Last news in Fakti

30 Септември, 2022 23:30 3 111 21

Важните новини във ФАКТИ на 30.09.2022 г.

  • асен василев-
  • бсп-
  • ицо хазарта-
  • христо иванов-
  • първан симеонов-
  • мустафа карадайъ-
  • нои-
  • корнелия нинова-
  • азербайджан-
  • надежда йорданова-
  • дпс-
  • ивайло калфин-
  • галъп-
  • ипб-
  • пленарна зала-
  • иран-
  • тренд-
  • съд-
  • гласуване-
  • пътна отсечка

„ГЕРБ видяха, че с тях няма да говорим, че няма да позволим тези кражби, които са правили, да бъдат заметени под килима. Тръгна Европейската прокуратура, ще тръгне Антикорупционната комисия, при сформиране на нов парламент, и всичко това ще бъде разследвано“, гарантира съпредседателят на ПП

Важните новини във ФАКТИ на 30.09.2022 г. - 1
Снимка: bTV

Асен Василев: Изборът е да се гласува за коалиция ГЕРБ- ДПС или за нова България, в която парите ще стигат до хората

Ние им пречим да крадат. Изборът на хората е да гласуват за ГЕРБ в коалиция с ДПС или да гласуват за нова България, в която парите ще стигат до хората. Това каза в интервю за „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Нинова: БСП се опита да отвоюва държавата от задкулисието, но беше свалена от мафията.

БСП се опита да отвоюва държавата от задкулисието, но беше свалена от мафията. Затова сега трябва отново да бъде даден шанс на партията, която не излъга своите избиратели. Това заяви в Пловдив при закриването на предизборната кампания председателят на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова, информират от bTV.
Тя добави, че още в началото на октомври БСП ще предложи въвеждането на таван на цените, за да бъдат защитени хората от инфлацията. БСП ще отстоява политика за мир и нормализиране на отношенията с Русия:

Ицо Хазарта: Видях цялата мръсна машина, впрегната срещу усилията на ПП, и това ме кара да продължа

„Социолозите и на предишните избори даваха по-нисък резултат на „Продължаваме промяната“, а ние ги спечелихме“, каза водачът на листата на ПП в 25 МИР в София Христо Петров (Ицо Хазарта) в интервю за bTV Radio.

Христо Иванов: Днес видяхме как един диктатор си взе от съседна страна територия с размерите на България

„Това, което стана днес е най-важният въпрос, по който да се произнесете в неделя. И в светлината му да вземете решение как да гласувате. Днес видяхме как един диктатор си взе от съседна страна територия с размерите на България. Ако Путин го направи безнаказано, всеки ще може да направи същото“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в онлайн обръщение в последния ден от предизборната кампания. То е направено малко, след като Путин анексира територии от Украйна.
Ето и целият текст на изявлението му:
„Видяхме как Путин пространно обясни, че войната не е между него и Украйна, а срещу международния ред и Запада. Войната е цивилизационен сблъсък по избор на Путин срещу тази цивилизация - нашата, на България и нашия начин на живот.
Днес видяхме как Путин завоалирано отново размаха заплахата за употреба на ядрено оръжие. Той каза, че бомбардировките в Хирошима и Нагасаки са прецедент, очевидно намеквайки за възможна употреба на тактическо ядрено оръжие в нашия регион.
Тази заплаха, тази нова реалност, в която се намираме, е основният въпрос, по който ще трябва да се произнесете в неделя. Призовавам да излезете и да се произнесете.
Ще ви кажат, да не говорим за геополитика. Да пребиваваме в изтласкване на тази реалност, да не мислим за нея, да забравим за нея. Това няма да помогне.
Ще ни кажат да се снишаваме, да бъдем във фактически неутралитет спрямо Русия, да се предадем предварително. Това също няма да помогне.
Когато започне да се налага правото на силния, законът на джунглата - снишаването, подличкият неутралитет няма да помогне. Ще чуете искания за мир - привиден мир няма да помогне на България.
Въпросът е как да защитим България, как да защитим нашата стабилност, нашия начин на живот и нашата икономика.
Ще ви кажат да се страхувате, но страхът е много лош съветник. Да, ще бъде трудно, тази война няма да свърши скоро и тя може да ескалира. Да, тя ще продължава да предизвиква всякакви ефекти върху нашия живот, икономика и енергетика.
Няма нужда да се страхуваме, да се снишаваме, да се правим, че не забелязваме, не трябва да да капитулираме предварително. Има нужда са стегнем, да си стегнем държавата, да си стегнем институциите, службите за сигурност, отбраната и икономиката. И така ще се справим и ще излезем по-силни от всичко това."

Първан Симеонов: Кампанията на ПП е към младите. От ГЕРБ пък казват "Вие сте млади, но ние сме опитни"

ГЕРБ и ПП играят “като по учебник”. Така коментира предизборната кампания на двете партии политологът Първан Симеонов. “Резултатите, които сега се виждат в последното изследване, са няколко тенденции. Първо - като че ли ГЕРБ остава начело. Трудно може да се говори за спад на ПП. Сега ще се види дали ще направят това, което направиха на предходните избори”, коментира Симеонов в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS.

Карадайъ: Дойде времето на ДПС - майсторите в политиката

Дойде времето на ДПС - майсторите в политиката. Когато е най-трудно, само ДПС знае какво да прави. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ във видео обръщение преди изборите.

Средната пенсия става 725 лв. след 1 октомври

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени от 1 октомври. В резултат от това средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5% спрямо септември, показва прогнозата на Националния осигурителен институт (НОИ). Основната цел на преизчисляването е да намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години.

Нинова с писмо до ПЕС: Не козируваме на чужди решения

Има дълбоки причини срещу БСП години на ред да се организира манипулативна и черна кампания. Ние сме непослушната и неудобната партия. Не се подчиняваме и не козируваме на чужди решения. Вземаме ги сами и само по волята на нашите членове и симпатизанти, отчитайки българския интерес и традиции. Това заяви Корнелия Нинова и допълни:

Азербайджан помага на българската индустрия

Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан, това са обсъдили президентът Румен Радев и азербайджанския му колега Илхам Алиев на среща в София.

Асен Василев: Направихме калкулатор, който индивидуално пресмята размера на актуализираната пенсия

Направихме калкулатор, който индивидуално пресмята размера на актуализираната пенсия. Това каза пред novini.bg съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Надежда Йорданова: Мантра е, че хората не разбират как ги засяга съдебната реформа

Колкото повече превръщаме политическия дебат в театър на абсурда, толкова повече се отдалечаваме от гражданите, това заяви Надежда Йорданова от “Демократична България” за “Актуално”.

Карадайъ e най-харизматичен за ромите

Ромите не се притесняват да гласуват с машини. Това показва проучване, проведено в периода 15-22 септември сред 16 ромски общности сред извадка от 1041 души лице в лице с таблети. Данните бяха представени от доц. Алексей Пампоров на пресконференция в БТА.

Калфин: След референдумите в Украйна конфликтът ще се задълбочи

„След референдумите в Украйна ще има задълбочаване на конфликта. Очаква се днес руският президент да обясни, че тези територии вече са руски. Това няма да бъде признато от международната общност, нито от украинските власти. Предстои да видим дали заплахите на Путин са блъф, или той действително ще прибегне до използването на крайни средства”. Това коментира Ивайло Калфин, бивш външен министър, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

"Галъп": Формулата 6+2 за парламента се запазва

Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя показва моментната снимка – няколко дни преди вота. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.

ИПБ: По пътищата ни се разиграва „руска рулетка“

По българските пътища се разиграва т.нар. игра „руска рулетка“. Никой не знае в кой момент ще бъде пометен от дрогирано пияно камикадзе. Няма никакво значение дали спазваш или не правилата. Свидетели сме на институционално безсилие. Такъв извод правят от Института по пътна безопасност и допълват:

Проучвания: Преднина от 20 мандата за ГЕРБ пред Продължаваме промяната

Седем партии вероятно ще влязат в 48-ото народно събрание, а една остава на ръба на 4-процентната бариера. Това показват усреднени данни на четири социологически агенции, според последните им оповестени представителни проучвания*, коментира "24 часа".

Кюрди протестират в София

Представители на Кюрдската партия на Иран в България организира протест пред посолството на Иран, съобщиха организаторите на протеста. Те допълват, че демократично мислещите хора в Иран и светът са потресени от трагичната смърт на 22-годишната Махса Амини от иранския кюрдски град Сакез, която арестувана този месец в Техеран за "неподходящо облекло“ от полицията за морал, която налага стриктния дрескод на Ислямската република.

Смъртта ѝ предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.

Въпреки нарастващия брой на жертвите и яростните репресии от страна на властите, видеоклипове, публикувани в Twitter, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството, докато се сблъскват със силите за сигурност в Техеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд и много други ирански градове.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии от вътрешността на Иран, показват протестиращи, скандиращи "Жена, живот, свобода“, докато жени размахват и изгарят воалите си.

Видеоклипове в Туитър показаха протестиращи, скандиращи "Смърт на диктатора“, препратка към висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. В кюрдските градове Санандадж и Сардащ полицията за борба с безредиците стреля по протестиращите, показват видеоклипове в Twitter.

„Тренд”: ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред ПП

6+2 формации с парламентарно представителство в 48-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред „Продължаваме Промяната“, а „Възраждане” регистрира ръст. 26% от решилите да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят.

Осъдиха "Майчин дом" за 30 000 лв. заради сгрешена диагноза

Университетската АГ болница "Майчин дом" е осъдена да плати 30 000 лв. обезщетение на пациентка заради сгрешено генетично изследване. Това е решил окончателно Върховният касационен съд, се вижда в съдебните регистри. Н.Б. ражда бебе със синдром на Даун, след като генетичното изследване по време на бременността ѝ показва, че плодът няма това заболяване. Заради недостоверен резултат от генетично изследване, проведено в болницата, Н.Б. е била лишена от правото на избор дали да задържи плода или не и е родила дете с увреждания, при което е претърпяла болки и страдания, приема съдът. Н.Б. води делото не само срещу "Майчин дом", но и срещу генетичния център, където е взета пробата ѝ. Не съди лекаря, който е следил бременността ѝ и е оценявал резултатите от фаталното изследване (той не е от "Майчин дом"). И от двете институции жената иска по 50 хил. лв. Уважен е искът ѝ само срещу "Майчин дом" и то до 30 000 лв. А от решенията на долните инстанции по случая става ясно, че след раждането Н.Б. не е задържала бебето, пише в. "Сега".

Без секции в Украйна за вота в неделя, във Флорида са под въпрос

Предсрочните парламентарни избори няма да се проведат на територията на Украйна, тъй като няма постъпили предварително заявления за гласуване. Това показват данните на МВнР, цитирани от БТВ.

Шишков открива пътна отсечка на АМ "Струма"

Днес в 14,30 ч. регионалният министър арх. Иван Шишков ще открие пътна отсечка на автомагистрала "Струма" и ще връчи разрешение за ползване (Акт 16). Това съобщиха от МРРБ.

3-километровият участък е след тунел "Железница" в посока Кулата. Мястото на връчване на Акт 16 се намира в края на пътната отсечка преди вливането в трасето на републикански път I – 1 (преди жп прелеза на град Симитли).


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 на снимката

    15 5 Отговор
    Кокора получава факс.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ханко от село Осеня

    26 9 Отговор
    Този поглед е на болен човек , мислите са на болен човек , празен , лъжец на ниско ниво , съден и осъден за кражба в Англия , ортак с друго подобно същество , лъжец който не зачита конституцията , човече изпразнено от съдържание, човече което преди ден в ефира на бтв най нагло лъжеше , като почна защо той и стигна до аз съм най доброто .... , тиквеник , суверена ти би шута смешник ... довиждане папагали
  • 8 Хохо секса

    17 2 Отговор
    От тези, които не гласуват, нищо не зависи от тях - най-добре е да отидат за гъби.
    А кои ще влезнат в парламента, зависи САМО от тези, които ще гласуват.
    Помислете! Гласувайте!
    И временно не яжте гъби...

    Коментиран от #9

  • 9 Ветеринарен психолог

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо секса":

    Ако зависеше нещо от избирателите,изборите щяха да бъдат забранени.. И гласуването за купени и продадени политици е престъпление.

    Коментиран от #10

  • 10 Хохо секса

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ветеринарен психолог":

    От тебе нищо не зависи!
    Нали го написах?
    Не гласувай! От негласуващите нищо не зависи!
    Ходи за гъби!

    АЗ ЩЕ ИЗБЕРА КОЙ ЩЕ ТЕ УПРАВЛЯВА!
  • 11 Рени

    14 4 Отговор
    Болен и луд човек-срам и позор
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дон Калверо

    8 3 Отговор
    Факти трябва да свали всички статии с предизборни материали за днес!Не да излиза с номера,че ги е качила вчера в 23,59 часа и да висят днес цял ден.Телевизиите също могат да запишат предизборна агитация вчера и да я въртят цял ден .Тогава какъв е смисълът от денят ,,за размисъл"?
  • 14 Все отчаяни болни

    8 3 Отговор
    Объркани хора!ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ.
  • 15 Кокоркироц

    7 5 Отговор
    Гласувайте за нас и получавате Козяк на 200%.А за вас една голяма 0.
  • 16 Гнусeн си ми

    6 7 Отговор
    И толкоз.И детето ми зароби да плаща. Идиот.Или в затвора и двамата или изчезнете от БГ.
  • 17 Пречките "те да крадат"

    4 3 Отговор
    създават добра възможност вие да крадете. Вашите гафове нямат край!
  • 18 Анонимен

    2 0 Отговор
    Законност, ред и дисциплина. Именно това желаят еродираните хора.
  • 19 Четец

    1 1 Отговор
    Без значение на партии, следва следното, за да я бъде Бг следва да се върнат от Запада или отвън българските граждани, без значение пол, религия, за да има мир и рахат за всички ви и се включат старите еродити, юристи и сие бизнесмени. Имаюе пролука през тия 33 г и успяха да се вмъкнат в политиката. При бай тошо обстойно бяха проучвани. А не сулю и пулю да ми решава моята и на останалите други хора съдбите им. Те не са излизали от селото, но с претенции и самочувствие без покритие.
  • 20 Къде е Гешев?

    2 0 Отговор
    Тоя маз ник Асенчо, прави предизборна агитация в деня на вота! Прокоратурата трябва да се задейства и да го вкара при бай Ставри. Ако тоя и неговия приятел продължат да не спазват правилата и законите, нищо добро не ни чака. Прокоратерата е затова, за да следи за подобни нарушения /нарочно не казвам престъпления/.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол