Last news in Fakti

29 Май, 2014 16:05 1 586 7

Ангел Найденов: Възвръщаме мощта на авиацията

  • тракийска звезда-
  • ангел найденов

Американските ВВС са представени от екипажи от 148-мо авиокрило на Националната въздушна гвардия на щата Минесота с изтребители F-16. За втора поредна година в тренировката участват румънските ВВС с МиГ-21 Lancer и гръцките ВВС с изтребители F-16

Ангел Найденов: Възвръщаме мощта на авиацията - 1
Снимка: АП/БТА

„За първи път възстановените вече самолети L-39 и щурмовите самолети Су-25 участват в тази съвместна тренировка, заедно с изтребителите МиГ-21 и МиГ-29. Поне 6 години не е провеждана подобна летателна тренировка с толкова разнообразна техника от военновъздушните сили на четири държави – България, САЩ, Гърция и Румъния“. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 29 май, по време на Деня за високопоставени гости и медиен ден в авиационната база в Граф Игнатиево. Той се проведе в рамките на съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда – 2014 г.”.

Днес в авиобазата бяха представени мисиите и задачите, изпълнявани от българските, американските, румънските и гръцките участници в съвместната тренировка и бяха изпълнени демонстрационни полети. Гостите имаха възможност да разгледат авиационната техника, участваща в „Тракийска звезда – 2014 г.“. Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наблюдаваха от борда на самолет KC135 презареждане във въздуха на самолети F-16.

В отговор на журналистически въпрос за проекта за нов тип боен самолет министър Найденов заяви, че предстои през юни Министерският съвет да избере един от двата варианта, предложени от Министерството на отбраната . „Да бъде извършен ремонт и сериозна модернизация на самолетите, с които разполагат българските ВВС, или като отделяме малко средства за тяхната поддръжка, за да изпълняват своите задачи, да стартираме проекта за придобиване на нов тип боен самолет“, каза министър Найденов и подчерта, че решението на този въпрос не бива повече да бъде отлагано. Той припомни, че дълго време част от самолетите, които участват в тренировката са били летателно негодни - не само за участие в учения, но и за ежедневната подготовка на българските пилоти. „Вече имаме възстановени летателни средства от всички типове, с които разполагат Военновъздушните ни сили, което не се е случвало от 5 години“, подчерта министърът на отбраната.

Пред представителите на медиите той коментира, че около 15 % от целевите средства, отпуснати с решение на Министерския съвет, ще бъдат отделени за Военновъздушните сили.

Летателната тренировка "Тракийска звезда – 2014 г." включва въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана. Провеждат се и полети от съвместни българо-американски екипажи за повишаване на уменията при прилагане на процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.

Това е една от мащабните тренировки, които провеждат Военновъздушните сили през тази година. В нея участват летателни екипажи на МиГ-21 и МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, L-39ZA от авиационната група в Долна Митрополия и формирования от състава на Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили и Сухопътните войски. Американските ВВС са представени от екипажи от 148-мо авиокрило на Националната въздушна гвардия на щата Минесота с изтребители F-16. За втора поредна година в тренировката участват румънските ВВС с МиГ-21 Lancer и гръцките ВВС с изтребители F-16.

Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между военновъздушните сили на страните-участнички и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.

На Деня за високопоставени гости присъстваха още посланикът на САЩ в България Н. Пр. Марси Рийс, заместник-министърът на отбраната Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, командващият на ВВС на САЩ в Европа генерал Франк Горенц, началникът на Щаба на ВВС на Румъния генерал-майор Лауриан Анастасоф, командирите на Военновъздушните сили и на Сухопътните войски генерал-майор Константин Попов и генерал-майор Нейко Ненов и висши офицери от въоръжените сили. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    3 0 Отговор
    А дали ще могат да летят в лошо време ...
  • 2 Пацо

    4 1 Отговор
    Ужас!
    Су-25 може да се види само в музейте и да изпълнява бойни мисии и задачи в българските ВВС, а L-39 са учебни, а не бойни самолети, които всеки може да си купи за около $200000 от много места

    Коментиран от #3

  • 3 Румен Янев

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пацо":

    Явно на L-39 ще летят в лошо и мъгливо време за да се понаучат малко ... хем са по - евтини хем по - икономични ... а бе само плюсове Пък след време че ги качим и на Су - 25 нищо че първият полет на този самолен е осъществен през 1975 - та година .... за нас той си е направо нов
  • 4 Монго

    3 0 Отговор
    В този форум няма ли летец? За да обясни /тука модераторите ще трябва да премахнат ограничението от максимум знаци/. Толкова сме нещастни-модифицирането на МиГ -29, до степен на ползваните от Русия е невъзможен /разликата от нашите, до тяхните е..., за лаиците-4+++/за Руските/...до само 4 и...я +, я -_/.То не беше "Грипен", "Юрофайтър, стари испански Ф-16...абе чудо и приказ.
  • 5 мария спасова

    2 0 Отговор
    И какви бойни мисии ,ще изпълняват тези антики?Най вероятно са потрошили за ремонта им повече пари отколкото са нужни за да се купят нови такива. Всичко е сбъркано в нашата държава!
  • 6 борислав димов

    3 0 Отговор
    Абе от къде ще я вземем тази лететелна мощ и на кого ще я връщаме?
  • 7 Светлин Карагеоргиев

    1 0 Отговор
    Къде можем да следим, колко пари харчат за новата авиация, защото един L-39 струва 200 000$ чисто нов. Чудя се колко ли пари ще обявят че са дали за един такъв? Според мен, ще закупят античните машини, само и само за да откраднат някой милион! Дайте някой сайт, в който да следим прозрачно, договорите които се сключват + парите които се дават, защото това са наши пари и мисля, че всички ние ще искаме да видим, къде ще идат те!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове