9 Октомври, 2024 23:30 531 0

Важните новини във ФАКТИ на 09.10.2024 г.

  • димитър главчев-
  • богдан богданов-
  • камион-
  • станислав стоянов-
  • слави трифонов-
  • тихомир безлов-
  • стефан янев-
  • министър георги тахов-
  • красимира катинчарова-
  • иван бакалов-
  • кюстендил-
  • протест-
  • мвр-министър-
  • дрогиран-
  • издирван-
  • камелия нейкова-
  • симеон ставрев-
  • левон манукян-
  • румен радев-
  • влак-
  • ваня григорова-
  • илхан кючюк-
  • калин стоянов-
  • калоян методиев-
  • петя цанкова

По думите му в резултат на съвместните мерки на "Гранична полиция", Министерството на отбраната и партньорите ни от Турция мигрантският поток е намалял със 71% спрямо 2023 г.

Важните новини във ФАКТИ на 09.10.2024 г. - 1

Главчев: Вземаме мерки да няма манипулации на вота и на хартия, и на машина

На Консултативния съвет за национална сигурност беше поставена темата, че липсвали около 100 километра от преградното съоръжение на българо-турската граница, в резултат на което съвместно с министър Запрянов, министър Илков, шефа на "Гранична полиция" и шефа на отбраната в понеделник прелетяхме над съоръжението, след това извършихме проверка и по земя, за да няма спекулации. Оказа се, че цялата ограда си е на място и ако има компрометирани участъци, те се възстановяват в рамките на 24 часа. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

Богдан Богданов, ПП-ДБ: Възможно е в следващите четири години средната работна заплата да стигне 4000 лв.

Кандидатът за депутат от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и бивш министър на икономиката Богдан Богданов заяви в студиото на Нова телевизия, че е възможно в следващите четири години средната работна заплата да достигне 4000 лв. „Това е възможно да се случи. Но с общи усилия, няма единствено държавата чрез таргетирани мерки да постигне такъв ръст на заплатите. Той може да бъде постигнат от работниците, ако повишат продуктивността си“, допълни той.
Според него проблемът за предприятията, които първоначално са влезли в България с идеята за по-ниски оперативни разходи и заплати, е сериозен в Северна и Северозападна България. „В момента те просто не могат да си позволят ръст на заплатите, а пък ние искаме българските граждани да живеят по-добре, искаме заплатите да се увеличават. Когато една компания е тук с производство с по-ниска добавена стойност и за хората, които работят на машините, не изискват специални умения, тогава заплатите са по-ниски“, обясни той.
Богданов уточни, че ако имаме желание да подобрим икономическото състояние на тези региони, трябва да привличаме инвестиции. „За да се случи всичко това, трябва да има целенасочена икономическа политика и хоризонт, в който да се работи таргетирано в тези райони“, допълни кандидат-депутатът.

Камион падна и се заклещи между скалите край Арапя

Товарен автомобил с бургаска регистрация пропадна в пролука в скалите между Попския плаж и Арапя, съобщават от Нова телевизия. 40-годишният шофьор, който е от Китен, е карал на заден ход и след преобръщане на превозното средство се е заклещил, затруднявайки спасителните действия по суша.
Сигналът за инцидента е подаден около 15.03 ч. в сряда в полицейското управление в Царево.

Станислав Стоянов от “Възраждане” поиска ЕС да подпомогне България за укрепване на границите ѝ

Евродепутатът Станислав Стоянов, избран от “Възраждане” и част от групата “Европа на суверенните нации”, в изказване от трибуната на Европейския парламент поиска Европейският съюз да подпомогне България в опазването на границите ѝ.

Конфликтът в Близкия изток се разраства, налице са предпоставки за още по-голямо ескалиране, а с това и опасността за сериозна мигрантска вълна към България. “Възраждане” подчертава спешната необходимост от предприемане на превантивни предпазни мерки за укрепване на границите на България.
Считаме, че Европейският съюз трябва да подпомогне България финансово, тъй като границата е външна и за съюза и на пътя на основни мигрантски потоци. Опазвайки границата си, България подпомага сигурността и на целия ЕС. Подобряването на инфраструктурата в граничните райони, техниката и оборудването ще засили способностите на страната за опазване на границата.

“Свободата на движение e едно от основните достижения на съюза и е предимство за нас, и за икономиките на нашите страни. Шенгенското пространство действително е инструмент в тази насока. ЕС обаче трябва да е загрижен не само за свободата на движение, а и за сигурността на своите граждани. А днес Шенгенското пространство е в тежка криза и не отговаря на нуждите именно по отношение на сигурността. Не отговаря на геополитическите реалности и рисковете пред, които сме изправени. Шенгенското споразумение трябва да бъде реформирано, за да гарантира сигурността на страните членки и нулева нелегална миграция.

Това означава, на първо място, да се укрепят външните граници на съюза, а страните членки, натоварени с тяхната охрана, да бъдат подпомогнати финансово, защото няма сигурни вътрешни граници без сигурни външни такива. Европейският съюз, разбира се, трябва да следи за правилното изразходване на тези средства.

Подходът към сигурността и миграцията трябва да бъде напълно преосмислен, ако наистина искаме безопасност и стабилност. Времето за цялостна, координирана реформа е сега!”, каза Станислав Стоянов от трибуната на Европарламента.

Слави Трифонов: България е държава, в която всичко може и нищо не може

Много ненормални неща станаха нормални напоследък около нас. Вероятно ще се съгласите с мен, че България е държава, в която всичко може и нищо не може. И, че се опитваме да живеем нормално в една ненормална обстановка. И, между другото, най-хубавото е, че сами можем да определяме живота си и живеем в условията на демокрация. Не искам да звуча някак си менторски или пък като човек, който споделя клишета, но истината е такава.

Безлов: Имаме един добър критерий как ще протекат тези избори в сравнение с предишните- т. нар рискови секции

Не съм оптимист, чудеса няма да се случат. Необходима е реклама, че се полагат усилия да се ограничи купения вот. Трябва да се види, че се правят усилия от страна на властите. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg
Ние имаме един добър критерий как ще протекат тези избори в сравнение с предишните- т. нар рискови секции. От това колко активни са там и за кого са гласували избирателите ща покаже колко ефективни са били мерките, обясни той.

Стефан Янев: Живеем в порочен икономически модел

Основната задача на „Български възход” е да търси път към избирателите и това, което наистина ги интересува. Ние като политическа партия ще предложим решения на тези проблеми. Целта е гражданите да гласуват за хора, които могат да решават проблеми, кризи и да взимат решения”, това коментира в студиото на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS кандидатът за депутат и председател на „Български възход” Стефан Янев.
По негови думи „Български възход” предлага решения във всички сфери на обществения живот. „През годините успяхме да натрупаме капацитет от експерти, които са от различни сфери и са с опит. Te знаят какво, кога и как да се направи”, каза Янев.

Георги Тахов обяви: Утре изплащаме на земеделските производители 200 млн. лв. по "украинската помощ"

В рамките на утрешния ден земеделските производители ще получат средствата в размер на 200 млн. лв. по „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща с представители на земеделския бранш в МЗХ, съобщават от пресцентъра на ведомството. Той подчерта, че има решение на УС на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) за изплащане на сумата и е изпратена нотификация до ЕК за цялата сума в размер на 325 млн. лв.
Земеделският министър информира, че утре, заедно с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова ще се срещнат с представители на заинтересованите страни. Той допълни, че във връзка с неблагоприятните метеорологични явления, оказали негативно влияние върху земеделското производство, по искане на България е активиран кризисният резерв на ЕС и за първи път засегнатите земеделски стопани у нас ще имат възможността да се възползват от този механизъм.
По време на срещата беше обсъден и напредъкът по редица законодателни предложения от бранша, както и целевото разпределяне на ресурса по държавната помощ “де минимис”.
Участие в срещата участие взеха: заместник-министрите на земеделието и храните Деян Стратев, Иван Капитанов и Янислав Янчев.

Катинчарова, "Величие": Никога досега един глас не е достигал 500 лв. в средата на предизборната кампания

Имам големи опасения за честността на вота, каза в предаването „Лице в лице“ Красимира Катинчарова от партия „Величие“.
Имам притеснения не само за честността на този вот, но и на няколко предишни. Непрекъснато четем в новините: „тези са арестувани“, „пуснати са“, „други са арестувани“, „задържани са в ареста“ и т.н. Това са смъртните петна на демокрацията“, посочи тя.

Иван Бакалов: Накратко казано, ако някой е изпрал Бойко Борисов, това беше Слави Трифонов

Накратко казано, ако някой е изпрал Бойко Борисов, това беше Слави Трифонов.
Борисов загуби избори и беше направено правителство без ГЕРБ. Слави Трифонов го събори. Гласуваха вот на доверие по искане на ГЕРБ и то падна.
Оттогава насам Борисов печели изборите и си търси патерици.

Скандал или грешка при анкета: Водач на листа в Кюстендил признава, че коалицията му ще търгува с вот

Водач на листа за 10 МИР-Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври. Случаят предизвика предизборен скандал в района - самият сгафил политик признал, че е отговорил на анкетата по този начин и не го отрича, разказват от БНР.
На въпроса: "Според вас коя партия или коалиция ще купува най-много гласове за предстоящите избори на 27 октомври?" водачът на листата е посочил коалицията си, която в анкетата събира 71% "да".

Над 300 служители в градския транспорт протестираха пред Столичната община

Над 300 служители в градския транспорт на София и синдикати се събраха на протест пред сградата на Столичната община. Причината за недоволството е неизпълнението на договорената бонусна система за работещите в общинските транспортни дружества.

Вътрешният министър: Проверява се всеки един сигнал за купуване на гласове

"По всеки един сигнал, постъпил по официалния ред в МВР, незабавно започва проверка", заяви на брифинг в МС служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, предаде репортер на "Фокус".

Дрогиран шофьор на автобус причини катастрофа в Бургас

39-годишен шофьор на автобус, за когото е установено, че е употребил амфетамин, причини пътен инцидент в Бургас.

Откриха тялото на издирван мъж в река Тунджа

Днес в река Тунджа е намерено тялото на обявения за издирване Николай Илиев, съобщи говорителят на областната дирекция на полицията в Ямбол Татяна Павлова.

Камелия Нейкова: Хартията за машинното гласуване ще е с допълнителни защити

В предстоящите избори няма да се използват ролки хартия за машинното гласуване, които са били произведени и използвани при предходни избори. Хартията ще бъде със съвсем други, допълнителни защити, които до момента не са били утвърждавани и прилагани. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на организираната от президента Румен Радев среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота, предават от БТА.

С 60% е поскъпнало парното в София от 2019 г. до днес

"Топлофикация София" ЕАД ме заплаши, че ако направя публична информацията, която съм поискал за техническото и финансовото състояние на дружеството в качеството ми на общински съветник и техен собственик от името на софиянци, ще ме съди.

Левон Манукян внесе гаранцията си от 50 000 лв.

Бившият директор на театъра в Разград Левон Манукян внесе гаранцията си от 50 000 лв. Тя му беше наложена му като мярка за неотклонение по делото за финансовото източване на културата институция. Това съобщиха за NOVA от държавното обвинение.

Румен Радев: Ежедневно в президентството получаваме сигнали за купен вот ВИДЕО

"Ежедневно сме заливани от информация и сигнали, включително и към президентската институция, за купуване на вот преди предстоящите избори. Подобни действия дискредитират не само самата идея за демокрация, но и делегитимират институциите още преди да са избрани.

Влак удари кола в Русенско

Влак блъсна кола на жп прелез в Русенско, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 8 октомври в района Две могили.

Автомобил, управляван от 62-годишен мъж не е спрял на светофара, навлязъл е на жп прелеза и е ударен от електромотрисен влак, пътуващ от село Иваново към Две могили.

Водачът е прегледан и е освободен за домашно лечение. Съставен му е акт.

Ваня Григорова: Продължаваме промяната, Демократична България и "Спаси София" гласуваха срещу бонусите в транспорта

"Спаси София" изпратили позиция до медиите по повод протеста.

Илхан Кючюк алармира международната общност за безпрецедентната ситуация в България

Евродепутатът Илхан Кючюк сезира с писмо за отстъплението на демокрацията и провалящото се върховенство на закона в България, цялата международна общност, в това число европейските институции – Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, Дидиер Рейндерс, еврокомисар по правосъдието, Роберта Мецола, председател на ЕП, Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европрокуратурата, председателя на комисията за граждански свободи и правосъдие в ЕП Хавиер Зарзалехос, председателя на групата на либералите в Европарламента Валери Айе, дипломатическия корпус в България, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Веницианската комисия и др.

Калин Стоянов: Бездомното и неваксинирано кученце на Радев отново е философствал в ефир

Бездомното и неваксинирано кученце на Радев – Иван Демерджиев, отново е философствал в ефир.

Калоян Методиев: Кой управлява българската енергетика и защо служебната власт мълчи за скандалния договор с „Боташ“

Това не е държава.

Петя Цанкова: Хората в лявото пространство отдавна чакаха обединение, усеща се оптимизъм

Усещаме оптимизъм, хората в лявото пространство отдавна чакаха обединение. Последните 2-3 години Нинова наложи авторитарно управление на партията. Нямам отговор защо имаше война с президента, както и защо бяха изгорени мостове в партията. Това каза в ефира на "Твоят ден" Петя Цанкова, водач в 13 МИР-Пазарджик от коалиция "БСП-Обединена Левица".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол