Last news in Fakti

7 Юни, 2024 23:30 2 196 12

Важните новини във ФАКТИ на 07.06.2024 г.

  • проф. михаил константинов-
  • цик-
  • общински съветници-
  • димитър главчев-
  • слави трифонов-
  • кирил петков-
  • възраждане-
  • ваня григорова-
  • трамвай-
  • томислав дончев-
  • галин цоков-
  • дпс-
  • цветелина пенкова-
  • партия възраждане-
  • румен спецов-
  • плевен-
  • млади хора-
  • екзакта-
  • медицински хеликоптер-
  • христо ботев-
  • илияна йотова-
  • контрабанда-
  • симеон дянков

За България е важно да формира стабилно правителство поне за срок от една година

Важните новини във ФАКТИ на 07.06.2024 г. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството

Не очаквам изненади на тези избори - нито за състава на българския парламент, нито на европейския. Такава прогноза направи пред БНР проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

ЦИК ще дават бонуси на комисиите с вярно попълнени протоколи

„От ЦИК решихме на всеки член на секционна избирателна комисия (СИК) ще изплатим допълнително по 25 лева, ако протоколите бъдат попълнени вярно. Призоваваме да не бързат, да попълнят черновите на протоколите. На нашата интернет страница са изнесени черновите на протоколите и могат да се упражнят”. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в „Интервюто в Новините на NOVA”.
Тя увери, че всичко е под контрол за изборния ден. „Бюлетините са пристигнали в областните градове, в общинските администрации. Машините са тръгнали, ще има време да бъдат тествани. В чужбина са пристигнали и машините, и бюлетините”, каза Матева.
Относно казуса с унищожаването на книжата от предишни избори, тя обясни, че вчера от ЦИК са изпратили второ писмо до кмета на София. Те са се срещнали със зам.-кмета и секретар на Столична община, сезирали са и министъра на вътрешните работи. „Беше организирана охраната на помещенията, където се съхраняват неизползвани ролки с хартия за машинно гласуване. Решението ни е да бъдат унищожени след вота на 9 юни. Това не са изборни книжа и материали. Те нямат никакво отношение към обжалваните резултати от изборите”, обясни Матева.

Магистратите касираха изборите за общински съветници в Сандански

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански, съобщават от БНР.

Главчев за подготовката на вота 2 в 1: Докладваха, че всичко е наред, както не е било никога досега

Устройствата за видеонаблюдение на предстоящите избори вече са по места. А утре и машините тръгват към секциите за гласуване.

Слави Трифонов с обръщение към симпатизантите на ИТН при закриването на кампанията

От „Има такъв народ” закриха предизборната си кампания с обръщение на лидера на партията Слави Трифонов към симпатизантите им, съобщават от Нова телевизия.
„Да подариш доверие на някой друг - няма такъв подарък. Най-стойностното нещо е да подариш на някого, да кажеш „Аз ти вярвам”. Какво мога да правя, освен да се опитвам да го оправдая, да направя всичко, каквото мога, за да ви докажа, че е имало смисъл”, каза Трифонов.

Кирил Петков: Играем за победа и за изненада на всички социолози

"Живеем в красива държава! Свободните хора продължават да стават незаобиколим фактор. В България има много умни хора, пример за това са олимпийските ни медалисти по математика. Имаме добри земеделци, плодородни почви. Българите умеят да се веселят, начинът ни на живот е хубав. Хората искат промяна". Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" при закриването на предизборната кампания на формацията, информират от novini.bg.
Той призова хората да не бленуват промяната само в разговори помежду си. "Ако на една маса са седнали 10 човека, 8 от тях искат това. Защо тогава само четирима от тях стават, за да гласуват? Не искаме изведнъж да станат осем, но нека този път да стане и пети. Ако този път стане и петият, ще е за по-добро", уверен е Петков.

"Възраждане" закриват предизборната си кампания. Костадинов посочи основните цели след вота в неделя (ВИДЕО)

„Възраждане” закриват предизборната си кампания. Това се случва в Зала 3 на Националния дворец на културата в София, съобщават от Нова телевизия. Събитието се излъчва онлайн и на страницата на формацията в социалната мрежа Фейсбук.
Председателят на формацията Костадин Костадинов посочи основните цели, които партията си поставя след вота на 9 юни и отново уточни, че единственото правителство, което биха подкрепили след изборите, е с мандат на „Възраждане”. По думите му успешната формула за кабинет е на националното единство.

Ваня Григорова: Искаме справедливост за работещите хора, които мъкнат държавата на гърба си

Объркайте им сметките с вашия вот на 9 юни, както само вие можете, извадете белязаните карти от колодата и ги скъсайте, призова лидерът на Коалиция "Солидарна България" по време на закриването на кампанията

Трамвай блъсна мъж на 93 години до парка "Заимов" в столицата

Трамвай блъсна мъж на 93 години в София. Инцидентът е станал около 18 часа, потвърдиха за NOVA от Спешна помощ.
Пешеходецът разхождал кучето си и опитал да пресече релсите по бул. "Янко Сакъзов" до парк „Заимов”, когато бил ударен от мотрисата, движеща се по линия номер 20. На място веднага пристигнали полиция и линейка. Мъжът е откаран в болница в тежко състояние.

Томислав Дончев: Ние сме на косъм от това да си кажат хората, че няма полза от избори

Тази кампания беше забележителна. До голяма степен заради липсата на контакт между участниците в предизборната кампания. Изборите са време, в което трябва да представиш своите кандидати, вместо да се отъждествяваш чрез отрицанието на другите. Ние сме в режим на предозирана демокрация. Всички са уморени – и хората, и участниците в изборния процес. Въртят се стари опорни точки, но имаше едно по-зряло ниво на реализъм. Има промяна и в хората. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата в Габрово Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по bTV, цитиран от novini.bg.
„Има очакване за нормално правителство с пълен мандат, което ще си върши работата. Хората са погнусени от политическите скандали. Хората се интересуват от всички спрени инвестиции, от инфраструктурните проекти, от икономическата ситуация в страната и са изплашени от това, което се случва около нас“, поясни той.

Образователният министър се похвали с рекордно висок резултат на матурата по БЕЛ

Тази година на зрелостния изпит по БЕЛ е отчетен най-високият резултат в брой точки, откакто се провеждат такива изпити – 58,48 точки. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат, отчетен през 2008 година". Това заяви на брифинг министърът на образованието Галин Цоков, цитиран от Нова телевизия.

С водосвет и откриване на статуя на издигащ се над града орел, ДПС закри кампанията си в област Перник

Движението за права и свободи дари статуя на орел, издигаща се над град Перник. Величественият орел, символ на мъдрост и сила, се издига се като знак решимостта на ДПС да работи ЗА ХОРАТА.

Цветелина Пенкова: През изминалия месец обиколих всички области и се посветих на хората! Ще продължа да работя за тях!

„През изминалия един месец от кампанията за Европейски избори 2024 обиколих цялата страна и бях във всички 28 области. Опитах се да достигна до всяко едно кметство и градче, където има плам на лявата идея. Посветих времето си да разговарям с хора от всички възрастови и социални и професионални групи, защото както досега, като евродепутат, приемам като мисия да бъда в помощ на хората. Същите хора които представлявам в Европейския парламент и отстоявам националния интерес.“ Такава равносметка направи кандидатът за втори мандат евродепутат от коалиция „БСП за България“ Цветелина Пенкова, цитирана от пресцентъра на левицата.

"Възраждане": Варна се превръща във военен полигон, а гражданите биват заплашвани и репресирани

Варна се превръща във военен полигон, а гражданите биват заплашвани и репресирани. Това съобщиха на пресконференция общинските съветници от групата на "Възраждане" във Варна, съобщават от пресцентъра на формацията. Заместник-председателят на Общинския съвет в морския град Николай Костадинов посочи, че групата на "Възраждане" е внесла предложение за решение от ОбС - Варна, с което местният парламент да не разреши изграждането на координационен център на НАТО за Черно море във Варна.

От ЦИК са разрешили машините за гласуване да бъдат транспортирани по места

ЦИК даде разрешение машините за гласуване, предназначени за секциите в страната да напуснат склада и да бъдат транспортирани по места. Това съобщиха за NOVA от ЦИК.
"От "Сиела Норма" ни уведомяват чрез писмо, че всички машини за гласуване са инсталирани и ни изпращат серийните им номера заедно с номерата на избирателните секции, за които са предназначени, писмо до Главна дирекция "Жандармерия", с което разрешаваме изнасянето да 9356 броя машини и транспортирането им до СИК съгласно транспортния план под непрекъсната охрана от МВР", заяви заместник-председателят на Комисията Емил Войнов пред БНР.

Трамвай излезе извън релси

Трамвай излезе извън релси между столичните булеварди „Стамболийски“ и „Константин Величков“. За това сигнализираха потребители в социалната мрежа Facebook.

Спецов: Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по план

Работата по обединяването на митническата и данъчната агенция върви по плана, разписан от Министерството на финансите, каза във Велико Търново Румен Спецов, директор на Националната агенция за приходите (НАП). Част от процеса са общи съвещания с представители на двете агенции, които се организират по места, като формата във Велико Търново.

По думите му проблемите на този етап са свързани с нормативните актове, тяхната юрисдикция и промяната в законодателството.

"Принципен проблем няма, защото и двете институции са приходни агенции и ползват сходни закони и нормативен ред. Работните групи са в процес на разработка и преценка дали териториалните дирекции на двете агенции ще бъдат редуцирани, увеличени или слети", посочи Спецов и допълни, че за дата на започване на фактическата и практическа част от трансформацията, е посочена 1 януари 2025 година.

Към днешна дата няма притеснения по изпълнението на плана за събираемост на задълженията, подчерта той. Румен Спецов даде пример с последната въведена мярка по отношение на изповядването на сделките при нотариусите. Приходите от тази мярка ежедневно са в размер на почти два милиона лева, посочи той.

"За да се изповяда една сделка, всяка една от страните трябва да е с чисто досие, без задължения, затова на нотариусите беше даден достъп до системата на НАП, за да видят какви задължения имат лицата по сделката, която не може да бъде изповядана, без да бъдат покрити задълженията, обясни той. След въвеждането на мярката на дневна база постъпленията към държавата са на стойност между 1,8 - 2 милиона лева, така за един месец приходите по тази мярка са 20 милиона лева, което е добър показател за ефективността й", подчерта Спецов.

Вътрешният министър: Стрелбата на полицай по момчетата в Плевен е безобразие! Няма да го потулваме!

Стрелбата на полицай по момчетата в Плевен е безобразие. Случаят няма да бъде потулен. Служителят на реда вече е отстранен от длъжност. От самото министерство също е образувана проверка за дейността на дирекцията​ в Плевен.

Все повече млади хора избират БСП за своята партия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова връчи 13 нови членски карти на млади хора от Гоце Делчев по време на закриването на кампанията на социалистите в общината. Най-младият от тях е едва на 18 години, току-що завършил гимназия. С това се затвърждава тенденцията все повече младежи да припознават именно БСП като партията, която защитава техните интереси и житейски възгледи, информират от пресцентъра на левицата.

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, които са най-близо до второто място

ГЕРБ-СДС води с близо 11% пред ПП-ДБ, а „Възраждане“ има минимална преднина пред ДПС. ГЕРБ-СДС получават 26.4% от гласовете за Народно събрание, а ПП-ДБ – 15%. Заявената подкрепа за „Възраждане“ е 14.8% срещу 14.6% за ДПС. Картината сочи, че в парламента влизат още БСП (9.0%) и ИТН (6.2%). Засега „под чертата“ остават „Синя България“ (3.2%) и „Солидарна България“ (2.1%).

Кабинетът отпуска до 1 млн. лева за допълнително оборудване на въздушната ни линейка

Днес Министерският съвет ще отпусне до 1 милион лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев, който посети авиобазата на ГД "Гранична полиция" на летище София, цитиран от БНТ.
Вече има два полета, което разби всички спекулации, че няма да летят линейките и че няма да има такива. Даваме пари за оборудване, за детски кувьоз, за апаратура, която да осигурява непрекъснато подаване на кислород и за планинско спасяване", посочи Главчев.

Близо 800 000 лева получи Враца за ремонт на паметника на Христо Ботев

Близо 800 000 лева получи Враца за ремонт на паметника на Христо Ботев. Парите са осигурени от служебното правителство.

Йотова: Резултатите от изборите не са предопределени

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова гражданите да гласуват в неделя и подчерта, че резултатите от изборите не са предопределени.

В двоен таван - тайник или направо в сакове в багажника: Митничари заловиха 135 640 къса цигари за два дни

Митническите служители установиха опит за нелегален превоз на общо 135 640 къса (6782 кутии) с български акцизен бандерол при проверки на два пътнически микробуса в района на ГКПП Дунав мост-Русе и ГКПП Дунав мост-Видин. Това съобщиха от Агенция "Митници"

Симеон Дянков: Тази година има рекордни заеми, но сме далеч от дългова криза

Балансиран ли е държавният бюджет в края на май и близо ли сме до дългова криза. Това коментира в студиото на „Твоят ден” Симеон Дянков, бивш министър на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха ха

    5 2 Отговор
    "Стабилно правителство за една година".Колкото във войната в Украйна да ни вкара,а после кой откъдето е.А народа кучета го яли.

    Коментиран от #7

  • 3 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    4 0 Отговор
    Още една комунистическа партийна в.а.г.и.н.а.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Отдавна се знае

    4 0 Отговор
    След тия избори ще сърбате попарата на Слави и неговия пророк, разплетената дамаджана Тошко. То, такова правителство след предишните избори трябваше и до ден днешен да управлява, ама нещо тия от посолството им развалиха маджуна. Нека и чалгаджията да се похвали, че ни е яхал!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПИЧЪТ МИХО : "- СТАР СЪМ ВЕЧЕ --ЗА ДА ОЧАКВАМ ПРОМЕНИ В "ПЛЯМПАМ-МЕНТЯ " !?!?!?
  • 12 хаджи ахил

    2 0 Отговор
    лицето на снимката е михал мискоед яде дребни гризаци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол