29 Юли, 2024 23:30 2 426 2

Важните новини във ФАКТИ на 29.07.2024 г.

  • енигма тодор попов-
  • калоян паргов-
  • кмет елин пелин-
  • френски самолети-
  • говорител-
  • пп-дб-
  • върховен административен съд-
  • георги първанов-
  • елин пелин-
  • наталия киселова-
  • атанас кацарчев-
  • борис бонев-
  • загинал-
  • христо панчугов-
  • мръсна вода-
  • взрив-
  • борислав гуцанов-
  • иван таков-
  • дете-
  • делян пеевски-
  • бойко найденов-
  • гаранция-
  • щети-
  • костадин костадинов-
  • моторист

Тодор Попов публикува следния текст в профила си

Важните новини във ФАКТИ на 29.07.2024 г. - 1

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилите се складове край Елин Пелин

Синът на собственика на "Енигма" Тодор Попов е един от загиналите при взрива в склада в Елин Пелин. Това стана ясно от публикация в социалната мрежа на бащата на 22-годишния младеж Теодор. След инцидента в склада за фойерверки, който в четвъртък се взриви, загинаха четирима души - двама от тях, все още не бяха идентифицирани.

Тодор Попов публикува следния текст в профила си:

"Днес още едно ангелче стана звездичка и грейна на небето!

Teodor Popov се присъедини към приятелчетата си Петър Шишков и Кристина Шишкова.

Обичаме те безкрайно много! Почивай в мир!"

Паргов: БСП чака покана от ИТН за разговори за общи приоритети. Бъдещето правителство трябва да е експертно

Президентът връчи третия мандат за съставяне правителство на "Има такъв народ". Възможно ли е това да е заради съдебните битки на Корнелия Нинова?

Кметът на Елин Пелин: Към момента цялото поле е осеяно с пиратки. Направихме табели хората да не ги пипат

Трийсет къщи имат щети след взривовете край Елин Пелин.

Френски самолети вече помагат в гасенето на пожара край българо-гръцката граница

Френски самолети вече гасят пожара край българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов във Фейсбук, цитиран от БНТ.
"Днес в България пристигнаха общо 3 летателни машини, две от които за пожарогасене. С третия, разузнавателен самолет, френските екипи вече направиха обследване на района, след което започнаха и гасителните действия. Двата френски самолета ще зареждат вода за пожарогасене от язовир Доспат. При изкуствения водоем са разположени и сили на полицията, които обезпечават дейностите.

Говорителят на НСлС: При толкова лица в периметъра на склада се предполага, че може някой да е допуснал грешка

Доц. Шишков и дъщеря му са се намирали на недостъпно място, имало е стена от дим и дъжд от огнени парчета от кутии и мазилка. Пожарникарите са се престрашили да преминат димната завеса, а отвъд нея доцентът е стоял прав и е посочил тялото на детето си, за да окажат помощ първо на нея. Това каза говорителят на Националното следствие Mариан Mаринов в "Интервюто в Новините на NOVA".
По думите му доцентът е бил много опитен експерт, но и най-опитните плувци се давят. "Умишлен палеж може да бъде една от версиите за експлозията в склад край Елин Пелин, но ще стане ясно дали е основателна, когато се разбере къде са били ситуирани основните участници в събитието - доцент Шишков и дъщеря му", допълни той.

Направени са две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото-от ПП-ДБ и от "Възраждане"

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание, съобщават от БНР.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Андрей Гюров за махането му от БНБ

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на допуснатото по закон предварителното изпълнение на решение от 16 юли 2024 год. на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност. Това съобщават от БНТ.

Първанов: Не аз, а младите хора и новото ръководство на БСП са архитектите на новата обединена левица

Над 300 души, представители на 15 политически сили, подписаха в Стара Загора и дадоха начало на сформирането на т.нар. "широк ляв фронт". Документът, наречен "Обръщение към народа", бе представен и на традиционния събор на социалистите на Бузлуджа.

Проговориха пожарникарите спасители от трагедията край Елин Пелин

Пред БНТ застанаха мъжете, рискували живота си да спасяват хора, в първите минути след мощните взривове в складовете до Елин Пелин. Спасителите споделиха за дълга си и за надеждата, която носят ,че ще успеят да помогнат на всеки пострадал. Разказаха и как загиналият доц. Шишков не се отделял от дъщеря си.
"Каза с едно изречение "Карайте момичето в Пирогов", не се разделяше от момичето", каза Георги Георгиев началник смяна РС ПБЗН.

Последната битка на един баща - да спаси живота на дъщеря си. Битка пред очите на пожарникарите, които с риск за живота си, навлезли в опасния терен между взривове, падащи бетонни плочи и горящи фойерверки. На тях доцент Шишков поверил дъщеря си и поискал да се върне в сградата.
Не искаше да тръгва с нас, някак си се връщаше назад. Тогава се наложи да го придърпам да тръгнем"
, разказа Георги Георгиев началник смяна РС ПБЗН.
"Накарахме го да се хване за носилката, по този начин да върви с нас успоредно, да не изостава", спомня си Красимир Христов.
Това е само парче от спомените на пожарникарите, които в 18.29 ч. получили сигнала за взривовете. Тръгнали незабавно. Посрещнал ги охранителят и им казал, че пострадалите са до един от входовете на складовете. Поели натам през черен път в полето. Оставили пожарната на безопасно разстояние и въпреки мощните взривове, продължили пеша. На място видели доцент Шишков и дъщеря му. Бащата бил в съзнание и помогнал да качат момичето на носилка. Спасителите я носили на ръце до линейката, която чакала извън опасния периметър.

Доц. Киселова: Да намалим емоциите около решението на КС за основния закон

След като Конституционният съд върна част от поправките в основния закон и прие друга, в студиото на „Пресечна точка” преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова призова да се намали емоцията около решенията на съда. „Мотивите са доста дълги и трябва да бъдат осмислени”, подчерта тя.

Атанас Кацарчев: Нашите очаквания са за около 1500 лв. минимална заплата

Много е важно да имаме стабилно правителство. Личното ми мнение е, че по-скоро няма да има кабинет. Това ще донесе още малко нестабилност, особено в период на доста кризи в страната. Това заяви Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа" в предаването 'Денят на живо" по Нова нюз.

Борис Бонев: Назначени от ГЕРБ, БСП и ИТН "анонимници" ще определят цената на билета

Общинските съветници от ПП-ДБ ("Спаси София") поискаха оставката на областния управител на София - Стефан Арсов, заради "участие в пълзящ преврат". Искането на оставката на назначения в края на април областен управител, който е кадър на ГЕРБ, е заради сменените ръководства на 6 ключови общински дружества по-рано през месеца, както и опити да ограничи правомощията на кмета Васил Терзиев.

Мъж загина при трудова злополука в цех

47-годишен мъж загина при трудова злополука. Това каза директорът на Инспекция по труд-Благоевград Славянка Симитчийска.

Сигналът за инцидент е подаден към инспекцията преди обяд. "Първоначалната информация бе за лице, паднало от мотокар", посочи Симитчийска.

В момента екип на инспекцията извършва проверка на място. Инцидентът е станал в цех за преработка на скални материали в Долно Дряново, община Гърмен, собственост на брата на загиналия мъж.

Извършван е ремонт на мотокар, който е тръгнал и по всяка вероятност го е прегазил, но предстоят разговори със свидетели.

директорът на Многопрофилната болница за активно лечение „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Петър Филибев каза, че мъжът е постъпил в лечебното заведение с тежка политравма.

"Той е починал напът за болница в София", каза директорът на Инспекция по труда.

Христо Панчугов: ИТН планират да изнесат шоу

ИТН са шоумени и това, което планират да изнесат, е шоу. Такъв коментар направи пред БНР политологът Христо Панчугов, след като партията на Слави Трифонов получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Отново мръсна вода се влива в морето на Офицерския плаж във Варна

Жители на Варна сигнализираха, че за пореден път мръсна вода от Шокъровия канал се излива в морето на Офицерския плаж.

Община Елин Пелин с важно предупреждение след взрива в склад с фойерверки

Вследствие възникналия инцидент в склад за пиротехника в община Елин Пелин, който се взриви миналата седмица, е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са животозастрашаващи. Това посочват от Община Елин Пелин.

Хората не трябва да ги докосват и местят. Ако бъдат намерени такива, гражданите да се обадят на телефон 112, призовават от Общината. На терен са военнослужещи, които правят обходи и събират остатъците от пиротехника, също така има и поставени табели.

От полицията възнамеряват пътят Елин Пелин - село Гара Елин Пелин да бъде затворен до петък, посочват от Общината и призовават да се шофира през обходния маршрут през село Лесново.

По-рано областният управител на София област Силвия Арнаутска информира, че към момента компетентните лица не могат да влязат в складовете, за да направят разследване, тъй като все още има горящи точки, които биха застрашили живота им.

"Докато има опасност за здравето и живота на хората, няма да се допусне влизане в складовете", каза тя. До момента е огледана едва една осма от територията на складовете.

Все още не са изследвани записи от камери и не може да се каже дали съдържат информация, или са напълно унищожени, каза на брифинг пред журналисти следователят от Националната следствена служба (НСлС) Иван Делчев.

Борислав Гуцанов: Кабинетът трябва да е на националното спасение

Ние приемаме третия мандат като мандат на парламента и се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между партиите и да се стигне до пресечна точка на приоритети за развитието на страната. Това каза шефът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов след като стана ясно, че ИТН ще се опитат да реализират третия опит за съставяне на кабинет, обещавайки да говорят с всички. Той каза, че неофициално вече са имали разговори с ИТН. Гуцанов не смята за нормално за 3 г. шест пъти да има избори.

Иван Таков: Рано или късно ПП-ДБ-СС ще се научат, че законите трябва да бъдат спазвани

Рано или късно от ПП-ДБ-СС ще се научат, че законите в страната трябва да бъдат спазвани. Това коментира Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. Той добави, че не е изненада емоционалната реакция от страна на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на председателя на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев и на техните колеги по повод решението на областния управител Стефан Арсов да отмени заповедта на кмета Васил Терзиев, с която той връща доклада за стартиране на конкурси за назначаване на Съвети на директори в общинските търговски дружества до провеждане на конкурси.

6-годишно дете почина при инцидент в Русенско

6-годишно дете почина при инцидент в Русенско.

Делян Пеевски няма да разговаря с ИТН за третия мандат

Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат, не защото не вярваме в необходимостта от това България да има стабилно и отговорно правителство, а напротив - защото не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната. Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ и напъните на временния обитател на “Дондуков“ 2 са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората. Това се казва в позиция, изпратена до медиите от пресцентъра на ДПС.

"Освен това ние сме категорични - не можем да работим с проруската партия “Възраждане" и това за нас е единствената, непристъпна червена линия.

С оглед изразените позиции на основните партии, заявките за опит за съставяне на правителство с третия мандат не са нищо друго, освен протакане и реализиране на нерегламентирана предизборна кампания, от която излъгани и подведени ще бъдат българските граждани.

Отговорното политическо поведение изисква от представителите на ИТН единствено да върнат мандата веднага, за да има възможност Радев, между два задгранични полета, да изпълни задълженията си по Конституция и да насрочи парламентарните избори", се казва още в текста.

Бойко Найденов: Защо не е сработила пожарната система в склада край Елин Пелин?

Работи се по всички версии за взривовете в складове за пиротехника край Елин Пелин – от човешка небрежност до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, случайно деяние, проверява се и версията за умишлено деяние.

Гаранция от 5000 лв. за един от българите, задържани за оскверняването на Мемориала на Холокоста в Париж

Един от българите, задържани у нас за оскверняването на Мемориала на Холокоста в Париж, е освободен вчера срещу гаранция от 5000 лв., става ясно от съобщение на прокуратурата.

Над 30 къщи в село Гара Елин Пелин имат щети от взривовете

Над 30 къщи в село Гара Елин Пелин имат щети вследствие на взривовете в складовете за фойерверки, огледите продължават. Това съобщи на брифинг областният управител на София област Силвия Арнаутска след среща в областната управа на представители на всички ангажирани към случилото се институции.

Арнаутска информира, че към момента компетентните лица не могат да влязат в складовете, за да направят разследване, тъй като все още има горящи точки, които биха застрашили живота им. Докато има опасност за здравето и живота на хората, няма да се допусне влизане в складовете, подчерта областният управител.

За жителите на село Гара Елин Пелин е създадена комисия, която на място описва щетите по засегнатите къщи. Ще бъдат предприетите действия, за да бъдат обезпечени хората, каза още областният управител.

Докато няма точно бройка на хората, чиито къщи са пострадали и ще бъдат обезщетени, няма как да се каже и общата стойност на сумата, която ще бъде получена. Ще се прецени дали има нужда от обезщетения от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет, но засега въпросът не е обсъждан, посочи Силвия Арнаутска. Тя уточни, че областната администрация няма отношение към издадените документи и разрешителни за складовете за пиротехнически изделия, както и към проверките за безопасност на труда там.

Арнаутска увери, че властите са си свършили адекватно работата по информиране на населението. По думите ѝ гражданите са преценили сами дали да се евакуират или не. Ролята на кризисния щаб и взаимодействието му с всички останали служби беше свършено адекватно, подчерта тя.

Относно механизмите за предотвратяване на злоупотребите с държавната помощ при пострадалите къщи, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че всички държавни институции са си свършили, доколкото е възможно, перфектно работата предвид ситуацията. Той обясни, че на срещата днес са коментирали необходимостта от обучение и разяснение на всички кметове как да бъдат по-ефективни при такива инциденти от гледна точка на превенцията. Ако системата "BG Alert" не е прецизно и правилно използвана, се получава хаос, за който трябва да се предприемат превантивни мерки в цялата страна, коментира кметът. Според него такива обучения са необходими и трябва да бъдат организирани под егидата на Министерството на вътрешните работи, областната управа и Министерския съвет - така че по региони властите да бъдат максимално адекватни. "Трябваше да се издаде такова указание, то се издаде, но проблемът е, че в следващия момент нямаше нито един евакуиран. Това означава, че някъде нещо не сработва, за да може хората да имат повече доверие в системата и институциите", заяви кметът Симеонов.

Относно щетите той каза, че има опити хора да си ремонтират други повреди по домовете, които не са причинени от взривовете, като пукнатини по къщите например. Ние като професионалисти няма да допуснем това да се случи, коментира кметът на Елин Пелин. Основните щети са нарушени дограми, счупени стъкла на старите дограми, паднали мазилки. Процесът по описване на щетите не е завършил, тъй като все още има хора, които не са си в къщите, информира кметът. Той поясни, че с отмяната на временното локално бедствено положение ще бъде направен анализ, който ще бъде предаден на областна управа и на комисията за бедствия и аварии, като всички тези документи ще бъдат анализирани, така че да няма опити за злоупотреба.

Кметът Ивайло Симеонов посочи и че частичното бедствено положение ще бъде отменено, когато изцяло се отвори пътят в района на инцидента. Все още има разпръснати пиратки, фойерверки, опасни за гражданите. Има мобилизирана войскова част, която ще направи оглед и събиране на тези изделия. Това обаче е огромна територия и ще отнеме време, каза още той.

Костадин Костадинов: Посолството на САЩ не разреши на Румен Радев да ни даде третия мандат

Костадин Костадинов коментира решението на президента Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат на "Има такъв народ", а не на "Възраждане".

Диана Русинова: Тревожен ръст на катастрофите с мотори през лятото

От началото на месеца вследствие на пътни инциденти са загинали 49 човека и са били ранени 780. Днес около 10:00 часа на 179 км на АМ „Тракия“ е загинал моторист и спътничката му. На същата дата, но миналата година пак на АМ „Тракия“ отново край Стара Загора е загинал друг мотоциклетист. Тревожен е ръстът на пътни инциденти с участието на мотористи през летния сезон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Елин Пелин

    2 0 Отговор
    Нещо па гръмна....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол