Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 23:30 1 345 4

Важните новини във ФАКТИ на 05.10.2022 г.

  • гълъб донев-
  • цветан василев-
  • базов лагер-
  • цик-
  • никола стоянов-
  • директор-
  • стефан янев-
  • борис попиванов-
  • завод арсенал-
  • борислав сандов-
  • владимир-
  • илия налбантов-
  • евродепутати-
  • костадин костадинов-
  • десислава атанасова-
  • боец-
  • екатерина захариева-
  • сергей станишев-
  • арсенал-
  • николай радулов

Донев отличи сериозната, по думите му, работа на министър Крум Зарков и на вицепремиера Атанас Пеканов

Важните новини във ФАКТИ на 05.10.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Гълъб Донев: Коалиционната формула за създаване на правителство е неизбежна

Първи коментар на служебния премиер Гълъб Донев след предсрочния вот в неделя. „Коалиционната формула за създаване на редовно правителство е неизбежна. Ниската избирателна активност и високият вот в полза на „не подкрепям никого” са повод не само за анализ, но и за преосмисляне на политическото поведение”, подчерта той.

Цветан Василев: До 30 ноември ще се разбере истината за КТБ, предстоят изненади

Гласовете за ГЕРБ са от тези, които са зависими от ГЕРБ. Неговото желание да се върне на бял кон едва ли ще се случи, защото това, което му се предлага е с ДПС и с готовия на всичко Стефан Янев, както и вероятно с "Възраждане", с които той не би посмял да влиза официално в коалиция. А той владее идеално задкулисните схеми, употребил е РЗС и други партии. Това каза бившият шеф на КТБ Цветан Василев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

Нелегален базов лагер за мигранти в изоставено военно поделение близо до границата с Турция

Оказва се, че следите на 10 и дори 20 мигранти от бежанския център от отворен тип могат да се губят със седмици. Темата беше провокирана след инцидента с тримата сирийци, които бяха убити от мълния в центъра на София. Беше установено, че те са напуснали центъра в Харманли без предупреждение. Разследването по друг казус с автобуса-убиец, пълен с мигранти също установи, че основният обвиняем е нарушавал правилата за престой.

От ЦИК окончателно: Ето коя партия колко мандата получава в 48 НС

Централната избирателна комисия обявява окончателните резултати и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, участвали в изборите за 48-ото Народно събрание.

Министър Стоянов: Обезпечени сме с газ за зимата. Ние сме производител на ток и нямаме проблеми и с него

България е обезпечена с газ за зимата. Ние сме сериозен производител на електричество и нямаме проблеми и с него. Това, че нямаме енергийни проблеми може да привлече много компании, които да инвестират в страната ни. Това съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов в "Лице в лице“ по bTV.

Освободен е директорът на БАБХ Христо Даскалов

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността “Изпълнителен директор на БАБХ”. Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието.

Стефан Янев: Предложението на ГЕРБ е достойно за уважение. Ще водим диалог с всички партии

Имаме много идеи, които са в режим на подготовка и в режим на готовност за реализация. Идеи за доставки на допълнителни количества газ – от източник, извън Европа, от Африка. Това заяви в „Лице в лице“ лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.

Борис Попиванов: С контактната група Борисов избягва да поеме отговорността за съставяне на правителство

"Коалиционната формула на управление е неизбежна. Вариантите са разнообразни – чиста коалиция с коалиционно споразумение, правителство на малцинството, технократски, експертни правителства. Отделен въпрос е до каква степен партиите са готови".

Обясненията от "Арсенал": Загиналите жени са приключили работа и е трябвало да почистят помещението

По време на взрива в завод "Арсенал" двете жени, които загинаха при експлозията, са били приключили работата си по същество, ползвали са кратка почивка и е трябвало да почистят помещението. Не е ясно защо третият загинал работник се е намирал в това помещение при избухването на взрива.

Бивш вицепремиер е аут от парламента

Бившият вицепремиер Борислав Сандов на тези избори няма шанс дори да се класира за парламента. Той беше на комфортното второ място в столичния 24 МИР – веднага след лидера на ДБ Христо Иванов.

Какво трябва да знаем и кой носи отговорност, когато дрогиран ни удари на пътя? Владимир Тодоров пред ФАКТИ

Георги Семерджиев, който седна пиян и дрогиран за волана, уби две жени при катастрофата на бул. „Черни връх“ в София. Димитър Любенов, който седна пиян и дрогиран за волана, уби френски гражданин на Околовръстното шосе в столицата. Преди ден 19-годишен седна дрогиран зад волана и удари няколко коли в Бургас. Кой плаща, когато дрогиран ви удари на пътя? Пред ФАКТИ говори юристът Владимир Тодоров, председател на Българската асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.


- Г-н Тодоров, в последно време почти не минава ден, в който да не чуем, че водач, който е употребил наркотици, сяда да кара. Инцидентите са ежедневни. Нека обясним обаче кой плаща щетите, когато настъпи катастрофа?
- Когато имаме дрогиран или пиян шофьор и той предизвика катастрофа, е важно автомобилът да има „Гражданска отговорност“. В този случай застрахователят плаща при всички положения – било за материални щети, било за нематериални, ако има пострадали, или не дай си Боже, и починали. А след това застрахователят регресира към виновния водач, който е карал пил или дрогиран, иск на 100% за това, което е платил. При такива случаи застрахователите са много прецизни и преследват с години тези пияни и дрогирани водачи.

- Ако въпросният виновен водач няма имущество и средства…
- Тогава виновният водач става вечен длъжник. Ако започне работа, му се взима част от заплатата. Ако придобие нещо, то се блокира. Просто виновният докрая на живота си ще дължи едни десетки хиляди лева, а при смъртен случай и стотици хиляди. Много неблагоприятни са финансовите последици за тези пияни или дрогирани водачи.

- Ако вземем за повод инцидента в Бургас, когато 19-годишно момче взима колата на баща си и удря няколко коли. Кой носи отговорност за щетите? „Гражданската отговорност“ е на името на бащата…
- След като автомобилът има „Гражданска отговорност“, за инцидента отговорност носи водача. Гражданската на бащата ще покрие щетите, а след това застрахователят ще си търси парите от 19-годишния виновен водач.

- Какво е наказанието, когато водач кара с алкохол и наркотици в кръвта, в момента…
- Наказанието е следното: - ако наличието на алкохол е до 1,2 промила, се води административно нарушение. Отнема се книжката за 1 или 2 години, а глобата е от 1000 до 2000 лева; - ако е над 1,2 промила, това вече се води престъпление и се носи наказателна отговорност.
При наркотиците няма долна граница. Там или си употребил, или не си.

И това е добре да се знае, защото много хора си мислят, че като са изпушили една цигара марихуана преди седмица, тестът няма да ги хване.

Не е така. Тестът е много прецизен и хваща доста време назад. Ще си позволя да дам съвет на водачите изобщо да не употребяват наркотици, ако искат да са примерни на пътя.

- Да припомним и при отказ от проба за алкохол и наркотици наказанието е…
- Към момента наказанието е административно. Но това е едно от нещата, които ще искаме да се промени, когато се сформира новият парламент. Ще искаме отказът от тест да се приравни на употреба, защото в момента това е вратичка, която се използва. Наказанието е, че се взима книжката за 2 години и се плаща глоба от 2000 лева. Но, пак повтарям, това се води административно наказание. Искаме отказът от даване на проба за алкохол и наркотици да се приравни към това, все едно водачът е дал положителна проба. Така вече шофьорът ще попадне под санкцията на Наказателния кодекс, а там наказанията са по-строги.

Какви са версиите за взрива в завод "Арсенал"

Трябва да изключим внушенията за саботаж. Не става въпрос за средства за военна употреба. Става въпрос за фойерверки, а не за производство на оръжие. Това каза за "Твоят ден" Илия Налбантов, експерт в политиката по сигурност и отбрана, по повод инцидента в завод "Арсенал".

Българските евродепутати със съвместна декларация за Шенген

Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, българските евродепутати от всички групи излязоха със съвместна декларация в подкрепа на присъединяването ни към Шенген.

Костадин Костадинов гони журналисти от пресконференцията си

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и още трима негови съмишленици напуснаха скандална пресконференция, която трябваше да дадат в залата на БТА. Причината е, че Костадинов поиска журналистите на „Дневник“ да напуснат залата. Той предупреди няколко пъти, че ако това не стане, ще си тръгнат те, което в крайна сметка се случи.

Десислава Атанасова: Ако ПП отказват преговори с нас, значи подкрепят войната в Украйна ли?

Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно събрание. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ.

БОЕЦ организира протест: ДА на Украйна - НЕ на Радев

Днес пред Президентството е свикан протест под надслов "ДА на Украйна - НЕ на Радев".

Захариева: Мълчанието на „Продължаваме промяната“ е позитивен сигнал

„Проевропейските и евроатлантическите партии представляват 65%. Вотът на гражданите казва – „седнете и работете“. Най-голямата заплаха е, че доверието в парламентарната република все повече ще намалява. Ако българските граждани виждат скандали, кратък парламент, нормално е доверието в парламентаризма да намалява. Това е опасно“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Сергей Станишев: Корнелия Нинова трябва да подаде оставка

Корнелия Нинова трябва да подаде оставка, защото в противен случай ще продължим да ровим по дъното", каза лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев в BTV „Тази сутрин". Той е категоричен, че лидерът на левицата трябва да понесе отговорността си за ниския резултат на предсрочните избори.

Откриха телата на двете изчезнали в "Арсенал"

Открити са телата на двете жени, издирвани след взрива в оръжейния завод „Арсенал”, съобщиха на извънреден брифинг от прокуратурата и МВР тази сутрин. Вчера беше съобщено за един загинал мъж, така жертвите на тежкия инцидент стават три.

При експлозията пострада и друга жена, която е транспортирана в София. Състоянието ѝ е тежко, но стабилно.

Продължава разследването на причините за взрива.

Днес специална комисия с участието на всички институции, които са свързани с рисково производство, започва проверка.

Към момента водещите версии са за човешка грешка или технически причини.

Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата.

Предстои и назначаването на химическа и взривотехническа експертиза, както и да се уточни детайлно какъв е производственият процес с цеха.

Николай Радулов: Подозирам трайна връзка между полицаи и Димитър Любенов

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви във вторник, че има съмнения за полицейски чадър над обвинения за катастрофата на софийския околовръстен път Димитър Любенов, при която загина един френски гражданин, а съпругата му беше тежко ранена.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Убавец

    3 0 Отговор
    Този пуска гълъбчета на ляво и на дясно
  • 4 Имаме

    1 0 Отговор
    пак ситуация на "НЕИЗБЕЖНОСТ".Направо ме разсмя тая служебна матрьошка-Гълъба.Да не си пил газ?Като спечели "опитния",дето 13 години е правил бюджети-сикаджията Кюлчев какъв ти е проблема на тебе?Боко ще намали инфлацията и бензина с 1лв.,ти като не можеш ,той "всичко може".Идеално да си направи коалиция с ДПС-"ЛИБЕРАЛИТЕ",ИЗРАЖДАНЕ и ЯНЕВ,подсигурен от банкера Хърсев,дето държи имането на престъпницата Ружа-уан койните и ШИШИ.Защо Радев ходи в Дубай предизборно с кого се срещна ,с Ружа ли за подкрепа на проекта му Янев,с Таки ли ,че връща стари мутри на Капитан Андреево,преди да си идат служебните му пионки?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол