Last news in Fakti

20 Май, 2014 16:44 704 2

Станишев: Трябва да бъде разрушен Картагенът на страха

  • станишев-
  • избори-
  • евроизбори

Вотът на недоверие трябва да бъде разгледан след изборите, на спокойствие

По време на пресконференция в Пазарджик лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към вносителите на вота на недоверие за енергетика с думите: „Трябва да бъдем сериозни, както към избирателите и европейските избори, така и към самата тема. Нека да го направим след изборите. Готови сме да отговорим в нормална и спокойна обстановка, за да има смисъл. Нека да си припомнят как хората ги изгониха именно по тази тема, не с вотове, а с протести“.

Според него много често евроизборите се подценяват и хората не разбират как техният глас ще повлияе на живота им. „Проблемите в България са едни и същи. Такива са и в Европа - работни места и доходите. 5 години  европейските институции се доминират от десните“, припомни той. По думите му те са наложили на държавите лечение, което не е довело до излизане от кризата. „Затова неодобрението е голямо. Институциите, водени от десницата, обърнаха гръб на хората“, категоричен бе той. „Можем пряко да повлияем кой е начело на ЕК и каква политика да се води. Затова социалистите в цяла Европа казваме, че пръв приоритет са работните места“, заяви Станишев. Той обясни, че за последните 11 месеца всеки ден се правят стъпки, които да помогнат на реалната икономика да създава работни места. „Много е трудно. Тухла по тухла се възстановява държавността и социалната ангажираност. Тези избори трябва да покажат окончателно скъсване с миналото от последните 4 години“, категоричен бе лидерът на БСП. Във връзка с това той разказа и история. „Древният Рим е водил дълги войни с Картаген. Има един римски сенатор, който е започвал всяка своя реч с думите "Картаген трябва да бъде разрушен". Трябва да бъде разрушен Картагенът на страха, сковаващ предприемчивостта на българите, доверието в държавата, надеждата“, обясни социалистът.

Станишев сподели, че при обиколките си в страната и срещите си с хиляди хора това, което те му казват е: „Да, живеем бедно, но виждаме, че нашият живот започва да има значение за държавата“. Той подчерта, че за първите 3 месеца  от тази година са разкрити 40 000 нови работни места, които не са достатъчни, но усилията в тази посока ще продължат.

Лидерът на ПЕС обясни, че България зависи в много отношения от посоката, в която върви Европа. „В тази кампания съм бил в над 70 общини. Хората споделят мъката си. Тук съм, за да дам последен тласък на кампанията. Не вещаем, а слушаме и разговаряме с хората“, допълни той.

На въпроса дали изкуствено се задържа цената на тока, лидерът на БСП отговори, че ако Борисов е бил на власт, със сигурност е щяло да има увеличение на тока. „Те обслужваха част от енергетиката - ЕРП-тата. Най-лесно беше да се увеличи тока. Въпросът е българите могат ли да го понесат? Някой попита ли ги? Затова направихме промени в закона“, категоричен бе той. Той подчерта, че правителството и държавата не водят война с ЕРП-тата, а се цели спазване на закона.

Станишев категорично отрече слуховете, че ще замине за Брюксел след изборите. „Ангажиментът, който БСП и аз лично сме поели, да не се върне предишното управление, все още не е изпълнено, защото има риск рекетът и социалният геноцид да се върнат, а може и Дянков да го върнат“, каза той. Според него воденето на листата от него не е подлъгване на избирателите и припомни как Бойко Борисов е водил листа на НДСВ на две места и не е казвал, че ще се откаже, а го е направил, както и подобен случай с Меглена Кунева.

След пресконференцията младежи от региона го изненадаха с транспарант с надпис "Коалиция за България, Сергей Станишев е номер едно". С много настроение те го поведоха на разходка из централната част на града, като постепенно увлякоха след себе си стотици граждани. Много от тях го спряха, за да му стиснат ръка, да споделят с него проблемите си и да му зададат много въпроси, както за актуалната ситуация в страната, така и за предстоящите евроизбори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    2 0 Отговор
    не се напъвай с такива сложни изрази бе Серьожа, вашия основен електорат от ромските махали не борави с такива термини
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Еталон за лицемерие-български политик...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове