигурят на децата си добро бъдеще.Казват:"Когато съм сам,мога да гладувам,но не мога да обричам децата си на глад!"Жалко за страната ни,която намалява с невиждани темпове,и за бъдещите поколения,които не ги чака нищо добро!
  • 34 СДС двата пръста у,,,,

    3 0 Отговор
    СПОКО БЕ ВДИГАЙТЕ ОЩЕ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО ПОСЛЕ ВКАРАЙТЕ ЕВРОТО И ЗАНУЛЕТЕ БЕДНЯЦИТЕ А КРАДЦИТЕ ГИ НАПРАВЕТЕ ПОБОГАТИ ЕЙ ПРОДАДОХТЕ БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 БЕ ЛЪЖЛИВИ ДЕМОКРАТИ
  • 35 Велко

    2 0 Отговор
    380 хил. деца в бедност,680 хил.пенсионери в крайна бедност,в каква Европа сме,България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове