13 Декември, 2022 23:13 1 365 8

Важните новини във ФАКТИ на 13.12.2022 г.

  • локхийд мартин-
  • мустафа карадайъ-
  • катастрофа-
  • правителство-
  • даниел митов-
  • съюзник-
  • божанков-
  • огнян герджиков-
  • продължаваме промяната-
  • томислав дончев-
  • цена на водата-
  • кабинет габровски

България продължава да търси устойчиви решения за армията си, посочи държавният глава

Важните новини във ФАКТИ на 13.12.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Румен Радев поиска от "Локхийд Мартин" да достави в срок F-16 Block 70

Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на американската компания ”Локхийд Мартин”, специализирана в самолетостроенето и ангажирана с производството на изтребителите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили.

Карадайъ: ДПС по-скоро ще подкрепи кабинета „Габровски”

Ние по-скоро ще подкрепим кабинета „Габровски” . Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на оперативното бюро на партията.

Верижна катастрофа до НДК в София ВИДЕО

Верижна катастрофа е станала в центъра на София, съобщиха читатели на ФАКТИ.

Лагерите "За" и "Против" кабинет "Габровски" стават все по-ясни

Кабинетът, предложен от Николай Габровски към момента има само една твърда подкрепа в парламента - тази на групата на ГЕРБ. Четири от формациите вече обявиха ,че няма да гласуват "за" при влизането на проектосъстава на Министерски съвет в пленарна зала. Това са "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане".

Даниел Митов: Петков и Василев са амбулантни търговци, превърнали се в амбулантни политици

Иска ми се да вярвам, че още с първия мандат ще има правителство. За да има редовен кабинет всички трябва да направят компромис, както направихме ние. Това направихме - предложихме експертен кабинет начело с безспорен професионалист. Това е начин да излезем от политическата криза. Това каза за "Твоят ден" Даниел Митов от ГЕРБ.
"Всички парламентарно представени партии трябва да си дадат сметка, че на България ѝ е нужно парламентарно представено правителство. Миналата седмица чухме почти всички изразяваха недоволство как управлява служебният кабинет и респективно Радев", допълни той.
По думите му ПП са имали успех преди известно време с анти-ГЕРБ говорене, но оттогава ситуацията се е променила много. "Би трябвало да могат да разпознават еволюцията на политическата ситуация и разчитат на старото си конфронтационно говорене, което от 2 години ни води само към кризи. Не може да се продължава тази агония. Трудно е да се прозре къде Петков е видял дългата ръка на Пеевски, ДПС и Борисов в проектокабинета", коментира Митов.

Съюзник в НАТО иска да ни даде въоръжение, ставало дума за Сухопътните войски

Съюзник в НАТО, все още неясно кой, е изразил желание да предостави военна техника на България.

Освободиха Явор Божанков от две парламентарни комисии

Явор Божанков е освободен предсрочно като член на Комисията по конституционни въпроси и на Комисията по околната среда и водите, съобщи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

Проф. Огнян Герджиков: НДСВ отново излиза на политическата сцена

НДСВ се завръща на политическата сцена, заяви проф. Огнян Герджиков в "Денят започва".

Кънчо Стойчев: "Продължаваме промяната" ще бъдат неприятно изненадани на нови избори

Не става дума за подбора на самия кабинет, а става дума за формулата на кабинета. Това, което ГЕРБ-СДС направиха, е в правилна посока. Това каза пред Радио "Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. "По-скоро този факт е добре да обсъждаме, а не самия персонален състав на кабинета. Акцент върху личностите, те са важни, но са важни в друг контекст. Тази формула би могла да има успех, според мен шансовете са малки, но не бих ги свел до нулата“.

Според него "Продължаваме промяната" са настроени да има избори, настроени са да не се съобразят с гласа на българския гласоподавател да се състави кабинет, макар и с по-къс хоризонт. "Считам, че ще бъдат неприятно изненадани при едни нови избори“.

Не очаквам обрат в партиите да подкрепят кабинет "Габровски“, смята Стойчев. "Това, което може да се случи в зала е по-скоро игра с кворума или някаква подкрепа от малка група. Това е теоретично възможно, но малко вероятно. И на ДПС, и на "Български възход“ политиката им е да се състави правителство.“

Най-голямата вероятност е да отидем на избори през март месец, прогнозира Стойчев. "Те няма да доведат до кой знае каква промяна. Това е силата на демократичния процес, че дава възможност на избирателя за препозициониране. Съотношенията в парламента може би няма да са същите, но ще бъдат подобни. Най-важното е политическите партии да преодолеят партийното си его, да застанат на ясни национални позиции и да жертват партийните си интереси в името на това България да се стабилизира през трудните времена“.

Томислав Дончев: Ако отидем за пети път на избори, ще предозираме демокрацията

"Не знам кой е агне и кой е вълк. Но аз се уморих да следвам разсъжденията на едни такива "светли умове", които разсъждават изцяло в теорията на конспирацията".

Омбудсманът: Непосилно е за хората да плащат постоянно поскъпващата вода

Цената на водата е на ръба на социалната поносимост и на фона на инфлацията на хората им е непосилно да я плащат. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

БСП не вижда искреност както в състава,така и в програмата на кабинета "Габровски"

"Правителство с мандати на ГЕРБ и на ДПС няма да подкрепим." Тази позиция на БСП напомни в интервю за БНР Ирена Анастасова, заместник-председател на БСП.

Политически анализатори категорични: Отиваме на предсрочни избори

"Всички имена ме изненадаха, с изключение на кандидата за министър-председател. Зад всяко правителство прозират интереси", каза политическият анализатор Георги Киряков в студиото на "Bulgaria ON AIR".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Друга тема

    1 1 Отговор
    Човек който е жалък, това не означава че цял живот трябва да бъде така!

    Коментиран от #5

  • 5 Добро бебче

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Друга тема":

    Може ли да бъда съживен чрез техника?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Човек в 21 век

    1 0 Отговор
    Драги хора издигнете травеститът Елза Парини да бъде владетел на България ! Хахахахаха
    Той е босът на травеститите на България!
    Родом е от Варна !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол