Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 23:30 1 793 8

Важните новини във ФАКТИ на 09.11.2023 г.

  • парламент-
  • вот на недоверие-
  • харалан александров-
  • кт подкрепа-
  • първан симеонов-
  • владислав горанов-
  • стефан янев-
  • васил тончев-
  • тошко йорданов-
  • арман бабикян-
  • лаура кьовеши-
  • бсп-
  • дарения-
  • брендо-
  • нап-
  • дпс-
  • ваня григорова-
  • нато-
  • славена точева-
  • дете-
  • лукойл-
  • иван гешев

Предвидено е индустриално сътрудничество, трансфер на технологии и създаване на способности в „Терем - Холдинг“ ЕАД за ремонт на машините

Важните новини във ФАКТИ на 09.11.2023 г. - 1

Парламентът одобри закупуването на бойни машини от фамилията "Страйкър", опозицията гласува "против"

Парламентът прие решение за реализирането на проекта за инвестиционен разход за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Решението беше гласувано със 191 гласа, от които 134 гласа "за", 55 - "против" и двама "въздържал се", съобщи БТА.

Депутатите разглеждат втория вот на недоверие към кабинета "Денков" на 15 ноември

Вторият вот на недоверие срещу кабинета „Денков“ влиза в зала следващата седмица. Той ще бъде разгледан в сряда – 15 ноември, а гласуването ще бъде в четвъртък – 16 ноември, разказват от bTV.

Харалан Александров: България много се нуждае от обединена левица в тази разпокъсана и драматична ситуация

Видимо е, че не можем да разчитаме за всичко вече на Европейския съюз, налага се да се вземем в ръце и да започнем да си подреждаме обществото. До към момента по-скоро тенденциите са към по-голям безпорядък отколкото към по-голям порядък. Това коментира в "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социалният антрополог Харалан Александров.

От "Подкрепа" твърдят, че промените в данъчните закони са внесени в НС в нарушение на Кодекса на труда

Проектите за промени в Закона за местните данъци и такси в Закона за облагане на доходите на физическите лица са внесени от Министерския съвет в НС в нарушение на Кодекса на труда. Причината- в тях са включени текстове, които не са консултирани със синдикатите и работодателите. За това алармира президентът на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов, цитиран от БНР.

Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се замислят какво правят в управляващата коалиция

БСП има пробив в няколко областни града, където заедно или самостоятелно има кмет. Тя се оказа жива на тези избори”. Това коментира социологът Първан Симеонов в „Челюсти” по Nova News. Според него ПП-ДБ трябва да се замислят какво правят в управляващата коалиция
Мнението му беше подкрепено от Александър Симов от БСП. Относно ситуацията в управляващата коалиция, самонаричаща се „сглобка”, той изтъкна, че част от „електората на ГЕРБ вероятно трудно разбира поведението на лидера на партията Бойко Борисов да се подчинява на двама младежи, които идват от Харвард и напрежението идва от това, че в самата партия е неразбираемо поведението му. Напрежението ще се отрази. „Сглобката” в този си вид е непродуктивна, тя е прокризисна, тя почива на една лъжа”, заяви Симов. Той каза, че финансовият министър Асен Василев е излъгал целия български народ с предложените промени в данъчните закони.

Владислав Горанов индиректно обвини Станишев и Орешарски за проблемите със събирането на данъците от "Лукойл"

Владислав Горанов обвини индиректно Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Петър Чобанов за проблемите със събирането на данъците от "Лукойл". В ефира на БНТ той не назова имената им директно, но намекна, че в цитирания от него времеви период лесно може да се види кой е бил премиер и кой министър на финансите.

Стефан Янев: Това правителство е доказано неполезно. Друг е въпросът какво може да дойде на негово място

Според лидера на "Български възход" Стефан Янев вотът на недоверие е справедлив по много отношения. „Достатъчно е неадекватното поведение на премиера последните две седмици. Изпълнителната власт е част от изборния процес, така че в момента, в който хора от изпълнителната власт не са си изпълнили задълженията – незабавно трябва да следва оставка“, каза Янев в ефира на bTV.
По думите му не бива да се внасят вотове на недоверие и да се иска оставката на правителството с лека ръка. „Това правителство е доказано неполезно. Друг е въпросът какво може да дойде на негово място. Но това правителство, когато и да си отиде все е закъсняло“, заяви Янев.

Васил Тончев: И БСП, и "Възраждане" се изплашиха от Ваня Григорова. Нинова ѝ беше най-яркият опонент

Има огромна ниша за нов ляв проект. Няма мост между БСП и ГЕРБ, това беше феномена на Григорова, която успя като автентичен ляв човек да стигне до тези хора и да ги активира. На следващи избори в София би могла да възникне нова социалдемократическа партия, заяви в ефира на Nova News Васил Тончев от "Сова Харис". По думите му и БСП и „Възраждане” са се изплашили от Ваня Григорова. „Нинова ѝ беше най-яркият опонент”, каза той.
За рокадите в ДПС Тончев предполага, че промените са на геополитическа линия. Тези процеси са започнали по-рано, имаше индикации от лятото, че там стават някакви неща и се изчакаха изборите. Геополитическата ситуация е различна, светът се раздели на две, обясни Васил Тончев. „ДПС за да остане като балансьор в нашата политика, трябва да направи този завой и да тръгне по т.нар. евроатлантически курс. Според Доган Пеевски е човекът, който най-добре може да го поведе” каза Васил Тончев и допълни, че е интересен ход етнически българин да стане изпълнителен директор на партията, като уточни, че това са предположения.

Тошко Йорданов: Темата, за която се иска оставката на кабинета, е повод, а не причина

В момента страната е във финансов дефицит, каза в "Лице в лице" по bTV председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. По думите му ГЕРБ си знаят, че губят избиратели, защото са в сглобка с ПП-ДБ. Паричните потоци към ГЕРБ и ДПС не са прекъсвали, каза Йорданов, цитиран от novini.bg. Логично е да подкрепим един вот на недоверие. Това правителство не го подкрепяме от създаването му.

Бабикян: Вероятно Борисов ще поиска отговорността за някои ключови ресори като енергетика

Вероятно Борисов ще поиска отговорността за някои ключови ресори като енергетика. Той не контролира, той управлява. Това заяви пред БНР Арман Бабикян, съпредседател на "Ние идваме“. В момента има борба за влияние в различни сектори на кабинета. Това е нормално да се очаква от Борисов, коментира Бабикян и обясни още: .
Неговото мнозинство се появява тогава, когато на него му е удобно. Тези хора си въобразяват, че управляват. Те служат за параван. Той ще поиска същият модел да функционира и в София. Това ми се вижда възможно. Обратният модел означава взаимодействие с БСП или с "Възраждане“.

Кьовеши: Виждам известен напредък в България, но хората искат да видят, че корумпираните са в затвора

Лаура Кьовеши обяви, че вижда известен напредък у нас, след като са проведени много реформи, но "гражданите искат да видят, че законът е един за всички, че корумпираните са в затвора". В тази връзка тя препоръча страната ни да си избере добър главен прокурор.

БСП видя конфликт на интереси при министър Тагарев

Имаме съмнения за жесток конфликт на интереси между семейството на военния министър Тагарев и обществена поръчка, обявена от МО още през октомври 2021 г. Това каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев на брифинг в парламента, цитиран от novini.bg

ПП-ДБ с най-много дарения за изборите

Коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" е получила най-много дарения за местните избори, става ясно от справка в регистъра на Сметната палата, предава БГНЕС.

Брендо ходи за трюфели в България, докато го издирват по целия свят

Издирваният по цял свят Евелин Банев-Брендо е в България или поне е бил у нас през пролетта. Поне два факта говорят за това. Първият е пълномощното на адвокат Силвия Найденова, която го представлява в Софийския градски съд по молбата му България да приеме за изпълнение и присъдите му в Италия и Румъния, съобщи "24 часа".

Над 24 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

Над 24 000 граждани са подали заявление за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 г. до момента. След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост, напомнят от приходната агенция. Регистърът не е публичен, като достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и от хазартните оператори.

Трусовете в ДПС продължават: Оставка подаде Ахмед Ахмедов, досега заместник-председател на Централния съвет

Ахмед Ахмедов е подал оставка от поста заместник-председател на Централния съвет на партията, съобщиха от ДПС.

Ваня Григорова е подала жалба в Административния съд срещу резултатите от изборите

В Административен съд-София е постъпила жалба от Ваня Григорова и Иван Таков срещу резултатите от изборите за кмет на София, съобщават от Нова телевизия.
В жалбата е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК-София. Жалбата е изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им съда. След постъпване на преписката незабавно ще бъде образувано дело и разпределено на случаен принцип на съдия. Искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото.

Висши служители на НАТО, водени от заместник- генералния секретар Мирча Джоана идват у нас

Постоянните представители на страните-членки на НАТО и заместник- генералният секретар Мирча Джоана ще посетят утре, 10 ноември, многонационалната бойна група на НАТО, която ще демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция на учебен полигон „Ново село“ в рамките на учението „Iron Strike -2023".

Фикрет Сепетчи: ДПС всъщност е бизнес корпорация в реалното си действие

В ДПС стават нормални неща, макар те изглеждат ненормално за обществеността. Това обясни пред БНР Фикрет Сепетчи, бивш депутат от ДПС и бивш областен координатор на партията.

Славена Точева: Поемам отговорността за загубата на Портних във Варна

За да сложа край на всички медийни спекулации искам да обявя пред вас, че вчера сутринта депозирах оставката си като народен представител в 49-то Народно събрание.

4-годишно дете е в тежко състояние, след удар от микробус в Пловдивско

4-годишно дете е в тежко състояние след пътен инцидент в село Милево, община Садово, съобщиха от полицията.

На 6 ноември то е изскочило внезапно на улица и е било ударено от микробус, управляван от 61-годишен водач.

Детето е настанено в пловдивска болница - с опасност за живота.

По случая се води разследване.

"Лукойл Нефтохим": Не нарушаваме ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" отрече да заобикаля ембаргото на Европейския съюз за руски петролни продукти, както се твърди в анализ на неправителствени организации, публикуван в изданието "Политико".

На срещата с Кьовеши: Денков и Габриел са обсъдили как нарушаването на санкциите срещу Русия да се криминализира

Нарушаването на санкциите срещу Русия да стане състав на престъпление, като се разширят и правомощията на Европейската прокуратура, която да го разследва. Това е било обсъдено на среща на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е в България и участва във форум „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), съобщи "Лекс".

Борисов за рекордьорката по преференции Славена Точева: Поздравявам я за личното ѝ решение

"Поздравявам я за личното ѝ решение", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в кулоарите напускането на Славена Точева като народен представител от ГЕРБ.

Иван Гешев създава "Граждански блок"

Категоричният успех на гражданските кандидати на предходния вот е ясен сигнал, че това е напълно възможно и че е дошло времето за създаване на политическа формация от нов тип – гражданска и демократична, каза в Националния пресклуб на БТА бившият главен прокурор Иван Гешев. Затова днес десетки граждански организации създаваме платформа „Граждански блок“, влизаме в политиката, за да променим порочния модел, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорето

    13 0 Отговор
    Как ми харчат парите за скрап тези хрантутляци?! Ще прилапат огромни комисионни и пак от моите пари , които плащам данъци. Не стига , че си направиха огромни заплати , а не спират да крадат. Този лудия ,,подарява" без да пита народа , ами да си подарява имуществото , кола , къща и да излиза на улицата , а получава и джоб пара за тези уж подараъци.
  • 2 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    0 13 Отговор
    "Страйкърите" са страхотни машини. Нищо общо с "безаналоговнетите", от които украинците изтребиха около 25 000 броя, танкове, БТР, БМП, РСЗО, ПВО и т.н.

    Коментиран от #3

  • 3 Червен Поп

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Чадо,внимавай какво си пожелаваш за теб или семеиството ти
  • 4 плюс минус

    12 0 Отговор
    Плюсовете по времето на бай Тошо бяха повече от днешните "демократични" минуси.
    Имахме нужда от по-добър живот, получихме по-лош.
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 1 Отговор
    ПОДАРИХМЕ БТР МОДЕЛ 85 Г КУПУВАМЕ СТРАИКАРИ МОДЕЛ 78 Г РЕЦИКЛИРАНИ А БАКАЛЪМ
  • 6 СТРАЙКЪРА Е ДОБРА ТЕНЕКИЯ

    4 1 Отговор
    В КОЯТО ДА ТЕ ДУМНАТ НА СЕКУНДАТА С РЪЧЕН ГРАНАТОМЕТ - НЕЗАВИСИМО КАКЪВ ............. ДОРИ ЗА ПЛАЖА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ НЕ СТАВА - НЕ Е УДОБЕН И СЕ НАПИЧА ОТ СЛЪНЦЕТО !
  • 7 ТОВА Е ПОДАРЪКА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    5 1 Отговор
    ОТ КИРО И ТИКВОЧА ЗА КОЛЕДА !
  • 8 Хохо Бохо

    0 0 Отговор
    Консервите на МАгарев не стават за нищо. По-стари от тези, които подаряваме са, с по-лоши показатели, но са правоверни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол