16 Август, 2024 23:30 2 014 3

Важните новини във ФАКТИ на 16.08.2024 г.

  • прокуратура-
  • джевдет чакъров-
  • министри-
  • яхта-
  • нси-
  • стойчо стойчев-
  • борислав сандов-
  • адвокат-
  • делян пеевски-
  • пожар-
  • 19 август-
  • слави василев-
  • диана дамянова-
  • горица грънчарова-кожарева-
  • авионамс-
  • работа-
  • итн-
  • блъснат-
  • миролюба бенатова-
  • атанас запрянов-
  • загинал-
  • аец козлодуй-
  • лена бориславова-
  • божидар божанов-
  • катастрофа

Развитие на казуса около фалита на КТБ

Важните новини във ФАКТИ на 16.08.2024 г. - 1
Снимка: Архив

Близки до Доган зоват прокуратурата да иска имунитета на Пеевски след разкритията на Цветан Василев

След изнесените вчера от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на Корпоративна търговска банка и заеми, свързани с председателя на ДПС Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят почетния му председател Ахмед Доган и нечленуващи в парламентарната група на Движението, призоваха изпълняващия функциите на главен прокурор за конкретни действия срещу Пеевски.

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовен кабинет, за да се решават проблемите, да заработи ПВУ

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров, цитиран от БНР.

Кои министри от кабинета "Главчев" са изявили желание да продължат в служебния кабинет "Кожарева"?

Три дни до крайния срок, в който номинираният за служебен премиер Горица Кожарева трябва да обяви състава на служебния си кабинет. Най-късно в понеделник тя трябва да представи пред президента Румен Радев предложенията за министри.
Няколко са имената, за които със сигурност се знае, че ще запазят поста си и в следващия служебен кабинет, съобщават от Нова телевизия. За оставане във ведомството първа потвърди финансовият министър Людмила Петкова. Освен нея, още трима със сигурност остават. Това са министърът на икономиката Петко Николов, образователният министър Галин Цоков, както и земеделският министър Георги Тахов.
Готовност да продължат работата си са изразили министърът на здравеопазването Галя Кондева, правосъдният министър Мария Павлова, министърът на отбраната Атанас Запрянов, министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, транспортният министър Георги Гвоздейков, както и този на културата - Найден Тодоров.
Работата си биха продължили и министърът на енергетиката Владимир Малинов, на околната среда и водите Петър Димитров, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.
По неофициална информация е възможно постът външен министър да заеме Иван Кондов, който е дипломат от кариерата и вече е заемал този пост във втория служебен кабинет на Гълъб Донев.

Без покана за участие в кабинета е вътрешният министър Калин Стоянов. Това заяви самият той преди дни.

МEDIAMALL: Това ли е "Mr. Mouse", собственост на Mr. Wolf? (СНИМКИ)

MEDIAMALL успя да се сдобие с ексклузивни снимки и видео на предполагаемата ултралуксозна яхта, собственост на задържания за 72 часа по-рано днес олигарх и дясна ръка на Ахмед Доган Румен Гайтански - Вълка. Според информация на медията ни, луксозната яхта пребивава в марината на “Порто Карас” от няколко години, като през последните месеци Румен Вълка е имал намерението да я закара на пристанище в Южна Франция или в някой от курортите на Турция.
Както сами може да видите от снимките огромната лодка е над 80 фута и макар да не е някакъв нов модел, е изключително респектираща. Тя е регистрирана под чужд флаг и носи името “Mr. Mouse”.Наши източници твърдят, че именно това е лодката, с която Гайтански няколко пъти е развеждал лидера на ДПС, Ахмед Доган, както и редица други известни български политици и олигарси.
Към настоящия момент “Mr. Mouse” е най-голямата яхта, акостирала на пристанището на Порто Карас, където има поне още 15 луксозни яхти, собственост на българи.

От НСИ отчетоха: Животът е поскъпнал с 2,4% за една година

След 3 месеца на дефлация, тенденцията се обръща. И за юли Националната статистика отчита инфлация – в размер на 0.8%. Ако сравняваме нивата на цените с тези от предходния месец юни, най-фрапантно е поскъпването на международните полети – с близо 30 на сто. В разгара на лятото, с между 15 и 20% се покачват и още от цените на услугите в сектор „Туризъм“, информират от Нова телевизия.
Ако теглим чертата за година, изчисленията през юли показват, че животът е поскъпнал с 2,4 на сто.
Поевтиняване има при топлата вода от ТЕЦ-овете, както и при пелетите. Надолу, макар и само с около 3%, вървят и цените на дрехите.

И тъй като зимата все още е далеч, поевтиняване макар и с по-бавни темпове се отчита при някои видове топлина, включително – тази нужна за подгряване на водата. Надолу, макар и само с около 3%, вървят и цените на дрехите.

Стойчо Стойчев: За убийството на архитекта на сглобката никой нищо не казва и не пита

Хората ще запомнят 50-ия парламент със скандалите, каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев.

Борислав Сандов: 60% от водата се губи, докато стигне до чешмите на хората

60% от водата, която влиза в канализацията, се губи, докато стигне до чешмите на хората. Проблемът се задълбочава в последните 10-15 години, въпреки че точно в тези години се наляха милиарди в тази сфера, основно средства по Оперативна програма "Околна среда“. Това каза екологът и бивш министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Адвокатът на Гайтански: Той няма как да подбуди главния изпълнителен директор да извърши такова присвояване

"Истината е, че Румен Гайтански вчера сутринта се свърза с разследващите инспектори от Комисията за ПК и се уговори със съответния разследващ инспектор в комисията да се яви вчера следобед в 14.30. Заедно с колегата Красимир Донков, отидоха в комисията и бяха върнати от входа с уговорката да се явят днес в 15.00 часа. Това всичко е описано, има съответните телефонни разговори и днес заедно с колегата Донков Румен Гайтански се е явил в Комисията за ПК, за да се извършат следствени действия предявяване на постановление за привличане в качеството на обвиняем с дата вчера". Това заяви адвокатът на Румен Гайтански-Вълка Константин Симеонов за "По света и у нас".
Абсолютно не може да се разбере такова обвинение, защото той няма как да подбуди главния изпълнителен директор да извърши такова присвояване", беше категоричен адвокатът на Вълка.

Пеевски на среща с Главния мюфтия. Обсъдена бе ролята на вероизповеданията в страната

Председателят на ДПС Делян Пеевски се срещна с Главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи и главния секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, съобщават от Нова телевизия. На срещата те обсъдиха ролята на вероизповеданията в България, в частност мюсюлманското.
Всички участници бяха категорични, че е необходимо обединение на хората с мюсюлманско вероизповедание, които да утвърждават традиционните семейни ценности и да възпитават децата в духа на тези ценности.

След огнения ад във Воден: КРС да поеме отговорност заради неработещата система BG Alert

За оставките на ръководството на Комисията за регулиране на съобщенията настояват от Асоциацията за защита на потребителите. Причината е, че при огнения ад в село Воден системата за предупреждения BG Alert не проработи, съобщават от БНТ.
"От КРС, които първи трябва да знаят защо системата BG Alert във Воден не се е задействала, са чакали да минат цели 12 дни от огнената стихия и тогава са изпратили имейл на мобилните оператори да ги питат къде имат обхват в района", посочват от Асоциацията.

От 19 август: Германски вагони с климатик тръгват по направленията София - Варна и Варна - София

От понеделник, 19 август, четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в столицата в 10:00 часа, а други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09:25 часа. Това съобщиха от пресцентъра на „Български държавни железници“, цитирани от БТА.

Слави Василев: Докато Радев не се включи активно в политиката, Борисов ще продължава да управлява индиректно

Краят на Делян Пеевски е налице! Това каза пред БНР политологът Слави Василев и коментира:

Диана Дамянова: Петков и Борисов дават податки за търсене на нестандартен премиер

Не знам дали президентът Румен Радев е "Мистър Кеш", нямам данни, но президентът има голям принос ние да изглеждаме зле в очите на света и това заради неговата геополитическа концепция. Това са едни 8 млрд. лв., които България няма да усвои. И това е политическа причина да има равноотдалечен премиер. Тази идея на Петков е много, много разумна и двамата с Борисов дават податки за търсене на нестандартен ход. 4 задачи сред тях ПВР и през това време да се успокои политическата обстановка.

Кирил Петков: Сенчестият Пеевски опитва да сплаши г-жа Горица Кожарева

Пеевски се опитва да сплаши г-жа Горица Кожарева. Това написа във фейсбук Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Няма проблем със заплатите в "Авионамс"

Като цяло дружеството "Авионамс" винаги е изплащало в срок трудовите възнаграждения, както и задълженията си към бюджета и своите доставчици през последните 10 години, и посочи, че не е налице съществено забавяне на възнагражденията с повече от два месеца. На 2 юли 2024 г. е извършено плащане в размер на една нетна минимална заплата от заплатите за май, дължими на служителите до 30 юни, а доплащането на заплатата за май е направено през юли. Възнагражденията за юни, дължими към 31 юли, са изцяло изплатени на 13 август.

Стартира работата по предизборната платформа на обединената левица

Представители на обединените леви, лявоцентристки и родолюбиви партии се събраха на “Позитано” 20, за да обсъдят подготовката на предизборната платформа на коалицията за предсрочните парламентарни избори. Това съобщават от пресцентъра на БСП.
Теми като мира в Украйна, развитието на ядрената енергетика, преразглеждането на Зелената сделка, проблемите в образованието и здравеопазването, качеството на живот в отделните населени места бяха очертани като водещи в предстоящите дискусии.
На срещата беше решено десетте работни групи по основните приоритети да започнат работа от следващата седмица, като първи ще направят своите срещи тези по социална и демографска политика, по образование, наука и култура и по здравеопазване.
Амбицията е в първите дни на септември предизборната платформа да бъде представена за обществено обсъждане.

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Александър Вълчев обяви, че внасят промени в Закона за предучилищното и училищното образование, тъй като в приетите наскоро промени не включват непълнолетните между 16 и 18 години, които не продължават обучението си, а това - по думите му, е най-уязвимата възраст.

Трамвай блъсна мъж в София

Трамвай е блъснал мъж в София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 13 часа в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III".

Миролюба Бенатова: Калин Стоянов налага цензура в медиите

МВР свали сайт, пълен с журналистическо съдържание, без никакво обяснение. Това, че министър Стоянов нарича сайта фалшив, още няма силата на експертиза.

Министър Запрянов: Военната помощ за Украйна я доставяме чрез авиационен и жп транспорт

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза, че не е бил информиран за подготовката и публикуваното на видеоклипа, с който Информационния център на ведомството се опита да рекламира военната професия и заради който е бил освободен директорът на центъра.

Работник загина след токов удар в Бургас

Строителен работник е починал при трудов инцидент след удар от ток при монтаж на арматурни железа в Бургас.

Гуцанов: В енергетиката сме свидетели на некомпетентност и слугинаж

"Кой и защо разреши Пети блок да се зарежда с друго ядрено гориво? Откакто бяха подписани тези договори, някой беше ли наясно, че касетите за старото ядрено гориво за Пети блок са 48, с шест повече от отколкото за ново ядрено гориво за Шести блок, които са 42? Което значи, че имаме повече отработено ядрено гориво. Тоест имаме един огромен процент повече отработено ядрено гориво. Всички са наясно че американската страна - Уестингхаус, не поемат никакъв ангажимент за отработеното ядрено гориво. Как се подписват тези договори, първо със стари енергийни ресурси, каквито са в Пети блок? Какво е това безумие на което сме свидетели? Вие не сте били министър по това време, но кой е този, който е направил подобно национално предателство към интересите на Република България?"

Лена Бориславова към ГЕРБ-СДС: Не пазете шефа на КОНПИ, колеги!

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова след ваканцията депутатите да приемат важни законопроекти и решения, сред които промени в Закона за съдебната власт, правилата за избор на нов състав на антикорупционната комисия и оставката на председателя ѝ Антон Славчев. Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Лена Бориславова.

Божидар Божанов: Това, което Калин Стоянов прави в момента, е непочтено

„След като сайтът „Ново начало“ беше свален от хостинг компанията научихме, че това е по искане на ГДБОП, но от хостинга отказаха да ни предоставят повече информация. Поради това се обадих на шефа на „Киберпрестъпност“, с който сме в работна комуникация от години, за да го попитам дали младежите от „Да, България“ са извършили някакво законово нарушение. Не получих такава информация, благодарих му и му затворих“, обясни Божидар Божанов.

Кола се обърна по таван край Несебър, водачът е с опасност за живота

54-годишен софиянец пострада след като автомобила му се преобърна на пътя Равда-Несебър, на около 200 метра преди светофара в посока "Слънчев бряг". Сигналът е подаден в 08.55 ч. на тел.112. Екипът на NOVA в Бургас му оказа първа помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хей

    6 0 Отговор
    Намаля парата и мафията се самоизяжда. На кой му дреме!?

    Коментиран от #2

  • 2 Изкам

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хей":

    Да се изпозастрелят всички които се правят на големи бизнесмени.Какви бизнесмени сте бе смешници?Вие сте крадци и измамници.Бизнесмени били.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол