Last news in Fakti

12 Юни, 2024 23:30 1 161 5

Важните новини във ФАКТИ на 12.06.2024 г.

  • пп-дб-
  • басейн-
  • математика-
  • страхил делийски-
  • евродепутати-
  • проливен дъжд-
  • първан симеонов-
  • илхан андай-
  • илиян василев-
  • божидар божанов-
  • стойчо стойчев-
  • виктория василева-
  • георги свиленски-
  • красен станчев-
  • пламен киров-
  • възраждане-
  • избори-
  • авария-
  • мандат-
  • пожар-
  • нато-
  • нсо-
  • череши-
  • михаил константинов

Лена Бориславова се връща в Народното събрание, но съпругът и и бивш заместник-председател на НС Мирослав Иванов се разделя с него

Важните новини във ФАКТИ на 12.06.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Популярни лица на ПП-ДБ няма да бъдат сред новите 240 депутати в парламента

Знакови лица на ПП-ДБ няма да намерят място в бъдещия национален парламент. Ясни са и тримата им представители в европейския, информират от БНР.
Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта ще са тримата представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" в Европейския парламент.

Трагедия: 4-годишно дете се удави в басейн на хотел в Черноморец

Трагедия на българското Черноморие. 4-годишно момиченце се е удавило в басейна към семеен хотел в Черноморец. То е било оставено без надзор, съобщават от bTV.
Сигнал за инцидента е получен около 18:17 ч. днес. Към местопроизшествието се отправила следствено-оперативна група.

Политическа математика: Има ли варианти за мнозинство в 50-ия парламент?

3 дни след изборите и на фона на заявеното от политическите лидери дотук - има ли възможности за коалиция в 50-ото Народно събрание? Отговорите търсят от БНТ.

Страхил Делийски: Ще се направят абсолютно всички усилия да се случи правителство

Ще се направят абсолютно всички усилия да се случи правителство.

Преференции и откази определят кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент, съобщават от БНР.

Проливен дъжд и градушка във Велико Търново. Кметът на града свика кризисния щаб заради щетите

Проливен дъжд и градушка с размерите на орех се изсипаха над Велико Търново и Арбанаси, съобщават от БНТ.

Първан Симеонов: Вече трети ден ние си говорим за „Величие”, а не за правителството. Това е голям проблем

Обществото не е готово за кабинет ДПС-ГЕРБ. Обществото тихо ще се събира някъде и ще се излее в поредната „Възраждане”, Ваня Григорова, "Величие" или проект на Радев. Резултатът, който тези избори дадоха е, че трябва да се търси вариант, който е легитимен сред по-големи обществени групи. На фона на тази ниска активност сега да има пълноценен политически кабинет ДПС-ГЕРБ е почти самоубийствено от политически план. Решението е нещо по-отдалечено от ярката политика и нещо с по-широка подкрепа. Лошото е, че всичко е пробвано. Това заяви политологът Първан Симеонов в предаването „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg.
"Ние затъваме. Ако някой смята, че начинът, по който българите сега са гласували в една доста русофилска крайност, може да се пребори с натовска крайност, не е вярно. Една крайност не се бори с друга крайност. Единственият начин да се преборят крайните настроения в България е да се появи политически субект, който да улови тези крайни настроения и да ги канализира в проевропейска и пронатовска посока. Тоест, субект, който говори на техния език на тия хора, но да не ги пусне да отидат при „Възраждане” и „Величие”, но който говори на техния език с натовски и европейски послания. Там навремето се целеше Борисов, там вероятно ще се цели и Радев. Несъмнено тези избори са отворена покана за Румен Радев на терен", обобщи той.

Илхан Андай: Защо ПП-ДБ пишат някакви объркани декларации и не искат участие в евроатлантически кабинет?

ДПС постигна рекордни резултати - 49 мандата и второ място на изборите. Днес Делян Пеевски даде заявка да обедини всички прозападни и евроатлантически ориентирани депутати. ДПС дава този тон - България над всичко, но в Западна Европа. Няма как вече ДПС да бъде демонизирано. Има как да се направи редовно правителство с евроатлантическа ориентация.
Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ журналистът Илхан Андай, който коментира изборните резултати, цитиран от novini.bg.
"Делян Пеевски организира брилянта кампания на ДПС. Има отлив на гласовете от Турция, но това не е грешка на Пеевски, защото той не отговаряше за Турция. За Турция отговаряше Джевдет Чакъров. Грандовете в новото Народното събрание - ГЕРБ и ДПС ще съставят правителство. Премиерът ще е достатъчно подготвен професионалист. Не е задължително премиер да е Борисов или Пеевски. Трябва да си зададем обаче въпроса - защо ПП-ДБ пишат някакви объркани декларации, не искат да участват в евроатлантически кабинет и застават на страната на президента Радев", добави Андай.

Илиян Василев: За разлика от Пеевски, Борисов има какво да губи - това е последният път, в който е първи

Мълчанието на Борисов е обяснимо, трябва му време, за да осмисли резултатите от изборите, да договори следващата си стъпка както с вътрешните партньори, така и особено с външните партньори. За разлика от Пеевски, той има какво да губи - това е последният път, в който е първи.

Божидар Божанов: Ние сме най-големият губещ на тези избори – 300 000 гласа, но и ГЕРБ губи 120 000 гласа

Много грешки направихме. Част от тях са и че не можахме да комуникираме с избирателите какво точно правим и какви са целите, които искаме да постигнем. Затова и Христо Иванов подаде оставка веднага след изборите. С тази оставка не свършва нашият анализ на грешките, а започва. Ясно е, че повече от половината ни избиратели са решили да не ни подкрепят. Те не са припознали някой друг, а са си останали вкъщи. Това заяви Божидар Божанов от "Да, България" в предаването „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg
Не сме провели коалиционна среща, на която да обсъдим изборните резултати, призна той.

Стойчо Стойчев: Има предпоставки за правителство, виждаме такива заявки, без "Възраждане"

Случи се каквото очаквахме, с една малка разлика, че двете малки партии показаха малки резултати. Изскочи, като от магическа шапка, един нов политически субект. Не бях чувал за „Величие”. Не знаем какви цели ще преследват. Това заяви политологът Стойчо Стойчев в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg
Аз бях чувал нещо за „Величие”, но в сферата на конспиративните теории. В момента около тях има някакво раздвижване, заяви медийният експерт проф. Георги Лозанов.

Виктория Василева, "Величие": Ако се състави кабинет, той ще е силно зависим от волята на Борисов и Пеевски

"Величие" е изненада за хората, които отказваха да видят какво се случва в страната. Това каза в предаването "Денят на живо" по NovaNews Виктория Василева от партия "Величие", цитирана от novini.bg
Манипулаторите ни разказваха една захаросана приказка как всичко в България е наред, но това са хора, които отказаха да слязат при хората, за да видят колко натрупан скрит гняв има и как те са разочаровани политиците да им обещават едно, а да вършат друго, заяви тя.

Георги Свиленски: Сега предизвикателството е да се избере председател на НС

Ясна и категорична е позицията ни: БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, на Борисов. Ние сме за програмен, национален кабинет, който да се състави, за да реши 3-4 приоритета или задачи, които стоят пред България, подкрепен от максимално много народни представители. Това заяви Георги Свиленски от БСП в ефира на bTV, цитиран от novini.bg.
„Ако ГЕРБ предложат министър-председател Бойко Борисов или Димитър Главчев, БСП няма да е партията, която ще върне Борисов във властта. Трябва да бъдат експерти, а не политици – не Пеевски, Асен Василев, Борисов. Сега предизвикателството е да се избере председател на Народното събрание. Той е не по-малко важен от това какво правителство ще бъде сформирано“, категоричен е той.
„Резултатите от изборите са катастрофални. Не е трудно да констатираш това след такава активност. Ако знаехме защо са такива, нямаше да бъдат такива. Майсторлъкът на политиците е да анализират случилото се и да изведат правилните решения. Никой не очакваше този резултат. И Борисов не очакваше, и „Възраждане“, и „Продължаваме промяната“. Шамарът е за всички. Никога не бях чувал за тази партия „Величие“. Ако имаше нормална изборна активност, такива партии няма как да влязат в парламента“, допълни още той.

Доц. Красен Станчев: ГЕРБ и ДПС нямат перспектива да отиват на нови избори и дори не мислят за това

ГЕРБ и ДПС нямат перспектива да отиват на нови избори и дори не мислят за това.

Проф. Пламен Киров: Може да има проблем с избора на председател на 50-ото Народно събрание

Легитимността на 50-ото Народно събрание ще бъде като на последните два парламента - на 48-ото и на 49-ото Народно събрание. Дори и 5% от избирателите да гласуват, институции ще се формират - парламент, може би и правителство. Такива са правилата на демокрацията. Това заяви пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров.

Москва и Африка са подкрепили "Възраждане" на изборите

Партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ събира най-много гласове от гласувалите в Африка и в Русия.

Ваня Нушева: Най-големият проблем на изборите остават Секционните избирателни комисии

Проблемите около отчитането на вота продължиха с дни. Никой не е учуден от това, че имаше отново огромно количество сгрешени и задраскани протоколи. Тази година обаче ЦИК реши да стимулира членовете на СИК с по 25 лева, ако предадат несбъркани протоколи.

Строител остави столичния квартал "Младост" 1 без топла вода

Авария остави без топла вода ключови места в столичен квартал. При дейности по укрепване на изкоп на новострояща се сграда, извършвани от строителна фирма, е засегнат магистрален топлопровод.

Разногласия по съставяне на листата провалили мандат за ПП-ДБ в Кюстендил

Разграничаването, противопоставянето, дори противоборството по някои от въпросите вътре в коалицията, провалили ПП-ДБ в 10 МИР-Кюстендил и формацията остава без депутат в 50-ото Народно събрание, коментират активисти, съобщи БНР.

Елена Йончева става евродепутат, въпреки петото си място в листата на ДПС и едва 1.38% преференции

ДПС ще има трима депутати в Европейския парламент, но в Брюксел няма да отидат тези, които бяха на челните две места в листата - съпредседателят Джевдет Чакъров и Искра Михайлова. Чакъров, който беше водач и третата в листата - дългогодишният евродепутат Искра Михайлова, най-вероятно ще се откажат от местата си в европарламента, съобщи "Капитал", като се позова на информация от централата на ДПС'

Пожар в бързия влак Бургас - София, пътниците са евакуирани

Пожар е пламнал в бързия влак Бургас - София. Огънят е тръгнал от локомотива. Инцидентът е станал на жп гара "Владимир Павлов", която е товарна гара в Бургас, научи bTV от свои източници. Инцидентът е станал около 15:05 часа преди входния сигнал на гара "Владимир Павлов" в западната част на Бургас.

Атанас Запрянов заминава за Брюксел за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО

Министърът на отбраната на Република България Атанас Запрянов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 13 и 14 юни в Брюксел, Кралство Белгия.

НСО обяви подробности за инцидента с двамата служители на службата

Двамата служители на Национална служба за охрана (НСО) имат наранявания след тренировка на полигон. Инцидентът е станал в понеделник по време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон „Столник“-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, осколки от обвивката на куршуми след рикошет нараняват леко двама служители на НСО.

Черешите в района на Кюстендил ще бъдат охранявани от жандармерия и гранична полиция

За поредна година в охраната на реколтата от череши в Кюстендилско се включват служители на Жандармерията и на "Гранична полиция", съобщиха от регионалната дирекция на МВР, цитирани от БТА.

Михаил Константинов: В тези избори има само две изненади. Първата е прекрасното представяне на ДПС. Втората е „Величие“

В тези избори има само две изненади. Първата е прекрасното представяне на ДПС. Втората е „Величие“. Имаме и най-ниската избирателна активност за Народно събрание досега. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в „Твоят ден“ по NovaNews.
Бившият председател на ЦИК Александър Андреев е на мнение, че „машинното гласуване в този си вид не функционира както трябва“. Той подчерта многото грешки при подаването на протоколите.
"Не ги карайте да смятат. Само да пишат това, което са прочели като съдържание на бюлетината и да запишат колко бюлетини са преброили, но не ги карайте да смятат. В Информационно обслужване се справят прекрасно с всички аритметични действия при изборния процес", каза проф. Константинов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Както е казал поета...

    1 0 Отговор
    Кой каза? Другари? И ДАМИ И ГОСПОДА.
  • 3 Раята и правоверните

    1 0 Отговор
    Чакат решенито на Сарая.
  • 4 Милиционер от Горно Нанадолнище козар.

    1 0 Отговор
    Не е милиционер от Петльово бърдо.
  • 5 Кой от кой

    0 0 Отговор
    Се надпреварва да пазпродава телата и душите на тоя убит народ сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол