7 Август, 2024 22:30 2 096 0

Важните новини във ФАКТИ на 07.08.2024 г.

  • дпс-
  • евро-
  • пожар-
  • протест-
  • костадин костадинов-
  • бсп-
  • румен радев-
  • заплати-
  • елисавета белобрадова-
  • иван таков-
  • борис бонев-
  • възраждане-
  • крокодил-
  • катастрофа-
  • пистолет-
  • карлос контрера-
  • корнелия нинова-
  • иванка динева-
  • нарушения-
  • находка-
  • кирил петков-
  • жена

Заявлението е било подадено на 29 юли, но не пише от кого

Важните новини във ФАКТИ на 07.08.2024 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Искат регистрация на нова марка ДПС в Патентното ведомство

До Патентно ведомство е била подадена заявка за регистрация на нова марка ДПС. Името е "ДПС - Движение за права и свободи", а логото е като на партията, но с наименованието изписано отдолу.

Как ще заменяме левовете с евро, Народното събрание прие правилата

Народното събрание прие правилата за въвеждане на еврото в България. Въпреки че страната ни все още не е изпълнила критериите за членство в Еврозоната, вече е ясно как ще протече замяната на лева с евро.

Локализиран е големият пожар в Сакар планина

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, но обявеното вчера бедствено положение за общините Харманли и Тополовград остава. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково, цитирани от БТА.

Протест на Ларгото срещу забраната за ЛГБТИ пропагандата в училище

Протест срещу забраната на ЛГБТИ пропагандата в българското училище се провежда на пл. „Независимост“ в София под надслов „Училища за всички! Да спрем закона на омразата!“.

Костадин Костадинов: Не виждаме подходящ човек за служебен премиер

"Възраждане" не вижда подходящ човек за служебен министър-председател сред възможностите, от които президентът Румен Радев може да избира. Това обясни пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов.

БСП не успя да спре продажбата на ядрените реактори от АЕЦ "Белене" на Украйна

България продължава процедурата за продажбата на ядрените реактори от АЕЦ "Белене". Депутатите отхвърлиха проекта на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на „Национална електрическа компания” ЕАД, предназначено за проекта АЕЦ „Белене”.

Президентът към НС: Елате утре в 17 часа за консултации

"Каня утре в 17 часа парламентарните групи, за да се обсъди следващото служебно правителство". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава подчерта, че все още води разговори с потенциалните кандидати за поста на служебния премиер. Той отказа и да назове конкретна дата за парламентарните избори.

По стахановски депутатите увеличиха заплатите в НСО

На две четения в едно пленарно заседание парламентът прие промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО), внесени от депутати от парламентарната група на „Възраждане“ - Цончо Ганев, Петър Петров и Цвета Рангелова. Целта е да се повиши основната заплата на офицерите и сержантите в службата. Измененията влизат в сила от 1 януари 2025 г.

Елисавета Белобрадова: Гласувах против путинския закон в образованието

Днес Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, БСП, ИТН, Възраждане, Величие и ДПС прие абсолютно недопустим законопроект, направен от текстове от Уикипедия и путинистки закон. И съм длъжна да дам обяснение като народен представител.

Иван Таков и Станислав Младенов с доклад за изграждане на стрийт фитнес в "Обеля"

Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков и общинският съветник Станислав Младенов изготвиха и внесоха доклад относно приемане на решение за осигуряване на финансови средства за изграждане на стрийт фитнес на територията на столичния район "Връбница". Избраният терен, върху който да бъдат поставени спортните съоръжения, е квартална градинка, разположена в кв. "Обеля" между Народно читалище "Просвета" и църквата. Необходимите средства за изграждането на спортния обект съгласно изготвената за целта количествено-стойностна сметка са в размер на 52 785,96 лв. с ДДС.

Борис Бонев: Приемам закона за хомосексуалността и училищата като поредната предизборна полюция

Приемам закона за хомосексуалността и училищата като поредната предизборна полюция с надежда, че ще докара някой глас. Твърдението, че някой може да направи вашето перфектно хетеросексуално дете хомосексуално е точно толкова несъстоятелно, както да се твърди, че всеки хетеросексуален мъж или жена изведнъж може да започне да харесва хора от собствения си пол. Ами не става... Сексуалността не се избира. С нея се раждаш.

Костадинов: Току-що ние създадохме нова европейска практика, която дефинира що е то нетрадиционна сексуална ориентация

На брифинг, проведен веднага след гласуването, Костадин Костадинов - председател на “Възраждане” и ПГ на “Възраждане”, коментира приемането на закона, внесен от групата на „Възраждане“, който забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата в България.

Под полицейска охрана изведоха крокодила от Ботунец

Под засилено полицейско присъствие успяха да изведат крокодила от софийския квартал "Ботунец".

Нов ден и пак катастрофа на "Тракия": Дете е с фрактура на подбедрицата

Едно от децата от семейството, пострадало при катастрофа на автомагистрала "Тракия", е с фрактура на подбедрицата. Това съобщиха от УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, където са настанени четиримата пострадали при пътно-транспортното произшествие на 139-ия километър на магистралата в посока София, съобщава БТА.

Белезници за мъж, заплашил с пистолет полицаи в София

Мъж е задържан за 24 часа в ареста, след като е заплашил с пистолет полицаи в София. Мъжът е задържан в ареста за закана на длъжностни лица. Разследването по случая продължава.

Контрера, ВМРО: 1500 лв. за преглед на дете. Ще живее, който има пари!? Цинизмът е превърнат в норма на поведение!

1500 лв. за преглед на дете. Ще живее, който има пари!? Цинизмът е превърнат в норма на поведение! Няма държава и това е най-ясният знак за липсата ѝ!

Корнелия Нинова: От 7 години се боря: Долу ръцете от българските деца!

„Вероятно никого няма да изненадам с това, което ще кажа, защото го повтарям 7 години – непреклонно, неотлъчно, въпреки всякаква съпротива, две изречения съм повтаряла, сигурно над 100 пъти и те са: Не пипайте децата! Долу ръцете от българските деца!“.

Директорът на „Медицински надзор“ твърди, че е заплашвана от шеф на болница

Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева твърди, че е заплашвана от собственик на болница. Пред журналист тя каза, че е бил заплашван още един човек от екипа ѝ.

Заплахата е от собственика и управител на болница, която е санкционирана с над 90 хил. лв. Динева и колегата ѝ са подали сигнал до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ заради заплахата.

Динева разказа за сигнала в отговор на въпрос дали се правят проверки в болниците и дали има вероятност болницата да остане без лиценз. Тя не посочи конкретната болница или собственик.

Недопустимо е да се отправят заплахи към ръководител и екип на институции, които контролират, но и подпомагат лечебните заведения, допълни Динева. Нищо не би ни спряло, ако някой работи така, че да вреди на здравето на гражданите, да предприемем своите мерки, допълни Динева.

Скандални нарушения в община Козлодуй, над 50 000 лв. общински пари са отишли за дрехи, бельо и развлечения

Скандални нарушения констатира Сметната палата в община Козлодуй. Одитен доклад на институцията показва, че над 50 000 лв. общински средства са отишли за дрехи, бельо, козметични процедури, ресторанти, нощувки и още. Докладът обхваща периода от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2022 г., а кмет по това време е Маринела Николова, предава БНТ.

В доклада се посочва че 76 008,54 лв. от бюджета на общината са заплатени без първични счетоводни документи. От тях 50 383,33 лв. не са свързани с дейността и функциите на общинската администрация. Страница 38-ма на документа описва подробно за какво са отишли парите:

дрехи, бельо, обувки – 16 776,99 лв.
медицински услуги – 10 420,00 лв.;
гостилници, ресторанти, кафе-аперитиви, кафе-сладкарници, снек-бар и др. – 8181,52 лв.;
ваучери за дрехи – 1800,00 лв.;
стоки от зоомагазини – 3065,56 лв.; парфюмерия и козметика – 2336,45 лв.;
медицинска козметика, лекарства, инхалатор и други от аптеки – 783,06 лв.;
стоки за бита от магазин – 2271,95 лв.;
телевизори, хладилна витрина и фризер – 4076,90 лв.;
чадъри и шезлонги – 60,00 лв.;
сребро проба 925 – 250,00 лв.;
домашна избелваща система с LED лампа – 150,00 лв.;
учебници по медицина и друга литература от книжарници – 210,90 лв.
За други 65 358,06 лв. от общинските средства не са издадени фактури от доставчиците на стоки и услуги, а само касови бележки/фискални бонове. От тях 4733,83 лв. са изплатени по нелегализирани фискални бонове.


По разписки за прием на паричен превод са заплатени 860,92 лв. без първичен счетоводен документ - фактура.

По фактури без приложени към тях фискални бонове са извършени разходи за 3174,35 лв.

От касата са дадени 4177,21 лв. по фактури, които са издадени на физически лица, а не на името на общината.

Изплатени са 2438,00 лв. за нощувки, без да са издадени заповеди за командировка от кмета.

От Сметната палата констатират, че незаконосъобразното и нецелесъобразното извършване на посочените разходи е довело до увеличаването на отчетените разходи за 2021 г. с 50 383,33 лв. - всичко това за сметка на финансирането на дейностите и функциите на общината.

От кмета не са спазени принципите за добро финансово управление и за законосъобразно разходване на средствата по бюджета на Общината за 2021 г., в резултат на което не са спазени изискванията на счетоводното и данъчното законодателство, констатират от Сметната палата.

Нова уникална находка на „Перперикон”

Поредна находка се появи на "Перперикон" - коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв.

Това съобщи проф. Николай Овчаров. По думите му това не е обикновено изображение, а хералдически символ, който поставя въпроса дали е открит нов вариант на българския царски герб от XIV век.

"На скалния град Перперикон се работи и през това археологическо лято, като от месец там се провежда кампания, целяща да бъде проучено цялото пространство от Акропола до Голямата базилика в Южния квартал", допълни Овчаров.

Според него изображението на лъв върху намерената коланна апликация в хералдиката съответства на lion passant или „лъв в движение“ и се открива в гербовете на различни западноевропейски благородници от XIII-XIV в.

"Абсолютно еднакви с открития на Перперикон лъв са тези от гербовете на английския барон сър Джон Гифърд и на немските графове Фон Щауфенберг от същата епоха", коментира проф. Овчаров.

Той посочи, че приликата е в позата на задните и вдигнатите в устремно движение предни лапи, характерната извита опашка с пискюл накрая и особено - по изплезения език.

Кирил Петков: Калин Стоянов е под всякаква критика

Оценката ми за Калин Стоянов е под всякаква критика. Страхът ми е, че изборите няма да бъдат честни, както не бяха и последния път. Това каза пред журналисти съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Жена запали цигара на АМ "Струма" и взриви автомобила си

Жена е пострадала след взрив и пожар по време на управление на лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на полицията в Перник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол