Last news in Fakti

29 Юни, 2023 23:30 1 275 9

Важните новини във ФАКТИ на 29.06.2023 г.

  • николай денков-
  • михаил константинов-
  • атанас запрянов-
  • георги гьоков-
  • надежда йорданова-
  • тошко йорданов-
  • 1 юли-
  • румен гечев-
  • георги кадиев-
  • слави трифонов-
  • конституционен съд-
  • бойко борисов-
  • катастрофи-
  • инфлация-
  • първан симеонов-
  • пострадали-
  • атанас славов-
  • енергетика-
  • мика зайкова-
  • социологическо проучване-
  • горива-
  • евро-
  • правителство-
  • пригожин

С Марк Рюте имаме разбирателство, а с австрийския канцлер още не сме говорили на живо

Важните новини във ФАКТИ на 29.06.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Николай Денков: Ще стигнем до ротация с Мария Габриел

Изпратихме двама кандидати за еврокомисари, след като и в писмото на Фон дер Лайен се искаше това. Малко съм изненадан, че събитията се развиха толкова бързо. Това е номинация, оттук насетне има и още етапи. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков.

Всяко голямо политическо семейство в Европа провежда заседание преди срещата на Европейския съвет. Акад. Денков обясни, че партиите с либерален уклон, към които иска да се присъедини и ПП, са обсъждали подготовката за днешния съвет, имало е съгласия по заключенията между участниците.

„Обсъдихме и подготовката на либералите за предстоящите европейски избори. Ясни са принципите, които ни обединяват – върховенството на закона, човешките права, демокрацията. Това са принципи, които и ние напълно споделяме“, каза Денков.

На въпрос дали с ДПС ще намерят общ език в рамките на политическото семейство на либералите, той заяви, че там, където се срещат принципите, ще търсят общи действия. "В някои отношения има проблеми с върховенството на закона, но трябва да търсим как да продължим напред. Търси се взаимодействие в българския парламент - това е процес, който е труден, но съм оптимист, че можем да извървим този път заедно както в българския парламент, така и на европейско равнище.

"Правя всичко възможно да работим заедно с Мария Габриел и да преминем през етапите, така че да стигнем до ротация. Има проблем, който е предимно в Народното събрание", посочи той.

Проф. Константинов за ПП-ДБ: Малко е смешно с 1/4 от депутатите да поставяш условие на коалиция по-голяма от теб

Проф. Михаил Константинов казва, че българската избирателна система е една от най-добрите в света: "С всички гаранции за сигурност, както и със самата организация. Това обаче не означава, че не се лъже - лъже се, разбира се, само че, за да го направите трябва да навиете 7-те или 9-те души в изборната секция да лъжат, защото само ако 1 се опъне на лъжата - няма как да стане. Сред тези хора има членове на всички парламентарно представени сили. Тези, които твърдят лъжливите абсурди, какво искат да ни кажат, че нямат доверие на собствените си хора ли? Каква по-голяма гаранция за честност на изборния процес във всички комисии да има представители всички политически сили. Това се отнася както за СИК, РИК и ОИК при местните избори, така и за ЦИК", коментира дългогодишният заместник-председател на ЦИК.Това коментира той в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус"

Ген. Запрянов: Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен при война, която Русия не почне спрямо НАТО

Няма да изпращаме наши военни в Украйна. Никога. Освен, ако това не се наложи от война, която Русия не извърши спрямо НАТО. Тоест – България и НАТО не са част от тази война и по никакъв начин НАТО не планира изпращането на войски, нито българското правителство, на територията на Украйна. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Nova News зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов в отговор на въпроса ще изпращаме ли наши военни в Украйна.

Георги Гьоков: Този бюджет е антисоциален, защото социалните плащания са гарантирани от нивата на 2022 година

"Бюджетът не е добър, защото има проблеми с преразпределението през бюджета като процент от БВП. В Бюджет 2022 преразпределението беше достигнало близо 40%, а сега се върнахме на 37%. Тази разлика в процентите в милиарди дава много сериозно отражение - лишават се образованието, културата, отбраната от политики, които могат да се реализират.Това коментира в "Още от деня" Георги Гьоков, депутат от ПГ на "БСП за България". Той допълни,че не е достатъчно да са гарантирани социалните плащания. Трябва да се гарантира, че социалните плащания ще се увеличават така, че да компенсират инфлацията и повишаващите се цени.

Надежда Йорданова: Трябва да бъде спряна процедурата за избор на нов главен прокурор

България беше изправена пред много трудна ситуация след 5 поредни избора и се намери формула за редовно управление. След натрупаните с годините недоверие и противоречия се изисква време, за да се постигне разбирателство. Нужно е да се подпише документ, за да се гарантират поетите ангажименти. Това ще е в интерес на всички. Това заяви бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова в „Още от деня“ по БНТ.

Тошко Йорданов: Борисов лъже. Никой от ИТН не е говорил с него за кабинет

Борисов лъже. Бил съм участник в тези срещи. На тях имаше както мои колеги, така и камери. Това каза в "Лице в лице" по bTV председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той коментира твърденията на Бойко Борисов, че е било договорено правителство на ГЕРБ, БСП и ИТН с първия мандат, но е пропаднало.

От 1 юли скок на тол таксите с 50 на сто

От другия месец влиза в сила скокът на тол таксите с 50%. Ето защо от МРРБ ще търсят вариант за корекции в тарифите заедно с транспортния бранш.

Румен Гечев: Откакто влязохме в НАТО, армията ни се срива. Батковците от НАТО да не ни намесват в чужди игри

„Позицията на БСП е много ясна. Правилно премиерът Денков каза, че трябва да повишаваме капацитета на армията ти. Откакто влязохме в НАТО, армията ни се срива. Няма нова техника, няма ракетни системи, само разрушаване. Беше казано, че трябва да изпълняваме задълженията си – съгласен съм, но България няма задължения да участва във военни действия в държави извън НАТО. Никой не е нападнал страна членка.“ Това коментира проф. Румен Гечев от БСП по повдод войната в Украйна в ефира на "Лице в лице".

Георги Кадиев:Правилното беше не да се скача от 6.7% дефицит на 3%, а да се търси междинен вариант през тази година

„Тръгва се от грешно начало. Първо се слага целта за 3% бюджетен дефицит и после започват да се търсят начини, за да се стигне до нея. Единият риск са силно преувеличените приходи, които се очакват. Вторият е дали ще дойде нов транш по ПВУ. Третият е силното орязване на капиталовите разходи, защото то си има цена в дългосрочен план. Четвъртият риск е да не се изпълни този растеж от 1.8%. Прогнозата на БНБ е доста по-ниска. Най-вероятно бюджетът няма се изпълни по начина, по който е представен“. Това коментира пред БНР Георги Кадиев.

Слави Трифонов: Всички търсим работа на Лорер-специалистът за всяка работа! Да живее и жена му!

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира на страницата си във Фейсбук избирането на Илиана Иванова като български кандидат за еврокомисар. Той изказа и своето мнение за предложената от ПП-ДБ кандидатура на Даниел Лорер.

Конституционният съд поряза КАТ за глобите

Kонституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 159, ал. 2 от Закона за движение по пътищата.

Лидия Йорданова: Борисов е одобряван от 24% от хората, след него е Слави Трифонов с 23 на сто

Бойко Борисов е одобряван от 24% от българите. С 23 на сто одобрение след него е Слави Трифонов. Процентите на Кирил Петков и Асен Василев са към 18,5%, което означава, че сред избирателите на ПП-ДБ има такива, които не одобряват и единия, и другия. Това каза за аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Лидия Йорданова, собственик и управител на агенция "Екзакта Рисърч Груп“. Тя уточни, че рейтингът на Петков и Василев е малко по-нисък от електоралната тежест на ПП-ДБ.

Спортният министър: Не е нормално пиян или дрогиран зад волана да убие човек и да е на свобода

Безопасността на движението по пътищата е кауза за цялото общество и е време да се постави сред водещите приоритети на държавата. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев по време на връчването на първите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението“. Церемонията се организира от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с партньорството на Българската телеграфна агенция.

Мартин Димитров: Инфлацията ще намалява в тази, в следващата и в по-следващата година

„Инфлацията ще намалява в тази, в следващата, и в по-следващата година. Също така може да се каже, че данъците няма да се ограничават, което има отношение към нарастването на доходите в частния сектор. Ниските данъци означават по-високи доходи за цялата частна икономика”. Това каза Мартин Димитров - депутат от ДБ по NOVA NEWS.

Първан Симеонов: Колкото повече Борисов долепя до себе си ПП-ДБ, толкова повече ги убива

Колкото повече Борисов долепя до себе си ПП-ДБ, толкова повече ги убива. Това коментира Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" по повод исканото детайлно споразумение за коалиция.

Петима пострадаха, след като шофьор се преобърна в канавка край Стара Загора

Катастрофа с петима пострадали край Стара Загора, съобщиха от полциията.

Инцидентът е станал на 28 юни в 21:50 часа. От град Шипка се е движил автомобил, управляван от 18-годишен мъж. Поради движение с несъобразена скорост водачът изгубил контрол над колата, излязъл от пътното платно и се преобърнал в канавка.

В резултат на удара водачът и пътувалите в автомобила мъж на 19 години, момче на 17 години, момиче на 16 години и момиче на 15 години са получили комоцио и различни контузни наранявания. Настанени са за лечение в болница, без опасност за живота.

Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества - пробите са отрицателни. Започнато е разследване.

Атанас Славов обяви кога ще подаде жалба във ВАС срещу избора на Борислав Сарафов

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че в петък ще подаде жалба във Върховния административен съд срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Според Славов процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна.

Министър Радев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен обсъдиха общите приоритети в енергетиката

Междуправителственото споразумение между САЩ и България, сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и ВЕИ технологиите бяха сред обсъдените теми на среща между екипа на Министерството на енергетиката и делегация на Посолството на САЩ у нас, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Мика Зайкова за бюджета: Г-н Василев май е забравил, че целият свят влиза в рецесия

Най-големият проблем за бюджета е ще се случат ли приходите. Никой не ни дава такъв ръст – 1,8, на БВП. Това коментира пред bTV икономическият експерт Мика Зайкова по повод Бюджет 2023 г.

"Г-н Василев май е забравил, че целият свят, в това число и нашият най-голям търговски партньор Германия, влизат в рецесия", посочи тя по адрес на финансовия министър Асен Василев.

Според икономиста Владимир Сиркаров по линия на приходната част има заложен доста сериозен ръст на приходите. "Не е изключено да има проблеми с изпълнението на тези приходи, което да доведе от нуждата за престуктуриране на бюджета", посочи той.

Иван Нейков, бивш социален министър, заяви: "Смятам, че това беше максимумът, който можеше да бъде направен в днешната ситуация". Той изтъкна, че по отношение на изведените два приоритета – влизане в Еврозоната и Шенген, "от тая гледба точка бюджетът постига целите си".

По думите му, трябва да приемем факта, че не живеем вече в Covid пандемия и трябва да отпаднат някои от инструментите за подпомагане.

"Ще има рев и сълзи от някои от бизнесите, само че това е животът, не може цял живот държавата да дундурка бизнесите", заяви той.

Мика Зайкова репликира: "Хайде тогава да стегнем тогава малко и бизнеса. Защо са ни тия ДДС-та по-ниски?".

"Алфа рисърч": Стартовото доверие към кабинета е 20%, висок дял неутрални оценки - 43% и 37% недоверие

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Борисов: Имаме забележки към бюджета, но сега няма да го критикувам

Редно е финансовият министър Асен Василев да ни запознае с някои теми от бюджета. Имаме забележки към него, но коректно няма да го критикувам сега. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Газът и метанът поскъпват заради акциз и ДДС

Метанът и газът за автомобили ще поскъпнат, а сметките за парно ще бъдат рекордно високи през следващата зима. От 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за автомобили, предвижда проектът на бюджет, подготвен от Министерство на финансите, пише "Труд".

Евгений Кънев: Трябва да се прецени каква полза носи въвеждането на еврото като паралелна валута

България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев при представянето на бюджетната рамка за тази година, припомни Нова телевизия.

Социолог: Управленското танго не върви много гладко, но в обществото има едно усещане за облекчение

Управленското танго не върви много гладко. Важното е обаче, че в обществото има едно усещане за облекчение, след като бе постигнат така трудно намереният компромис и се стигна до редовно правителство. Това заяви пред БНР социологът Елена Дариева от Агенция "Насока".

Илиян Василев: Това, което най-много е спечелил Пригожин е, че е останал жив на тоя етап

Понятието "гражданска война“ предполага участие на граждани, т.е. на обществеността. В случая по-адекватната дума е руската дума "разборка“, т.е. конфликт между отделни части на елита, хората около Путин. Така бившият посланик на страната ни в Москва Илиян Василев коментира в аудиокаста на "Фокус“ Похода за справедливостта на частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин към Москва.

Според него е факт, че след събитията от уикенда в Русия вече нещата са доста по-различни и навлизаме в ендшпила на управлението на Путин.

По думите на Василев, режимът на Путин стигна до точката на своето самоотрицание, именно поради характерни особености.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Пена

    6 2 Отговор
    Въх ! Тойзи Денков ющи ли е министер ?

    Коментиран от #3

  • 2 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Абе вижте какво става във Франция. Кютекът продължава. Обхвана не само Париж, но и Тулуза, Лил, Марсилия и се пренесе в Белгия.
  • 3 Денков крепи

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Пена":

    Канбанарията на Тиквун.
  • 4 Демократ

    2 2 Отговор
    ПП 7% на изборите
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Чейлю киртакСКИ !
  • 6 Стръвно д...пе , глава затрива

    2 1 Отговор
    Ами академик да влезне всеки един от простосмъртния народ / овце/ като ДЕПУТАТИН на ротационен принцип, та барем да вдигним и ние жизнения си стандарт!
    Не забравяйте , че катафалка багажник няма!
    Народът много ви обича!
    Яко сълзи ще рони)))
  • 7 питащ

    2 0 Отговор
    Толкова си компетентен, че не може да бъде. За да стане тази министър председател въпреки, че е с френско гражданство и няма конституционно право за това ти трябва да подадеш оставка и да се разпусне правителството ти. Тогава се прави отново изборна процедура като се връчва мандат на партията с най - много проценти. Няма автоматично поемане на власта от ротационен премиер както си мислиш и както ти се иска. Но това е компетентноста ти. Просто си сме....шен и жа...лък. Тежко и горко на българите с такава козяшка подлога. Но всичко си идва с времето.
  • 8 така ли

    1 0 Отговор
    За ехстра ще Ви натракаме тогедър с на мирията....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол