Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 23:24 1 218 2

Важните новини във ФАКТИ на 03.10.2023 г.

  • николай денков-
  • кирил петков-
  • тошко йорданов-
  • димитър манолов-
  • бойко борисов-
  • борислав сандов-
  • архимандрит васиан-
  • иван таков-
  • александър николов-
  • светослав малинов-
  • президентството-
  • корнелия нинова-
  • правителство-
  • кузман илиев-
  • румен гълъбинов-
  • владислав панев-
  • шейново-
  • казахстан-
  • протести-
  • църква-
  • софийска вода-
  • протест-
  • сергей станишев

Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те могат да работят свободно. Пазарът ще реши кои ще останат, допълни акад. Денков

Важните новини във ФАКТИ на 03.10.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът: Имаме крайно споразумение между протестиращите и правителството. Подписите са под 7 точки

Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в срещата. Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те могат да работят свободно. Пазарът ще реши кои ще останат. Това каза премиерът акад. Николай Денков след срещата с протестиращите от въглищните централи, цитиран от Нова телевизия.

Кирил Петков: Акад. Денков показа лидерство. Правителството направи най-адекватното нещо

Правителството направи най-адекватното нещо – да входира териториалните планове за справедлив преход на 30 септември и едновременно с това да започнем детайлните преговори как да бъдат модифицирани, така че да работят най-добре за енергийния сектор на България. Това каза пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков след края на срещата в парламента между премиера Николай Денков, министри, депутати и представители на протестиращите миньори и енергетици.

Тошко Йорданов с подробности за промените в текста на споразумението с протестиращите

Втора точка, в която трябваше да се запазят енергийните мощности, е формулирано, че Министерският съвет се ангажира да проведе преговори с Европейската комисия, а не се ангажира да запази мощностите. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по повод подписаното на срещата с миньори и енергетици споразумение, предават от БТА.

Димитър Манолов: Трудно е да се каже дали ще спрат блокадите. Част от синдикатите не подписаха споразумението

Част от синдикатите не подписаха споразумението за промяна на териториалните планове, съобщи в "Още от деня" Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Борисов: Цял ден ние браним правителството. Ако не бяха ГЕРБ и ДПС, нямаше да го има споразумението с енергетиците

Листата ми хареса много – млади и мъдри хора. Изцяло се доверявам на областните лидери за листите за общински съветници. Стефан Радев е единственият кмет, който върна пари в бюджета, защото му бяха останали. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на кандидатите за кметове на партията в област Сливен.

Борислав Сандов: За част от протестиращите акцията е политически мотивирана

„Това, че протестиращите искат гаранции от всяка парламентарна група с подписано споразумение на мен започва да ми прилича на политическа игра, която има връзка с предстоящите местни избори“. Това каза в ефира на bTV за протестите на миньорите и енергетиците Борислав Сандов, бивш министър на екологията в кабинета „Петков“.
Според него за част от протестиращите акцията е политически мотивирана.

С право на отговор! Архимандрит Васиан ексклузивно пред ФАКТИ: Да не се поддаваме на провокации!

- Ваше Високопреподобие, архимандрит Васиан, преди няколко дни Вие напуснахте България насила! Разкажете ни, моля Ви, какво всъщност се случи? Защо Ви експулсираха от страната? За какво? В какво конкретно Ви обвиниха?

Иван Таков: Столичани са излъгани: Гласуваш за ПП-ДБ, а ще получиш ГЕРБ в общината

Цяла София е концесионирана, големите пари от години управляват столицата, а обикновените хора нямат достъп до благата, които предоставя Столичната община. Това заяви в „Денят на живо с Наделина Анева” Иван Таков, кандидат за общински съветник от местна коалиция „БСП за България”.
По думите му столичани са били излъгани: гласуваш за ПП-ДБ, а ще получиш ГЕРБ в общината. Няма да позволим сглобката да се репликира и в Столичната община, заяви Таков. Коментира, че в лицето на Ваня Григорова София има алтернативния кандидат за кмет.

Александър Николов: Това, което се случва в момента, е поредното замазване на очите на работещите в енергийния сектор

Единствено по времето на четворната коалиция имаше ясна посока, която комбинираше както държавните предприятия, така и големите централи. Тогава се поеха ангажименти за инвестиции и се проведоха срещи с всички заинтересовани страни – и синдикати, и представителите на работещите в енергийния сектор. Беше изработен план кое и как да се случи. Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в „Лице в лице“ по bTV.

Неофициално: Денков подава оставка, ако не се спази споразумението с протестиращите (ВИДЕО)

Премиерът Николай Денков заяви, че би подал оставка, ако точките от споразумението с протестиращите енергетици не бъдат изпълнени. Това стана на петия час от началото на срещата в Народното събрание с представители на протестиращите енергетици и миньори и се чува във видео, публикувано в социалните мрежи от депутата от "Възраждане" Цончо Ганев, съобщават от БНР.
Изявлението на Денков дойде в отговор на предложение на синдикалист в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка:

Светослав Малинов: По никакъв начин няма да се получи общо всенародно недоволство в полза на тази вълна от протестиращи

Това, което виждаме в момента (бел.ред. протестите на миньори и енергетици) не намалява популярността на правителството. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски“.

Пред Президентството: Кола се завъртя при дрифт и удари друга (ВИДЕО)

Абсурдна катастрофа пред президентството – лек автомобил BMW се завъртя при дрифт и удари друг лек автомобил.

БСП: Срещата между управляващи и протестиращи е пълен провал

Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал. Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста. Както излъгаха работниците преди две седмици пред МС и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана.

Разбраха се! Кабинетът готви споразумение с миньорите и енергетиците, протестът спира

Министерството на енергетиката и депутати уточняват споразумението със синдикатите по шестте искания на протестиращите миньори и енергетици, съобщават от "24 часа".

Кузман Илиев: Работата е сериозна. Да се надяваме, че няма да се стига до режим на тока, като през 90-те

Да се надяваме, че няма да се стига до режим на тока, като през 90-те. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политическият анализатор Кузман Илиев. Според него, обаче когато половината от твоя енергиен баланс изчезне, а това са въглищата в момента, ти не просто имаш проблем, ти ще трябва да внасяш електроенергия от съседите. "В определени моменти, да, те наистина вкараха доста ВЕИ-та, примерно гърците, но когато всички произвеждат по обяд когато има слънце, в един момент те са на дефицит една не малка част, и ние бяхме нещо като балансьор тук за целия регион. Изнасяхме, за 2022 година в Европа на трето място по износ на електроенергия е България", поясни Кузман Илиев.

Румен Гълъбинов: Храните на едро са поскъпнали с над 50%, а доходите - с едва 20%

Храните на едро са поскъпнали с над 50%, а доходите ни са се увеличили с около 20%. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Румен Гълъбинов.

Владислав Панев за протестиращите: Очаквам да започнем нормален разговор, защото до момента такъв няма

Пети ден продължават миньорските блокади на ключови пътища от недоволни миньори и работещи във въглищните централи. Възможно ли е да се намерят пресечни точки, какво е бъдещето на сектора и колко точно болезнени ще бъдат решенията за индустрията? Разговор по темата в “Кой говори” по "Дарик радио" се проведе с Владислав Панев, депутат от ПП-ДБ (и съпредседател на Зелено движение).

Акушерка изчезнала мистериозно след размяната на бебетата в "Шейново"

Започна делото за обезщетението от 300 000 лева заради случая с разменените бебета в болница "Шейново". Той стана известен в края на миналата година, след сигнал на една от майките, припомня Bulgaria ON AIR.

Гвоздейков: Българските пристанища са вратата на Казахстан за Европа

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с посланика на Република Казахстан Н. Пр. Виктор Темирбаев. Двамата обсъдиха възможностите за привличане на транзитен товарен трафик между Азия и Европа и разгръщане потенциала на Черноморския регион, който е от ключово значение за Транскаспийския транспортен маршрут (Среден коридор). Това съобщиха от транспортното министерство.

Отблокираха Подбалканския път при с. Тополчане

Възстановено е движението по път I-6 София - Бургас при разклона за сливенското село Тополчане, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес протестиращи блокираха движението на място, допълват от БНР.

Митрофанова "удари катинара", а патриарх Неофит няма правомощия да отвори отново Руската църква

Св. Синод подкрепя напълно действията на патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, по отношение на Руската църква, както и изпращането на писмо до Руския патриарх Кирил. Това обяви пред БНР след заседание на Светия синод неговият говорител - митрополит Киприан.

Натиск! Икономическа полиция "погна" лидери на протеста на миньорите

Икономическа полиция е проверявала двама от синдикалните лидери на протеста на миньорите и енергетиците, съобщи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, цитиран от БНР.

От нова година водата в София поскъпва с 22%, а концесионерът ще има 500 млн. печалба

Гарантирана печалба от над 500 млн. лв. и поскъпване на водата с 22% след нова година. Това чака софиянци след подписването на тъмно на Четвъртото допълнително споразумение със Софийска вода и приемането на бизнес плана на дружеството. Именно с гласовете на съветниците на ГЕРБ и ВМРО беше съгласуван бизнес плана на Софийска вода, с който се предвижда увеличение от 22,5% на цената на водата след нова година. Междувременно стана ясно, че след 6 месечно бавене и отказ от страна на Йорданка Фандъкова да подпише договорът за удължаване на концесията на френската Веолия, това се е случило месец преди предизборната кампания. Тези притеснителни данни изнесоха от обединението ПП-ДБ и Спаси София.

Блокада и на Подбалканския път

Движението по път I-6 София - Бургас е ограничено при разклона за село Тополчане, поради протестни действия, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".

Сергей Станишев: Работи се на парче без енергийна стратегия

Нямаме актуална енергийна стратегия, действа се на парче.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 0 Отговор
    Оставка!!!!
  • 2 Българин

    0 0 Отговор
    ТВА МОШЕНИЦИ ПО ЛОШИ ОТ БОКО............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол