Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 22:30 1 857 8

Важните новини във ФАКТИ на 08.10.2023 г.

  • бойко борисов-
  • ваня григорова-
  • мария габриел-
  • николай денков-
  • корнелия нинова-
  • делян пеевски-
  • правителствен самолет-
  • виолета комитова-
  • иван гешев-
  • костадин костадинов-
  • христо иванов-
  • александър николов-
  • протестиращи-
  • тошко йорданов-
  • крум зарков-
  • сергей станишев-
  • хамас-
  • влак-
  • кристиян вигенин-
  • ивайло мирчев-
  • туризъм-
  • антон хекимян-
  • израел

Ще поема ангажимент за зала и стадион в Плевен, само ако имам кмет. Това мога да кажа на плевенчани. И "Хемус" ще се случи. Но ще се случи, само благодарение на моя натиск, не на вашия, каза лидерът на ГЕРБ

Важните новини във ФАКТИ на 08.10.2023 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Борисов към "Промяната": Да знаете, че след няколко дни ще има час по математика и ще се брои

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в град Плевен и представя кандидатите за кметове на ГЕРБ в област Плевен.

Ваня Григорова: Столична община трябва да бъде най-добрият работодател в София и еталон за останалите

Столична община трябва да бъде най-добрият работодател в София и еталон за останалите. Това заяви кандидатът на Местна коалиция "БСП за България" за кмет на София Ваня Григорова по време на обхода в район "Възраждане", който се състоя вчера, в Световния дан за достоен труд. В обиколката и срещите с гражданите се включиха председателят на БСП - София Иван Таков, който е кандидат за общински съветник, кандидатът за кмет на район "Възраждане" арх. Венцислав Йочколовски, както и други кандидати за общински съветници и членове на местната организация на БСП. Обходът започна от Женския пазар и завърши в парк "Възраждане" - място, за чието съществуване като открита зелена площ, вместо поредното застроено с жилищни сгради петно, се пребориха именно общинските съветници от БСП, съобщават от пресцентъра на левицата.

Мария Габриел: Правителственият самолет ще прибере от Израел още 68 българи. Няма заявка за евакуация на дипломати

Още 68 българи, които в момента се намират в Израел, ще бъдат докарани у нас с правителствения самолет. Машината ще извърши още един полет веднага, след като се получи разрешение от израелските власти. Това каза външният ни министър Мария Габриел на брифинг на летище София, цитирана от Нова телевизия. Там, малко след 18.00 ч., кацна и първата група наши сънародници, напуснали по спешност Израел.
„Към момента няма заявка за евакуация на дипломати”, каза още Габриел. И категорично заяви позицията на страната ни за случващото се Израел – властите у нас строго осъждат нападенията там.

Денков: Няма повишен риск от общи заплахи от терористична дейност. Нивото на заплаха е ниско, "трето ниво"

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност. Това каза премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет след извънредното заседание на Националния контратерористичен съвет заради конфликта между Израел и "Хамас", съобщават от БНТ.

Корнелия Нинова: Президентът проспа войната в Украйна, сега не предприема никакви мерки. Трябва да свика КСНС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Тя заяви в предаването „120 минути“ по bTV, че той не е свикван от година и половина.

Пеeвски: При криза реакциите на институциите са от ключово значение за гарантиране сигурността на хората

Благодаря за бързата и адекватна реакция на вицепремиера Мария Габриел и министъра на транспорта Георги Гвоздейков, които заедно с ръководството на Народното събрание направиха необходимото, българските граждани, блокирани след терористичното нападение срещу държавата Израел, да се приберат у дома невредими. Това казва в изпратена до медиите позиция депутатът от ДПС, цитиран от novini.bg.

Правителственият самолет, пратен да евакуира българи от Израел, кацна на летище "София" (ВИДЕО)

Правителственият "Еърбъс", изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, кацна току що на летище "София", съобщават от БНТ.

Виолета Комитова: Много от допуснатите грешки в София могат да бъдат поправени. Голяма част от тях дори без пари

„Винаги, когато управлението не се справя с поставените задачи, възникват протести. През 2021 г. протестите бяха политически насочени към мен, аз ги провокирах с разкритията си за парите за АМ „Тракия”, за пътната поддръжка и за свлачищата. Провокирах ги, защото направих тези разкрития. Позицията ми на служебен министър беше да браня парите на всички данъкоплатци. Две години по-късно нито един министър не може да се справи с тази задача – парите са във фирмите, а ремонтите ги няма. Този капан беше заложен от управлението на ГЕРБ преди мен. Всеки, който иска да работи, може да продължи, но има заложени препятствия това да се повтаря”. Това заяви кандидатът за кмет на София и бивш служебен регионален министър Виолета Комитова в ефира на Нова телевизия.

Гешев за атаките срещу Израел: Мерзък акт на нечовечност

Бившият главен прокурор Иван Гешев коментира атаките на "Хамас" срещу Израел на страницата си в социалната мрежа X.

Бисер Бинев: Блокадите ще останат, докато териториалните планове не бъдат изтеглени

Председателят на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица изток" Бисер Бинев заяви пред БНР, че блокадите на енергетици и миньори ще продължат, докато се стигне до изпълнение на исканията и по-конкретно - до изтеглянето на териториалните планове. Ако правителството реши да не ги изтегля, тогава може да се стигне и до ефективни стачни действия:
"Ще се съберем всички протестиращи енергетици и миньори и ще вземем следващо решение какво ще правим, може би ще преминем към ефективни стачни действия".

Костадин Костадинов: Въглищните централи в "Марица-Изток" не трябва да бъдат пипани. Трябва да работят до 2100 г.

Въглищните централи в комплекса "Марица-Изток" не трябва да бъдат пипани, това го заявихме ясно и категорично. Те трябва да работят до 2100 г., когато би трябвало, според проучванията, да се изчерпят залежите от лигнитни въглища. Това каза на среща в Хасково лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БТА

Христо Иванов: Добре е акад. Денков и Мария Габриел да разговарят. Рано е за крайни оценки за работата на министрите

Рано е да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри, изказа мнение пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
"Този състав на кабинета беше излъчен в диалог между акад. Денков и Мария Габриел. Трябва да чуем тях. Нито една от двете политически сили, които стоят зад правителството, няма достатъчно гласове, за да наложи един или друг състав на МС. Ще трябва да разговаряме. Добре е преди всичко акад. Денков и Мария Габриел да разговарят. Разбира се, там, където някой не си върши работата и за това има обективни оценки, ще се търси подобряване на решението".

Александър Николов: Без въглищните централи е невъзможно да се балансира системата в зимните месеци

"Териториалните планове ще окажат влияние върху цялата енергетика, обаче се решава отново на парче. Няма конструкция, в която това да води до нещо добро". Това заяви пред БНР Александър Николов - бивш министър на енергетиката.

Протестиращите се готвят за стачка, блокадите остават

На магистрала "Тракия" се провежда своеобразно общо събрание на протестиращите миньори и енергетици от комплекса "Марица-Изток". На място са и представители от другите блокади, като на този етап се обединиха около решението от понеделник или най-късно вторник да започне подписка по рудници и цехове за започване на ефективни стачни действия, информират от БНР

Тошко Йорданов: Сваля се правителството и след това има много опции, включително избори, което може би е най-доброто

"Колкото по-бързо изчезне това правителство, толкова по-добре. То е заченато в грях, мръсно правителство от хора, които до преди 6-7 месеца се арестуваха един друг". Това заяви пред БНР Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН.
"Сваля се правителството и след това има много опции, включително избори, което може би е най-доброто. Сигурен съм, че при едни нови избори разположението на силите няма да е същото и тези, които се целунаха с ГЕРБ и ДПС ще отидат там, където им е мястото. Никой няма да има гласовете да управлява сам. Ще има различно разместване, нови преговори, ново раздаване на мандати, по нов начин построяване на управленска програма. Не мисля, че тази сглобка трябва да управлява вечно, особено по този начин. Нито едно от нещата, които са направени, не са полезни", коментира той.
В предаването "Неделя 150" Тошко Йорданов коментира и протеста на енергетици и миньори. Той подчерта, че споразумение няма, защото няма съгласие от двете страни. По думите му не всички протестиращи са съгласни и част от тях не са се подписали под документа.
"Изтеглянето на териториалните планове е, за съжаление, може би единственото решение, защото другата алтернатива е – България ще вземе, дори не трябва да се казва, че България ще вземе пари по Плана за възстановяване и устойчивост, този 1,7 млрд. евро ще отидат във фирмите на 10 човека – това не е България, това не е развитие на икономиката. ГЕРБ извършваха финансови машинации през посредници с изнасяне на пари в сакове, докато ПП, и в момента ГЕРБ им помагат в тази посока, извършват кражби през законово уреждане. Приемаме План за възстановяване и устойчивост, който си позволяваме след това да напишем такива правила, че парите, които ще дойдат, ще влязат в 10 конкретни фирми на "наши хора" и по този начин се краде законно, но кражбата си е кражба".

Крум Зарков за споразумението с протестиращите: Това е текст, в който всяка точка противоречи на предишната

Съветникът на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков заяви пред БНР, че правната стойност на подписаното споразумение между властта и протестиращите енергетици и миньори е съмнителна, а същността му – неразбираема.

Двама загинали при катастрофа в Шуменско

Двама шофьори на леки автомобили са загинали при тежка катастрофа на територията на област Шумен, съобщават от полицията, цитирани от bTV.

Станишев: Сега има набор от бюрократично събрани от министерствата приоритети. Ние бяхме коалиция с ясна програма

Аз разбирам от коалиционно управление. Има огромна разлика между управлението от 2005-2009 г., като функциониране на коалицията и това, което е днес. Те сами се определиха като сглобка. Това коментира в предаването „Събуди се” бившият премиер Сергей Станишев.

Заради нападението на "Хамас" над Израел: Денков свиква заседание на Националния контратерористичен център

Премиерът Денков свиква заседание на Националния контратерористичен център днес в 18 часа в Министерския съвет. Причината е нападението на движението „Хамас“ над Израел, съобщиха от пресслужбата на МС.
Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.
Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавна агенция „Разузнаване“, служба „Военно разузнаване“ и служба „Военна полиция“ към Министерството на отбраната.

Влак уби 14-годишно момиче край Пловдив

Момиче на 14 години е загинало, след като е било блъснато от влак, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Пловдив, цитирани от БТА.

Вигенин: Парламентът буквално е смачкан. Има едно мнозинство, което се сглоби на база интереси на лидерите

Ситуацията в Близкия изток е безпрецедентна - такива мащабни действия даже не е имало в периода на сериозна военна конфронтация. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" и зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин.

Ивайло Мирчев: Преговорите с енергетиците на гърба си ги изнесе с лидерството си примерът Денков, а не Пеевски

ДПС участва в евроатлантическото мнозинство и това е ясно отдавна. Няма как промените в Конституцията да минат без ДПС. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) за БТА. Времето е ясно и тихо на повечето места, слънчево е.

Хекимян: Нямаше да приема номинацията от друга партия

„ГЕРБ в момента са партията, която за пореден път е спечелила национални избори. С тази си сила и експертизата, която има в Столична община, ще можем да променим града към по-добро. Нямаше да приема номинацията от друга партия”. Това заяви пред NOVA кандидатът за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян.

В София кацна първият пътнически самолет, излетял от Израел

Преди броени минути на Летище София кацна и първия самолет от Тел Авив след началото на ескалацията на напрежението между Израел и Палестина, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъммм

    11 1 Отговор
    Какво да им гледам едни и същи всеки ден. Боклук до боклука.
  • 2 Гориил

    8 0 Отговор
    Както обикновено, на българите се предлага подкуп.Но това е път за никъде.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кремък

    1 1 Отговор
    Боко се пери с час по математика,но забравя,че преди това ще има час по телефонно звънене,в който ще му припомнят,че Галя от посолствоТО събира цифрите в Парламента.
    Затова Про100Киро си върти синджирчето на пръста.
  • 6 Велко

    2 1 Отговор
    Трябва да се пълнят чекмеджета и шкафчета на агент Буда и крадеца Бойко!ПЛАЩАНЕ ЗА БРОЙКА,БОЙКО!
  • 7 5757

    0 0 Отговор
    Методи е бил шеф покрай живков, а бойко покрай методи е намазал в симеоново и вуйчо му, на майка му брат. Всичко е връзки и преди и сега, което на запад е друго. Явяват се и ако ви одобрят ви приемат, но при положение издържите теста, а тук даваш, хвааш връзки и си живееш в охолство, а робите на
  • 8 ХХХХ

    0 0 Отговор
    Бойко е ученик в 1ви клас, не го халайте челяка ва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол