29 Март, 2023 23:30 1 176 6

Важните новини във ФАКТИ на 29.03.2023 г.

  • бойко борисов-
  • михаил константинов-
  • ангел георгиев-
  • стефан янев-
  • правителство-
  • богомил манчев-
  • иван френкев-
  • иван хиновски-
  • христо алексиев-
  • шумен-
  • 300 лв.-
  • надзорен съвет-
  • нато-
  • кмет-
  • надежда йорданова-
  • храни-
  • диана димитрова-
  • корупция-
  • снаряди-
  • крум зарков-
  • община пловдив

„Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна лидерът на ГЕРБ. „Затвориха границите и пускаха само своите фирми. Която си донесе рушвета - нейният кораб тръгва, но няма разследване. Защо?“, попита лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 29.03.2023 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Борисов от Добрич: Толкова перфектно всичко си планират, за да излъжат. Малко били управлявали, 360 дни

Сутринта гледах дебата и изпратих най-силните си хора, за да се проведе диалог, а хората да могат да изберат най-доброто. Нашите се представиха добре. Очаквах да прочета анализ, да покажат на хората кой отбор е по-добър, какви са темите. Моята сестра не избяга, тя е доктор. Малка, голяма заплата – тя остана и е излекувала и отгледала хиляди бебета. Работи с доц. Мангъров, преди бяхме врагове, сега ми е приятел. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в рамките на предизборната му обиколка. Днес той говори пред голям брой симпатизанти на партията в Добрич, съобщават от novini.bg.

Проф. Константинов: Коалицията около ГЕРБ-СДС има по-голям шанс за съставяне на кабинет. Оставиха повече отворени врати

През последните два дни допуснахме хаос при реакциите на бомбените заплахи. Едни училища изпълниха инструкциите, затвориха сградите, пуснаха учениците и провериха за бомба. Други директори поеха риска да продължат учебните занятия. Това каза проф. Михаил Константинов в студиото на „Интервюто на NOVA“.

Ангел Георгиев: Вариантите за кабинет са два- на "Възраждане" и тип Франкенщайн, под диктат на американското посолство

Има два варианта за кабинет. Единият е кабинет на "Възраждане", ако народът гласува доверие. Другият е кабинет тип Франкенщайн, направен под диктат от американското посолство. Кабинетът на „Възраждане“ ще управлява самостоятелно. Ние сме получавали много покани за коалиции, постове, но всичките сме отхвърлили. Това каза Ангел Георгиев от „Възраждане“ в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Янев: Формулата е коалиционно споразумение, което да определя правилата и отговорностите

Със сигурност ще бъдем част от 49-ото Народно събрание. Трудно е да се каже каква би била конфигурацията на бъдещ кабинет. Възможно е да има редовно правителство. Формулата е коалиционно споразумение, което да определя правилата и отговорностите. От „Български възход“ ще инициираме лидерска среща, подготвяме и документ – споразумение за разбирателство, което ще предложим на всички партии. Това каза Стефан Янев, лидерът на „Български възход“, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Кабинетът с проект: 1-2 артикула от даден вид продукти, който търговците да продават с до 10% надценка

Правителството ще предложи на новия парламент да бъдат приети проектопромени, свързани с надценките на основни храни.

Богомил Манчев: Допуснати са грешки при договарянето на срока за затварянето на въглищните централи

Абсолютно реалистично е. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на "Булатом" Богомил Манчев по повод намерението на държавата да бъдат изградени четири нови ядрени блока на площадките в Козлодуй и Белене.

Иван Френкев: Правителството направи огромен подарък на телекомите за сметка на хората

Коментар във Фейсбук на Иван Френкев (бивш председател на КЗП)

Хиновски: Имаме перфектните аргументи да отложим спирането на въглищните централи. Поне 2030 г. да започне процесът

"България има перфектните и сериозни аргументи да отложи спирането на въглищните централи. Поне минимум 2030 г. да започне процесът. Ние сме пред сериозна енергийна криза, пред регионален дефицит".

Алексиев: Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори

Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 MHz и 800 MHz. Това се посочва в коментар на служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, изпратен до медиите от пресцентъра на министерството, по повод на днешното правителствено решение за промени в Тарифата за таксите.

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години“, заявява вицепремиерът. Той допълва, че промените в тарифата за таксите се отнасят само за неизползвания досега спектър в обхват 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за гражданите.

Христо Алексиев посочи още, че с това решение се цели да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz.

„До този момент тези честоти не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях. Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.“, уточни той.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След обществено обсъждане, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

След днешното решение от правителствената пресслужба информираха, че изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията. България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите.

Страната ни е сред последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.
Решението бе част от дневния ред на днешното редовно седмично заседание на правителството.

Нинова от Шумен: Само БСП правим цялостна политика за децата и ги пазим от джендър идеологията

„Само ние правим цялостна политика за децата и ги пазим от джендър идеологията. Децата са бъдещето ни, често повтарят всички, но само БСП положи реални грижи за тях.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред препълнена зала в Шумен. На срещата с граждани я придружиха водачът на местната листата на „БСП за България” Иван Иванов и кандидатите за народни представители от нея.

Правителството одобри еднократната помощ от 300 лева за ученици

Правителството одобри промени в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. С тях се регламентира редът за предоставяне на еднократни помощи от 300 лв. за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо от това дали учат в държавно, общинско или частно училище.

Помощта се отпуска без доходен критерий.

Промените основно са свързани с привеждане на разпоредбите на правилника в съответствие с направените изменения и допълнения в Закона за семейни помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за ученици във втори, трети и четвърти клас. Очаква се такава подкрепа да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4 млн. лв.

С промените в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца се прецизират и разпоредбите, които регламентират подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родител и подкрепата на самотните осиновители.

Намалява се административната тежест за семействата при подаване на заявления декларации за отпускане на семейни помощи. Прецизира се и обхватът на обмена на информация между АСП и МОН по отношение на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, съобразно основните принципи за обработването на лични данни.

Нов шеф поема Надзорния съвет на НЗОК

Министерският съвет определи за член и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доц. Момчил Мавров, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА.

19 години България в НАТО: Това е е най-добрият избор, който сме правили, смята Леа Коен

Присъединяването към НАТО е най-добрият избор, който е правила България. Страната ни може да спи спокойно за своята сигурност. Това е изключително важна привилегия. Това каза за "Фокус" политикът и бивш посланик в Бенелюкс Леа Коен във връзка с 19 години от присъединяването на България към НАТО, които се навършват днес.

По думите ѝ датата на присъединяването на България към НАТО е много по-рано, когато страната ни е взела политическото решение да напусне съветския спектър.

"Това беше най-решителната политическа крачка, която България беше предприемала от десетилетия насам. Това бяха много и различни етапи – България първо имаше представителство, след това стана член на Съвета за сътрудничество и т.н. Така че тя вече представляваше част от натовското семейство", допълни Коен.

Тя посочи, че цялата виталност на Алианса се е активизирала след началото на войната между Русия и Украйна.

"Тази война предизвика една солидарност на силите на Алианса. Това е изключително положително, защото именно сега Алиансът дава отговор на агресията на Русия", каза още Коен.

Бившият посланик смята, че Алиансът винаги е бил в условията на предизвикателства.

"Той разширява своето влияние. Това е добра новина, защото разширява чадъра на сигурност над Европа. България е един равноправен член на НАТО, който трябва да изпълнява своите задължения, така както е по договор. Не виждам някакви особени проблеми", допълни Коен.

Варненският кмет притеснен: Градът ще остане с осакатен бюджет в условията на криза и инфлация

Варна ще остане с осакатен бюджет в условията на криза и инфлация, на неотворени европейски програми. Така кметът на Варна Иван Портних коментира решението на областния управител Марио Смърков да обжалва продажбата на 16 общински имота пред Върховния административен съд, съобщават от БНТ.

Стефан Янев: За нас е приоритет разработването на механизъм за постоянна актуализация на пенсиите

„Финансовото състояние на пенсионерите е въпрос, който е не само социален, но е и въпрос на справедливост. В последните години изчисляването на пенсиите води до негативни ефекти за някои граждани. Хората са разочаровани и то с право. Преодоляването на този проблем става с повече инвестиции и по-добре работеща икономика.“ Това заяви на среща със симпатизанти лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.

Надежда Йорданова: Имаме задължение да осигурим свобода на медиите

“Явяваме се на тези избори със заявка да получим подкрепа от българските граждани и да имаме първия мандат в 49-ия парламент, за да можем да наложим едно стабилно реформаторско правителство”, каза за “бТВ радио” Надежда Йорданова, кандидат на обединение “Продължаваме промяната - Демократична България” в 23 МИР - София. Тя не изключва хипотеза обединението да няма мнозинство - “Ние сме реалисти. За формиране на правителство ще търсим подкрепа от политическите партии, които са представени в парламента по конкретни национални задачи и конкретни приоритети”.

Експерт: Не пазарувайте храни по Фейсбук, там трудно може да се контролира качеството

Всички хранителни стоки и продукти, които влизат в България, са безопасни. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Кремена Стоева от дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Яйцата, агнешкото месо, пшеницата и слънчогледа минават през проверки от Агенцията, увери Кремена Стоева. Когато стоката влиза през граничен пункт у нас, се проверява цялата документация, и, ако е необходимо се взимат и лабораторни проби от продукцията, каза тя.

Диана Димитрова: В държава, в която изверговщината предпочита да пази неутралитет, се развиват мижитурките

„Искам да изкажа огромното си възмущение и разочарование от развитието на организираната жалка кампания, целяща да неглижира и прикрие травмите, които получих от побоя на 14.11.2017 г. и в същото време да излъска имиджа на насилника. Напомням, че травмите се потвърждават от експертизата в преписката от Софийска районна прокуратура“.

Пореден опит за приемането на закон за противодействие на корупцията

Служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че правителството е приело за втори път законопроекта за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, който вече беше гласуван на първо четене в парламента, съобщи БНТ.

Илия Налбантов: В армейските складове имаме цялата номенклатура от снаряди, която използват украинците

„България може да произвежда 155 мм снаряди по стандартите на НАТО. Нашите частни предприятия могат да се включат като подизпълнители на западните компании. Българската армия не разполага на склад с такива боеприпаси – 155 мм. Българските предприятия могат ги произвеждат и да ги предоставят на крайния потребител, който и да е той”. Това заяви Илия Налбантов – бивш служител на Министерството на отбраната и бивш началник на кабинета на служебния министър Велизар Шаламанов и при министър Николай Ненчев по NOVA NEWS.

Крум Зарков създава комисия, разследваща корупцията по високите етажи на властта ВИДЕО

Защото вече нямаме време за губене и защото нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми, МС за втори път одобри законопроект за противодействие на корупция сред лица, заемащи висши публични длъжности. Това съобщи министърът на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет.

Министърът добави, че този законопроект ще създаде орган, който да преследва корупцията в наказателно-правен смисъл.

"Тази комисия ще бъде съставена от пет члена, които ще се избират от парламента, президента и върховните съдилища. Няма да има постоянен председател, а всеки един от петимата ще бъде председател за една година по време на петгодишния мандат", уточни Зарков.

След бурята в Пловдив: Общината "ще реагира" на разходите по операцията на ударения от паднало дърво мъж

Община Пловдив ще реагира за покриване на разходите за операциите на пловдивчанина, който пострада вчера от паднало държво на улица „Петър Шилев“ в „Кършияка“. От болницата, за да оперират54- годишния мъж са поискали сумата от 4500 лева, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роня Дм.Минева

    0 0 Отговор
    Забравихте да си честитите 19 години от България в НАТО - 29.03.2004....

    Коментиран от #4

  • 2 ами да кажа

    5 1 Отговор
    дон борисоне се е разбръмчал явно чекмеджето се задъхва от таксата за вота
  • 3 Всички мълчат като...

    7 0 Отговор
    За този Великден бг. пенсионери няма да получат мижавите 40 лв. към априлската пенсия, независимо от инфлацията, цената на яйцата, козунаците и агнешкото. Южните ни съседи ще се радват на от 200 до 300 евро на пенсионер ( 1млн. и 200 хиляди човека), според размера на пенсията. Срам, позор и резил за настоящите и кандидат бъдещите управници! Тъжно и жалко за тези, които с достоен труд са заслужили добруването си на старини!
  • 4 Честито

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Роня Дм.Минева":

    на Мончо! В деветия кръг да се пържи със все приятели!
  • 5 Казуар

    5 1 Отговор
    Бойко, ти направи България последна в ЕС, като куца овца последна в стадото. Отърва Магнитски обикаля по посолствата и прави мили очи за да бъдеш пощаден.
  • 6 вдьсеасз

    2 0 Отговор
    Банкянския бок лук, не спира да се подиграва на българите. За 12 г. граби колкото можа този айдук, и сега както винаги прави, пак някои друг е виновен за бедността на българите. С разбойниците си от ГЕРБ, правиха само схеми как да откраднат повече и 12 г. грабиха с пълни шепи, сега друг е виновен не е той. Мръсен прост разбойник, ако знаят българите колко си ограбил, с камъни ще те бият по простата тиква.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол