11 Септември, 2024 23:30 1 090 2

Важните новини във ФАКТИ на 11.09.2024 г.

  • вас-
  • първан симеонов-
  • виктория василева-
  • орлин колев-
  • иван ченчев-
  • антон станков-
  • асен василев-
  • цик-
  • джевдет чакъров-
  • атанас славов-
  • васил божков-
  • проф. стоян денчев-
  • румен йончев-
  • казахстан-
  • костадин костадинов-
  • атанас зафиров-
  • делян пеевски-
  • лена бориславова-
  • срок-
  • слави трифонов-
  • корнелия нинова-
  • закона за адвокатурата-
  • димитър главчев

В съобщението на ВАС се отбелязва, че по безспорен и несъмнен начин е установено по делото, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 9 септември в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията

Важните новини във ФАКТИ на 11.09.2024 г. - 1

ВАС постанови ЦИК незабавно да регистрира „ДПС-Ново начало“

Върховният административен съд отмени решение от 9 септември, с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията.

В съобщението на ВАС се отбелязва, че по безспорен и несъмнен начин е установено по делото, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 9 септември в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията.

"Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори", уточняват от съда.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“, още в 00,05 часа на 2 септември по електронен път. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок.

"Разпоредбите на чл.18 а от АПК и чл.8, ал.2 от Закона за електронното управление (ЗЕУ) задължават административните органи да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия. Това налага извода, че заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно. Идентично тълкуване на закона е прието и в решение № 7665 от 10.08.2022 г. на ВАС по административно дело № 7039/2022 г., което се споделя изцяло от състава. В този смисъл е и решение № 369 от 19.10.2021 г. на Административен съд - Стара Загора по административно дело № 614/2021 г.", отбелязват още от Върховният административен съд.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител, подписано саморъчно от представляващите коалицията, приела е, че заявлението е подадено едновременно с друго такова - за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“ и е разгледала заявлението във връзка с него.

Изцяло несъобразени с разпоредбите на Изборния кодекс са и указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция „ДПС-Ново начало“.

"Съобразно прогласените в чл.3 от Закона за политическите партии (ЗПП) принципи, политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство. Те съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини и използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели", подчертават от съда и допълват:

"В този смисъл решението за начина на участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, принадлежи единствено на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК поставя само едно ограничение в тази връзка- партията може да се яви на избори или самостоятелно или само в една коалиция във всеки отделен вид избор. При това забраната на чл.127 би била нарушена единствено в случай, че в конкретния вид избор определена политическа партия вече е регистрирана за участие, независимо дали то е самостоятелно или в коалиция с други партии."

Решението по административно дело е окончателно.

Първан Симеонов: Пеевски няма да се откаже, дори ако се окаже, че е нежелан и малък в следващия парламент

Ако си парламентарно представена партия, би трябвало да имаш места в СИК и да имаш право и на форма на наблюдение на изборния процес. Ако нямаш такива хора, всеки, който е правил изброи, знае какво значи да нямаш хора в СИК – част от гласовете ти може да изчезнат. Част от спора е именно заради това. Втора част от спора е заради имиджа. Алтернативното ДПС – „Алтернатива за права и свободи“ – ще се позиционира ясно сред своите хора. Забавно ще е за нас, социолозите, защото това ще затрудни нашите изследвания и опитите ни за прогноза непосредствено преди изборите – някои хора ще казват ДПС, но няма да знаем какво имат предвид тези хора. Това не е никак лесна задача. Българите трябва да са подготвени, че в такава объркана ситуация нашите методи може също да се объркат. Това заяви социологът от „Галъп“ Първан Симеонов в ефира на NovaNews, цитиран от novini.bg

Виктория Василева обясни защо е влязла във "Величие": Заеха какво и как да ни кажат. Дръпнаха ми някои струни в душата

Партиите може би вече започват да узряват за мажоритарна избирателна система. С времето се убедих, че българите като че ли не обичаме резките промени. Може би трябва да предложим неща, които да се случват на малки стъпки, защото не сме готови да правим големи скокове. Това заяви в ефира на БНТ независимият народен представител Виктория Василева, цитирана от novini.bg.

Орлин Колев за казуса с ДПС: Законът е приложен точно както е трябвало и въпросът е решен

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Вече няма юридически пречки пред партия с името ДПС – Ново начало да участва в изборите. Това заяви преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет Орлин Колев в предаването „Още от деня“ по БНТ, цитиран от novini.bg.

Иван Ченчев: Изпълняващият функциите си изпълни функциите – Зафиров, заедно с Манолова, заличи БСП в ЦИК

„Изпълняващият функциите си изпълни функциите - това за което беше поставен. Както и цялото самонастанило се ръководство“. Така Иван Ченчев отговори на въпроса в студиото на „Делници“ как ще коментира това, че Атанас Зафиров и Мая Манолова са дерегистрирали БСП в Централната избирателна комисия.
„Някой беше казал - за да имаш врагове не ти трябва война, трябва ти да казваш истината. А истината в БСП е, че през последните осем години натискът отвсякъде за различни коалиции, най-много, разбира се с Борисов, беше отказан. Това явно е „грехът“ на Корнелия Нинова, че отказа каквато и да е колаборация с ГЕРБ. За да стигнем до това вчера изпълняващият функциите да дерегистрира БСП. Даже, видях в интернет публикации заглавие: „Доживяхме Мая Манолова и изпълняващият функциите председател да заличат БСП“, каза още пред телевизия Евроком Иван Ченчев.
По думите му социалисти от цялата страна реагират масово на това, което се случва. „За съжаление, след вчера те ще бъдат управлявани от удобно ръководство, удобно на олигархията, удобно на ГЕРБ, удобно на Борисов. Преди месец от трибуната на парламента говорих точно за това и се обърнах към хората – да не подкрепят удобните политици, да подкрепят неудобните. Те ще им свършат работата.“, подчерта той.
Попитан дали са имали правото да регистрират в ЦИК БСП, Ченчев отговори: : „Към момента на внасянето ва документите на БСП в ЦИК ние бяхме пълномощници на тогава все още действащия председател Корнелия Нинова. Ние обещахме на социалистите, че ще регистрираме БСП, че няма да оставим партията да бъде подложена на риска да не се яви на изборите. И си изпълнихме обещанието“.
По повод решението на ВКС и Иван Ченчев припомни: „Имаше казус от 2022 година По същия казус – оставка и конгрес, през 2022 г. съдът казва: оставката трябва да бъде констатирана на конгрес. Цитирам решение 100 от 27.07.2022 г. Сега – оставката не трябва да бъде констатирана. И прокуратурата в съдебно заседание казва, че е незаконосъобразно вписването в СГС – когато има подадена оставка и когато тя не е констатирана от конгреса“, подчерта Ченчев.
„Социалистите имат съвест. Те ще вземат своето решение. Защото те са в БСП заради убежденията си“. Така Иван Ченчев отговори на въпрос на водещия какво ще се случи в БСП, тъй като в Евроком са излъчвали мнения на зрителите за предстоящите избори и в едно от тях зрителка от Казанлък е казала, че те няма да гласуват след като тези имена ще бъдат водачи на листи, визирайки новина, че Сергей Станишев, Кирил Добрев, Калоян Паргов ще са начело.
„За редовите социалисти е очевидно съглашателството на сегашното ръководство. Не Нинова отиде по късни доби в НДК, за да се договарят постове и позиции, и сваляне на председател на Народното събрание. Когато се преговаряше за правителство с Кирил Петков и Асен Василев, те идваха на „Позитано“. Това е позицията на достойния политик, на политика, който няма от какво да се крие“, каза още Иван Ченчев.
„Ако направите един стоп кадър аз мога поименно да ви кажа хората – нови лица не виждам, но виждам такива, които са изоставили един председател и са прегръщали друг председател на секундата, след като предишният си е отишъл. Виждам и няколко млади лица, пожелавам им успех да намерят място за реализация, но познавайки манталитета на другите, се съмнявам“, коментира Ченчев.
„Бях на отбелязването на 9 септември в село Литаково, община Ботевград, Там има издигната Братска могила, в която са положени костите на български герои, на двама канадски офицери, американски офицери, там е гробът на майор Томсън, на сръбски партизани, много силно място. Е, кажете ми, като видиш хората, които са там, като видиш как отстояват своите виждания - как да ги предадеш, как да кажеш – за да се уреди сегашното ръководство, дайте да се прегърнем с ГЕРБ“, коментира социалистът и в отговор на въпрос в студиото заключи:
„Мен ме интересува съдбата на редовите социалисти, те да имат посока, отстоявайки своите убеждения. Заставам на тяхната страна“.

Антон Станков: Всички партии трябва да си направят изводите, защото се вижда, че губят връзките си с избирателите

Решението на ВАС за ДПС-Ново начало можеше да се очаква. Има закон за електронната регистрация и той трябва да се изпълнява. Това решение на съда не е изненада. Преди време имаше същият случай с електронна регистрация на листата на ПП-ДБ в Стара Загора. Тогава съдът също отсъди в полза на ПП-ДБ.

Асен Василев: Никога не сме били като залепени с Пеевски. Ако бяхме, кабинетът "Денков" щеше още да продължава

Ясно е, че има някакво преконфигуриране на политическото пространство, но трябва да се видят резултатите от изборите, за да се мисли за по-нататъшните политически действия. Това каза в "Лице в лице" съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев по повод разцепленията в ДПС и БСП, цитиран от novini.bg.

ЦИК регистрира „БСП – Обединена Левица“ за участие в изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира по време на днешното си заседание „БСП – Обединена Левица“ за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. По време на заседанието, което се предава онлайн, "за" гласуваха 14 от членовете на комисията, предават от БТА.

Джевдет Чакъров: Изключеният Пеевски открадна марката ДПС с помощта на ВАС като инструмент на превзетата държава

Изключеният от ДПС Пеевски открадна марката ДПС с помощта на Върховния административен съд (ВАС) като инструмент на превзетата държава. Това заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров на пресконференция в централата на партията, предават от БТА. Той увери, че автентичното ДПС на Ахмед Доган ще участва на изборите на 27 октомври.

Атанас Славов: Ние сме в режим на свободно падане. И алтернативите стават всеки ден по-лоши

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията, след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило. Няма как! Конституцията е върховен закон и не може една процедура по обикновеното законодателство да суспендира конституционен текст.

Божков: Доган има грехове, които трябва да плаща. Създаде Пеевски – този феномен, който иска да съсипе държавата

„В нищо тайно не съм, ако трябва, може да се видим с Ахмед Доган явно. Ахмед Доган има грехове, които трябва да си оправи сега и да си ги изплаща. Създаде Пеевски – този феномен, който иска да съсипе цялата държава. До каквото се е докоснал Пеевски – го е съсипал“.

Проф. Стоян Денчев: Видя се, че Доган не е това, което всички очаквахме

Видя се, че Ахмед Доган не е това, което всички очаквахме. Това каза пред БНР проф. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС, главен секретар на Министерски съвет в правителството на Любен Беров, съветник в кабинета на Димитър Попов, вицепрезидент на "Мултигруп", бил е ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, почетен председател на Съюза на читалищата.

Румен Йончев регистрира коалицията "Алианс за права и свободи" за участие в изборите

Румен Йончев регистрира коалицията "Алианс за права и свободи" за участие на предстоящите избори на 27 октомври, съобщават от "Фокус. В нея се включват партиите "СБОР" и "Земеделски съюз". Това се случва малко, след като Висшия административен съд се произнесе Централната избирателна комисия "незабавно да регистрира "ДПС-Ново начало" за предстоящите избори

Виктор Темирбаев: Президентът на Казахстан посочи 9 ключови сектора за бъдещето развитие и реформи

На 2 септември 2024 г. президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев направи обръщение към народа на Казахстан. Документът определя приоритетите в политическото и социално-икономическото развитие в 9 ключови сектора.

ВАС ще разгледа утре жалбата на ДПС- Доган срещу отказа на ЦИК да ги регистрира за изборите през октомври

Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" е подала жалба във Върховният административен съд (ВАС) срещу решението на Централната избирателна комисия за отказ за регистрация на коалицията за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщиха от съда, предават от БТА

"Възраждане" ще осветли чуждестранните агенти с превод на американски закон

Законопроектът за чуждестранните агенти, внесен от "Възраждане", е почти едно към едно преписан от американския закон за регистрация на чуждите агенти. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на партията Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов: Нямам нищо против да вземем Бойко Борисов като патерица след изборите

„Аз нямам нищо против да вземем ГЕРБ като патерица след изборите. Ако той не иска, ще питаме неговите депутати. Гледам, че в партията му има хора, склонни да правят колаборации с Пеевски и всеки един друг. Това е в рамките на шегата.

Зафиров: Времето на предизборните коалиции свърши

Времето на предизборните коалиции свърши. "БСП - Обединена Левица" ясно показа какъв е моделът и каква е алтернативата на сегашното статукво. Това каза пред журналисти в парламента изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

"Ние даваме заявка да бъдем реална алтернатива на всичко това, което се случва в момента, включително и на въпросните сглобки. На провокации и политически въдици няма как да се хващаме", подчерта той.

"Кой ще управлява след изборите стана ясно и днес на гласуването за това да си подарим енергетиката на чужда страна", допълни Зафиров.

Пеевски: „Възраждане“ провокират демокрацията с мракобесен законопроект

Внесеният от откровено проруската партия „Възраждане“ мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България.

Това заявява Делян Пеевски, председател на ДПС и на ПГ на ДПС.

Без прецедент е опитът да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин.

Опитите за създаване на “черни списъци“ с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество е последният пристан на тоталитарните системи, добавя Пеевски.

И посочва, че поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност, което е много силен сигнал към обществеността.

Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери. Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против“ всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури, завършва лидерът на ДПС.

Лена Бориславова: Не е лесно да си "клета копейка" тези дни

"Не е лесно да си клета копейка тези дни. Да прекараш седмици наред да се обясняваш как Путин ти е платил билет за 1500 евро да отидеш в Москва… и накрая да искаш да забраниш политическа дейност за лица, получили 1000 лв финансиране от други държави?! Ще се самозакриват ли от Възраждане? Може би така биха наистина решили поне един истински проблем на България".

Парламентът удължи с 6 месеца срока за преговори с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ “Белене“

Парламентът удължи със 180 дни срока за преговори с Украйна за продажба на оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, които се броят от влизане в сила на решението. То е по предложение на председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Слави Трифонов за офертата на Борисов: Мисля, че съм безапелационно ясен

Лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира във Фейсбук последните политически изказвания и предизборната ситуация у нас.

Нинова: Бойко Борисов си закачи скалпа на БСП на колана

Искам да коментирам изказването на Бойко Борисов днес, че БСП вече е приемлив партньор. Времето доказва истинността на моята и на другите социалисти битка – да спасим БСП от задкулисието, от лапите на Борисов, който обича да прегръща и да унищожава партии – днес успя. Борисов си закачи скалпа на БСП на колана, също както други партии. Това заяви бившият лидер на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Депутатите приеха промените в Закона за адвокатурата

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за адвокатурата. С тях се премахва задължителния минимален размер на адвокатското възнаграждение, след като съдът на Европейския съюз прие това за ограничение на конкуренцията, съобщи БНР.

Главчев: Ще изпратим конкретни предложения към ЦИК, за да не бъде опорочен изборният процес

Свободни, честни и прозрачни избори са основната ни цел. Ще изпълняваме всичко, разписано в Изборния кодекс. Ще имаме минизаседание на МС, състоящо се от ведомствата, които имат отношение към провеждането на изборите, за да излезем с конкрeтни предложения към ЦИК. Te са направени от експерти и са с цел подобряване на качеството на изборния процес и за да не бъде опорочен той. Това заяви на заседание на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Лека нощ🥰
    спокойна Вечер на Всички
    Хора💞
  • 2 Мнение

    2 0 Отговор
    Завладяна държава. Дебекака Пеевски е купил държавата заедно с нсрода. Това, което се случва в България е позор, отврат. Никой няма да им гласува на такива иЗроди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол