Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 23:30 1 955 23

Важните новини във ФАКТИ на 02.02.2024 г.

  • операция-
  • пет компании-
  • мобилни оператори-
  • виолета комитова-
  • илхан кючюк-
  • росен плевнелиев-
  • владислав горанов-
  • деян николов-
  • загинали-
  • васил терзиев-
  • пловдив-
  • шофьор-
  • кирил петков-
  • катастрофа-
  • нови шофьори-
  • финландия-
  • мвр-
  • проф. галин цоков-
  • бой-
  • прекурсор-
  • нова партия-
  • апи-
  • иванка шалапатова-
  • фермери

Съгласно решението на Народното събрание страната ни ще изпрати в Украйна 100 БТР-а от въоръжението на МВР, които са с отпаднала необходимост

Важните новини във ФАКТИ на 02.02.2024 г. - 1
Снимка: Фейсбук/ Т.Тагарев

Операцията е в ход! БТР-ите потеглят към Украйна (СНИМКИ)

БТР-ите, които България реши да предостави на Украйна, потеглят към страната на предназначението си. Това става ясно от публикация на министъра на отбраната Тодор Тагарев в социалните мрежи, цитирана от БНТ.

Пет компании с интерес към строежа на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Ще отговорят ли на изискванията?

5 компании са заявили интерес по обявата на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000, информират от Министерството на енергетиката, цитирани от "Фокус".

Заради обявеното от мобилните оператори вдигане на цените: КЗП се събира на заседание в понеделник

Комисията за защита на потребителите ще проведе идния понеделник открито разширено заседание заради намерението на мобилните оператори да индексират цените за трети път за последните три години, съобщават от БНР.

Комитова: Срокът, за който държавата сключва договори с пътните фирми, да бъде една, а не четири години, както е сега

Срокът, за който държавата сключва договори с пътните фирми, трябва да бъде една, а не четири години, както е в момента. Въпросните компании имат гарантирани плащания от по 1 млрд. лв. годишно, което представлява тотално изкривяване на пазарната икономика. Това каза в ефира на предаването „Ревизия” по NovaNews бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Илхан Кючюк: ДПС е зряла политическа партия, която държи на правовия ред в държавата

Движението за права и свободи е зряла политическа партия, която държи на правовия ред в държавата. В същото време през годините ние видяхме как критерии, които се определят по-скоро от морала, а не от закона, се използват от различни политически фигури за очерняне на образа на ДПС. Това каза в ефира на БНТ евродепутатът Илхан Кючюк, цитиран от novini.bg.
"Всеки опит за очерняне на ДПС ще намери нашия много категоричен отговор, който е основан на доказателства и факти", подчерта той.

Плевнелиев: До края на мандата си Радев ще държи разделено политическото пространство, за да извлече полза

Винаги има полза от появата на нов политически проект, това е едно чисто демократично упражнение. Виждам да се върви към такъв проект от президента Радев, но няма да е преди евроизборите. Това заяви президентът на България (2012 – 2017) Росен Плевнелиев в „Още от деня“ по БНТ.

Владислав Горанов: Ако Радев иска да влезе в политиката, ще трябва да слезе от пиедестала и да си изцапа обувките

Неминуемо ще станем членове на еврозоната, когато изпълним всички условия. Допусната от нас грешка е провежданата фискална политика. Когато увеличаваш два пъти за много кратък период пенсиите или заплатите в публичния сектор, неминуемо води до инфлация. Тя остана при нас по-дълго заради вътрешни фактори. Това заяви бившият министър на финансите Владислав Горанов в „Лице в лице“ по bTV, цитиран от novini.bg

Деян Николов: БСП са готови да влязат в широка сглобка с ПП-ДБ и ГЕРБ в СОС, но ги е страх какво ще кажат хората

Ние сме единствената опозиция в Столичния общински съвет (СОС). Ние и ИТН. БСП са готови да влязат в широка сглобка с ПП-ДБ и ГЕРБ, но ги е страх какво ще кажат хората. За БСП е изключително важно да кажат, че ще има временен председател на СОС. Всички партии в СОС, без "Възраждане" и ИТН, ги е страх от избирателите им и искат да си поделят по равно участието в една широка сглобка, като по този начин се опитат да замажат очите на хората.

Двама загинали и двама ранени при челна катастрофа в Пловдивско

Двама души са загинали, а други двама са ранени при челна катастрофа на изхода на пловдивското село Поповица, съобщават от Нова телевизия. Ударили са се две коли, като по първоначална информация единият от автомобилите е излетял в крайпътна нива.
Сигнал за инцидента е постъпил около 16 ч. Към мястото са насочени екипи на полицията, Спешна помощ и пожарната със специализирана техника. Пострадалите са транспортирани към пловдивска болница.

Терзиев: Издадени са 20% повече фишове за неправилно паркиране за последните три месеца

Продължаваме да подобряваме контрола над паркирането в София. Резултатите са налице. За последните три месеца фишовете за неправилно паркиране са с 8662 бр. повече спрямо същия период на миналата година. Това обяви кметът Васил Терзиев в пост във Фейсбук.

Малтретираното 5-годишно момченце от Пловдив e върнато на баща му

Върнаха малтретираното 5-годишно дете от Пловдив на биологичния му баща. Днес по обед социалните власти свалиха мярката му за закрила и го предадоха на родителя. Той е подписал декларация, че поема отговорност за живота и здравето на сина си. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане, цитирани от Нова телевизия. Вчера съдът постанови привременните мерки в полза на бащата до приключването на бракоразводното дело.
Освен че поема грижите за него, той е подписал договор, че при нужда момченцето ще ползва социалните услуги в Центъра за обществена подкрепа. Още днес бащата е поискал да замине с детето за Германия, но е изпуснал полета.
„Детето е върнато на бащата. Предполагам, че вече не е с мярка за закрила, поне не тази за настаняване в Център от семеен тип. Това значи, че те трябва да уведомят Районния съд – Пловдив за оттегляне на мярката на закрила. Защото бащата може да полага адекватни грижи за детето. Това трябва да е изводът на социалните работници, за да върнат детето при биологичния му баща. Майката е предоставила декларация, нотариално заверена, с която бащата може да пътува извън територията на България”, заяви Васил Попов, процесуален защитник на детето.

Кола се вряза в къща в Разградско, събори част от стена

Шофьор събори част от стена на къща в Исперих, съобщавах от разградската полиция. Сигнал за инцидента е получен в четвъртък вечерта на тел. 112.

Кирил Петков: Огромна власт има в регулаторите

Българските граждани трябва да разберат, че огромна власт се крие в регулаторите. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред журналисти след представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух. Може би донякъде по-голяма власт се крие в регулаторите отколкото в правителството, смята Петков.

Кола се блъсна в бус, двама души са в болница

Двама души са откарани в болница, след като лек автомобил и бус се удариха в петък сутрин на пътя близо до разклона за село Осеновец, община Венец. Шофьорите са тествани за алкохол, пробите им са отрицателни.

Важна промяна за новите шофьори: Задължителни 10 часа на полигон

Обучението на полигон да бъде задължително, но да се случва след придобиване на шофьорска книжка, разкри в. "Телеграф". Това е една от идеите, които се обсъждат в транспортното министерство, чийто началник Георги Гвоздейков преди около месец се обяви за връщането на полигоните в практическото обучение на шофьорите.

Финландски изтребители ще пазят небето ни

Военновъздушните сили на Финландия ще участват в противовъздушната отбрана на НАТО в България, Румъния и Черно море. Това обяви министърът на отбраната на страната Анти Хекянен. Следващата година Финландия ще участва в мисии на НАТО в мирно време с един кораб на военноморските сили и с максимум осем изтребителя F/A-18 Hornet на военновъздушните сили.

Калин Стоянов: Две проверки на АДФИ установиха нарушение при подписването на анекс към договор от Иван Демерджиев

Две проверки на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) са направени в МВР по отношение подписано споразумение към обществена поръчка от 2018 г. за изготвяне на български лични документи от ново поколение от бившия вътрешен министър Иван Демерджиев. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Министър Цоков: Не е имало изтичане на информация заради продажбата на "Школо"

"Не е имало изтичане на информация заради продажбата на образователната платформа "Школо", като от фирмата гарантират това. Абсолютна гаранция има и по отношение на защитата на личните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като становище на Комисията за защита на личните данни".

В пленарната зала: Радостин Василев "погна" Искрен Митев с юмруци ВИДЕО+СНИМКИ

В боксов ринг се превърна пленарната зала днес. Независимият депутат Радостин Василев удари две крошета на бившия си колега от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Митничари откриха в товарен автомобил, шофиран от поляк, 88 000 таблетки псевдоефедрин

Митническите служители на МП Капитан Андреево откриха 88 000 таблетки, съдържащи псевдоефедрин - прекурсор за производство на метамфетамин.

Политолози определиха на 20-25% потенциала на евентуална нова партия в българското политическо пространство

В българското политическо пространство има потенциал за нова партия. Около това мнение се обединиха политолозите Първан Симеонов и Любомир Стефанов в ефира на NOVA NEWS.

През януари са купени 518 378 броя е-винетки за 31 370 906 лв., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура"

До 31 януари 2024 г. са продадени 518 378 броя е-винетки за 31 370 906 лв., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От всички продадени най-предпочитани от шофьорите са годишните. От тях са купени 326 798 броя.

Шалапатова: Около 150 семейства са подкрепени за закупуване на обзавеждане след бедствия

"Промяната за условията за достъп до помощта от Фонд "Социална закрила" е спомогнала за това през миналата година около 150 семейства да бъдат одобрени за целева подкрепа в размер на до 2500 лв. за закупуване на оборудване и обзавеждане за домакинството вследствие на бедствия. Някои вече са получили тази помощ, други предстои да я получат". Това обясни социалният министър Иванка Шалапатова по време на днешния парламентарен контрол.

Тя даде пример, че 133 семейства, пострадали при наводненията в Карловско през 2022 г., са получили такава подкрепа и да възстановят част от разходите си.

Шалапатова отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България" Иван Белчев относно промени в законодателството за по-добро насочване на помощите и социалните услуги за оказване на по-ефективна подкрепа при кризисни ситуации. Повод за зададения въпрос са разрушенията, причинени от смерч, преминал през селата Лъвино и Долец през ноември м.г. Бедствието в селата Лъвино и Долец е поредното, което ни изправи пред предизвикателствата как навременно и ефективно да подкрепим пострадалите семейства, отбеляза министърът.

Създадената добра организация на място на структурите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и координацията с другите компетентни органи не само при това бедствие, но и при всички предшестващи го, е гаранция, че пострадалите домакинства в засегнатите райони получават своевременно необходимата им първа помощ в критична ситуация съобразно регламентите в законодателството, коментира Шалапатова. Тя напомни, че еднократната помощ при бедствия е в размер на до 1512 лв.

През пролетта трябва да бъде приет и проектът на национална карта на социалните услуги, който се основава на около 300 анализа на потребностите от определен вид и капацитет услуги на регионално и местно ниво. Картата трябва да гарантира, че разкритите в дадена община услуги ще отговарят в най-пълна степен на потребностите на жителите ѝ. Изготвя се и анализ за ефективността на социалното законодателство с акцент върху въздействието на предоставената подкрепа за преодоляване на затрудненията на подпомогнатите, информира също Шалапатова.

На база резултатите от това проучване ще бъдат направени предложения за съответните законодателни промени. Предстои синхронизиране на системите на социалното подпомагане с тези, които са свързани с декларирането на доходи, за да се идентифицират наистина най-нуждаещите се от подкрепа хора и семейства, посочи още министърът.

Зърнопроизводителите алармират: Властта ни отказва разрешенията за протест, защото имало грипна епидемия

Властта се опитва да спре протестите на фермерите. Кметовете и полицейските управления отказвали разрешенията с мотива, че в България имало грипна епидемия. Това разкриха от Асоциацията на зърнопроизводителите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДюДю

    16 2 Отговор
    100 бтр-а по 8 укри са си 800 чевермата...

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12343211

    11 0 Отговор
    По въпроса за износа на магданоза.. твърдо...да.
    Имало обаче само грип...и с това търгуваме.
  • 5 Мда

    25 1 Отговор
    Тагарев (поп Кръстю) е радост за пп/дб/герб/сдс и най-важно - за намагнитения от дпс.
  • 6 Да бе

    18 1 Отговор
    Отпаднала необходимост в България? Това го каза тодоро тагаренко и му върза за атлантиката. Такова словосъчетание не съществува, след като има необходимост в украйна.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Той фронта

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    не е на клавиатурата, щракащ продаващ си бъдещето и страната на национални предатели и чужди НПО-та!
  • 9 Да бе

    19 0 Отговор
    Липсва следното: Тагарев даде БЕЗПЛАТНО 100 БТР-а на украйна, барабар с транспорта. После купи намсиколкоси американски шосейни джипове за борба с безредици - страйкър за милиарди НА ХАРТИЯ.
  • 10 Гориил

    17 1 Отговор
    Апотеозът на предателството.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Грантомет

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    А можеше да идеш да помогнеш, ама ви бива само да лалате от дивана
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Или успешен десант на Днепър

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДюДю":

    Здрасти болшевик!!
  • 15 дано СИЧКИ БЕТЕЕРИ И ЕКИПАЖА ИМ БЪДАТ ИЗ

    6 2 Отговор
    ПЛЯКАНИ ОТ РЕСКИТЕ СОЛДАТИ ОЩЕ КАТО СЕ МЕРНАТ В УКРИЯ ............ 100 БЕТЕЕРА С ПО 11 БР ЕКИПАЖ = НА 1100 ФАШИСТИ В АДА !

    Коментиран от #16

  • 16 100 БТРа по 12човека

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "дано СИЧКИ БЕТЕЕРИ И ЕКИПАЖА ИМ БЪДАТ ИЗ":

    прехвърлят през Днепър ,3000 десантни бройки за 45минути!Украина потвърди пристигането на първоте бройки.87% от техникката е в състояние да влезе веднага в употреба!🖕
  • 17 офицер от резерва

    6 0 Отговор
    поп кръстю и тагаренко са аналогични фигури в БГ това което подарява са много добри машини и в системата няма не подържани после са с никакакви мото часове и пробег, не на последно място в класа си нямат аналог но нали не е вадил пари от себе си тоя само може да пребира комисионни от сделки както и от този .били с отпаднала необходимост???НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ ПРОСТО СА В ДЪРЖАВНИЯТ НИ РЕЗЕРВ! АКО НЕ СА БИЛИ ГОДНИ СА ЩЕЛИ ДА СА БРАКУВАНИ ПО НАДЛЕЖНИЯТ РЕД НА ЗАКОНА И ПРОДАДЕНИ ....
  • 18 ДЪРТ

    5 0 Отговор
    много жалко за добрата ни качествена техника тоя министър е скъп на USA триците и евтин на BG брашно!
  • 19 ТИЯ БЕТЕЕРИ СА ОМАГЬОСАНИ ,

    2 0 Отговор
    КОЙТО СЕ ДОКОСНЕ ДО ТЯХ ЩЕ УМРЕ !
  • 20 БАте

    1 1 Отговор
    Хайде и тук разбирачи ,,,,,това е онзи модел с ДВА мотора ГАЗ 180 коня общо ,това като го натовариш с 12 човека и боекомлекта върви с 30 км/ч ! 10 тона е празен лапа като ламя ,ако не работи трюмната помпа потъва като ютия !! Ако не сте се качвали в него не пишете глупости !! Този ковчег беше стар още 1984 година !! 1985 на ученията в Хасково от Кенана от 40 БТР излязоха 30 въпреки че се ремонтираха 1 месец преди това !! Та аре без Болшевишки пропаганди за "секретната съветска "техника

    Коментиран от #23

  • 21 Айше негърката

    2 0 Отговор
    украйнците ще ги продадат някъде в африка и ще згънат 60 000 000 евро благодарение на нас
  • 22 Денс жанбазларъ

    2 0 Отговор
    Така или иначе украйнците изгубиха войната,защо им ги праюат,Тагаренко ще е виновен за смърта на още 800 украйнски момчета. с тия кранти руснаците ще ги гърмят кът пуканки
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол