Last news in Fakti

29 Май, 2022 21:30 1 403 3

Важните новини във ФАКТИ на 29.05.2022 г.

  • кевр-
  • румен спецов-
  • васко начев-
  • бежанци-
  • мариана тошева-
  • погребален агент-
  • ралица симеонова-
  • костадин ангелов-
  • даниел лорер-
  • екатерина захариева-
  • андрей райчев-
  • таван-
  • украински бежанци-
  • константин бачийски-
  • симеон дянков-
  • градушка

Тепърва започват разговорите между регулатора и дружествата

Важните новини във ФАКТИ на 29.05.2022 г. - 1
Снимка: Нова телевизия

Шефът на КЕВР: Може да има промени в цената на парното и след 1 юли

Възможни са промени в цената на парното и след 1 юли. Това каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред Нова телевизия. Той уточни, че ако ДДС на парно и топла вода бъде намален на 9%, ще се намали драстично и предвиденото поскъпване.

Спецов: Причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена

Тенденцията е цената на горивата да спадне. Това каза в предаването „120 минути“ директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Според него причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена.

Васко Начев: Страната ни има сключен дългосрочен договор с американска фирма за доставка на втечнен газ

България има сключен дългосрочен договор, в лицето на "Булгаргаз" с американската фирма "Шиниър", която ще доставя газа за България. Договорът щеше да бъде активиран, когато заработи терминала за втечнен газ на Александруполис. Предвид ситуацията в момента, този договор ще бъде изтеглен и активиран много по-рано. Това каза в студиото на "Говори сега" енергийният експерт Васко Начев.

Ако бежанците откажат предложеното им преместване, сами ще си осигуряват подслон

Агенцията за бежанците въвежда декларация за украинските граждани, с която, ако те откажат предложеното им настаняване по държавната програма, поемат сами отговорността за подслона си. Това заяви в "Говори сега" председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Документът е на украински, български и руски език и вече се разпространява във всички хотели, настанили бежанци до 31 май.

Мариана Тошева: Украинските бежанците ни заблудиха за намеренията си. Това е като с фалшивите сигнали на 112

Украинските бежанци, настанени в хотели по Черноморието, са заблудили властите за намеренията си. Това стана ясно от изявление на председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, цитирано от bTV
По план днес от Варна с автобуси и влакове към вътрешността на страната трябваше да тръгнат 250 души, от които се явиха само петима. От Бургас – от 300 планирани с влак отпътуваха 57 души, отчете Тошева.
Всичко беше планирано и подготвено до последния детайл, ситуацията се променяше до последния момент, обяви председателят на Агенцията за бежанците.

Погребален агент: Задържаният колега създаваше усещане за нередност и криминални деяния

Тази седмица стана ясно, че полицията е арестувала погребален агент, който е заровил вероятно над 50 души, като вместо да бъдат кремирани. Ужасяваща история с адрес България. Мъжът е арестуван на местопрестъплението, открити са 7 тела, близки на уж кремираните хора са буквално в шок от разкритията. Според погребалния агент Георги Борисов заради случая хората започват да имат съмнения и да искат справки за кремации.

Ралица Симeонова: Безотговорно е точно сега да се лансира въвеждането на еврото

"Ние не искаме да генерираме бързо подкрепа, да капитализираме властта и да изчезнем от политическото пространство. Идваме, за да останем." Това каза пред БНР Ралица Симеонова, един от учредителите на партията на Стефан Янев "Български възход". Симеонова е политолог, бивш експерт "Сигурност и отбрана" в две президентски администрации – на Росен Плевнелиев и на Румен Радев, началник на политическия кабинет на Стефан Янев, докато беше служебен премиер.
"Искаме да предложим смислена алтернатива на този хаотичен подход, по който се движи политическият процес в България през последните 30 години", отбеляза тя.
Запитана разочарованието от ПП ли е родило "Български възход", Ралица Симеонова изтъкна:

Костадин Ангелов: Провал, фарс, катастрофа- това е оценката, която некадърното ни правителство получава

Бившият здравен министър и сега депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов пак отправи остри критики към четворната коалиция. В социалната мрежа той се заяде с управляващите по темата за бежанците от Украйна. И конкретно за това, че бягащите от войната предпочитат да се върнат там, където падат бомбите, вместо да остават в страната. Ето и поста му във Фейсбук:

Лорер: Темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в "разменна монета"

Не липсват заинтересовани лица около темата "Магнитски", които да саботират усилията на правителството да осветли корупцията. Това заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.
"Причината точно в този момент да бъде пусната в общественото пространство някаква заготовка за проектозакон - от многото варианти по темата, за мен е опит да се отклони общественият дебат от това, което е наистина важно. Очевидно е, че няма да приемем никакъв закон, който противоречи на базови европейски правни рамки. (…) Това е удобно разсейване на общественото мнение от основното към метода."
"Темата антикорупция е основното хапче, което ще излекува България от едно от последните места на законност в Европа", заяви Лорер. Той декларира твърда решимост за създаване на институционална рамка, "когато има санкции по "Магнитски", България да може да предприеме законови мерки, а не екстремни мерки, с които да намали удара от тези санкции върху българските институции".

Екатерина Захариева: Управляващите са закъснели с антикризисните мерки, а сега удобно се оправдават с войната

"Въпреки всичко получаваме сигнали, че министър-председателят е поел ангажимент до края на френското председателство да се вдигне ветото. Ще се успокоим тогава, когато видим този напредък, който те твърдят, че има, на хартия, черно на бяло."

Това каза в интервю за БНР Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ, бивш министър на външните работи. Тя даде пример с разнобоя между премиера и външния министър и допълни, че сигналите са публични, а правителството е създало в Северна Македония очаквания за вдигане на ветото, "без те да променят абсолютно нищо в отношението си към България".
По темата за влизането ни в еврозоната от 2024 г. Захариева изрази опасения, че настоящото правителство "ще направи това невъзможно".
"С тяхната финансова политика и бюджетна те ще направят това невъзможно."
Според Захариева правителството е вредно и всички го виждат, а хората обедняват всеки ден и няма сектор, който да е доволен. За вот на недоверие се изискват 121 гласа, в Народното събрание ГЕРБ не мълчи за грешките, посочи тя.

Андрей Райчев: ГЕРБ много иска това правителство да падне, особено след ареста на Борисов

Това правителство е абсурд да изкара целия си мандат, вероятността за това е под 10 на сто. Това мнение изрази пред БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев.
Той вижда максимален хоризонт на управляващите до местните избори, защото "прекалено големи са напреженията, прекалено големи са недоволствата".
"Бензинът на тази кола ще ги докара максимално до тази точка, това е крайната точка, до която могат да достигнат и това би било много голям успех за тях", каза Райчев в предаването "Неделя 150".

От КЕВР са готови да въведат блок тарифи за парното, тока и водата

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори." Това коментира пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.
Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, подчерта той в предаването "Неделя 150".

Таванът на пенсиите се вдига на 2000 лева от 1 юли

В понеделник националният съвет за тристранно сътрудничество се събира да обсъди антикризисните мерки, предложени от правителството. На заседанието социалните партньори ще обсъждат за пръв път предложенията за увеличение на пенсиите, а в дневния ред са включени и два законопроекта за промени в Кодекса на труда и Закона за здравето, идващи от депутати.

Обрат с украинските бежанци във Варна, няма да ги местят

Транспортирането на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва с фалстарт.

Бачийски, ПП: ДАНС и МВР са на "Капитан Андреево"

Бивш депутат е предложил първия подкуп на шефа на БАБХ. Имало е натиск промените, които е трябвало да се случат на ГКПП „Капитан Андреево”, да не се осъществят. Впоследствие е направен втори подкуп. Били са предлагани 6 млн. лева на година. Това коментира пред Нова телевизия Константин Бачийски от „Продължаваме Промяната”.

Симеон Дянков: Влизането в еврозоната ще се забави

„Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година”. Това заяви в ефира на „Събуди се” бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.

Започват огледи след градушките в южна България

Започват огледи след обилната градушка в няколко общини в Южна и Югоизточна България. Редица кметове сигнализират за свлачища. Почти в цялата Смолянска област има нанесени щети, уточнява БНР. От областната администрация ще настояват за спешно почистване на речните корита.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фройд

    0 1 Отговор
    Да ааа , с новите цени да има и за потинофилите тролове. Оказа се , че имаме наши находища газ за 150г , но доклада изчезнал преди 10 г. и го няма. Първо земат акъла , после и всичко останало. Бееее.....е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол