Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 23:30 1 373 1

Важните новини във ФАКТИ на 21.11.2023 г.

  • наказания-
  • пп-дб-
  • красен станчев-
  • нов закон-
  • мартин димитров-
  • шофьор-
  • румен овчаров-
  • европейската комисия-
  • кирил петков-
  • мария габриел-
  • тристранен съвет-
  • иван таков-
  • борис попиванов-
  • комисия по отбрана-
  • милен керемедчиев-
  • николай денков-
  • корнелия нинова-
  • виктор димчев-
  • кирил вътев-
  • калоян методиев-
  • асен василев-
  • лукойл-
  • д-р александър симидчиев-
  • шенген-
  • калин стоянов

Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители на реда - един командир на отделение и двама старши полицаи, които са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка, обясни директорът на СДВР Любомир Николов

Важните новини във ФАКТИ на 21.11.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Факт са първите наказания за полицаи след протеста срещу БФС

Факт са първите наказания за полицейско насилие на протеста срещу БФС миналата седмица, се разбра на брифинг днес.

ПП-ДБ искат парламентарна комисия да провери действията на МВР по време на протеста срещу БФС в София

ПП-ДБ внесе в деловодството на НС проект за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи, извършени на 16 ноември 2023 г., показва справка на интернет страницата на парламента. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов, съобщават от БНР.

Красен Станчев: Бюджетът може да бъде доста по-балансиран. Може да има по-малък дефицит или изобщо да няма такъв

Бюджетът вероятно ще бъде изпълнен в първите месеци, но после не е ясно какво става, обясни пред БНР Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. Според него тези параметри на държавните финанси създават напрежение в коалицията.
"Най-притеснителното е, че се използват критерии като три процента дефицит. Бюджетът може да бъде доста по-балансиран. Може да има по-малък дефицит или изобщо да няма такъв".

Чисто нов закон за БНБ като подготовка за влизането ни в еврозоната

Страната ни се готви за влизане в еврозоната с чисто нов закон за БНБ, съобщават от Нова телевизия. Подготвеният от финансовото министерство проект предвижда с приемането на еврото страната ни на практика да излезе от валутния борд, който действа у нас от 1997 година. Левът ни първо беше вързан към германската марка, а след това към единната европейска валута.
Новите правила за Централната банка забраняват членове на партии, депутати и общински съветница да работят там. На БНБ ще бъде забранено и да иска или да приема каквито и да било указания от правителства или от други структури в Евросъюза. С влизането в еврозоната банките у нас вече ще се контролират и от БНБ, и от Европейската централна банка.

Мартин Димитров: Когато един министър не се справя, винаги се сменя. В политиката трябва да се носи отговорност

В политиката трябва да се носи отговорност. Продължаваме да искаме оставката на вътрешния министър. В такава разгорещена обстановка министърът не може да бъде на кино. Имаше полицаи, които превишиха правата си на този протест, бяха малтретирани невинни хора и отговорност за това носи министърът на вътрешните работи. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров по повод случилото се на протеста срещу ръководството на БФС в София на 16 ноември. Тогава се стигна до ескалация на напрежението и сблъсъци между протестиращи и полиция, при което имаше десетки пострадали.

Шофьор пробва да подкупи катаджии с 1750 лв. Пуснал парите в багажника на патрулката

32-годишен мъж от София пробва да подкупи пътни полицаи с 1750 лв. Той е спрян за проверка и е отказал да бъде подложен на тестове за алкохол и дрога, разказват от Нова телевизия.
След това пуснал пачката с банкноти в багажника на патрулката. Водачът е изглеждал видимо неадекватен. До момента няма данни да е известен на служителите на реда.

Румен Овчаров: Програмата максимум на групата Д2 плюс Борисов е намиране на купувач и продажба на „Лукойл“

„Лукойл“ просто са подложени на един примитивен рекет. Ако не платят 700 млн. или 1 млрд. лева ще им спрат дерогацията. Те каквото имат да плащат са си го платили. Има правителство и министър на финансите, който признава загуби на „Лукойл“. Нека да не забравяме, че „Лукойл“ е фирмата, която е инвестирала над 3,5 млрд. лева, откакто е собственик на това дружество. До края на годината „Лукойл“ ще приключи с руския нефт. После нека Асен Василев се чуди откъде ще му дойдат 500 млн. лева в бюджета, защото няма да го има корпоративния данък. Това коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването „Лице в лице“.

Европейската комисия одобри изменения План за възстановяване на България

Европейската комисия одобри променения План за възстановяване и устойчивост на България. Понастоящем планът е на стойност 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), съобщават от БТА.

Кирил Петков: Калин Стоянов не е разговарял с мен от август, но явно продължава да води добри разговори с други лидери

Калин Стоянов сам призна, че след август не сме имали дори един разговор. Това заяви в коментар за БНТ съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Габриел: Всеки министър е одобрен от мен и Денков. Аз съм политическият представител на ГЕРБ в това правителство

„В рамките на преговорите за този кабинет политическият представител на ГЕРБ съм аз. Важно е да си припомним, че разговорите бяха водени между мен и Денков, защото правителството е „Денков-Габриел”. Всеки министър е одобрен от двамата”. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел по време на брифинг в МС след НСТС, цитирана от Нова телевизия.
„Разбирам, че и министърът на вътрешните работи, и аз, и премиерът Денков проявяваме нулева толерантност към насилие. И вътрешният министър, и премиерът, и заместник министър-председателят казват: „Поздравления за полицаите, които са си свършили добре работата, но и яснота, анализ и понесена отговорност за тези, които са излезли извън правомощията си”, каза още Габриел.

След 6-часово заседание: Тристранката не одобри Бюджет 2024

След рекордно 6-часово заседание социалните партньори не подкрепиха държавния бюджет за следващата година, съобщават от БНТ.

Иван Таков: Тук името Борис Бонев не е толкова важно, колкото са подходът и политиките при избора на председател на СОС

Проблемът при избора на шеф на СОС са подходът и политиките, а не личността, каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по повод блокираната работа на Столичния общински съвет заради невъзможността да бъде избран председател вече второ заседание.

Борис Попиванов: Борис Бонев се очертава като "ябълката на раздора". Ще видим друга кандидатура за шеф на СОС

"Всичко е възможно в такава приповдигната атмосфера, но всяка оставка на министър означава изкушение за партиите, подкрепящи мнозинството, да огледат и другите ресори и да преценят дали не искат и други оставки. Това би могло да се окаже като "кутия на Пандора", от която да излязат много други сътресения за изпълнителната власт. Не ми се струва, че някой има интерес това да се случи, т.е. да се започне с един министър и после другите да кажат защо да не продължим с втори, трети, четвърти".
Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Борис Попиванов .Според него има парадокс в това, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен, но заедно с това той е бил и успешен:

Даваме бронетранспортьори на Украйна, реши Комисията по отбрана в НС

България ще даде бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. Това реши Комисията по отбрана в Народното събрание, съобщават от БНР. В комисията против гласуваха БСП и "Възраждане".

Милен Керемедчиев: Иран стои зад похитителите на българските моряци

Остава неизвестна съдбата на заложниците на "Хамас" и на пленения в Червено море кораб с българи. Връзките с кораба са прекъснати. Българската държава продължава да се опитва да влезе в контакт с властите в Йемен.

Денков: Спортният министър има пълната ми подкрепа. Калин Стоянов тръгна в правилната посока

"Тримата освободени полицаи е знакът, който МВР дава, че насилието не може и не трябва да бъде оставено безнаказано. Трябва да продължат проверките и тези, които биеха хора и протестиращи, да напуснат структурите на вътрешното министерство. Това обаче са малка част от полицаите. Искам горещо да благодаря, че останалите не бяха изкушени от безобразията. Калин Стоянов тръгна в правилната посока, надявам се да извърви пътя до края", каза пред журналисти премиерът Денков, цитиран от Нова телевизия.
Той допълни, че спортният министър има неговата пълна подкрепа. "Не знам защо му искат оставката. Не съм видял нито една причина, поради която той да бъде критикуван", заяви премиерът.

Нинова за скандала между Кирил Петков и МВР- министъра: Утре може да се сложи край на тази мъка с вота на недоверие

Това, което стана днес между Кирил Петков и вътрешния министър е нечувано и невиждано в новата ни история. Партията, която държи мандата на правителството, иска оставката на свой министър, но той не я дава, защото друга част от сглобката стои зад него. Това е дъното в политиката и е още едно доказателство, че тези хора са се събрали за разпределяне на порции власт и пари. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг на БСП, предаде репортер на Novini.bg.

Виктор Димчев: За 2 г. Асен Василев ни докара повече от 20 млрд. лв. нов дълг

За две години почтеният гуру Асен Василев ни докара повече от 20 млрд. лева нов външен дълг. Това написа във "Фейсбук" политическият анализатор Виктор Димчев.

"През следващите две години е планирано тегленето на още поне 20 млрд. лева нов външен дълг.

Така само за първия си 4 годишен мандат промяната ще ни струва между 40 и 50 милиарда, при това без да броим грешките и глупостите.

Цената на соца я платиха нашите родители и дядовци. Цената на прехода я плащаме ние. Цената на измамниците ще плащат и внуците ни, ако въобще има останала държава тогава.

И това не е най-страшното, което ни очаква с новите комунисти начело.

Да си знаете", коментира той.

"Всъщност кой е Кирил Петков в българското правителство, че така умело го ръководи иззад кулисите?", попита още Димчев.

"Нали щяхме да правим промяна и да променим позабравената практика МС да се управлява от партийни централи?", допълва политическият анализатор.

Фермери блокират София в четвъртък! Искат оставката на земеделския министър

Браншови организации на земеделски производители предупредиха, че организират в четвъртък протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, съобщи БНР.

Калоян Методиев: Изявлението на вътрешния министър е нарушение на конституционния ред и е форма на държавен преврат

Изявлението на вътрешния министър: "Недопустимо е политически лидер да се меси в работата на МВР" е форма на държавен преврат. Това е нарушение на конституционния ред и потъпкване на парламентарна демокрация. По тази логика излиза, че всеки министър, шеф на служба или който и да е друг избран започва да работи безконтролно сам за себе си. Редът е точно обратният. Партиите се явяват на избори - гражданите гласуват - партиите ги представляват в парламента - формират мнозинство и зареждат с кадри институциите. Те контролират каква политика провеждат тези кадри и ги управляват. И носят отговорност за действията им. Оценки се пишат на следващите избори. Така функционират европейските държави - министрите са политическа функция. Аман от експерти. Аман от папагали, които повтарят: без политика, без партии, без политиканстване, само гражданско и експертно начало и т.н. Заради това се докарахме дотук. Заради разбиването на партийната система и заобикалянето ѝ чрез купуване на хора, инженеринг и задкулисие.

Асен Василев: Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите. Минималната заплата става 933 лв.

933 лв. става минималната заплата от 1-ви януари, каза Асен Василев по време на заседание на Тристранката. Тази промяна ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета, съобщават от БНТ.

Синдикален лидер в "Лукойл": Държавата е на входа и изхода на рафинерията в Бургас

Дерогацията не е на два етапа, а на един. Ако от 1-ви януари отпаднат квотите за износ, това означава, че тогава настъпва отпадането на дерогацията.

Д-р Александър Симидчиев: Опазването на здравето е в профилактиката. Тя не е в НЗОК, а в МЗ

Опазването на здравето не е в НЗОК, опазването на здравето - ваксинациите и профилактичните програми са в Министерството на здравеопазването.

Андрей Ковачев с прогноза: Шенген се отлага за 2024 година, но не и преди изборите в Австрия

Докато не минат парламентарните избори в Австрия през 2024 не вярвам, че ще влезем в Шенген, каза пред журналисти в Страсбург депутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Калин Стоянов: Всеки, упражнил насилие във вечерта на протеста: полицай или гражданин, ще бъде разследван

Не толерирам и не приемам никаква форма на насилие както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протеста, независимо дали е част от протестиращите, или полицаите, ще бъде разследван и ще понесе съответната отговорност. Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки, както и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще. Това заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщи novini.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол