Last news in Fakti

5 Август, 2021 16:28 11 945 48

Панев: Цените рязко ще се покачат следващите години, независимо дали сме в Еврозоната (ВИДЕО)

  • владислав панев-
  • възстановяване на икономиката-
  • инфлация-
  • влизане в еврозоната

Засега възстановяването на икономиката след коронакризата вече започна и мисля, че нивата от преди кризата ще бъдат надминати преди да са влезли първите евра от Плана за възстановяване, каза той

Панев: Цените рязко ще се покачат следващите години, независимо дали сме в Еврозоната (ВИДЕО) - 1

Политическата ситуация няма да се отрази на възстановяването на икономиката. България е част от световната глобална икономика. Каквото се случва по света, с леко закъснение се случва и при нас. От тази гледна точка дали ще има служебно или редовно правителство, дали ще има нови избори, това практически няма кой знае какво значение. България е така да се каже лист, носен от вятъра. Все пак последните 10-15 г. инвестициите у нас намаляват рязко като процент от БВП, което е големият проблем за България. Доверието на инвеститорите е ниско, работната ръка непрекъснато намалява. Това са големите предизвикателства, които вече зависят от нас, за да бъде нашият дял в световната икономика по-голям и да не се носим просто в глобалния вятър, а да имаме позиция, от която да растем нагоре, но това са дългосрочни процеси. Това заяви в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на ПГ на ДБ и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев.

"Инвеститорите са на изчакване 15 г. Те до миналата година бяха на позицията, че е по-добре да вадят капиталите си от България, защото средата тук е нестабилна и който си покаже носа над определено ниво, това се видя и от изтеклите от службите документи, бива удрян с бухалката. Сега се ослушват и се надявам, че не само служебното, но и следващото редовно правителство ще дадат нужните знаци за това, че започваме да се превръщаме в нормална държава.

Засега възстановяването на икономиката след коронакризата вече започна и мисля, че нивата от преди кризата ще бъдат надминати преди да са влезли първите евра от Плана за възстановяване. Това са глобални икономически тенденции, които се случват в целия свят. Виждате, че инфлацията последните месеци удря тавана, отделно цените на строителни материали, на суровини, на храни, някои от тях са десетки проценти нагоре, което означава, че в момента бюджета се пълни яко с приходи от ДДС. Ситуацията в момента е такава, че не трябва да спасяваме бюджета, а да се мисли за домакинствата, чиито разходи скачат главоломно точно заради повишаващите се цени. Това са приоритети през следващите месеци и служебното правителство правилно акцентира в актуализацията на бюджета на доходите на пенсионерите", каза той.

"Очаквам нивата на инфлацията да бъдат над изискваните в критериите на Маастрихт за влизането в Еврозоната и по този признак да не отговаряме на критериите. Това няма да е само проблем на България, това е проблем и то може би желан донякъде на Западна Европа и САЩ. Казвам желан, защото тези планини от дългове, които бяха натрупани до 2008 г., но и след това проблемът не беше решен, трябва да се направи нещо с тях. Най-лесното е сравнително висока инфлация - 5-10% в продължение на няколко години, която изчиства дълговете постепенно. Мисля, че затова и политиката на централните банки към негативни лихви в Европа и много ниски в Щатите е точно с тази цел.

Това ще забави влизането ни в Еврозоната. Датата 1 януари 2024 г. е доста пожелателна. Според мен не е реалистична, а и трябва да се проведе истински дебат какви биха били плюсовете и минусите от влизането ни в Еврозоната преди да сме готови. Ние видяхме страни, които се присъединиха в началото, 2000 г., Гърция, Италия, Испания, те затънаха в една криза, от която няма измъкване. Така, че трябва много внимателно да си дадем сметка кога е най-подходящо да се присъединим.

Цените рязко ще се покачат в следващите години, независимо дали влезем в Еврозоната или не, просто защото такава е политиката на централните банки. Отрицателните лихви водят до повишаването на цените и тук не става въпрос само за цените в магазините. Този процес се стимулира от 2008 г. насам", коментира депутатът.

Целия разговор с Владислав Панев гледайте във видеото:



Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бау бау

    46 4 Отговор
    В прав текст...стягайте си Гъто.
  • 2 Фершел

    11 20 Отговор
    Калъф
  • 3 Селяк

    51 1 Отговор
    Какви 3г? Те вече се покачват всеки ден.
  • 4 гадно

    46 0 Отговор
    Демек дупе да ни е яко.
  • 5 Тиро вампиро

    43 3 Отговор
    На къде ще се покачват,като са ударили тавана отдавна а някои са надхвърлили световните?Искате внос от щатите ли,ами давайте тогава и черно море ще се напълни с контейнери на половин цени.Нешасници крадливи
  • 6 Тиро вампиро

    17 2 Отговор
    На къде ще се покачват,като са ударили тавана отдавна а някои са надхвърлили световните?Искате внос от щатите ли,ами давайте тогава и черно море ще се напълни с контейнери на половин цени.Нешасници крадливи
  • 7 XL трол

    22 6 Отговор
    ДС ДЪРЖИ ГЕРБ, ДБ, БКП, ДПС И МЕДИИТЕ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БЪДЕЩЕТО...

    Коментиран от #41

  • 8 Заплатките нещо

    44 3 Отговор
    А за заплатките нещо няма ли да се чуе? Или само нормалните европейци ще получават пари, а тук робите подаяния!

    Коментиран от #9, #23

  • 9 Сандокан

    40 3 Отговор

    До коментар #8 от "Заплатките нещо":

    И заплатите и пенсиите ще се покачат драстично ама друг път...
  • 10 Behemoth

    32 2 Отговор
    Който няма шкаф ,дупе да му е яко!
  • 11 Деде

    24 3 Отговор
    Ще вдигат ли хляба и лука, чедо?
  • 12 Фаро

    27 3 Отговор
    Заплатите зависят от искането, работодатели експлоататори бол нищо не губите освен да искате постоянно

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 така е

    25 36 Отговор
    През март и април зареждах дизел на 1.50/1.60, а сега цената е 2.10/2.20. От както ГЕРБ паднаха от власт, картела на горива започна да си прави каквото иска. Плащат си такса спокойствие на новата власт и те не ги закачат. Газта скочи със 70%. Тока за бизнеса също скочи доста. Това ще доведе до по-високи цени на всички продукти по магазините заради по-високите разходи на производителите. Крайната сметка ще я платим ние обикновенните граждани.

    Коментиран от #17, #20, #33

  • 15 Тиро вампиро

    20 6 Отговор
    Преди години тежка криза беше ударила щатите и много почнаха да хвърлят мрежите в мътната вода и потриват крадливите ръчички,но останаха много разочаровани а някои загубиха бизнесите заради рязко вдигане на цените на основните продукти горива и храни.Още преди това държавата предупреди,че който си позволи спекула отива улицата,но хората имат държава може да не е идеалната,но силна държава

    Коментиран от #19

  • 16 Еми всички стават

    8 1 Отговор
    Спестители на плажа и започват от начало натрупване на капитали
  • 17 Еми нали плащат акцизи

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "така е":

    А армията дава пари за хартиени Фърчила и сега за два кораба на чертежи
  • 18 Ало мисирките

    24 19 Отговор
    Защо си траете, че руснаците правят жесток рекет с газта в Европа. Цената вече е 500 долара. Зимата ще питаме къде зимуват раците. И Изперкел вече разбра, какво значи путинизъм.

    Коментиран от #24, #30, #40

  • 19 Ха - ха

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "Тиро вампиро":

    Сащ са независима държава, ако ние имахме находища на нефт и ядрени оръжия щеше да е относително сравнимо с тях. За сега това не е така,и едва ще стане някога. 🙂

    Коментиран от #45

  • 20 Салама

    5 12 Отговор

    До коментар #14 от "така е":

    Това коя година е било? Няма такава цена тази година стига лъга, буратиноооо
  • 21 Иван

    15 3 Отговор
    Ало специалиста ти да виждаш икономика в Бг.или ей така си говорим че пък световна
  • 22 Анонимен

    22 7 Отговор
    Цените ще се вдигнат заради инфлацията! Инфлация ще има заради корона-кризата покрай която "печатат" пари като замаяни! А доларовия балон ще се спука когато руснаците окончателно се оттърват от доларовите си активи и от американските ДЦК/правят го бавно, но сигурно/! Минат ли разплащанията от американски долар в други валути ще угаснат американските кореспондентски банки! Ако пък в комбината се включат и китайците ще е стой та гледай! Доколкото разбирам голямото "бум" ще е към 2024-2025г., а коронакризата отлага нещата и им дава ценна глътка въздух преди поредното издрусване! Ако сравним нещата с кризата от 1929г. и последвалата ВСВ нещата стават още по-некрасиви!

    Коментиран от #29

  • 23 Жоро

    8 16 Отговор

    До коментар #8 от "Заплатките нещо":

    А ти с какво заслужи по-висока заплата ? Адаптира ли се ? Изкара някаква квалификация ? Или си правим всичко по старому.

    Коментиран от #25

  • 24 Много точно...

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ало мисирките":

    По минусите които ти слагат ще рабереш...че си абсолютно прав. За това трябваше да бъдат спрени СП2 и Турски поток.
  • 25 Мимч

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Жоро":

    Човека си върши работата,това което се иска от него,но не му се плаща това което трябва.Там е проблема...
  • 26 Ако имах парите на божков

    1 10 Отговор
    Бегето отдавна щеше да е сирия 2 номер и щах да елиминирам всичките политици милицонери и преврат да имам лична гвардия талибани фанатици
  • 27 А СЕГА ЩО СЕ ПОКАЧВАТ РЯЗКО

    6 14 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕХАЕ, РАДЕВ СПИ.....ЩО ТАКА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Руски трол

    17 7 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Русия ли ще срине долара бе? В Русия има хиперинфлация - 1 долар е 73 рубли, не обратното.

    Коментиран от #36, #39

  • 30 Пичага

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ало мисирките":

    Защо тогава американците не внесат в Европа демократична газ на 250 долара?
  • 31 З А П А Д А винаги е ни е водил към

    13 5 Отговор
    Национални К А Т А С Т Р О Ф И ! Политиката ни следва да се насочи там , където има Ресурси и ПАЗАРИ за нашата промишленост. Къде ? В никакъв случай не е на ЗАПАД ! Пазара там СТРИКТНО се ПАЗИ за тяхните индустрии , а за нас : ПРАЗ , LIDL , Kaufland , METRO ! K ьорав ! КЬОРАВ ! И тъп да си трябва да го РАЗБЕРЕШ , че смисъла е да съединиш : ресурси, производство и ПАЗАР ! На ЗАПАД за нас място на сергиите НЯМА ! ТОГАВА НАКЪДЕ ? Там дето и преди е ТЕКЛО ! Командата е ясна - " Спасявай се поединично ! " Ярко изразена Самостоятелна от ЕС , Икономическа гъвкава политика , ПРОДИКТУВАНА от обективните обстоятелства на Световната Икономическа КРИЗА ! ЛЮБОВТА изчезва винаги, когато парите стават проблемни ! Любовта в ЕС ми напомня като " стол " на Общежитие , закъснееш ли, отговора е - " всичко свърши" има само люти чушки !
  • 32 На ИЗТОК !

    6 6 Отговор
    П.ъ.п.е.ш ! На ИЗТОК ! Зората винаги от там изгрява , когато друг ИЗХОД НЯМА !
  • 33 Мухаа,хаа! -

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "така е":

    Слушай,ако не си прочел.И аз карам кола,и аз не съм доволен.Че има негласен картел е прозрачно ясно.Че е неписано правило през отпускарския сезон да " избиват чивия- също е ясно.Но през миналата година цената на барел нефт беше 26,5$. Съзнателно подтискана от краварите през саудите,за да ударят приходите на руснаците.Но това не може да продължи до безкрай.Самите сауди и ОПЕК търпят милиардни загуби.Към момента,цената за барел прескочи 65-$. И ще расте непрекъснато.А газът,като цена е производна от цената на нефта.В момента гони 405 $ .Не ни очаква добра зима всички.И това не зависи нито от правителство,нито от бемзинджиите.Прогнозират се стоиности около 100$ за барел.Случи ли се,не само че ще намалим возенето,но ще се чудим кое по напред да платим
  • 34 З. А. П. О. М Н. И само в КРЕПКА

    9 8 Отговор
    Дружба с Р У С И Я , можем да спасим " кожите " !
  • 35 Бъкаш, мили ми Ш.О.П.А.Р.Ч.О !

    3 1 Отговор
    Бъркаш ! А ш.опара винаги накрая в своя жизнен път , получава Торч и "бръснене" с гореща "баня"!
  • 36 Хлъц

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Руски трол":

    Според твоя елементарен метод, ако Русия е зле,то горките японци,направо са го закършили.100 йени= 0,91$. А ние сме направо Супер- Мупер...2 лева= на 1 евро.Много плоскоглави се навъдихте през последните десет години.Много!
  • 37 Пляс пляс

    6 2 Отговор
    Пляс пляс педалите, водно колело. Ама как ви фърлят на черешата не е истина просто. Ма стадото това заслужава - стригане ,доене и на луканки.
  • 38 ИМПУТЕНТНИТЕ ни политици, са и Заслепени

    5 1 Отговор
    И ИНВАЛИДИ ! ВТРЕНЧЕНИ безпомощни на Запад ! Народа ни, ще се спаси сам , ако му " отворят кошарата " за да не изгори безпомощен, затворен и безправен да продава стоката си сам в този глобален " ОГЪН " ! Дайте инициативата на ХОРАТА в ръцете - вие политиците сте СКОПЕ.ни в не/ези!
  • 39 Шикалка

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Руски трол":

    Ти не само нечуваш петела , но и Неделната камбана !
  • 40 Нико

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ало мисирките":

    Никой не прави рекет. Нали има свободен пазар. Ако е скъпа газта на Русия има газ от САЩ, има газ и от други места. Кефти от руска тръба, кефти от американски кораб. Така че не ревете а си правете навреме сметката. А зимата идва наистина.

    Коментиран от #42

  • 41 ТОЧКАТА

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "XL трол":

    ТВЪРДИШ 11!! че САЩ, Херо Мустафа СА ГОЛА ВОДА И ТЪПИ ТИКВИ1111! Я виж ти къде бил скрит заекът.
  • 42 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Нико":

    Би казал че има СВОБОДНА СПЕКУЛА,бойко....НЕ СВОБОДЕН пазар...ИИИИ ,то ДНЕС министър се оправда за СКОКОВЕТЕ НА ТОКА.......,,амиии,договорите за доставка се сключват за ДЕН1!111 а НЕ СА ДЪЛГООООСРОООЧНИИИИ,КОЕТО ВОДИ ДО СТАБИЛНОСТ НА ПАЗАРА......ТАКА ,КАКТО ПРАВИ ...,,ГАЗПРОМ,,
  • 43 Днес всеки втори Ц.А.Р.В.У.Л е професор

    4 1 Отговор
    А Простотията удари границата и Лимита !
  • 44 ИВАН

    6 1 Отговор
    Беее, беее, стадото все си блее, каквото и да го правят - то търпи, така е свикнало 500 години и страх го тресе
  • 45 оня

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ха - ха":

    Швейцария какво имат:))

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Страничен

    9 1 Отговор
    От един шушляк та на друг, това е ситуацията с управлението на БГ! От джипката на дивана! Нищо добро и с тези не ни чака, та ще се наложи да се стягаме за протести!
  • 47 Ха - ха

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "оня":

    Швейцария са изключение, но тази държава има коренно различни политики от нашите, тук на балканите е по различно като цяло.
  • 48 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "оня":

    Ами пари имат , реално са първата офшорна зона света Освен всичко имат и исторически шанс