Last news in Fakti

12 Януари, 2024 23:30 1 413 9

Важните новини във ФАКТИ на 12.01.2024 г.

  • три фактора-
  • васил пандов-
  • веселин вучков-
  • янаки стоилов-
  • първан симеонов-
  • искрен митев-
  • георги ганев-
  • костадин костадинов-
  • иван таков-
  • николай денков-
  • австрийски премиер-
  • автоматизирани системи-
  • паметник альоша-
  • мс-
  • даниел смилов-
  • катастрофа-
  • изслушване-
  • зарица динкова-
  • земетресение-
  • агресия-
  • калин стоянов-
  • контрабандни цигари-
  • побой-
  • обява за работа-
  • румен радев

С министъра на вътрешните работи Калин Стоянов работим добре, каза Мария Габриел на въпрос дали той ще бъде част от правителството и след ротацията

Важните новини във ФАКТИ на 12.01.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Три основни фактора ще бъдат гледани, за да се прецени кои министри ще останат след ротацията

Три са факторите, които ще бъдат взети предвид за това кои министри ще останат при ротацията. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Мария Габриел в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в МВР, където беше представена автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за дрога, предават от БТА.

Васил Пандов: Управлението е като "Задругата на пръстена"- групи, които се конкурират по дадени теми. Но имат общи цели

Със сигурност това ще бъде първата ротация в кабинета. Времето ще покаже дали ще е последната. Искаме поставените цели да бъдат изпълнени, за 18 месеца. Това каза в "Панорама" Васил Пандов от ПП-ДБ, цитиран от novini.bg.

Веселин Вучков: В момента не се знае кой поставя задачите пред българските служби за сигурност

"Ако наистина това е целта на реформата, да се промени процедурата за промяна на назначаването на ръководители на служби, това ще бъде неудачно решение. Ако Министерския съвет ще предлага, а Народното събрание ще избира, ще повторим феномена "Пеевски" от лятото на 2013 г., което предизвика изключителни протести, социални протести, широкомащабни", коментира бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков в студиото на "Денят ON AIR".

Янаки Стоилов: Няма проблем в КС да влязат политически фигури, но идва въпросът какви позиции са отстоявали те

"Съществуват няколко прилики, но и разлики между мен и г-жа Десислава Атанасова. Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени. В близкото минало имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен имаше мъж, на когото викаха "Българския Деко". Има известна разлика, нали?"

Tова коментира конституционният съдия проф. Янаки Стоилов пред bTV по повод предстоящия избор на нови двама съдии от квотата на парламента, цитиран от Frognews.bg

Първан Симеонов: Ако управляващите не се "ударят лошо" на европейските избори, могат да мечтаят за пълен мандат

За първи път от ставащото в парламента и в кабинета чувствам, че нещата в България са точно както в европейските демокрации. Има една нормална, но разбира се - неудобна, коалиция. Това каза в "Още от деня" по БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

Искрен Митев: 70% от законодателната програма вече е изпълнена, повишили са се доходите

Иска ми се ротацията да бъде градация - да се продължи темпът на работа. Съставът на кабинета ще бъде решен от Мария Габриел и акад. Денков. Видя се, че Министерски съвет и Народното събрание си вършат работата и задачите. Спокойно можем да кажем, че министър-председателят е лидер на държавата, а не, както беше преди – тези институции да се възприемат като гумен печат. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Георги Ганев: Очакванията са, че ние ще можем да покрием всички критерии за прием в еврозоната

Очакванията са, че ние ще можем да покрием всички критерии за прием в еврозоната. Голямата въпросителна продължава да бъде инфлационният критерий с валутния ни борд. От данните на ЕЦБ виждаме, че в Европа инфлацията се увеличава в последния месец, докато в България инфлацията продължава да спада. Това е в наш плюс за приемането ни в еврозоната. Това каза икономистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев в „Денят на живо“ по NovaNews.

Костадинов: Договорката за частичното влизане в Шенген отваря широко вратата да се превърнем в огромен бежански лагер

Премиерът Денков отново излъга. Това каза в "Лице в лице" по bTV лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов за думите на министър-председателя от днес, че правителството не е приемало никакво друго задължение за мигрантите, освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение по отношение на скоростта, с която се обработват молбите.

Иван Таков за кризата в СОС: Червена сватба няма да има. Ако искат сглобка, да я направят, ние няма да им кумуваме

Червена сватба няма да има. Тези епитети са ми чужди. Ако искат да правят сглобка да я направят, ние няма да им кумуваме. Това заяви Иван Таков, лидер на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС в предаването “Денят на живо” по NovaNews, цитиран от novini.bg.

Денков: Не съм нито баща, нито майка на финансовия министър. Само проверка може да покаже дали е нарушил закона

Ако има закононарушение, трябва да се подаде сигнал до разследващите органи. Така премиерът Денков отговори на въпрос от Тошко Йорданов за разследване на BIRD.bg за продаден от бивша фирма на Асен Василев имот, според техните изчисления - над пазарните цени, на фирма, която продава винетки от системата BGTOLL, както и че Василев има действаща офшорна фирма:

Калоян Методиев: Австрийският премиер отчете като успех, че ни е ударил. Само глупак може да плаща на някой да го удря

Само един глупак може да плаща на някой, за да го удря
Австрийският премиер Карл Немахер направи отчет за дейността на правителството си за миналата година. Според него един от успехите е ветото на Австрия срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Отчете като успех, че ни е ударил. Заради което българските превозвачи и търговци ще губят милиарди, а пътуващите българи ще висят по границите с часове във пек и студ. За да си прави Немахер кампания за изборите.
Трябва да сме най-простия народ в Европа, за да не отговорим. Трябва да сме най-големите глупаци, за да си плащаме да ни удрят. Да не си защитим бизнеса и гражданите си. Австрийските компании в България трупат печалби и ги изнасят към австрийската държава, за да финансират правителството на Немахер, което да ни удря – А1, енергоразпределителното дружество EVN, OMV, Билла, застрахователите Булстрад, Граве и Уника, пенсионен фонд „Доверие“, тол системата през Капш….
Плащаме на големите австрийски компании за телефони, телевизия, интернет, храна, гориво, ток, пътища, застраховки, пенсионни вноски... Ние да не сме някакви роби, колониални слуги, втора ръка хора, за да ни използват и подритват.
Правителството да не тръби, че това е успех, а да реагира срещу Австрийската народна партия. Да защити родната икономика и гражданите си. И народа да се включи с тихия бунт. Румънците започнаха.

6 автоматизирани системи ще анализират кръвните проби за наркотици. Калин Стоянов: Крачка в борбата с пътния травматизъм

Министърът на вътрешните работи, заедно с премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, представи първата в България автоматизирана система за лабораторен анализ на кръвни проби за наличие на наркотици.

Съдбата на "Альоша" отпадна от дневния ред на заседанието на пловдивските общинари

Съдбата на паметника "Альоша" на хълма Бунарджика окончателно отпада като предложение от дневния ред на Пловдивския общински съвет на 17 януари, информират от БНТ.

Осъдиха МС и МОСВ да платят 150 000 лв. на наследниците на загинала при взрива в завод „Миджур“

ВАС осъди Министерския съвет и МОСВ да заплатят 150 000 лв. обезщетение на наследниците на загинала при взрива в завод „Миджур“, съобщиха от съда.

Върховният административен съд осъди Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите солидарно да заплатят обезщетение в размер на 150 000 лева за неимуществени вреди, причинени на родствениците на М. Ангелова, загинала при тежкия производствен инцидент на 01.10.2014 г. в завод "Миджур", собственост на "Видекс "АД, ведно със законната лихва, считано от деня на инцидента.

Административно дело е образувано по касационна жалба на трима наследници срещу решение на Административен съд-Видин, с което са отхвърлени предявените от тях искове срещу Министерския съвет на Република България и Министерството на околната среда и водите за заплащане на всеки от тях обезщетение за нанесени неимуществени вреди, причинени със смъртта на тяхната съпруга, майка и дъщеря М. Ангелова, в резултат на незаконно бездействие на органи и длъжностни лица.

Според ищците, Министерският съвет не е предприел необходимите мерки за спиране на действията по унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини, внесени от Гърция на територията на Република България, след като на 6.07.2008 г. е бил уведомен с искане за намеса от четири неправителствени организации.

Вносителите на исковата молба твърдят, че Министерският съвет бездействал за изпълнение на възложените му функции по ръководство и осъществяване на вътрешната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите /чл.105,ал.1 КРБ/, по осигуряване на обществения ред и национална сигурност /чл.105,ал.2 КРБ/. В исковата молба ищците твърдят, че Министерството на околната среда и водите не е предприело действия по отнемането на издаденият на „Видекс“ АД разрешително № 67/2007 г. за експлоатация на завод „Миджур“ в село Горни Лом. След като заместник-министърът на околната среда и водите е бил уведомен с писмо от септември 2009 г. за вноса на около 1,6 млн. броя противопехотни мини и съгласно т. 17 от издаденото разрешително се задължавал да извърши проверка за наличието на предпоставки за изменение или отнемане на разрешителното.

Съгласно сключеният договор на 08.07.2008 г. между „Акмон“ СА със седалище Република Гърция и „Видекс“ АД, българското дружество поело задължение за разоръжаване и безопасна ликвидация на противопехотни мини по стандарта STANAG 4518, с прилагането на метода „технология на топене“. Под записаните в договора термини „разснарядаване“ или „демилитаризация“ следвало да се разбира пълно и безопасно ликвидиране на мините, включително взривното вещество и детонатора.

Национално движение „Екогласност“ било уведомено с писмо № 17-00-28/29.07.2008г., подписано от началника на кабинета на министър-председателя, че „Видекс“АД е спечелило конкурс, проведен от гръцката армия и е сключило договор за утилизация на боеприпаси, след като неправителствената организация събира становища от секретаря на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната, от Министерството на икономиката и енергетиката, в това число и от секретаря на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожаване, от министъра на външните работи, министъра на околната среда и водите, министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.

Върховните съдии приемат, че трансферът на противопехотните мини по договора между „Акмон“ СА и „Видекс“ АД е в нарушение на Конвенцията за забрана на използването, складирането и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване /Отавската конвенция/. Конвенцията допуска трансфер с цел унищожаването на противопехотни мини, но не и с цел обезвреждането на мините по друг начин. Съобразно предвижданията на конвенцията Междуведомствената комисия не е трябвало да разрешава сделката, а Междуведомственият съвет да издава необходимите за изпълнение на договора лицензи на „Видекс“ АД. Съдът приема, че условията на договора са несъвместими с поетите от държавата международни задължения. Според ясните предписания на международния договор държавите трябва да унищожават, а не да утилизират противопехотни мини.
Решението на ВАС е окончателно.

Даниел Смилов: В СОС ротационната формула е неуместна. Реваншизмът от страна на ГЕРБ може да изнерви хората

Формулите за (не)коалиция и ротация в управлението не може да се пренасят от национално на софийско ниво. Столичният общински съвет (СОС) няма функциите на Народното събрание, което трябва да подкрепя правителството. София си има избран кмет, който има нужда от функциониращ Общински съвет. Не е жизнено необходима формална коалиция, както настояват от ГЕРБ. Това коментира пред Радио София политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Бебе е в болница, а жена е в тежко състояние след катастрофа в Луковит

Тежка катастрофа е станала в Луковит, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 11 януари на входа на бензиностанция в града. Челно са се ударили насрещно движещи се автомобил с 43-годишен водач и кола, управлявана от 48-годишен мъж.

Пострадали 44-годишна жена, която е откарана в болница в Плевен - в тежко състояние и единият от водачите, който е прегледан и е освободен за домашно лечение.

В другия автомобил водачът, 40-годишна пътничка и 13-годишно момче са прегледани и са освободени за домашно лечение, а 21-годишна жена и бебе на 1 година, които са пътували на задната седалка в една от колите, са откарани за преглед и лечение в болница в Плевен.

По случая се води разследване.

И тримата кандидати за Конституционния съд бяха допуснати до публично изслушване

До публично изслушване бяха допуснати и тримата кандидати за двете вакантни места в Конституционния съд от парламентарната квота - бившият върховен съдия Борислав Белазелков, председателят на парламентарната група на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова и депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова. Това реши на извънредно заседание Конституционната парламентарна комисия, съобщават от БНР.

Министърът на туризма: Ще продължа да работя на този пост по най-добрия начин

Туристическият бранш по Черноморието е на мнение, че програмата на Министерството на туризма, която финансира общински проекти за представянето на общ български туристически продукт зад граница, е най-голямата стъпка, правена в туристическия сектор през последните 30 години.

Две земетресения разлюляха България в рамките на часове

Две слаби земетресения разлюляха България тази сутрин, съобщава Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География.

Непредизвикана агресия в градския транспорт на София: 23-годишен мъж счупи носа на възрастна жена

23-годишен мъж от София е задържан след получен сигнал за транспортирана възрастната жена в болница, получила фрактура на носа, след като без повод била нападната от младия мъж, съобщи БНТ.

Калин Стоянов: Добре, че извадихме водометните машини на протеста, така не допуснахме жертви

МВР е предвидило използването на водометните машини по време на протеста на футболните запалянковци срещу ръководството на БФС през ноември, за да се презастрахова при евентуално засилване на напрежението.

Турски тир опита да пренесе 460 000 къса цигари в товар от метални профили

Близо 460 000 къса контрабандни цигари откриха митническите служители при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Това съобщиха от Агенция "Митници".

38-годишен мъж от Горна Оряховица нанесъл побой над приятелката си, полицията го издирва

Полицията във Велико Търново издирва 38-годишен мъж от Горна Оряховица, който се разследва за нанесен побой над приятелката му.

Хит на пазара на труда: Работници за оранжерия срещу 250 евро на ден набират в Родопите

Истински хит в обявите за работа в началото на 2024 година е обява за набиране на работници срещу 250 евро на ден за работа в оранжерия. Грижа за растенията, подрязване и други дейности. Близо 500 лева надник, но не на нивата, а в оранжерия за марихуана в Нидерландия, съобщи 24rodopi.com.

Президентът свика шефовете на службите заради ситуацията в региона на Червено море

Държавният глава Румен Радев проведе среща с ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ Антоан Гечев, на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев и на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев, във връзка с актуалната среда за сигурност в региона на Червено море.

По време на срещата от ръководителите на службите за сигурност беше направена оценка относно възможните рискове за ескалация на напрежението в региона, както и върху развитието на ситуацията с българските граждани, част от екипажите на отвлечените в края на 2023 година кораби „Galaxy Leader“ и „Руен“.

Беше обсъдена и ситуацията по линията на сигурността в Близкия Изток, сигурността на корабоплаването, както и дипломатическите действия и координацията с партньорите на страната ни за гарантиране на сигурността на българските граждани в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един Куп

    1 0 Отговор
    Един Куп глупости! Основния проблем е Беззаконито в тази Държава! Докато нейните действия не се приравнят до изпълнение на Законопостановеното това си остава една Африканска страна от Четвъртия Свят!
  • 3 Както и

    1 0 Отговор
    Както и да се пули тази в Безкря! Тя няма да види проблемите в тази страна! Защото те не са там! А Навсякъде около нея!
  • 4 Този празен поглед ! Какво ли ще види?

    3 1 Отговор
    Този празен поглед ! Какво ли ще види?
  • 5 9689

    2 0 Отговор
    Туй нещо щяло да става министър председател.Пълен срам.От престъпници толкова.
  • 6 ДаноИмаГоспод

    1 0 Отговор
    В други,по- морални времена, различни от настоящото, хаджидимовската шаЛваретия Мара достойно щеше заработва прехраната си като хигиенист в тоалетните на някоя гара или автогара, а защо пък не и на летището в Брюксел.
  • 7 Мда

    0 0 Отговор
    Няма ли една мисирка драскачка да попита тази велика мома от Хаджидимово какво подписа в Лондон?
    Стратегически документи ! На какво ни е обрекла тази дъска за сърф?
    Велика Британия е в ход! Ние къде сме картофена нива може би?
  • 8 Откъде

    0 0 Отговор
    Откъде Акъл за такива преценки?
  • 9 Зомбитата

    0 0 Отговор
    Зомбитата ще правят Преценка !!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол