Last news in Fakti

30 Май, 2022 23:15 1 778 11

Важните новини във ФАКТИ на 30.05.2022 г.

  • кирил петков-
  • магнитски-
  • асен василев-
  • проход на републиката-
  • александър дунчев-
  • хотели-
  • бюджетна комисия-
  • възраждане-
  • николай хаджигенов-
  • димитър маргаритов-
  • ицо хазарта-
  • дпс-
  • бежанци

По думите му споразумението би трябвало да бъде одобрено

Важните новини във ФАКТИ на 30.05.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия с изключения

"Страните от Европейският съюз би трябвало да постигнат споразумение за налагане на забрана за внос на руски петрол при определени условия", каза в Брюксел премиерът Кирил Петков, часове преди началото на срещата на върха на европейските лидери, цитиран от Ройтерс.

Зам.-министърът на правосъдието: Не подготвяме БГ "Магнитски"

В Министерство на правосъдието имаме работна група, която работи по изработването на законопроект за Закон за мерки, превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на страната.

Василев: Голяма част от мерките бяха подкрепени от работодатели и синдикати

„Голяма част от мерките бяха подкрепени и от работодателите, и от синдикати”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг в МС. Преди това партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха предложените от правителството антикризисни мерки. Синдикати, работодатели и правителство обсъдиха пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли. Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба. На съвета е обсъдена и новата формула за пенсиите.

Затвориха Прохода на Републиката

Временно затвориха Прохода на Републиката. По първоначална информация причината е катастрофа между два тира в района на село Въглевци. Няма пострадали. Инцидентът е станал в понеделник около 14,30 ч. На пътното платно има множество начупени стъкла. До почистването им проходът ще остане затворен. Леките автомобили, движещи се по това направление, могат да използват Прохода Шипка.

Иванов скочи на Дунчев: Пречи на коалицията

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите, според коалиционното споразумение, излизат от Министерството на земеделието в най-скоро време, за да преминат към Министерския съвет. Това каза на брифинг в Монтана министърът на земеделието Иван Иванов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

„За момента те са 100% под контрола на заместник-министър Иван Христанов, който е представител на “Продължаваме Промяната”, добави Иванов.

Александър Дунчев, който е представител от същата политическа сила, вече пречи и на стабилността на коалицията, и на своята партия, и е крайно време да се вземат мерки за действията му, допълни още земеделският министър.

Той подчерта, че волята на ръководството на министерството е за прекратяване на всички корупционни практики и запазване на българските гори. Министърът посочи, че откакто е поел поста, Агенцията по горите и държавните горски предприятия са извършили над 150 хиляди проверки, съставени са хиляди констативни протоколи, както и наказателни постановления. Той увери, че целият екип на министерството работи, за да се гарантира прозрачност в управлението на горите.

Притеснява ни с какви бизнес кръгове работи Дунчев и какви задачи му поставят – може би да се доунищожи българската гора, попита министър Иванов. Той беше категоричен, че подобни действия няма да успеят да разрушат създаденото доверие в министерството и в екипа, в който има представители на БСП и "Продължаваме Промяната". Иванов допълни, че не е редно въз основа на документи със съмнителен произход да се твърди, че се извършват злоупотреби в министерството и определи това като лъжа, която се разпространява в публичното пространство.

Министър Иван Иванов припомни, че вече са разкрити 36 склада за директна продажба на местното население на дърва за огрев, като предстои броят им да се увеличи в следващите дни и за тях вече отговаря ресорен заместник-министър.

„Тази тема, колкото и да се опитват да я експлоатират в посока, че се извършват злоупотреби, аз ви гарантирам, както и представителят на ПП в министерството, че злоупотреби не се извършват. Не считам, че трябва повече да се дава гласност на подобни теми“, заяви в заключение министърът на земеделието.

Хотелите в Банско отказват да участват в новата програма за бежанци

Новата програма на правителството, насочена към бежанците от Украйна, чиято финансова рамка беше сведена до 15 лева за нощувка и изхранване, накара много хора да напуснат България.

Бюджетната комисия свиква кръгла маса за еврото

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси организира кръгла маса на тема „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

„Възраждане“: Американското правителство на Петков унищожава българския лев

„Възраждане“ ясно и категорично заявява политическа воля да спре плана за въвеждане на еврото като официална валута в България. Вече четири години последователно защитаваме тази гледна точка, с аргументи, представяни на база анализите на икономическия екип на политическата организация. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Хаджигенов: Български "Магнитски" ще е частно гестапо в ръцете на финансовия министър

Един такъв орган, като създаването на български "Магнитски" ще се разправи с икономическите и политическите опоненти на властта, които и да са те. За това предупреди адвокат Николай Хаджигенов пред БНТ относно законопроекта за създаването на българския "Магнитски".

Димитър Маргаритов: Антикризисните мерки, които са добри, не означава, че ще работят

Въвеждането на антикризисните мерки, които са добри не означава, че ще работят, ако няма ефективен контрол и индикатори, през които да се измерва техният пряк ефект върху покупателната стойност на гражданите. Toва заяви новият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов в предаването "Денят започва" по БНТ.

Ицо Хазарта за Костадинов: Не съм си построил къща с партийна субсидия и не съм бил партийна цветарка

Аз през тия години, може би 10 и повече, аз съм се занимавал с това да развивам бизнеса и музиката си. Внесъл съм стотици хиляди левове в държавата под формата на данъци и осигуровки. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната” Христо Петров пред Би Ти Ви.

Мустафа Карадайъ: Нашият Ататюрк е Ахмед Доган!

С датата 29 май 1989 година е свързано едно арогантно название - „голяма екскурзия“. Преди това с цялата си арогантност то беше наречено „възродителен процес“. Истинските им имена днес са опит за насилствена асимилация, опит да ни откраднат името, езика, вярата, идентичността, живота. С тези думи лидерът на ДПС се обърна към огромното множество, събрало се на площада в Руен за празника на града.

Само 62-ма украински бежанци отпътуваха с влак от Варна и Бургас към вътрешността на страната

Украинските бежанци, които искат съдействие от държавата за помощ при настаняване ще подписват декларация за това или сами ще търсят решение за настаняването си. Само 62 украинци, предимно майки с деца, отпътуваха с влакове от Бургас и Варна вчера, за да бъдат преместени във вътрешността на страната, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Просто КИРо

    12 0 Отговор
    Абе Киро, след като уреди по-евтин петрол от Щатите, защо днес уреждаш внос от Русия??????????
  • 3 Хайл

    6 0 Отговор
    ОСТАВКА КИРО ПРО100ТО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това

    6 0 Отговор
    Американско правителство скоропостижно трябва да бъде изгонено с ДБ от България. Активно ни готвят за война срещу Русия. Тази е целта на спирането на евтини руски суровини. Такива действия се предприемат, когато се готвят локални, регионални, или световни военни действия. Киро Мустафа ни готви за пушечно месо.
  • 8 Гледам че Лорер

    5 0 Отговор
    Вече е гушнал първата комисионна от израелските антирадарни системи. Да му е честит първият милион долара. При наличие, че нямаме ВИК в цяла България, канализация, национална педиатрия, държавна Белене. Когато и да го махнем Киро Мустафа, все ще е късно. Пилеят пари от бюджета за бъдещата война, вместо да субсидират скъпото парно, газ, петрол,бензин, ток, вода на българите. Големи бели това англосаксонско правителство ще направи в лицето на ЗБ и ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН. Започнаха от новите ф16, газ с посредници, въоръжаване Украйна бълг. боеприпаси, говори се за СУ25-не се знае истина ли е. И биолаборатория в София. Тея нямат пари в хазната, затова ни вкарват в еврото за 30 милиарда, които ще профукат. Затова теглят всеки месец нови заеми.
  • 9 🇧🇬🇷🇺

    2 0 Отговор
    А ве Кирчо Мустафов забирай си кокорчо и за Канада продажнико
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаберий

    1 0 Отговор
    В неделя, 29 май, Александър Вучич проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. В резултат на разговора стана известно, че страните са обсъдили доставките на газ, те успяха да се споразумеят за договор за три години. Както по-късно призна Вучич, Сърбия получи най-добрата цена на газа в цяла Европа в момента.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол