Last news in Fakti

2 Юли, 2024 22:30 1 708 4

Важните новини във ФАКТИ на 02.07.2024 г.

  • николай марков-
  • андрей ковачев-
  • паметник-
  • росен желязков-
  • удавяне-
  • кирил петков-
  • димитър аврамов-
  • иво инджов-
  • георги свиленски-
  • румен радев-
  • сюзан моллаюсеин-
  • темида-
  • корман исмаилов-
  • албена пекова-
  • иванка димитрова-
  • гражданска отговорност-
  • нои-
  • депутат-
  • тирове-
  • загинал

Целите на тази организация не са били партийни, нито идеални

Важните новини във ФАКТИ на 02.07.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Николай Марков срещу "Величие": От днес прекратявам моето участие

"От днес прекратявам моето участие във всички срещи с обществеността, организирани от ПП "Величие"!"

Андрей Ковачев към Терзиев: Оставка! Колко поколения още трябва да чакат паметник на загиналите ни предци

Потресен съм и отвратен от решението на кмета на София Васил Терзиев да прекрати конкурса за възстановяване на паметта на нашите загинали предци за Освобождението и Обединението на Отечеството ни.

Васил Терзиев еднолично спря възстановяването на Паметника на Първи и Шести пехотни полкове

Столичният кмет Васил Терзиев прекрати процедурата по възстановяването на Паметника на Първи и Шести пехотни полкове в София. Самосиндикалното разпореждане на кмета противоречи с решението на Столичния общински съвет от 18.12.2014 г. за възстановяване на паметника.

В 13 часа в сряда гласуват правителството с Росен Желязков

В 13 часа гласуват правителството с Росен Желязков. Това показва Проекта за програма на парламента, публикувана на сайта на НС.

Морски спасители спасиха 8 души от масово удавяне на български плаж

Морски спасители спасиха 8 души от масово удавяне на български плаж. Бурното море взе няколко жертви през почивните дни.

Николай Марков изригна за "Величие": И не позволявайте глупци да Ви водят за носа! С долнопробните си лъжи

Приказките от селски вечеринки оказват силно влияние върху слабите духове! Немощните. Но истинската работа се прави от знаещи и можещи личности. От образовани и смели хора, а не от полуграмотни индивиди с болни амбиции и напълно извратено свръх его.

От ПП-ДБ обявиха: Всички в зала и всички срещу кабинета на ГЕРБ

Единодушно решихме, че няма как да подкрепим така предложеното правителство. Аргументите ще бъдат представени утре в пленарна зала, обяви акад. Николай Денков (“Продължаваме Промяната”).

Политолог: Култът към личността на Бойко Борисов крепи ГЕРБ

ГЕРБ е партия построена върху култа към личността на Бойко Борисов.

Доц. Иво Инджов: Това правителство на ГЕРБ ще е много зависимо от ДПС

Оттук нататък това правителство ще е много зависимо от Делян Пеевски и ДПС, защото правителство на малцинството, каквото предлага ГЕРБ, трябва да бъде подкрепено от една основна политическа сила и това е ДПС, естествено трябват още 7-8 депутати.

Георги Свиленски призова социалистите да подкрепят Корнелия Нинова за следващ мандат начело на БСП

Уважаеми социалисти, издигайте масово Нинова за председател, нека да види сегашното ръководство, което е погазило устава, кой искате да е начело на партията. Корнелия Нинова може да се кандидатира отново за председател на БСП. Социалистите утре няма да подкрепят правителството на ГЕРБ.

Румен Радев: Аз предложих на ГЕРБ правителство на малцинството

По време на консултациите пред всяка партия повдигах въпроса за предложението им за формула за съставяне на кабинет. Аз не съм изненадан от това предложение на ГЕРБ, защото по време на консултациите с тях на моите въпроси те изразиха разочарованието си, че не могат да предложат правителство заради липсата на подкрепа от партиите. Аз посочих, че има правителства на малцинството по света. Това обаче изисква отговорност и политическа смелост. Нормално е те да предложат такова правителство. Да, носи рискове и е нещо ново за нашата политическа система. Изисква отговорност и политическа смелост. Зависи от реакциите на партиите в парламента – дали ще се поеме подход за решаване на някои най-важни задачи или ще се отива отново на предсрочни избори.

Сюзан Моллаюсеин: Всички в ДПС очакват Ахмед Доган да излезе с позиция

"Всички депесари си задават въпроса какво се случва в партията и очакват почетният председател да излезе с позиция. Това е нашият призив".

Постоянен арест за обвинения в шпионаж в ТЕЦ „Марица Изток 2” украинец

Софийският апелативен съд остави в ареста обвинения в шпионаж 23-годишен украински гражданин Даниил Зинченко. Той бе задържан и обвинен за шпионаж в ТЕЦ „Марица Изток 2”.

Корман Исмаилов: Страх тресе ДПС, Доган изпусна нещата

Страх тресе ДПС. Говоря за апарата. Това заяви пред БНР Корман Исмаилов, бивш председател на младежката организация на Движението за права и свободи.

Специалист по конституционно право предупреди лидерката на "Величие", че може да влезе в затвора

Пътьом само да предупредя "лидерката" на "Величие" - някоя си Албена Пекова. Тя била искала партийната субсидия, защото имала нужда, понеже си била продала къщата за 84 хил. евро и ги била "инвестирала" в "Исторически парк" на "идеолога" на "Величие" Михайлов срещу обещание за луксозен имот с 2 дка двор, но не го получила и сега живеела в полусрутена барака с външна тоалетна.

Иванка Димитрова - депутат, но във Франция!

Тази сутрин видях българката Иванка Димитрова по Нова ТВ. Чувал съм за нея, но не я познавам лично. Направи ми силно впечатление. Жена с излъчване, с отличен български език, с който голяма част от депутатите в София не са способни да се изразяват. Може би поради това не допускат българи от чужбина да взимат участие в българската политика. Да защитаваш идеите на френските националисти, за спасение на европейската цивилизация от настъпателния политически ислям е необходима чиста биография, смелост и култура, които стават все по-рядко явление.

Проблем с полиците "Гражданска отговорност"! Системата се срина

Проблем в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата на застрахователните компании в страната. Проблемът е блокирал издаването на полиците по задължителната за водачите "Гражданска отговорност". Системата не работи от събота.

Председателят на "Величие" Албена Пекова, измамена от Ивелин Михайлов, искала от НС да ѝ плати субсидията

Председателят по документи на "Величие", обявена като такава и в официалния сайт на партията, Албена Пекова се е обаждала на стационарен телефон на Администрация в Народното събрания, за да пита кога ще се изплаща партийната субсидия, съобщават от "Труд".

НОИ хвана измами с пенсии

Българи, които са подали документи за отпускане на пенсия, по време на сключването на трудовия договор и през периода, за който са подавани за тях данни за осигурителен стаж и доход, са се намирали в чужбина и не са упражнявали реално трудова дейност в съответното дружество в България.

Това са установили проверки на НОИ Варна. Част от тези хора са „наети“ като хигиенист и общ работник, а начисляваното им възнаграждение е изплащано на упълномощено лице. Това са само част от измамите със средства от бюджета на общественото осигуряване, пише в бюлетина на Националния осигурителен институт.

При друг случай са издавани документи от осигурители, в които се посочват некоректни данни за условия на труд и са предлагани неоснователно зачитане на стаж от първа или втора категория, вписвани са периоди, за които няма данни в първични документи и във ведомостите за заплати, че лицата са работили.

Констатирани са случаи, при които след установена липса на ведомости в правоприемници на осигурители, се издават удостоверения от бивши служители.

Установени са и лица, регистрирани като земеделски производители, които са извън страната и „дистанционно“ обработват земеделски земи, които в повечето случаи са „синори“ или са отдадени за обработка към земеделски кооперации. Засаждат се земеделски култури през зимата и се реализира продукция в количество, което не задоволява дори минимално потребление за двучленно семейство.

През май 2020 г., във връзка с декларирани от лице, представляващо 91 дружества по Закона за задълженията и договорите, са възложени проверки на контролните органи на ТП на НОИ - Варна на дружествата. Проверките обхващат обстоятелства за промяна на „съответното ТП на НОИ“. В хода на проверките представляващият дружествата декларира, че те имат търговски обекти в цялата страна, придобил е дружествата през март 2020 г. (по време на COVID пандемията) с намерение да внася мебели от Китай в момент, в който това е невъзможно.

При декларирането на тези обстоятелства и последвалия анализ на фактическата обстановка (обявено извънредно положение) от контролните органи са извършени допълнителни проверки и е установено, че се наемат лица през март и април 2020 г. и непосредствено след сключване на трудовите договори, лицата излизат във „временна неработоспособност“. Посетен е посоченият в документите адрес във Варна и е установено, че не се извършва дейност и няма наети лица, полагащи труд.

Така не се приема, че регионалният офис в града е „съответното ТП на НОИ“ и към момента няма основание за представяне на документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност във Варна. В резултат на извършените проверки, със споразумения от есента на 2020 г. дружествата са прекратени и не са продължили своята „дейност“, а по представените в ТП на НОИ - Варна документи не са изплатени парични обезщетения. За проверките е уведомено ЦУ на НОИ, поради възможността документите за изплащане на парични обезщетения да бъдат представени в друго „съответно“ териториално поделение. Така е предотвратена възможна злоупотреба със средства на ДОО.

Установено е, че чрез упълномощено лице, с квалифициран електронен подпис (КЕП) се подават данни за сключени трудови договори и за осигурителен стаж и доход. Представят се и документи за изплащане на парични обезщетения за наети лица. Тези действия се извършват след смъртта на едноличния собственик и управител на дружествата, като от името на починалия собственик се подписват и се разрешават отпуски, освобождават се лица.

При извършените проверки и от събраните доказателства и сведения е установено, че лицата, назначени в едно и също дружество, не се познават помежду си. Други пък не се познават дори с управителя, а трети (по предоставени от тях сведения) са се срещали с него след смъртта му.

Установено е, че лица „работят“ в транспортна фирма, без дружеството да има или ползва автомобили, няма и издадени лицензи за превозвач. Други лица са назначавани за печатари, без да има печатарски машини. Има и такива, които по документи са работили в офис като технически сътрудници, но всъщност няма нито офиси, нито техника. Реално те не са извършвали трудова дейност. за която да подлежат на осигуряване по смисъла на КСО.

С цел получаване на по-висок размер на парично обезщетение за безработица е установено, че са назначавани на длъжности лица без те да притежават необходимата квалификация (главен счетоводител, рехабилитатор, офис мениджър).

Депутат от "Величие": Ръководството седи в една стая, депутатите в друга. Изчезна доверието помежду ни

В парламентарната ни група има разлом, който само слепец не може да види. Това заяви народният представител Красимира Катинчарова, която заедно с Ивелин Михайлов направи изявление във фейсбук страницата „Свободен глас“, предават от БТА. Ръководството седи в една стая, депутатите в друга стая. Това, което ни пречи да работим, е изчезналото доверие помежду ни. Ние сме длъжни да продължим да работим за тези, които ни изпратиха там, каза депутатът.

Два тира се удариха на магистрала "Тракия", колоната от автомобили е километрична

Два тира се удариха на магистрала "Тракия" на 155-и километър между отбивките за Белозем и Първомай.

Служител на мобилен оператор загина при токов удар

Окръжната прокуратура в Габрово разследва трудова злополука, при която е загинал 39-годишен мъж, техник към един от мобилните оператори. Той бил покосен от токов удар при отстраняване на повреда.

В последния работен ден на миналата седмица техникът се отзовал на сигнал за прекъсване на интернет връзката. При опит да установи повредата в жилищен блок в града се случил инцидент, при който бил покосен от токов удар.

На мястото на трудовата злополука са извършени два огледа, посочват от Окръжната прокуратура в Габрово, която работи по досъдебното производство.

Назначени са две експертизи с цел изясняване на обстоятелствата – освен съдебно-медицинска, и такава, която да отговори на въпроса - спазени ли са правилата за безопасност и охрана на труда.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИЛНО СЕ РАЗСМЯХ!

    3 0 Отговор
    Вече не е необходимо да ходя в Сатиричния. Достатъчно е да прочета поредната новина за рицаря на Светлината и повелител на цялата Вселена подполковник проф.д-р Марков. След което започвам да се смея от сърце!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тъпа Мара се побара

    0 0 Отговор
    Треперещото гласче което чете......Бореца срещу корупцията! Нигра се!
  • 4 Тъпа Мара се побара

    1 0 Отговор
    Поне сега ще има за кофе...даже и за кюфгаци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол