28 Юли, 2024 21:45 1 573 0

Важните новини във ФАКТИ на 28.07.2024 г.

  • жертви-
  • янаки стоилов-
  • румен радев-
  • николай нанков-
  • стефан софиянски-
  • отец никанор-
  • кмет-
  • росен йорданов-
  • калин стоянов-
  • делян добрев-
  • прокурор наталия николова-
  • областен управител-
  • николай радулов-
  • илхан кючюк-
  • измама-
  • драгомир стойнев-
  • атанас атанасов-
  • тошко йорданов-
  • александър джартов-
  • андрей райчев-
  • величие-
  • ваня григорова-
  • екатерина михайлова-
  • цветлин йовчев

На местопроизшествието са открити две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента. Предстои извършването на действия по разпознаването им.

Важните новини във ФАКТИ на 28.07.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Жертвите на взривовете край Елин Пелин са вече четири

Малко след 10.30 часа, под ръководството на Окръжна прокуратура – София – следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР, започнаха оглед на складовете край Елин Пелин, в които в четвъртък привечер възникнаха неконтролируеми експлозии на пиротехнически изделия и последва пожар. Това съобщават от БНТ.
На местопроизшествието са открити две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента. Предстои извършването на действия по разпознаването им, съобщиха за "По света и у нас" от Прокуратурата.

Янаки Стоилов за съдебната реформа: Движим се в кръг, вместо да постигаме резултати, които да могат да се измерят

Съдебната реформа не може да бъде изчерпана с нормативни уредби, дори в Конституцията. Има много аспекти на реформата, които засягат гражданите и юридическите лица. Обикновено тези, които най-много говорят за съдебна реформа, не говорят за крайния резултат. Движим се в кръг, вместо да постигаме реални резултати, които да могат да се измерят. А ако не могат да се измерят, то оценките са повече субективни. Главният прокурор е установен в Конституцията като самостоятелен орган. Това се отчита при решението. Това заяви проф. Янаки Стоилов, член на Конституционния съд, пред bTV,цитиран от novini.bg

Радев връчва третия мандат на ИТН в понеделник

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на "Има такъв народ", съобщиха от пресцентъра на президентството, цитирани от БНТ.

Николай Нанков за кмета на София: Ако беше Пинокио, носът му вече щеше да е прокопал новия тунел за метрото

"Ако кметът на София беше Пинокио, носът му вече щеше да е прокопал новия тунел за метрото". Това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш регионален министър Николай Нанков, цитиран от "Фокус".

Стефан Софиянски: От Бойко Борисов започна кризата с местата в детските градини

В едно управление винаги важна е единността, затова съм против квотния принцип. Целите трябва да са общи, нужна е комуникация. Това заяви бившият кмет на София Стефан Софиянски в ефира на bTV, цитиран от novini.bg

Отец Никанор за загиналия доц. Шишков: Светъл, ведър човек. Още от дете беше невероятен приятел

Петър Шишков беше един от най-добрите специалисти по пиротехника, които имахме. Работеше и извън страната. Познавахме се от деца, учихме заедно, от ученик имаше интерес към пиротехниката. Това сподели отец Никанор за своя приятел доц. Петър Шишков, който загина по време на взривовете край Елин Пелин. В ефира на „На фокус” той допълни, че дъщерята на преподавателя също е имала интерес към занаята на баща си и му е помагала в работата.
„Поддържахме редовен контакт с него. Той беше общителен, светъл, ведър човек. Още от дете беше невероятен приятел.
„Не съществуват думи, които биха помогнали на съпругата му”, смята отец Никанор.

Кметът на Елин Пелин: В складовете не е имало боеприпаси. Не съм спорил с министър Калин Стоянов

Познавам доц. Шишков като професионалист. В недоумение съм как се стигна до този инцидент. Виждал съм винаги прецизност в неговата работа и в тази на собственика на фирмата. Това заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в ефира на bTV, цитиран от novini.bg.

Росен Йорданов: Партиите трябва да престанат да говорят за „пожар в къщата“ - всичко е зле, другите са гадни

Спортът и културата винаги са били посланици на сближаването. Не мисля, че трябва да сме толкова тежки нихилисти. В България не се живее лошо. Политиците трябва да сменят разказа.

Калин Стоянов: Ще поискаме от ЕС самолет за гасене на пожара на българо-гръцката граница

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БНР
Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана
Страната ни разполага само с военните хеликоптери, които и сега участват в гасенето, но, по думите на вътрешния министър, самолет би бил далеч по-ефективен:
"Ще поискаме самолет, който действително, аз се убедих как в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между шест и седем тона вода. Тоест, ние вече задвижихме този механизъм, предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата този самолет ще може да заработи във вторник".

Делян Добрев: Ако зависеше от Асен Василев, никога нямаше да влезем в еврозоната. Бюджетите му бяха стъкмистика

Излязоха данните на ЕК за бюджетните дефицити на държавите в съюза.
От нея се вижда, че в последния ден на Асен Василев като финансов министър (вярвам, че повече никога няма да бъде такъв), България регистрира най-високия бюджетен дефицит от 2010 (финансовата криза) досега.
Защо ли?

Прокурор Николова за драмата край Елин Пелин: Разпитани са 8 свидетели. Ще проверим и версията за умишлено деяние

Едва днес имахме възможност да приближим основната част на складовото помещение на фирмата, близо до сервизното помещение, откъдето направихме оглед на местопроизшествието. По време на огледа бяха открити две тела, и двете силно овъглени. Единият труп категорично е на мъж. Телата са откарани за аутопсия и съдебно-медицинска експертиза, която ще стане най-вероятно утре, както и за идентификация с ДНК анализ. Едното тяло бе намерено под бетонен елемент, затиснато и доста по-овъглено от другото. И двете тела бяха близо до сервизното помещение. Това заяви окръжният прокурор на София Наталия Николова, цитирана от novini.bg.

Областният управител на София-област ще се срещне с общинските власти в Елин Пелин заради взривовете

В изпълнение на разпорежданията на министър-председателя Димитър Главчев и съгласно законовите правомощия на областния управител на София област Силвия Арнаутска в сградата на Областната администрация на областта ще се състои работна среща с представители на държавните институции в Софийска област и общинските власти в Елин Пелин. Това съобщиха от областната администрация за БТА.

Николай Радулов за взривовете в Елин Пелин: Заключението обикновено е "човешка грешка" и се приписва на загиналия

При взривове като тези в Елин Пелин винаги е много трудно да се установи реалната причина. Последният такъв случай, който си спомням е от Мъглиж в цеховете на Арсенал, където пак имаше много силни взривове, а синът на собственика също загина в пожара. Заключението на експертите след такъв инцидент много често е едно и също поради липсата на доказателства заради силния взрив, а то е „човешка грешка“. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Илхан Кючюк: Имало е натиск от аватарите на г-н Пеевски да не бъда избран за председател на Правната комисия в ЕП

Новоизбраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани, обеща той в интервю пред БНР.

Опити за измама: Хора от Гара Елин Пелин декларират повече щети от реално нанесените

Продължава описът на щетите в село Елин Пелин след взривовете на складове с фойерверки. 30 къщи са посетени от местната власт. Ще бъдат обиколени още 100 адреса. Описите ще бъдат предадени на Комисията по бедствия и аварии. Кога и в какъв размер ще са помощите ще стане ясно в понеделник.
Кметът на Гара Елин Пелин Вяра Вучкова заяви пред NOVA, че вече има опити за измама - хора, които декларират повече щети от реално нанесените от взривните вълни.

Драгомир Стойнев: Третият мандат за нас е шанс за връщане на здравия разум и стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета.

Атанас Атанасов: Наясно сме с тактиката на ГЕРБ "Разделяй и владей", която се прилага спрямо нас

Шансовете за реализация на третия мандат са малки, но би могло да се случи чудо. Това коментира в "Неделя 150" на БНР зам.-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов от ПП-ДБ, цитиран от novini.bg.

Тошко Йорданов: Конституционният съд е трябвало да свали всички конституционни промени, а не само частичните

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че хората трябва да решат дали искат екзотични партии в следващия парламент. "Каквото решат хората, така че това си е тяхно решение - ако искат могат да влязат ловци на дракони и преследвачи на таласъми", коментира той пред БНТ, цитиран от news.bg.

Джартов за пожара на българо-гръцката граница: Няма нужда от евакуация на хората от най-близките населени места

За момента успяваме да контролираме достатъчно пожара на българо-гръцката граница, за да не навлезе неконтролируемо, вятърът непрекъснато променя посоката си, каза в „Неделя 150“ на БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БТА.

Андрей Райчев: В страната винаги се излъчват лицемерни правителства

Няма да можем да излезем от политическата криза.

Ивелин Михайлов: Аз ще водя парламентарната група на "Величие" в новия парламент

"Величие" ще влезе в битката за 51-ото Народно събрание. Имам желание да бъде кандидат за депутат и водач на парламентарната група на "Величие".

Ваня Григорова: Резултатът от изборите в София беше манипулиран

„Ще обжалваме. Имаме седем дневен срок, но не е ясно от кога. В петък беше публикувано съобщение от две изречения на сайта на съда, но самото решение все още не е качено. Така че - ние не знаем какви са основанията на съда да пренебрегне многобройните експертизи, които бяха извършени.“

Екатерина Михайлова: Решението на КС беше очаквано

„Измененията в Конституцията не бяха само по отношение на съдебната система, а и на служебната власт. Конституционният съд възстанови някои от правомощията на президента. Възстановиха му права да връща назначения в съдебната власт”.

Цветлин Йовчев: Случилото се в Елин Пелин не е престъпление, ще останат следи

„Системата за ранно оповестяване трябва да се използва адекватно. В момента това, което ние имаме, е по-скоро една платформа. Тя може да се изпълни със съдържание, когато имаме ясно дефинирани функции какво трябва да се направи. Тоест, при какъв сценарий какво съобщение да се пусне. Персоналът, който трябва да реагира и да се събере в Кризисния център, не е обучен”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол