Last news in Fakti

5 Март, 2024 23:20 1 021 10

Важните новини във ФАКТИ на 05.03.2024 г.

  • николай денков-
  • цветанка андреева-
  • кирил петков-
  • нидал алгафари-
  • депутати-
  • ваня григорова-
  • любомир стефанов-
  • боряна димитрова-
  • настимир ананиев-
  • иван демерджиев-
  • иван таков-
  • антон хекимян-
  • илхан кючюк-
  • пп-дб-
  • премер-
  • добромир живков-
  • димитър ганев-
  • пътна гарта-
  • пожар-
  • страхил делийски-
  • дубай-
  • контрабандно злато

"Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система", коментира още акад. Денков

Важните новини във ФАКТИ на 05.03.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Николай Денков: Оставката ми е спазване на дадена дума. Кабинетът ще продължи да работи, докато се избере новият състав

През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме миналия юни. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков, цитиран от БНТ.

Цветанка Андреева: Споразумението, което ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ, е много по-добрият вариант за държавата

Споразумението, което ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ, е не просто спасителен вариант, а е много по-добрият вариант за държавата и за двата основни участника в управлението. Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева. Тя коментира още:

Кирил Петков: За нас е отговорната позиция да опитаме всичко да не ходим на избори, защото на никой не му трябва

Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България", начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков в парламента. Той коментира проекта на споразумение на ГЕРБ-СДС за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения, предават от БТА.

Алгафари: Пред ГЕРБ и пред Борисов стоят 4-5 варианта, които може да се разиграят. Докато пред ПП има един избор

Ще успеят ли управляващите да намерят компромис, след като и ГЕРБ-СДС представиха своето предложение за коалиционно споразумение, или се върви към избори? По темата в "Интервюто в Новините на NOVA" своята гледна точка изложиха политологът Милен Любенов и политическият коментатор Нидал Алгафари.

Утре депутатите гласуват оставката на Денков

Очаква се парламентът да гласува проект на решение за приемане на оставката на министър-председателя. Това е точка първа в проектопрограмата за работа на парламента за утре, публикувана на сайта на Народното събрание, предават от БТА.

Ваня Григорова: Проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта

На заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС, което се проведе днес, беше разгледан проектът на бюджет на Столична община за 2024 г. Общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова за пореден път обърна внимание, че в разчетите не са отразени компенсациите за градския транспорт от държавния бюджет, съобщават от пресцентъра на БСП. "89 млн. лв. са средствата, които следва да покрият разходите по дейността и да осигурят нормална печалба на дружествата в размер на 5%. Недопустимо е финансови потоци, които със сигурност ще постъпят в Столична община, да не бъдат включени в бюджета ѝ, каза Ваня Григорова. В проекта не са предвидени и средствата за увеличение на заплатите на транспортните работници - 15% от 1 март 2024 г., макар че вече беше подписано споразумение със синдикатите. В същото споразумение е записано, че ще бъде въведена нова бонусна система, за функционирането на която също са необходими средства, а такива няма в бюджета на СО".

Любомир Стефанов: Споразумението вкарва ДПС в управлението "през задната вратичка", но изолира и "Възраждане", и ИТН

Ротация ще има, защото тези партии не са дошли толкова трудно на власт, за да хвърлят оставка. Очевидно е, че не искат избори. Това каза в "Лице в лице" по bTV политологът Димитър Аврамов.

Боряна Димитрова: ПП-ДБ като че ли се страхуват да не се окажат изгубени в превода. Времето работи в полза на ГЕРБ

Нещата се развиват динамично от два месеца, но въпреки тази динамика нещата тъпчат на място. Виждаме различни тактики от управляващите партньори, но без съществено отместване. Това каза в "Още от деня" по БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Настимир Ананиев: В предложението на ГЕРБ видях едно много хитро оставяне на вратичка да се ползват "Възраждане" и ИТН

С подадената оставка от страна на акад. Николай Денков ние спазихме поетите ангажименти. Надявам се и другите да спазят своите ангажименти. Не виждам никакво бързане в тази работа, просто изпълняваме дадената дума. Това заяви в "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Настимир Ананиев, който коментира темата за подадената оставка от премиера Николай Денков и предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение.

Демерджиев: Вътрешният министър досега не е дал никакви отговори по случая „Нотариуса“ и неговото убийство

Г-н Сарафов сега ли провидя това, което се случва в прокуратурата, сега ли се ужаси, че с мними свидетели може да бъде повдигнато обвинение на всеки без законен повод и доказателства? За Калин Стоянов въпросът е защо няма отговори, свързани с теча на информация, с начина, по който съпругата на Мартин Божанов се озова в ГДБОП, правена ли е проверка, има ли резултати? Той дължи отговори за това дали полицаи са охранявали тези клубове и на какво основание“.

Иван Таков: "Позитано" в последните години е сграда призрак. Моята битка е за спасяването на БСП и на лявата идея

Трябва да сме пределно ясни - аз битка с "Позитано" не водя. Моята и на моите другари битка е за спасяването на БСП и на лявата идея. Това каза лидерът на БСП - София в интервю за вестник "24 часа"

Хекимян: Бюджетът на Столична община е бюджет на липсите. Може да се вдигнат цените на билетите и картите

Знакова реч. Еднозначна. Всяка негова дума беше право в целта. За пореден път Борисов показа какво е да си истински държавник и лидер. Това каза в интервю за "Денят на живо" по NovaNews председателят на групата общински съветници на ГЕРБ-СДС в София Антон Хекимян.

Илхан Кючюк посрещна делегация от Узбекистан в ЕП

Евродепутатът Илхан Кючюк проведе среща на високо ниво с делегация от Узбекистан, на която бяха обсъдени редица възможности за свързаността между ЕС и Централна Азия и развитието на нов геоикономически стратегически коридор между Брюксел и Ташкент, съобщиха от пресцентъра на българския евродепутат.

Акад. Денков е депозирал оставката си в НС

Премиерът Николай Денков е депозирал оставката си в Народното събрание, съобщиха от Министерския съвет.

ПП-ДБ: Приемаме резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към конструктивен диалог

Парламентарната група на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ приема резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. Това обясняват в позиция от ПП-ДБ, цитирани от Нова телевизия.

Николай Денков след срещата със Светлана Тихановска: Демократичните правила лесно могат да бъдат "счупени"

„Беларус е тъжен пример за това как в една развита европейска държава, с много добро образование, наука, технологии и развита икономика, може да бъдат „счупени“ демократичните правила и резултатът да бъде установяването на
диктатура".

„Маркет линкс“: Ротация ще има

Ще се стигне до някакво писмено споразумение и механизмът на ротацията ще бъде извървян докрай, прогнозира пред БНР социологът Добромир Живков, изпълнителен директор на агенция "Маркет линкс" и уточни, че не е в интерес на нито една от политическите сили да предизвиква нов парламентарен вот.

Според социолога в момента има игра на очертаване на териториите:

"И игра на червените линии, които отделните политически лидери и партиите не биха искали да престъпват. Те се очертават дори и през обективизирането им през отделни партийни документи - меморандум срещу коалиционно споразумение".

Съдебната реформа, регулаторите, законодателни промени - това успя да върне темата назад, след като това управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигна много важни неща досега, подчерта Живков и коментира:

"Сега отново са на етап по-тежко противопоставяне. Другата перспектива е, че все пак ще се случи едно преразпределение на властови ресурси в страната и през регулаторите, и през законодателните промени, които предстоят. Така че тук сме свидетели на една такава битка между ГЕРБ и ПП-ДБ".

Добромир Живков прогнозира смяна на министри от кабинета "Денков" с нови, излъчени от ГЕРБ:

"Изглежда логично да видим повече министри от ГЕРБ. Делян Пеевски го заяви, че не искат министри, а и не би стояло добре имиджово ДПС да имат министри в кабинета "Габриел".

ДПС иска да реализира капитализация на политическото си влияние през регулаторите, смята социологът.

"Те от години засилват влиянието си в регулатори, в служби и най-вече в съдебната система. Тук е ключът - ГЕРБ и ДПС не искат да правят отстъпки, но ще се наложи и те се опитват да минимизират потенциалните за тях негативи. Защото, ако ПП-ДБ значително увеличат присъствието си в тези важни за управлението на страната органи, тогава могат да подлежат на разкритие някои съмнителни действия на предишните управляващи за години назад. Тук можем да видим естествения инстинкт за самосъхранение и у ГЕРБ, и у ДПС", уточни той.

Димитър Ганев: С това споразумение на ГЕРБ не се поставят условия, които не биха били приети от ПП-ДБ

Намираме се в един процес, който е преговорен и започна с меморандума на ПП-ДБ. Предложението на ГЕРБ е контрапредложение, при коeто, ако се завърши процесът и се постигне консенсус, ще бъде на основата на общо споразумение, без значение от наименованието. Това ще бъде типично коалиционно споразумение с типична коалиция. Това каза социологът Димитър Ганев в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" по повод споразумението за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България", което бе представено от партията на Бойко Борисов по-рано днес.

Хакери предлагат в ebay "изчезналата" Пътна карта между България и "Газпром"

"Тази "ПЪТНА КАРТА" ще ви трябва ли или да я хвърляме?".

Пожар горя в пивоварната на "Каменица" в Хасково

На сигнал за пожар в хале на пивоварната "Каменица" в Северната индустриална зона на Хасково днес към 10:00 часа бяха изпратени два екипа огнеборци. Служители на дружеството бяха изведени от склада за продукция, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково.

Страхил Делийски: Ходовете на ГЕРБ показват, че мисли за избори

"Да, няма да ходим на избори следващите два, три месеца, но ходовете на ГЕРБ и поведението, че се мисли за избори, а не за 4-годишен мандат, е повече от очевидно". Това прогнозира в интервю пред БНР политологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Страхил Делийски.

Денков за предложението на ГЕРБ: Добро начало на истински преговори. Крайният резултат-когато всичко е на масата

Премиерът Николай Денков заяви, че все още не се е запознал с предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение, но това, че има документ на масата за преговори е добро начало, съобщават от БНТ.

Главният секретар на МВР води делегация на Световна полицейска среща в Дубай

Българска делегация, водена от главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, участва в Световния форум по покана на главнокомандващия на полицията в Дубай генерал-лейтенант Абдула ал Марри. Това съобщиха от МВР.

Златен дъжд по границите: Митничари са открили и задържали 14 кг контрабандно злато само през януари и февруари

Близо 4 пъти повече златни изделия задържаха митническите служители през първите два месеца на годината в сравнение със същия период на предишната година, съобщиха от Агенция "Митници".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    6 2 Отговор
    Важното е че мистър "йес" ни закопа за въздушния шенге със стотици хиляди бежанци от ес и след това ще отиде в пенсия. Позор!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 асдф

    2 1 Отговор
    От известно време , почти не влизам да чета статиите свързани с партиите на “сглобката“ . От тях не идв, нито се чува нещо хубаво и обнадеждаващо за обикновенните хора . Те там нещо си се борят по между си , но това касае само тях и техните кръгове ,за нас е все едно дали ще са тия или ония , те са еднакви в еничарството . Изобщо не искам да ги слушам за техните “партньори и съюзници“, те са такива само и единствено за тях лично , защото ги държат на власт и им позволяват да източват парите държавата . Ако стане въпрос за народа им , смисълът на това , което ще кажат е като в чалга песента ...за вас “Пари нема , действайте !“
  • 5 така така

    6 0 Отговор
    Комунизмът ще победи фашизма!
  • 6 Оооооо неразумний Кооокооо

    6 2 Отговор
    Денков и дума, все едно , Денков и морал!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 коментар

    4 2 Отговор
    И какво от това, че Денко си е подал оставката? Неговата оставка нищо не решава, дори напротив. Сега Герб ще командири отново, при това с любезното мазно турско кафе на Шиши Пеевски. За това ли викахте и висяхте в студ и пек вие заблудени жълтопаветници? Как сте сега, когато вашите избранници делят и ще продължат да делят с Герб и ДПС?
  • 9 Будител

    1 0 Отговор
    най после.....то голямо мъдруване беше....
  • 10 Будител

    2 0 Отговор
    "Небето към всички е предано,
    земята обаче не е:
    на север - сурова и ледена,
    на юг - адска жега и пек;
    у нас пък сред нивите къдрави
    се люшнал златистият клас...
    Защо се оплаквате, българи?
    Та раят е слязъл при нас!
    Горите - любовници хубави -
    целували луди глави,
    все още сънуват хайдутите,
    легенди Балканът мълви...
    И ужким от майки сме кърмени,
    но де е синовната чест?
    Забравихме себе си, българи,
    от чуждите чакаме жест...
    Дали към Европа ни водиха?
    И шапките кой ни крои?
    Обръщат се в гроба войводите,
    легенди Балканът мълви!
    И кръстят се старците, мъдрите,
    а младите пият от яд...
    Къде сте се дянали, българи?
    Поетите срамно мълчат!
    Платена с Батак и Перущица
    е нашата нежна земя.
    Но вече бастуни са пушките
    и бурени смучат пръстта.
    ...Сивушка и Белчо заколихме,
    а нивите чакат орач!
    Цинизмът в душите оголени
    е нашият страшен палач....
    Протягаме длан като просяци
    и чакаме помощ от вън...
    Да знаеха наште апостоли
    как лесно се будим от сън!
    Във себе си - страшни, разгърдени -
    ще стрелят отново - от гняв!
    Защо се продавате, българи?
    От Левски не ви ли е грях?
    И слиза от знамето лъвчето,
    а долар е новият герб -
    започва безмилостно дъвчене
    на скъп, ала вносен пипер.
    Ах, как ни отива разсърдени,
    ала безобидни - така,
    че хем да сме нещичко българи
    и хем да крещим „СВОБОДА".
    ...Небето към всички е предано,
    земята обаче не е:
    внезапните земетресения
    смущават доброто спане!
    Земята ни прави на въглени,
    тресе се от срам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол