19 Август, 2024 23:30 2 084 6

Важните новини във ФАКТИ на 19.08.2024 г.

  • димитър главчев-
  • калоян паргов-
  • радомир чолаков-
  • георги кадиев-
  • димитър ганев-
  • софийска градска прокуратура-
  • костадин костадинов-
  • петър чобанов-
  • румен радев-
  • стефан софиянски-
  • александър симов-
  • вълка-
  • максим бехар-
  • румяна коларова-
  • тошко йорданов-
  • ахмед доган-
  • въздушна линейка-
  • георги близнашки-
  • атанас зафиров-
  • екатерина михайлова-
  • първан симеонов-
  • джевдет чакъров-
  • кирил петков-
  • пламен киров

Позиция на служебния премиер

Важните новини във ФАКТИ на 19.08.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Димитър Главчев: За да не допусна конституционна криза, ще изпълнявам задълженията си колкото е необходимо

Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза.

Паргов: Калин Стоянов показа воля и професионални качества, но от друга страна се превръща в политическо лице

Конституционните промени доведоха до това да им се смеем и да им се подиграваме. Възможните варианти за премиер и министър могат да бъдат разширени. Това заяви Калоян Паргов от Националния съвет на БСП в предаването "Денят ON AIR".

Радомир Чолаков: Рискува се държавата заради его. Излиза, че егото е от страна на Радев и предлагащите Калин Стоянов

Президентът не е нарушил Конституцията, защото подписът на президента върху указа за назначаване на служебно правителство е елемент от т.нар. сложен фактически състав. Без този подпис не може да се извърши съставът и не може да бъде назначено правителството. Това коментира председателят на Комисията за изменение на Конституцията в 49-ото Народно събрание Радомир Чолаков в предаването "Денят ON AIR".
Намираме се в конституционна криза
По думите му вече сме в конституционна криза, но служебното правителство е във функциите си и то може да продължи да съществува.

Георги Кадиев: С Горица или Главчев, Калин Стоянов все остава. Гласове ще продължават да се купуват

Пеевски спечели днес.
С Горица или Главчев, Калин Стоянов все остава. Гласове ще продължават да се купуват.
Същото ще е и с Петър Чобанов. Пеевски на квадрат.
Единственият от "домовата книга", който не е на Пеевски е другият зам.-председател на Сметната палата Тошко Тодоров. Който не иска, защото знае, че държавата не е зад него срещу Пеевски.
Криза.
Навлизаме в непозната територия.

Димитър Ганев, "Тренд": Разширяването на "домовата книга" е особено предизвикателство

Политическата криза се задълбочава. Президентът отказа да назначи новия служебен кабинет, предложен от Горица Кожарева заради присъствието на Калин Стоянов в него. Политологът от „Тренд” Димитър Ганев заяви, че Румен Радев е посочил какво следва – разширяването на т. нар. „домова книга”.
„Това обаче не е толкова лесно и е особено предизвикателство, защото въпросът тук е дали може да се състави мнозинство в Народното събрание с, така да го кажа, антипеевски привкус”, заяви той в „Интервюто в Новините на NOVA”.
Според него на една маса в този случай би трябвало да седнат „Продължаваме Промяната-Демократична България” и „Възраждане”, които са обособили своята позиция относно депутата Делян Пеевски. „И да търсят подкрепата на други – „Има такъв народ”, ДПС от лагера на Доган. Но това няма стигне и ще трябва да се търсят още формации”, допълни политологът.

Софийска градска прокуратура започва проверка по сигнала за натиск на Кожарева

Софийската градска прокуратура предстои да започне проверка по изложените твърдения от заместник-председателят на Сметната палата и предложена за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, съобщават от прокуратурата, цитирани от novini.bg.

Костадинов: За пореден път ПП-ДБ вкараха държавата в батак и дадоха златен шанс за оцеляването на Пеевски

Държавата ни е заложник на един човек – Делян Пеевски, който превръща оцеляването си в залог за бъдещото развитие на държавата. Спорът не е кой ще е министър-председател, защото това е без значение, а спорът е за фигурата на министър на вътрешните работи. А това е така, защото Министерството на вътрешните работи опъва чадър над купуването на гласове. Ако няма пазаруване на гласове, на следващите избори Пеевски ще вземе не повече от 30 000 гласа и няма да влезе в парламента. Той го знае. Ако той не влезе в парламента, не само политическото, а и физическото му оцеляване са поставени под въпрос. И виждаме, че имаме една държава, която формално прилича на държава, а на практика е частна собственост на един човек - Пеевски, който е сложил негови хора навсякъде – учреждения, министерства, агенции, институции, и каквото още се сетите.“ Това каза Костадин Костадинов на брифинг пред журналисти, които поискаха неговия коментар за служения кабинет, съобщават от пресцентъра на формацията.

Петър Чобанов: Готов съм да участвам в разговори за служебен премиер

"Готов съм да участвам в разговори за служебен премиер".
Това заяви подуправителят на БНБ Петър Чобанов пред Епицентър. бг в отговор на въпроса дали е готов да стане служебен премиер, тъй като негова служебна позиция в БНБ влиза в "домовата книга", от която държавният глава може да посочи служебен министър-председател. (От 26 юли 2023 г. Чобанов е подуправител на БНБ, направление „Банково“).

Асен Генов: Какви безценни кадри се раждат в нашата Родина!

Какви безценни кадри се раждат в нашата Родина!

Стефан Софиянски: Конфликтът е по оста Радев - Борисов - Пеевски

Конфликтът между президента Румен Радев и политическите фигури Бойко Борисов и Делян Пеевски продължава да доминира политическия живот в България. Според бившия служебен премиер и бивш кмет на София, Стефан Софиянски, този сблъсък поставя страната в състояние на нестабилност и пречи на икономическото ѝ развитие.

Александър Симов: Начинът, по който бе променена Конституцията, доведе до тази задънена улица

Александър Симов е известен журналист, блогър и политик от БСП. Той е избиран за народен представител в съставите на XLIV, XLV, XLVI и XLVII народно събрание.

Вълка остава в ареста, пред съда каза, че иска да бъде разпитан

СГС наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Румен Гайтански - Вълка. Според съда има достатъчно събрани доказателства по делото, сред тях - множество свидетелски показания.

Максим Бехар: Тези избори ще бъдат интересни

Проваленият опит за сформиране на служебен кабинет и отказът на Румен Радев да издаде указ за правителство с Калин Стоянов коментираха комуникационните експерти Максим Бехар и Александър Христов, и политологът Даниел Стефанов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Проф. Румяна Коларова: Румен Радев направи ясна заявка за активно участие в политиката

С днешните си действия президентът направи ясна заявка за активно участие в политиката. Това не е политически провал, а политически сблъсък. Това каза председателят на Българската асоциация за политически науки проф. Румяна Коларова в интервю за "Фокус".

Тошко Йорданов: ПП, ГЕРБ и ДПС забъркаха сегашната криза

"Това е логична ситуация от изключително вредните поправки в Конституцията, които направиха ПП, ГЕРБ и ДПС". Това коментира пред БНР Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ" след отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване на служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова, заради номинацията на Калин Стоянов за поста на вътрешен министър.

Костадин Костадинов: Държавата е заложник на Пеевски

"Ситуацията показва, че държавата е заложник на един човек - Делян Пеевски, който превръща политическото и физическото си оцеляване в залог за бъдещето развитие на България". Това каза пред журналисти във Варна председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ДПС-Доган: Служебното правителство трябва да е без зависимости от Пеевски

ДПС, подкрепящо Ахмед Доган, излезе с позиция, в която изразява подкрепа за решението на президента Румен Радев да не подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Грънчарова.

Транспортираха с въздушната линейка дете в тежко състояние от Плевен до София

Седемгодишно дете в тежко състояние е транспортирано с медицинския хеликоптер от Плевен до София. Детето е пострадало в пътнотранспортно произшествие.

Проф. Георги Близнашки: Президентът не е нарушил Конституцията

Президентът има право да откаже да издаде указ за назначаването на служебно правителство, не е нарушил Конституцията. Президентът не можа да намери верния подход към формирането на правителство при една усложнена ситуация.

Зафиров: Този парламент не може да е резервоар на "домовата книга"

Държим да потвърдим тезата си, че този парламент е напълно изчерпан. Основната му задача беше да състави работещо мнозинство и правителство. Провали се. Няма как този парламент да бъде резервоар на т. нар. „домова книга“, заяви на брифинг лидерът на БСП Атанас Зафиров.

Проф. Екатерина Михайлова: Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори

"Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Безпрецедентната ситуация е в следствие на ефектите от изменението в Конституцията. Държавата не се превръща в заложник на един човек и неговите властови амбиции. "

Първан Симеонов: Страната се превръща в заложник на битката за ДПС

Страната се превръща в заложник на битката за ДПС. Конституционната криза е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че ако следващите месеци България се занимава главно дали сме за или против г-н Пеевски, е загуба на време. Възможно ли е НС да иска импийчмънт на Румен Радев.

Джевдет Чакъров: Приемаме решението на Румен Радев за Калин Стоянов

"Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация".

От ПП-ДБ поканиха всички без ДПС-Пеевски да проведат консултации за Сметната палата

Отчитаме, че президентът Румен Радев се възползва от възможностите, дадени му от промените в Конституцията, като не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева проектокабинет.

Проф. Пламен Киров посочи изхода от конституционната криза

Възможният изход от конституционната криза е президентът Румен Радев да не обвързва назначаването на ново служебно правителство с този за предсрочните избори и те да се проведат от сегашния кабинет на Димитър Главчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    7 1 Отговор
    Главчев от герб: "не съм гладен, но ще хапна". Калин от герб/пеевски: "аз съм безценен". Лакомия...
  • 2 Почва да прозира

    7 1 Отговор
    Че Горица е на Пеевски.
  • 3 Крумов

    4 1 Отговор
    Нямат особени качества служебните Премиери.

    Трябва да е някой, дето поема отговорност.
  • 4 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Тази подлога на ГЕРБ е готов да работи за да няма криза. Каква саможертва, но знае ли какво точно да работи?
  • 5 Главчов

    2 0 Отговор
    ГАТАНКА:
    Глава има, мозък няма.
    Що е то!
  • 6 Бай Ганьо

    2 0 Отговор
    Напред към Европа с пълни дисаги и свлечени потури!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол