Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 23:00 724 4

Важните новини във ФАКТИ на 22.11.2022 г.

  • президентска република-
  • лукойл-
  • мигранти-
  • сива икономика-
  • катастрофа-
  • румен гечев

Връзката между политическата класа и българите е скъсана и доказателство за това е все по-малкият процент гласуващи, казва евродепутатът

Важните новини във ФАКТИ на 22.11.2022 г. - 1

Иво Христов директно поиска президентска република

"Конституционната реформа ми се струва неизбежна и тя трябва да е в духа на президентската република. Сегашната Конституция очевидно е изчерпана", каза евродепутатът и началник на кабинета на Румен Радев през първия му мандат Иво Христов пред радио"Фокус" по темата за политическата криза, в която е попаднала България.

"Всички медии и партии работят срещу тази идея и тя не може да се случи. Тя ще се случи по най-трудния начин, с изхабена енергия, защото хората са уморени и обезверени.

"Тя, Конституцията прояви много отрицателни черти на обществото ни - партизанщина, склонност към корупция, неуважение към закона, които родиха и днешната политическа безизходица. Тази безизходица не може да бъде решена с механизмите на сегашната конституция. Тези механизми могат да акушират още няколко краткотрайни и разочароващи правителства, но не и да дадат стратегическа перспектива за изход от тази ситуация", допълни евродепутатът.

За да им дискусия, трябва да има култура на дискусията, общ стремеж към истината и отчитане на всички аргументи, а това не винаги е факт в България, смята Христов.

"Консултациите при президента е част от процедурата, но не виждам резултата от тях. Смешното е че при толкова партии в парламента, самата процедура се проточва и дотяга на зрителите, а това е част от разпада на парламентарната република", каза още евродепутатът.

Връзката между политическата класа и българите очевидно е скъсана и доказателство за това е все по-малкият процент гласуващи. Хората не вярват на търговците на политическата сергия. Затова и няма дебат, защото няма вяра в търговците на обещания, а медиите не стимулират процесите, стана ясно от думите на Христов.

По отношение на тревожното настъпление на зависимостта на човека от техниката, в това число и изкуствения интелект, като единствен български участник в Конференцията за изкуствения интелект в Брюксел, Иво Христов каза: "Тревожна е общата еволюция на човешкия род към все по-голяма зависимост от техниката, все по-безкритична вяра в информацията от мрежите и от Интернет. Най-кошмарният сценарий за човечеството е очертан от един Нобелов лауреат, който казва, че това е свят, в който единствен критерий за истината ще бъде онова, което поднася Гугъл".

Тече разслоение във всички общества на хора, които са технически грамотни и се справят с все по-дигитализираната ни среда и такива, които поради възраст или поради различно образование, са маргинализирани, става ясно от думите на Христов.

"Държа да уточня, че "дигитално грамотен", не означава по-умен, а "маргинализиран", не е синоним на невеж. Често хора с хуманитарно мислене и съзерцателна природа имат резерви към този дигитализиран свят. Това е новото деление, което забелязвам", каза евродепутатът.

Свръхочакванията са, че изкуственият интелект ще прави това, което човешкият не успява. Тоест, че ще надрасне възможностите на природния интелект, но тъкмо в това са и рисковете", каза Христов и допълни: "Неотдавна съветник на Илон Мъск каза, че изкуственият интелект ще бъде най-висшето, но и последно творение на човешката цивилизация, защото ще умее да прави всичко по-добре от нас и постепенно творението ще измести твореца. Отначало в отделни дейности, а в дългосрочен план - като биологичен вид. Затова трябва да обмисляме всяка иновация, за това стана дума и на дебата в Брюксел".

Ивайло Мирчев: Само тази година Лукойл ни дължи 180 млн. евро корпоративен данък

С действията си служебният кабинет показва ясно как България продължава да е завладяна държава… държавата на Лукойл. Остава усещането, че няма независими институции, които следват закона и европейската политика, а такива готови да задоволят всяка руска прищявка. Лукойл не е отстъпил пред българското правителство като е обещал да плаща данъци. Лукойл се връща към старата схема, в която не плащаше никакви данъци, но за сметка на това настоява сега България да наруши европейските санкции и спокойно да продава на европейския пазар на цени, с които да унищожи конкуренцията. В регламента, чл. 18 ясно е написано, че е забранен износа към трети страни на петролни продукти от руски нефт. Това написа във фейсбук Ивайло Мирчев.

Нов екшън с мигранти, гонка по улиците на Бургас

Поредна акция на МВР срещу нелегалните мигранти в страната. Този път e имало гонка с полицията в Бургас.

Ренета Инджова: Ще стигнем до президентско управление, но по лошия начин

Ще стигнем до президентско управление, но по лошия начин. Това каза Ренета Инджова, първият служебен министър-председател, пред Радио "Фокус".

"Играчите така искаха взаимно да се излъжат и нас да излъжат, че се получи служебна победа на президента. Вижда се в поведението, което има към тях, че политическата структура и партийният елит представляват абсолютно несъстоятелни образования, които в стремежа да си осигурят не са гледали въобще ги представляват, не са гледали, че няма да ги задоволи електоралният резултат, защото този резултат им е много. Те се опитват да ни лъжат, че искат да правят правителство. Самите те знаят, че не могат да го направят, а ние на свой ред се оставихме да бъдем заблуждавани", смята тя.

По думите ѝ българският народ поддържа в политиците, че иска от тях правителство, а всъщност и той не иска, защото знае, че още повече ще се влошат нещата при едно редовно правителство. Инджова обърна внимание, че в момента се намираме в състоянието на нагряваната жаба в гореща вода, която не мърда докато дойде краят.

"Ние така или иначе до президентско управление ще стигнем, защото политическата логика не може да бъде лъгана. Хората можете да ги лъжете колкото си искате, но политическият процес е обективно зададен исторически ход на нещата, него не можете да го излъжете. Проблемът е, че рано или късно ще се стигне до това, но когато се стига по този идиотски начин, по който ние ще го направим, защото това не е нито законов, нито съзнателно приет от обществото като консенсус и като обществен договор, нито подготвяме институциите да заработят по този начин, защото те въобще ги няма. С други думи ще се установи една противоположност на сегашния модел на управление, но той няма да бъде постигнат със съзнателните усилия на обществото, а ще бъде един изроден продукт", изтъкна тя.

59,8% от българите: В сивата икономика се правят добри пари

Национално представително изследване на учени от Института по философия и социология при БАН изчисли Индекс на толерантността на българина към сивите практики. Той стъпва на 30 индикатора, пише "24 часа".

Година след трагедията на АМ "Струма": Говорят оцелели и близки на загиналите

Утре се навършва една година от един от най-жестоките пътни инциденти, определен от разследващите като непозната по своя мащаб трагедия. През нощта на 23 ноември миналата година автобус с туристи от Северна Македония, които се връщат от екскурзия в Истанбул, катастрофира на магистрала "Струма". При инцидента загинаха 46 души, съобщи БНТ.

Румен Гечев посочи основния приоритет на БСП

„Притеснени сме от политическото развитие и отношението между партиите. Още от началото заявихме, че основен приоритет е бюджетът за 2023-та година. Това е свързано с редовно правителство или внасяне на проектобюджет от сегашното. Но колегите от служебното правителство отказват, макар да бяха заявили, че имат 3 варианта. Това ни поставя в много тежка ситуация, тъй като единственото, което можем да направим, е при обсъждането на предложеното от тях удължаване на бюджета за 22-ра година, да опитаме да направим промени. И точно за това ще настояваме, за да се върнем към приоритетите на българското общество. Да се гарантират промени, които биха съответствали на новите ценови равнища и покупателната способност.“


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 генчо

    1 3 Отговор
    не мерси,няма нужда от еднолична диктатура
  • 2 бгбг

    2 2 Отговор
    иво дето нарече българите дебили и е роден в съветския съюз пордъжник на радев ам червен другар си е само бесилка за такива предатели
  • 3 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Кой ли слуша някакъв нищожник какви ги припява на балалайка руска .......
  • 4 въпросченце

    0 2 Отговор
    Ха ха, тоя дето се води главниядебилорододобник ли , той ли бил казал нещо си ????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол