21 Юли, 2022 23:15 1 940 2

Важните новини във ФАКТИ на 21.07.2022 г.

  • шеф-
  • владимир табутов-
  • иван гешев-
  • васил велев-
  • корнелия нинова-
  • ива митева-
  • станислав тодоров-
  • парламент-
  • софия-
  • ангел джамбазки-
  • бойко борисов-
  • горива-
  • gemcorp-
  • николай радулов-
  • итн

Това отсъди Конституционния съд

Важните новини във ФАКТИ на 21.07.2022 г. - 1

Шефът на КЕВР е назначен в нарушение на Конституцията

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията.

Табутов, ПП: Не сме извивали ръце за избора на Станислав Тодоров, решавахме съвместно

Не можем да оспорваме решението на съда. Ще изчакаме решението и ще изберем нов председател на КЕВР. Това трябва да стане възможно най-бързо, за да не обезглавим комисията. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Иван Гешев: Сред разследваните за корупция има и 7 души на високи нива в държавата

Седем души на високи нива в държавата са сред разследваните за корупция от спецпрокуратурата миналата година. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос от Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). Главният прокурор е на изслушване в правната комисия в парламента, съобщават от Dariknews.bg.

Васил Велев: Няма осигурени количества газ за октомври, ноември и декември. Чака ни много тежка зима

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" вече каза, че няма осигурени количества газ за следващите месеци – няма нищо осигурено за октомври, ноември и декември. За август имаме косвени доказателства, че също не е осигурен газ, тъй като няма прогнозна цена за август. Това заяви в ефира на Nova News председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Нинова: Светват ми всякакви лампи. Въпрос на воля и търпение. Целта е да гарантираме сигурност на България

В понеделник започва вторият кръг от преговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след преговорите с Демократична България и независимите депутати за съставяне на правителство.

Ива Митева: Коалиционните партньори ни извиваха ръцете за КЕВР

Ако парламентът е "умен", ние можем да отменим избора на председател на КЕВР още преди да е влязло в сила решението на Конституционния съд (КС), въпрос вече на политическа воля и решение е какво ще предприеме Народното събрание.

Нинова: От понеделник започва обсъждане на имена за нов кабинет

В понеделник започва вторият кръг от преговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. Очаквам до края на тази седмица първият кръг от преговори да е затворен. Декларирам от името на всички, с които сме преговаряли досега, че името на премиера трябва да е излъчено от ПП.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след преговорите с Демократична България за съставяне на правителство.

"Имена не сме обсъждали", категорична беше тя.

"Имаме нужда от повече време за преговори, мисля, че около Програмата ще имаме това мнозинство, но предстои вторият кръг от преговори. Засега не поставяме краен срок за тях. Намираме се в много деликатни преговори, трудни преговори, с диалог, разум и убеждения се надявам да постигнем успех", завърши Нинова.

Станислав Тодоров: КЕВР спира работа, моля да стартира процедура за избор на нов председател

Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно. Затова те са валидни. Българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на брифинг по повод становището на Конституционния съд, че е избран в нарушение на Конституцията.

Прокуратурата ще раздаде на депутатите по пет тома с отчети за работата си

Общо 120 тома с материали или по пет тома ще получи всеки от членовете на Комисията по конституционни и правни въпроси на 47-ото Народно събрание, съобщиха от прокуратурата в официалния си профил във фейсбук. Това ще стане по време на насроченото за днес обсъждане в правната комисия на прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. В заседанието ще участва главният прокурор Иван Гешев, уточнява "Нова телевизия".

Скандал в парламента за шефа на КЕВР: „Това е форсмажор“

По най-бързия начин да се сформира избор за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулира. КЕВР не може да седи без председател, това ще доведе до тотален хаос в българската енергетика.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента след оповестеното решение на Конституционния съд, с което се произнесе, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на Конституцията, предаде БГНЕС.

Надявам се, че всички противоконституционни решения, за които ГЕРБ сме сезирали, ще завършат по същия начин.

Делян Добрев от своя страна предупреди за опасност при нарушени доставки на газ, каквито се очакват, ако КЕВР няма председател.

В решението на КС се казва, че се анулира решението за председател, тоест КЕВР вече няма председател. Ако до следващата седмица не се избере председател, и се разпусне правителството и НС, няма да има председател в следващите 3 месеца. Ако нямаме регулатор, кой ще определя цената на газа, попита Делян Добрев.

Дебатът по темата започна още в пленарната зала. ГЕРБ-СДС поиска незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка заради решението на Конституционния съд. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова поиска думата и настоя мнозинството по най-бързия начин да внесе проект на решение за смяна на "противоконституционния председател, за процедурни правила, отговарящи на Конституцията, за спешно изслушване на министъра на енергетиката".

"Решението на съда означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна, което означава колапс за българската енергетика", посочи Атанасова. И допълни: "Със силата на мнозинството, ако трябва опозицията ще помогне, да поканим веднага министъра на енергетиката за търсене на изход от ситуацията. В последните дни на това 47-мо НС да внесете процедура по избор на нов председател на КЕВР, за да продължи комисията да работи", настоя тя пред управляващите. По думите ѝ ни очакват тежки месеци за българската енергетика, трябва да се вземат адекватни решения.

Колегата ѝ Жечо Станков обясни, че с "незаконното избиране" на председателя на КЕВР ще настъпят големи щети за държавата, защото всяко едно решение на регулатора е обвързано с огромни средства. Той поиска от председателстващия заседанието Атанас Атанасов в залата незабавно да дойде и финансовият министър, дори премиерът и да кажат какви мерки ще бъдат взети. "НС трябва да вземе още днес решение как и какво ще правим", категорични са от ГЕРБ-СДС.

"Опитвате се да провокирате залата, трябваше да поискате думата за декларация, а не за процедура", направи забележка на Атанасова председателстващият заседанието. Атанасов не даде думата на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, помоли я да си седне на мястото, след което обяви прекъсване от 15 минути.

Преди това Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" коментира: "Когато една дама, която дори не се е регистрирала днес, излиза на трибуната в нарушение на закона и казва, че ние нарушаваме закона - това е безочието на ГЕРБ".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС разясни, че след решението на КС, председателят на КЕВР днес, до края на деня, трябва да освободи кабинета си, а служителите на комисията от тази секунда не трябва да изпълняват нито едно негово разпореждане. "КЕВР няма председател - това е форсмажор", подчерта Чолаков.

Отхвърлиха забраната за замърсяващи автомобили в центъра на София

Столичният общински съвет не успя да приеме Наредбата за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София, с които трябваше да се въведат ограничения за влизане в центъра на стари автомобили или коли с нисък екологичен стандарт. Предложението на ГЕРБ-БСП е отхвърлено от съветниците от Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници.

Ангел Джамбазки заплаши българските медии

През последните дни станахме свидетели на създаването на фалшиви новини с цел умишлено очерняне на някого. Новината, която „гърми“ от няколко дни, за митичната йога Мата Хари, сътрудник на български крайнодесен евродепутат, в която беше замесено името на съпредседателя на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, неговият колега Андрей Слабаков и това на ВМРО, не просто се оказа фалшива, но официално опровергана.

Бойко Борисов към журналисти: Докато си траете, ви взеха милиард и половина. Що мълчите, бе? (ВИДЕО)

Виждат, че няма да съставят правителство и бързо замитат следите. 3 месеца има доклад и му седи на Петков скрито в чекмеджето. Видя, че няма да откраднат парите за батериите и замитат следите. Това заяви експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му бе във връзка с Плана за възстановяване и развитие, който все още не е вкаран за гласуване в парламента.

Бензиностанции въведоха по-големи отстъпки и за премиум горивата

Държавната компенсация от 25 ст. за всеки литър бензин А95 и обикновен дизел принуди веригите бензиностанции да въведат за своя сметка аналогични, по-големи отстъпки и за премиум горивата, които предлагат. Освен това повечето търговци запазват стандартните си промоции, като ги комбинират с държавната компенсация. Така общото намаление от цената за литър А95 или обикновен дизел може да достигне и 30 ст., пише в. "Сега"
Shell например вече продава и премиум горивата си Shell V-Power - бензин и дизел, с 25 стотинки отстъпка. А при зареждане с обикновения бензин и дизел клиентите с ClubSmart карта получават 5 ст. на литър в допълнение към държавната компенсация от 25 ст. на литър.

Трифонова, ГЕРБ: Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС

„Нека да е ясно, че Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС за GEMCORP близо 3 месеца и НЕ Е ПРЕДПРИЕЛ НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МЕМОРАНДУМА. След няколко месеца борба на ПГ на ГЕРБ-СДС и на нашия лидер г-н Бойко Борисов, днес, правителството е взело решение да ПРЕКРАТИ МЕМОРАНДУМА с GEMCORP. Това беше корупция в особено големи размери“.

Николай Радулов е песимист за кабинета

Независимият депутат Николай Радулов заяви в "Денят започва", че би гласувал за кабинет, който се подкрепя от "Има такъв народ", но без министри от партията на Слави Трифонов в него. Той изтъкна, че е песимист за изпълнението на третия мандат.

Георгиев: ИТН тупат топката по отношение на законите за борбата с корупцията

ИТН тупат топката по отношение на приемане на законите за борбата с корупцията. Това смята депутатът Георги Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това отсъди Конституционния съд

    3 0 Отговор
    КАК ТАКА БЕ СЪДИИ ВИЕ ОТСЪДИХТЕ ЛИ ЗА НЯКОЙ ЛЕВ ИЛИ ГО ОСЪДИХТЕ КАКТО КИРО БЪЛГАРИНА ДЕТО НАРУШИ КОНСТИТУЦИЯТА И СЕГА ВИ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА
  • 2 7-ми месец лъжи, манипулации, кражби,

    1 0 Отговор
    грабежи, разруха, съсипия, некадърност, безочие, алчност, наглост, беззаконие, престъпления! Време е за наказание!3424
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол