Last news in Fakti

16 Юли, 2023 22:30 1 859 8

Важните новини във ФАКТИ на 16.07.2023 г.

  • владислав горанов-
  • енергиен министър-
  • пламен димитров-
  • тодор тагарев-
  • кола-
  • александър симов-
  • релси-
  • юлий павлов-
  • алексей петров-
  • гроздан караджов-
  • весела чернева-
  • вили лилков-
  • изравнителни сметки-
  • промени-
  • асен василев-
  • атанас атанасов-
  • дърва за огрев-
  • външно министерство-
  • христо иванов-
  • филип станев-
  • нова каховка-
  • влак-
  • жълти павета-
  • нап

"Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, защото тръгнахме преди Хърватия по пътя към еврозоната, финишираме след тях. Кабинетът "Петков" можеше да придвижи доста неща", коментира още Горанов

Важните новини във ФАКТИ на 16.07.2023 г. - 1
Снимка: БНТ

Владислав Горанов: Ако има някой в БНБ, който е саботирал или не е бил убеден в еврозоната, това не е Димитър Радев

"Ако има някой в БНБ, който гласно или негласно е саботирал или не е бил убеден в еврозоната, това не е Димитър Радев. И ако има критика, която мога да отправя към него, е че той допусна в БНБ да се налагат асиметрично подобни гласове. Не тропна по масата в подходящия момент, а допусна определени членове на УС да прокарват и то не с лицето си, тези мисли. Това каза бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов в "Денят започва с Георги Любенов".

Енергийният министър Радев: Част от оборудването от "Белене" може да се ползва от АЕЦ "Козлодуй"

За увеличаването на цената на тока за битовите потребители енергийният министър Румен Радев каза в предаването "120 минути", че тя се определя еднократно за година напред и една година цената е била съвсем приемлива. По думите му увеличението не е голямо като се има предвид инфлацията за последната година. „Положиха се огромни усилия, за да бъде ръстът минимален. Битовият потребител ще бъде подкрепян и в бъдеще, за да плаща по-ниска цена от небитовия потребител“, допълни Радев.
Относно затварянето на въглищните централи в България той смята, че първи трябва да бъдат изведени от експлоатация най-замърсяващите.

Пламен Димитров: При нас има дефицит на около 250 000 работни позиции, които дълго време не се заемат

„Собствениците на фирми за бързи кредити имат общо с хазарта. Тази връзка трябва да бъде изследвана. Апелирам към финансовия министър и премиера да го направим най-накрая“, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров в „120 минути“.
Димитров коментира и сивия сектор и получаването на заплата без трудов договор, както и запорите от фирмите за бързи кредити. „Това е една епидемия, която се разви последните 7-8 години много интензивно особено извън София. Повтарят „няма хора“, а от друга страна като намерят никой не иска да му подпишат трудов договор заради бързите кредити“, добави той.

Тагарев с коментар за думите на Радев за Украйна: Неразбираемо е да идва от човек с много висока военна подготовка

Неразбираемо е, когато излиза от човек, който е с много висока военна подготовка. На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и разрушения. Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира пред Нова телевизия думите на президента Румен Радев, че „Украйна настоява да води тази война”.

Кола се удари в дърво в Шуменско- шофьорът загина, пътничка пострада

Тежка катастрофа отне човешки живот. Тя е станала в Шуменско, на пътя между селата Избул и Войвода, съобщават от bTV.

Александър Симов: Радев стана жертва на двойнствената си позиция: На Запад говори едно, в България риториката е друга

„Искам да отбележа една особена ирония. 2/3 от хората, които сега яростно нападат Радев, съм убеден, че са гласували за него за президент през 2021 г. Според мен Радев става жертва на своята двойствена позиция. На Запад говори едно, в България поддържа друга риторика, защото знае, че тук хората разсъждават по различен начин”. Това каза в ефира на Нова телевизия Александър Симов от БСП.
Политикът подкрепя тезата на президента, че „конфликтът няма военно решение”. „Моето лично мнение, че наистина е абсурдно в цялата ситуация, когато казваш, че си за мир, да ти се стоварват, и да казваш, че ти си хибриден рицар, дирижиран от Кремъл”, допълни Симов.

Спрени са влаковете в участъка Столник- Саранци, релсите са деформирани от жегите

От 15.45 ч. е спряно движението на влаковете в жп участъка Столник – Саранци, част от направлението София - Карлово. Има деформация на релсите заради високите температури. Това съобщиха от НКЖИ.

Юлий Павлов: Ако кабинетът не се справя, ГЕРБ може да се изкушат да идат на парламентарни избори, заедно с европейските

След местния вот няма да има скоро парламентарни избори. Около тази теза се обединиха Татяна Буруджиева и Юлий Павлов на форум "Местната власт – сила, доверие и перспективи", организиран от Гражданско движение "Днес", с участието на представители от аналитичния клуб за прогнози "Екзаминър", предават от БТА.

Алексей Петров: Пожелавам на президентската институция и Министерски съвет да влязат в диалог.

"Румен Радев е интелигентен човек и държавник, но около него има хора, създаващи среда, която го подвежда в някаква степен. Тя се поддържа и някои се проявяват като шарлатани". Това каза пред БНР Алексей Петров, бивша барета и бивш съветник в ДАНС. Той беше подсъдим по делото „Октопод“, заради което осъди България в Европейския съд по правата на човека. През 2011 година Петров участва в президентската кампания и лансира идеята за мораториум на политическите партии. Срещу него са предприемани няколко опита за убийство. Днес той е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива и преподавател и по „Корпоративна сигурност и антитероризъм“.

Гроздан Караджов: Политическият успех на ПП се дължи на скандала с инхаус процедурите

Политическият успех на ПП се дължи на скандала с инхаус процедурите – те обявиха, че „грабежът на века“ ще бъде преустановен. След съставянето на настоящото правителство обаче, тази позиция вече не се чува, а управляващите се опитват да върнат процедурите. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Гроздан Караджов – бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и депутат от „Има такъв народ“. И представи документ за договор за същите процедури.

Весела Чернева: Навън Радев се държи по съвсем различен начин

„Мисля, че никой няма да приеме, че когато има страна, която си защитава територията, то тя да се окаже проблемът. Тоест, че примерно, когато нацистка Германия напада Полша, че проблемът е Полша, когато се защитава. Това е очевидно обръщане на г-н Радев към неговата вътрешна публика. Навън той се държи по съвсем различен начин. Той подписа няколко документа, в които се говори за руската агресия. Не мога да разбера как може по този начин може да се дефинира национален интерес.“

Вили Лилков: Приемам да бъда кандидат за кмет, време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!

На страницата си във Фейсбук проф. Вили Лилков съобщи, че приема да бъде кандидат-кмет на София, след като политици и интелектуалци започнаха подписка за издигане на кандидатурата му.

Пак стрес: Изравнителните сметки за парното отново хвърлиха абонатите в недоумение

И тази година изравнителните сметки за парното предизвикват напрежение сред хората и неяснота колко точно трябва да доплащат или да им бъде възстановено, съобщават от "Сега".

Министърът на образованието: Ще има промени в изпитите след 7 клас

В Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че предстои промяна в сроковете за провеждане на изпитите след седми клас, за да бъдат отделени от времето на провеждане на националното външно оценяване след десети клас, съобщават от БНР-Пловдив.

Пламен Димитров: Хората вече не издържат. Пари може да се вземат от капиталовите разходи, които са завишени

"Хората вече не издържат. На протестите имаше представители на различни групи. Депутати от ключови парламентарни групи подкрепиха 2/3 от нашите искания, малко над 220 млн. лева за заплати. В началото на седмицата ще се срещнем с техни експерти". Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Асен Василев: Бюджетът е изпълним, но трудно изпълним

"През последните 15 години има само една, в която от МВР не са протестирали за заплати. През миналата те получиха увеличение с 20%. Да се прави ново, но без тази система да е реформирана, ми се струва не много разумно. Това обаче е преценка на депутатите". Това коментира пред БНР министърът на финансите Асен Василев.

Ген. Атанасов: Цялостното поведение на Радев цели да се внуши на обществото, че Украйна е виновна за този конфликт

„Съдебната реформа ще се случи. Тя е изключително важна. Усещането на българите за справедливост го няма. Миналата седмица разглеждахме окончателните текстове и ще ги подложим и на обществено обсъждане. Искаме да привлечем към дебатите хора от научната общност. Това е основният закон на страната и трябва да се търси широк обществен консенсус.Следващата седмица ще обявим конкретните промени, които предвиждаме в Конституцията".Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ и лидер на „Демократи за силна България“.

В момента дървата за огрев са с близо 30% по- евтини от зимата

С днешна дата дървата за огрев са с близо 30% по-евтини в сравнение със зимата. Ще се запази ли тази тенденция обаче и очаква ли се поскъпване, провериха от Нова телевизия на територията на Хасково.

МВнР: Нямаме нови условия към РСМ

След множеството въпроси на медии за постигнатия през 2022 г. европейски компромис за европейския път на Република Северна Македония, Република България напомня следното:

Христо Иванов: Позицията на Радев за Украйна е недостойна, подла и много вредна за България

„Репликата на Радев, че Украйна искала да води тази война при абсолютно ясната ситуация и позиция на всички съюзи към, които ние принадлежим, че Украйна е жертва на незаконно, противоправна агресия от страна на Руската федерация, ни изолира от нашите съюзници. Радев се обявява за говорител на интересите на Путин. Той се нарежда до Лукашенко“. Това каза в „Тази сутрин“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му позицията на Радев била недостойна, подла и много вредна за България.

Филип Станев: Участието на ДПС в управлението не е формално. Става въпрос за реална тройна коалиция - ДПС, ПП-ДБ, ГЕРБ

"ДПС твърдяха, че ще подкрепят този кабинет в името на стабилността, заради това, че има война наблизо, заради това, че ние сме евроатлантическа държава, заради стабилността - финансова, икономическа, обществена, политическа, на страната. Но те твърдяха, че само ще подкрепят. А сега забелязваме реална амбиция за влизане във властта. Участието на ДПС в управлението не е просто формално, а става въпрос за реална тройна коалиция - ДПС, ПП-ДБ, ГЕРБ. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ИТН Филип Станев.

Русия се опитва да убие туристическия сезон в България

Паниката, че българското Черноморие е замърсено след взривяването на язовира Нова Каховка в Украйна, е неоснователна. Това смята министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. По думите му има документиран разговор между водещи руски журналисти за това как да използват казуса Нова Каховка, така че да съсипят туристическия сезон в България и в Румъния, предаде NOVA.

Първо във ФАКТИ: Влак се запали на гарата в Айтос

ФАКТИ научи, че влак се е запалил след пристигане на гарата в Айтос, област Бургас.

Домат с кол поникна между паветата пред Народното събрание

Във връзка с поредния опит на Столична община да се справи със злополучния ремонт на жълтите павета, "Спаси София" излезе със своя позиция:

НАП започва проверки по морето за заплати в плик

Фискалните инспектори на НАП, съвместно с ИА „Главната инспекция по труда“ (ГИТ), започват проверки по морските ни курорти. Както всяка година, те проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, и осигуряват ли се служителите върху реалната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    6 1 Отговор
    Ужас, тея дето крали и чрез кражбите ди убиваха българдкото, ни говорят от телевизорите... вместо да са в затвора.
    МЪКС БЪКФАРИО, МЪКА.

    Коментиран от #5

  • 2 Това

    6 1 Отговор
    Днес цял ден го въртят, ама факти от новинарщина не разбират!
  • 3 Демокрация

    7 1 Отговор
    Гн.Магнитски по телевизора а Възраждане под ембарго
  • 4 Сулю Пулев

    7 0 Отговор
    Каква ехидна физиономия има този. Срамувам се от Българите.
  • 5 Мъ даааа

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Рано си пушил прекъсвача ?
  • 6 Герге ,

    1 0 Отговор
    Изстрелвам ти един сперматозоиден снаряд и си легам .🖕
  • 7 Абе не можете ли да

    7 0 Отговор
    ИЗНАМЕРИТЕ сред 5-6 милиона българи един свестен за да му показвате мутрата, че цял ден гледам слагате този измекяр шампион по изнудване на бизнеса с данъците ? Срам и позор е тази смотана българска журналистика, СРАМ !
  • 8 каскета

    3 0 Отговор
    Крадливото Влади което избяга от Перник и живя в кръстника и с краден джип го хванаха защо още не е в БЕЛЕНЕ бок---а
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол