Last news in Fakti

20 Март, 2023 23:30 1 208 8

Важните новини във ФАКТИ на 20.03.2023 г.

  • бойко борисов-
  • христина христова-
  • асен василев-
  • георги вулджев-
  • помощ за украйна-
  • валутен борд-
  • актриса-
  • сидеров-
  • недекларирана валута-
  • лекарка-
  • николай милков-
  • мигранти-
  • търпимост-
  • арсенал-
  • купен вот-
  • велизар шаламанов-
  • село буйново-
  • румяна коларова-
  • снаряд-
  • михайл константинов-
  • диян стаматов-
  • ваня григорова-
  • домусчиеви-
  • руснаци

След Станишев стягахме колана, след Орешарски пак, айде после дойде вдигнатият юмрук. Сега тези ДеБетата стенат и говорят за еврозона, коментира в Смолян лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 20.03.2023 г. - 1
Снимка: ФБ

Борисов: Макар и много трудно, знам как да ни измъкна, но трябва много воля. Иначе отиваме пак на избори и ще кретаме

Бях оставил 78 млн. за пътя, но заминаха. Смолян-Девин, Смолян-Доспат, Девин-Кричим, бяха ями. За Доспат, за Кръстова гора нагоре...и сигурно трябва да минем нататък, Златоград-Ксанти, Рудозем-Ксанти - готово, направено е, даже компютри сложихме - но не работи. Всичко това си го спомням, защото за всяко нещо от плувния басейн, до Околовръстното, до стръмната улица. 135 млн. лв. имаше за региона. За всеки един град се направиха зали, детски градини - чудо. Хайде моите опоненти да станат и пред медиите да кажат: Какво направи ти, бе, сине майчин?. Половин милиард влагахме в Родопите, за да настигнем изоставането, навсякъде нови пътища. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Смолян пред пълна зала с граждани.

Христина Христова: Предложението за 940 лв. минимална заплата не е на МФ, а на последното Народно събрание

Предложението за 940 лева минимална работна заплата не е на Министерството на финансите, а на последното, 48-о Народно събрание, което в предпоследния си работен ден реши от 1-ви януари 2024 година минималната работна заплата да бъде равна на 50% от средната работна заплата, като се оправда с европейска директива, но тя не е точно такава", каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика в отговор на въпроса възможна ли е минимална заплата от 940 лева и има ли ресурси за нейното изплащане.

Асен Василев: За да живеем нормален европейски живот, заплатите навсякъде трябва да се качат. Не само в няколко фирми

За да живеем нормален европейски живот, заплатите навсякъде трябва да се качат. Не само в няколко фирми. Това заяви пред журналисти в Казанлък Асен Василев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Георги Вулджев: Много неадекватно се спекулираше, конкретно от министър Велкова, за риска за валутния курс

Рисковете, за които предупреждава Министерството на финансите, до голяма степен съществуват. В година с рекордни данъчни приходи и добър растеж, рязкото вдигане на разходи е опасно. Ръстът е необичаен. Когато спре, няма да могат да се финансират завишените текущи разходи. От друга страна, много неадекватно се спекулираше, конкретно от министър Велкова, за риска за валутния курс. Това изобщо не трябва да се коментира, защото зависи изцяло от това какво прави БНБ. От БНБ са прави. Валутата ни е обезпечена с предостатъчно валутни резерви. Това заяви в интервю за bTV икономистът Георги Вулджев.

Николай Милков: България е на шесто място по предоставена на Украйна помощ

България е на шесто място в света по отношение на предоставена помощ за Украйна като процент от БВП на страната. Това посочи министърът на външните работи Николай Милков по време на откриване на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, съобщи dnes.bg.

Данните, които той изнася, са от германския сайт statista.com, който отбелязва, че страната ни е шеста в света като предоставена помощ, след балтийските държави, Полша и САЩ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. „Не можем да приемем упреци в смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно“, каза външният министър.

Владислав Горанов: Валутният борд е свръх стабилен, левът е подценен

"Не знам кой беше сътворил този доклад на МФ, в който има определени твърдения, но искам като дългогодишен финансов министър и експерт в Министерството на финансите да кажа, че валутният борд е, бих казал, свръх стабилен и не знам в чия глава се роди темата да се коментира курсът на лева към еврото. Напротив, може да се намерят аргументи, че той е подценен и левът трябва да е в по-добра позиция спрямо еврото, но в никакъв случай не може да се коментира, че курсът на лева към еврото, когато България влиза в еврозоната, ще е различен от 1.95583 и всяка спекулация с този въпрос е ненужна и глупава, да не говорим, че нищо не зависи от правителството в тази посока. Има едно решение на Народното събрание, което приехме през 2020 година във връзка с присъединяването на българския лев към валутно курсовия механизъм II, по-известен като ЕRM II, в който изрично сме декларирали, и то с огромно мнозинство в Народното събрание, че България влиза в ERM и ще води преговори за присъединяване към еврозоната, но само с този курс. Ако някой постави под съмнение валутния курс, ние просто няма да влезем в еврозоната, но такава тема никога не съм чувал досега. Бях изненадан и смятам, че някой е подвел финансовия министър да включи подобни теми в доклада. Забравете тази тема!"

Две актриси защитиха Диана Димитрова: Отровни и обидни подмятания по адрес на едно момиче

Омерзена съм от отровните и обидните подмятания по адрес на едно момиче, една жена, актриса, която уважавам и която познавам индиректно от кастинга на последния ни филм - Диана Димитрова. И мога да гарантирам за таланта ѝ и за професионалното ѝ раздаване в този труден кастинг, както и от ролите ѝ разбира се. Това написа във Фейсбук актрисата и кинорежисьор Весела Казакова.

Искрен Веселинов осъди бившия си коалиционен партньор Волен Сидеров за клевета и обида

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е осъден за обида и клевета срещу Искрен Веселинов от ВМРО и трябва да плати 5000 лв., реши Софийският градски съд. Преди него и районният съд излезе с присъда за същите провинения, но му определи две глоби - от 3000 лв. и 5000 лв., съобщи offnews.bg.

Недекларирана валута на стойност над 700 хиляди лева хванаха митничари

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 704 611 лева при проверки на две превозни средства, съобщи Агенция "митници".

Бременната д-р Искра Персенска, обвинена за трафик на мигранти, отхвърли обвиненията

Бременната лекарка от Пловдив, обвинена в трафик на мигранти, е обжалвала наложената ѝ парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщи за БНТ адвокатът ѝ Николай Стоянов.

Николай Милков обяви българската позиция за членството на Скопие в ЕС

„Въпросът с европейската интеграция на Западните Балкани е процес, който е с директно значение за нас, тъй като това е непосредствената среда, в която България функционира и осъществява външната си политика“. Това каза пред журналисти в Сандански служебният министър на външните работи Николай Милков, цитиран от БТА. Той участва в откриването на шестнадесетия международен семинар „Зимно училище по дипломация“, организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за чуждестранни дипломати от Европейския съюз, Югоизточна Европа и Черноморския регион.

„Ние имаме принципна позиция, която е в полза и подкрепа на интеграцията на страните от Западните Балкани, като това е добре да бъде извършено по най-бърз начин, но същевременно въз основа на критериите, които са определени и въз основа на принципите и механизмите, които самият Европейски съюз е създал и утвърдил в това отношение“, посочи Милков.

По думите му в това отношение трябва да се подчертае, че България защитава правата на нашите сънародници в тези държави и на хората, които имат българско самосъзнание и се чувстват българи.

„Тези неща не противоречат на нашата цел за бърза интеграция на Западните Балкани, напротив, спазването на правата на човека, спазването на правата на асоцииране, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, са критерии за членството на тези държави в ЕС и това е нещо, което самият съюз признава“, каза още външният министър.

По отношение на Република Северна Македония министър Милков каза, че страната ни има ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на съседната ни страна и това е основата на така нареченото „френско или европейско предложение“. Той посочи, че това предложение е прието от всички държави членки на съюза, прието е от България, а също така и от парламента в Скопие. „Когато те изпълнят тези условия, тогава пътят им към членство е открит“, каза още министър Милков.

Цветан Цветанов: В политическа криза сме, не очаквайте МВР да бъде в кондиция

Не очаквайте МВР да бъде в кондиция реално да противодейства или да реализира успешни операции, които да могат да не допускат мигрантския трафик, който стана ежедневие в България, при тази политическа криза. Това каза Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България", в интервю за Агенция "Фокус".

"Цялостната политическа криза рефлектира върху институционалния подход и върху институциите, които трябва да изпълняват своите функционални задължения", обясни Цветанов.

Бившият вътрешен министър коментира случая от тази нощ, при която 16 мигранти бяха заловени край Алдомировското блато. Той обясни, че Вътрешното министерство не разполага с достатъчно оперативна информация, чрез която да залавя трафикантите още на границата.

"Самият факт, че говорим за подобен инцидент тази нощ, и то на територията на община Сливница, което е на 10-15 км от Калотина, в посока Сърбия, означава, че този миграционен поток е преминал без проблем на територията на страната ни на вход и се установява на изход. Това е проблем, защото няма абсолютно никаква оперативна информация, която да бъде достатъчно добре анализирана, за да се противодейства на всички тези системни подходи, които има организираната престъпност и всички тези, които осъществяват тази незаконна дейност", каза още той.

Търсенето на решение за незаконното строителство на големи инфраструктурни обекти продължава

Възможността да бъдат застраховани големите инфраструктурни обекти след обявяването им за търпими обсъдиха на работна среща с ръководството на МРРБ представители на Асоциацията на българските застрахователи и пътния бранш.

Заплатите в "Арсенал" АД в Казанлък се увеличават с нови 200 лева

От началото на април работните заплати на всички работещи в заводите 3 и 4 на оръжейното предприятие "Арсенал" АД в Казанлък ще бъдат увеличени с допълнителен месечен стимул в размер на 200 лева, потвърдиха за БТА от ръководството на дружеството. С това работната заплата в тези заводи ще достигне размер от 2250 до 2300 лева. От април се променя и допълнителният целеви стимул за новоназначени работници, специалисти и ръководители в заводите 3 и 4.

Стимулът ще се изплаща текущо и по нов ред и начин. Всеки новоназначен работник в тези два завода на фирмата ще получава целеви стимул в размер на 200 лева след първия месец на работа. След втория месец сумата ще бъде 300 лева, след третия - 400 лева, след четвъртия - 500, а след петия - 600 лева. Тези стимули ще се изплащат на всеки новопостъпил кадър в тези заводи, независимо от образованието му. Сумите са в чист размер и ще бъдат начислявани в личния фиш на всеки служител заедно с неговата работна заплата. Няма промяна в размера и начина на изплащане на допълнителните стимули в останалите заводи на дружеството.

Въведен ще бъде и нов вид плащане за новопостъпили работници, специалисти, служители и ръководители от области извън Стара Загора. За тях ръководството предвижда изплащане на сумата от 250 лева месечно за покриване на разходи за наем, като за семейства тази сума ще бъде 500 лева. Целта е привличането на работници и специалисти от други населени места в страната, коментират от дружеството.

Работните заплати в казанлъшката оръжейница бяха увеличени пет пъти през изминалата 2022 година, а общото увеличени достигна 63 на сто спрямо предходната 2021 година. Според ръководството на дружеството по този начин средната работна заплата в "Арсенал“ АД става най-високата в областта и изпреварва всички работни заплати в страната в сектор "Машиностроене“, както и в други сектори. Бяха въведени и допълнителни стимули за работещите в дружеството. Сред тях са ежемесечно изплащане на средства за отдалеченост на пътуващите от Стара Загора, Гурково и Николаево до заводите в Казанлък и Мъглиж.

Иван Демерджиев: Сигналите за купен вот растат лавинообразно

Сигналите за купен вот се увеличават всеки ден, като растат с проценти и лавинообразно. Това заяви в Хасково вътрешният министър Иван Демерджиев, съобщи БНР.

Велизар Шаламанов: След Украйна Кремъл "може да удари" и България

Тайният план на Русия за Украйна се провали, а съм абсолютно уверен, че те имат такъв както за Молдова, така и за България. Ние сме най-уязвимата страна в ЕС и НАТО. Планът е разрушаване на двата алианса и засилване на влиянието на Русия в Източна Европа. Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов за "Твоят ден".

Две земетресения в България

Два слаби труса са регистрирани през последното денонощие в района на боринското село Буйново. Първият е регистриран вчера около 13:20 часа, като е бил с магнитуд от 3,1 и с дълбочина от 9 км.

Румяна Коларова: Ако ПП/ДБ не направят кабинет с ГЕРБ, ще бъдат неприятно изненадани наесен

Единствената причина да не се формира правителство в следващия парламент, би била стратегията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да запазят радикалната си опозиция спрямо ГЕРБ до местните избори. Но ако това се случи, лидерите на ПП/ДБ ще бъдат неприятно изненадани наесен, прогнозира в интервю за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

България подкрепя ЕС да даде 1 млн. снаряда на Украйна

България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро, съобщиха за БНР дипломатически източници.

Експерти за новите изборни правила: Идват едни хора и взимат някакви глупави решения

Идват едни хора в парламента и взимат някакви глупави решения за промени в изборното законодателство, без да се интересуват от добрите световни практики. Около това становище се обединиха в предаването „Тази сутрин“ експертите проф. Михайл Константинов и Румяна Дечева.

Диян Стаматов: В петък от училище отсъстваха 230 ученици и над 20 учители

В петък от училище отсъстваха 230 ученици и над 20 учители. Това заяви пред БНР Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Възможно ли е минималната заплата да стане 1128 лв.?

Синдикати и работодатели не могат да постигнат консенсус по темата за минималната работна заплата. Това стана ясно в предаването „Тази сутрин“, където в спор влязоха Ваня Григорова и Васил Велев.

Домусчиеви забогатяха още

Богатството на Георги и Кирил Домусчиеви вече е по 2,1 млрд. долара на човек. Това сочат данните на "Форбс" в онлайн класацията "Милиардерите в реално време". В момента те заемат 1398-о място в списъка. Георги е на 50 г., а Кирил - на 53.

Руснаци протестираха в Бургас, искат политическо убежище в България

Руски граждани, искащи политическо убежище в България, проведоха протест пред паметника на Альоша в Бургас. Сред протестиращите бяха режисьорката Оксана Грускова и актрисата Елена Санина, предаде БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахах

    10 1 Отговор
    той вече открито заплашва българсккия народ
  • 2 Време е за Възраждане

    9 1 Отговор
    Престъпникът Тиквата все още се подвизава на политическия подиум... Гласувайте
  • 3 Излагате се!

    8 1 Отговор
    Е защо за важни новини сте сложили снимката на Барба Ганьос?
  • 4 КАК СЕ СПАСИХА

    1 4 Отговор
    ИЗГОРЕЛИТЕ ОТ ПИРАМИДАТА ЕВРОПА - ЛАЙФЧОЙСЕ ???????????
    НЯМА СПАСЕНИЕ. ДОБРЕ ЧЕ В ЕДНА ПЕСЕН ГОСПОД Е БЪЛГАРИН. ТА НЕМОЖАМЕ ДА ВЛЕЗНЕМ В ПИРАМИДАТА ЕВРОПА - ЛАЙВЧОЙСЕ АМА ХАРВАТИЯ ВЛЕЗЕ КАТО ПОСЛЕДНА.
    СЕГА ПОЧНАХА ПРОБЛЕМИ В БАНКОВИЯ СЕКТОР КОХИ ЕВРОПЕЙСКИ БАНКИ , ПРОБЛЕМИ В ИМОТИТЕ И ФАЛИТИ ЗАРАДИ ПАДАНЕ НА ЦЕНИТЕ И НЕВЪЗМОЖНОСТА ЗА ПЛАЩАНЕ ПРОБЛЕМИ В СТОКОВАТА БОРСА ЗАРАДИ СПАД НА ЦЕНИТЕ ТОВА 2008 ГОДИНА Е МНОГО ПОДОБРА СЛЕДИМ ДА НЕ СЕ ПРИБЛИЖИМ 1933. НО ТАЗИ ИКОНОМИКА ИМА ИКОНОМИЧНИ ЦИКЛИ И ТОВА Е НЕЗБЕЖНО.
    1, ОСНОВНА ВАЛУТА ЛЕВ
    2. НИКАКВА ЕВРОПА ДОКАТО НЕМИНЕ КРИЗАТА
    3. МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ДА ПРИЕМАМЕ ИМИГРАНТИ ОТ ЕВРОПА ЗА РАДИ ПО ДОБРО ИКОНОМИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ
    И ЗАРАДИ ПЛАНОВЕ ЕВРОПА СРЕЩУ ФЕДЕРАЛНА РУСИЯ
    4. ДЯСНА ЦЕТРИСКА ИКОНОМИКА НИСКИ ТАКСИ И ДАНЪЦИ ВИСОКИ ПРИХОДИ
    МНОГО ИНВЕСТИЦИИ

    ВОЙНАТА НЕ САМО ПАТРОНИ И СНАРЯДИ РАКЕТИ
    А В ИКОНОМИКА ПО ДОБРА ИКОНОМИКА ПО ДОБРИ ЗАПАСИ ПО ДОБРА АРМИЯ
    ПО ДОБЪР СТРОЙ /

    ВОЙНАТА НЕ САМО ПАТРОНИ И СНАРЯДИ РАКЕТИ
    А В НЕЗАВИСИМА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ НЕЗАВИСИМА ЕНЕРГЕТИКАТА

    НО АКО СМЕ ТРЪГНАЛИ КЪМ КУМОНИЗМА СОЦИЯЛИЗМА КАК ХЪРВАТИЯ ЗАГУБЕНИ СМЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 вседв

    5 0 Отговор
    Мръсен Банкянски бок лук, теб те знаем как ще ни "оправиш", вече ти знаем номерата. Ще си напълниш пак чекмеджето с евро и злато, а на българите ще викаш че дрон ги е слагал в чекмеджето. Как не си още в затвора е голямата загадка, дето и каскета не може да я обясни.
  • 7 тъп_сайт

    4 0 Отговор
    този съсипа всичко което можеше да бъде съсипано-мястото му е затвора
  • 8 този хайванин

    1 0 Отговор
    Какво пипа в джоба си?!.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол