Last news in Fakti

27 Май, 2022 15:37 2 979 25

Стефан Софиянски: Еврото ще ни доведе нова криза

  • стефан софиянски-
  • евро-
  • икономика

Затова – първо трябва да свикне и икономиката, и бизнеса, и гражданите

Стефан Софиянски: Еврото ще ни доведе нова криза - 1

На България и трябват 4-5 години, за да се подготви за въвеждането на еврото, смята бившият служебен премиер

Той коментира подготвена ли е страната за влизане в еврозоната в интервю за Епицентър.бг.

- Г-н Софиянски, днес премиерът Кирил Петков обяви - на 1 януари 2024 г. България ще приеме еврото като разплащателна валута, а МС приема и план за влизането ни в еврозоната. Възможно ли е това да стане толкова бързо - питам ви като бивш министър-председател, в чийто мандат България въведе валутния борд?

- България не е готова за тази мярка. Формално може да отговаряме на някои условия, но в никакъв случай нито икономиката ни, нито обикновеният българин е готов за една такава рязка стъпка. Това, което ме притеснява е, че и правителството на Борисов, и сегашното правителство на Петков гледат на въвеждането на еврото като политически ход - смятат, че това би им донесло дивиденти,.

- Е, това е събитие, което исторически ще бъде свързано с дадено управление, както вас ви свързват с Бащата на валутния борд.

- Да, това са събития, които се запомнят. Но за мен въвеждането на еврото не е въпрос на политика, а следствие на една много добра икономическа подготовка. И ако обърнете внимание, прибалтийските републики, които въведоха еврото, го направиха след като добре бяха подготвили държавите си, след като имаха стабилен икономически растеж – постоянен, дори с години на много високо ниво и чак след това тръгнаха към еврото. Това трябва да направи и България.

- Понеже се опитвам да направя връзка с минали такива събития, наскоро Стив Ханке заяви, че българският народ би загубил от приемането на еврото. И вие ли така смятате?

- Не ми говорете за Стив Ханке! В началото на 1997 година, тъкмо бе съставено служебното правителство, президентът Петър Стоянов ми прати Стив Ханке да ми бъде съветник. И той дойде при мен с един консултантски договор от 40 000 долара да го подпиша! Каза следното: „България в никакъв случай не трябва да въвежда валутен борд“ и ми даде примера с Аржентина. Отговорих му учтиво, че не мога да го приема за съветник, защото бях убеден, че трябва да въведем валутния борд и не може да имам за съветник човек, който ме съветва да не го въвеждаме. Ханке доста се обиди, оплака се на президента Стоянов, президентът каза, че съм се държал грубо с него и т.н. След 3-4 месеца прочетох в някакво списание, че Стив Ханке е Бащата на валутния борд в България!?! Така че аз винаги бих ревизирал това, което Стив Ханке казва.

Но на темата - дали ще загуби България от въвеждане на еврото? България няма да загуби, ако го въведе в правилния момент - напротив, ще спечели. Когато ние приемахме валутния борд, имаше един момент на различия в преговорите - дали да се върже българският лев към долара, защото 90% от плащанията ни бяха в долари, пазарувахме в долари, запасявахме се с долари, или към марката. Екипът, който преговаряше, настоя и успя в настояването си да се придържаме към марката.

- Защо?

- Тогава нямаше евро, но ние настоявахме за марката, защото знаехме, че марката ще бъде в основата на еврото. И затова, когато се въведе еврото, преходът от марка към евро за нас беше много по-лесен. Еврото няма алтернатива за България, въпросът е обаче че ние трябва да сме добре подготвени да него.

- Вие какъв срок виждате за приключване на нашата подготовка?

- Смятам, че може да сме добре подготвени евентуално в края на мандата на това правителство, ако то работи правилно и ако използва добре инструмента на Плана за възстановяване и развитие, който отдавна трябваше да бъде приет, за да създаде един добър икономически растеж в страната.

- Това означава, че вие допускате пълен мандат на това правителство? Това дори те не го допускат.
- Имам предвид, че на нас са ни необходими 3-4-5 години, в които трябва да имаме непрекъснат растеж на БВП от 4-5% годишно - тогава вече икономиката ще бъде готова да поеме дискомфорта от въвеждането на еврото, ще може да качи доходи, заплати, ще стане силна конкуретноспособна на други пазари, осигурена енергийно и това ще ни позволи да влезем с инерция в еврозоната. Като държава ние трябва да се адаптираме и като икономика, и като обикновени граждани - да разчитаме на еврото, да не го пречупваме през валутния борд, да свикнем на директни разплащания с евро. Цените далеч по-лесно ще постигнат това изравняване с европейската среда, но доходите далеч няма така бързо да стигнат европейските, ако се стремим към това спешно въвеждане на еврото.

- Ако днес бяхте премиер, какво щяхте да направите?

- Първо, бих направил добрата икономическа стратегия за доходите и чак тогава план как да преминем към еврото.

Един стабилен икономически растеж от 3 до 5 години би позволил по-голям резерв, по-голяма мощ на БНБ - тогава бих излязъл от валутния борд и бих влязъл в еврозоната с по-силен лев. Това е единственият начин да повишим доходите на всички българи, да се повиши стандартът на българското общество в европейската среда.

- Статистиката показва, че въвеждането на еврото е съпроводено с шок на пазара и драми сред населението. Допускате ли и при нас да стане същото?

- Да, статистиката показва, че страните, които въвеждат еврото, след това имат връщане назад по отношение на БВП. Затова подчертавам, че първото условие за въвеждане на еврото е стабилен икономически растеж и стабилни доходи.

Иначе, днес майка ми, за съжаление, тя си отиде тази година, беше адвокат най-висок клас и взимаше 400 лв. пенсия, с днешните увеличения би достигнала до 500-600 лв, а като нея много хора. Те как ще живеят? Не може да вкараш в еврозоната пенсионер с 300 евро! Как той ще живее с тази пенсия в еврова среда, където най-ниските пенсии са 800 евро? Бих дал съвет на днешните управляващи да не гледат на еврото като на политически ход, политическият ход с евроинтеграцията сме го направили. Въвеждането на еврото е безалтернативно, то е икономическо. Нека подготвят първо икономиката, после населението и тогава да влезем в еврото добре подплатени. А днес ние очакваме спад на БВП, догодина очакваме минимален ръст – как в такива условия ще въвеждаш еврото и ще подлагаш на сътресения и икономиката, и населението?

- Всъщност ние ще бъдем изправени пред една финансова революция с въвеждане на еврото и вие предупреждавате за много жертви поради слаба подготовка на държавата - така ли да ви разбирам?

- Точно така. Положителна финансова революция на основата на икономически растеж и в дъното на това трябва да бъде Планът за развитие. Планът трябва да бъде направен така, че да осигури един значително бърз постоянен икономически растеж на България, за да има тя инерцията да поеме удара с еврото.

Премиерът, вицепремиерът, цялото правителство да отидат да говорят с шефовете на банките, с финансистите в страните, които последно въведоха еврото, да погледнат какъв икономически растеж са имали те преди да го въведат, какво се е получило след въвеждането, да го обяснят на хората. А не да се бие тъпана: „Влизаме в еврото!“, защото някой иска да извлече икономически дивиденти от това.

- Смятате ли, че ЕЦБ ще ни приеме с тези ниски икономически показатели?

- Ако гледат на нашето влизане в еврозоната като политиката, може и да го направят. Но така ние категорично си подпечатваме паспорта на най-бедната страна в ЕС, не че не сме, ние сме единствената държава с под 10 000 евро БВП на глава от населението. Когато влязохме в ЕС с Румъния имахме еднакво, дори малко повече от нея, сега Румъния гони около 12 000 евро, а ние не сме мръднали. Първо трябва да се преборим това да преодолеем, а след това да тръгнем да се изравняваме с другите държави в ЕС.

- Прави впечатление, че финансовият министър Асен Василев сякаш не чува други аргументи, в правителството дори не чакат анализите на БНБ и на БАН, преди да приемат Плана за приемане на еврото.

- Моите впечатления от финансовия министър са, че е добре подготвен и затова ме изненада това решение – като българин и икономист смятам, че не сме готови. В условията на криза и за редовия българин, и за бизнеса влизането в еврозоната ще бъде изключително тежко, ще бъде нова криза. Нека колегите управляващи погледнат какво става в страните, последно въвели еврото – има икономически спад, това ще последва и при нас. Все пак валутният борд е един добър буфер, но и прибалтийските страни бяха в борд и пак се получи спад. Затова – първо трябва да свикне и икономиката, и бизнеса, и гражданите. Не бързайте – поне 4-5 години ни трябва да се подготвим за еврото, ако не искаме да влезем в нова криза!


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    35 3 Отговор
    Сутринта герджиков сега и тоя, кочината я тресе страх.

    Коментиран от #15

  • 2 честен ционист

    19 3 Отговор
    Особено ако го превалутираш на 30лв за евро.
  • 3 ПазарЖик

    17 6 Отговор
    Даже две кризи ще ни доведе.
  • 4 Що не се пробват

    20 10 Отговор
    Лорер и Кирчо в Израел да сменят шекелът. С камъни ще ги гонят по площадите. Когато Англия предложи на Израел израелска лира, Израел отказа. Вчера Кирчо си призна по медиите, "колко щастлив бил в неолибералното семейство". Навсякъде неолибералите се провалиха в държавите си. Как бе, как ще ни вкарват в нещо, от което няма ИЗХОД. Кому е нужно да унищожават ЛЪвчето, като е вързано за Валутен Борд. Ще профукат 20 милиарда, банките ще му отпуснат края, срив, и ще продаваме Добруджа за шистов. Така Гърция си продаде пристанищата. Втора шокова терапия ни чака с еврото.

    Коментиран от #8

  • 5 сила

    13 2 Отговор
    ВАМПИР....жив
  • 6 Орел

    16 9 Отговор
    На кого му пука. Ще се вдигне всичко с 300 %, но нали сме в ЕС. Ще ни приветстват!
  • 7 Софиянец

    26 18 Отговор
    Всички руски подлои са впрегнати да саботират правителството
  • 8 Гладен брокер

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Що не се пробват":

    Тези глупости сам, ли ги съчини ,или и от щаба помагаха?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да му мислят младите

    12 8 Отговор
    Махам се от България. След още 30 г. неолиберален диктат, българи няма да населяват територията България. Киряк Стефчо ухилен и празнува, уреди си магазините и си облекчи условията за добавките, вероятно като Зеленски му се пълни нещичко отстрани. След няколко месеца ще хваща тен в Лос Анджелис до Вилата на Бат Бойко, басейнче, тенис корт, площадка за хеликоптерче, "барбекю" за торти. И ще си бъбрят с Бокича на едно Мохито на шезлонга, мноу са туЛуп тез българя, не искат да копат картофи в България, ми ходят до Силиконовата и берат аспержи във Франция..
  • 11 Всички ,

    13 6 Отговор
    приели еврото , са я минали ! Не може да спрем времето , само напред !
  • 12 Искаме еврото

    17 10 Отговор
    Да на Еврото, не на рубладжиите!

    Коментиран от #13

  • 13 Искаш

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Искаме еврото":

    евро? Умен и красив си, кеф ти Германия, кеф ти Франция. Тук е България и българската парична единица е ЛЪв.
  • 14 Искам да вървим напред НО

    10 4 Отговор
    Винаги намирате начин да извадите някой, който да ни плаши и да ни казва, Как нищо няма да постигнем и как да продължаваме да лежим в калта.
  • 15 мнение

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "гражданин":

    Така е, кръг от мафия саботират това еврото да се въведе у нас, защото ще има як контрол от Франкфурт и няма да могат да вършат мошеничествата си тогава. Само еврото ще ги извади на светло и мръсните им неизпрани пари.

    Коментиран от #18

  • 16 мсаааъфх

    6 9 Отговор
    Ние сме европейци и искаме €вро!!! Този лев никъде не ни го искат по света, нито го знаят, нито им трябва.

    Коментиран от #20

  • 17 хахаха

    9 5 Отговор
    Нека да въведем еврото, та да ги видим тези с милионите левове с недоказан произход как ще ги обръщат в евро, как ще ги легитимират. Тези с пачки в касите и под юрганите ще изгорят.
  • 18 Точно така...

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "мнение":

    Няма да могат да си направят КТБ-2, ще секне прането на пари и злоупотреби, страх ги е от контрола на ЕЦБ, само наблюдавай какъв вой и рев ще последва.
  • 19 БМДТ БМДТ

    2 3 Отговор
    Софиянски, свата ли ще загуби от €, или ти?
    Всеки лев в банка ще бъде сменен в €. Какъв е проблема?
    Е, ако имаш чували с левове, тогава е проблем, нали?
    Що се отнася до пенсията на майка ти, съдейки по размера, който казваш, явно се е осигурявала на нереални доходи, ако изобщо се е осигурявала. Пенсията зависи от 3 фактора. 1. Индивидуален коефициент. 2. Осигурителен стаж. 3. Среден доход за 12 месеца, преди датата на пенсиониране.
    Кое от първите две майка Ви е "скрила(спестила) "?

    Коментиран от #21

  • 20 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "мсаааъфх":

    Искаш, ама няма.
  • 21 финансист

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "БМДТ БМДТ":

    Стига, простотии ! Кой е луд да държи чували с левове, и ако е имал отдавна ги е обърнал в евро и долари, затова си има банки ! За беднотията е ная добре фиксирания курс лева/евро !
  • 22 левчета

    1 0 Отговор
    Има още левчета
  • 23 безпартиен

    1 1 Отговор
    Този какво работи и с какво се издържа?
  • 24 селтак

    0 0 Отговор
    Стефчо,че по ваше време във невиждан икономически възход ли бехме бе баце? Айде спрете се бе!
  • 25 БЪЛГАРИЯ НЕ Е В КРИЗА А Е КАТАСТРОФИРАЛА

    0 0 Отговор
    ......................................................................................... И ЗАРАДИ СОФИЯНСКИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове